ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

10 jel, hogy egészségtelen a kapcsolatod az anyukáddal

Vedd észre a jeleket!


Normál esetben az anya és a gyerek eleinte nagyban függenek egymástól, majd ez szépen lassan elkezd lazulni, míg végül a gyerekből független felnőtt lesz. Azonban nagyon sokszor ez nem igazán így valósul meg. A Huffingtonpost szakértők segítségével összegyűjtött 10 jelet, amik arra utalhatnak, hogy még nem sikerült teljesen leválnotok egymásról az anyukáddal.

(Ezekben a példákban az anyuka nagy igényű, erőszakos személyiség, a gyerek pedig egy anyától függő egyén, aki szeret mások kedvére tenni. Ez a felállás fordítva is megtörténhet.)

#1 Az anyukád irreálisan sok időt és figyelmet igényel

Te is sokszor érzed azt, hogy el kell dobnod mindent a kezedből, ha anyukád hív, még akkor is, ha aznap már beszéltetek egyszer? Vagy esetleg lemondasz programokat az ő kedvéért? Ez sajnos egyikőtöknek sem jó, hosszútávon pedig negatív érzelmeket, neheztelést vihet a kapcsolatotokba. Nem csak neked, de neki is szüksége lenne egy kis magánszférára, így ne hagyd, hogy minden szabadidőtöket együtt töltsétek, még akkor se, ha esetleg ettől bűntudatod lesz.

#2 Felelősséget érzel az anyukád lelkiállapotáért

Ha sokszor érzed ezt, az már régen rossz, hiszen csakis ő tudja befolyásolni az érzelmeit. Kis korban a szülők rászoknak erre, és sokszor még akkor is gyakorolják, amikor a gyerek felnőtt. "Szomorú vagyok, amikor nem hívsz." "Aggódtam érted, amiért az csináltad." Az ilyen anyával élők azon kaphatják magukat, hogy egyfolytában boldoggá és nyugodttá próbálják tenni édesanyjukat, és sokszor hajlamosak más kapcsolataikba átültetni ezt a kölcsönös függést, amivel természetesen megmérgezik azt.

#3 Hazudsz az anyukádnak, nehogy csalódást okozz neki

Ez még gimnáziumban oké, de felnőttként már magad felelsz a tetteidért, nincs szükséged arra, hogy az anyukád megtanítsa mi a jó és mi a rossz. Ha nem tetszik neki, ez van. Az őszinteség sokat segíthet ennek megjavításában. Mondd el neki, hogy mit fogsz csinálni vagy mit csináltál és miért. Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egy egészséges felnőtt kapcsolat alakuljon ki köztetek.

#4 Pénzügyileg az anyukádra támaszkodsz

Természetesen mindenki életében eljöhet az, hogy hirtelen kirúgják, vagy csak simán megszorul pénzügyileg, és ilyenkor teljesen elfogadott az anyukánktól (vagy apukánktól) egy kis segítséget kérni. A probléma akkor van, ha semmi gond nincsen a családi büdzsével, és anya mégis rendszeresen adakozik. Ez azt is jelenti, hogy belelát a költségvetésbe, tisztában van a kiadásokkal, így irányíthatja, hogy mire költöd a pénzed, ami megakadályozza, hogy önálló felnőtt legyél. Ennek jobb minél előbb véget vetni.

#5 Hagyod, hogy az anyukád végezze el a piszkos munkát

Egy önálló felnőtt képes kimosni a ruháit, takarítani, sütni-főzni, időpontot foglalni az orvoshoz, elintézni a nyaralást. Az anyukád lehet, hogy csak segíteni akar azzal, hogy mindezt elintézi helyetted, azonban ha hagyod, azzal a saját fejlődésedet gátlod meg. Meg kell tanulnod ellátni magadat és törődni magaddal.

#6 Az anyukád elvárja, hogy egyeztess vele döntés előtt

Teljesen rendben van, ha kikéred a tanácsát, de ha kötelességednek érzed, hogy anyukádhoz menj, mielőtt meghozol egy döntést, az már nem egészséges. Felnőttként egyedül kéne meghoznod minden döntést, sőt, képesnek is kell rá lenned. De ne hagyd, hogy anyukád amiatt szidjon le, hogy nem mentél hozzá, vagy esetleg szerinte rosszul döntöttél, mert neki ebbe sajnos már nincs beleszólása, önálló felnőtt vagy, úgy döntesz, ahogy jónak látod.

#7 Megsérti a magánszférádat azzal, hogy megnézi a sms-eidet, emailjeidet, stb.

Ez még kisebb korban sem egészséges, nemhogy felnőttként. Ne hagyd, hogy anyukád beleturkáljon a cuccaidba, vagy napi szinte ránézzen a közösségi oldalaidra, azt meg pláne ne engedd, hogy ezek miatt számon is kérjen. Minden kapcsolat alapja a bizalom. Ezt vele is meg kell értetni

#8 Néha úgy érzed, hogy versenyzel az anyukáddal

Alap esetben egy anya büszke a gyermeke eredményeire, képességeire, és ez fordítva is így van. Ha felmerül a versengés érzése, érdemes megvizsgálni, miért ütötte fel a fejét. Ha az anya nem hagyja a gyermekét kibontakozni, az nagyban megsértheti a gyerek önbizalmát, nem fogja elég jónak érezni magát. A versengés megnyilvánulhat külsőségekbe, figyelemért való harcban (pl. az apuka figyelméért), eredményekben, stb. Le kell ülni, és megbeszélni az okokat.

#9 Az anyukád hagyja, hogy felelőtlenül viselkedj

Ez két okból is eredhet. Az egyik, hogy bűntudata van, amiért rosszul nevelt fel, vagy csak szimplán nem akarja, hogy függetlenedj, ezért felhívja a főnöködet, hogy beteg vagy, közben csak nem tudsz másnaposan kikelni az ágyból. Ezzel megóv a negatív következményektől és valószínűleg folytatni fogod azt, amiről te is tudod, hogy rossz. Természetesen ez többet árt, mint használ.

#10 Túl sok részletet oszt meg a magánéletéről

Nincs annál csodálatosabb dolog, mint amikor mindent megbeszélhetsz az anyukáddal. Természetesen ennek is vannak keretei, van, amit szimplán nem osztotok meg egymással. Jogosan gondolod, hogy ez már egy kicsit sok, mikor elmeséli az egyik szexuális élményét, vagy mindenről beszámol a szerelmi életével kapcsolatban. Mondd meg neki, hogy szereted, imádod, de ezt inkább beszélje meg az egyik barátnőjével.

Címlapkép: Unsplash

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Sokan örülhetnek az új feltételeknek az Otthonfelújítási Támogatás pályázatban
Jelentős módosítások léptek életbe a nemrég meghirdetett, és várhatóan 2024. július 1-jén induló Otthonfelújítási Támogatás rendszerében, amelyek számos új lehetőséget kínálnak a lakástulajdonosok számára. Lássuk, milyen újdonságokra számíthatunk, és hogyan használhatjuk ki ezeket!


Több idő a lakcím bejelentésére

Az egyik legfontosabb változás, hogy módosult a helyben lakás kritériuma. Mostantól július 1-je előtti lakcímkártyával is igazolható az ingatlan lakáscélú használata, így még van idő bejelentkezni az érintett ingatlanba, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a támogatás igénybevételénél.

Frissen vásárolt ingatlanokra is vonatkozik

További fontos újítás, hogy a július 1-je előtti adásvételi szerződéssel vásárolt ingatlanokra is igényelhető támogatás. Ez különösen előnyös azoknak, akik mostanában vásároltak új ingatlant és tervezik annak felújítását.

Szakértői igazolás is elég a ház építési évéről

Mivel az ingatlan építési évét gyakran nem lehet tulajdoni lappal vagy használatba vételi engedéllyel igazolni, mostantól ezek hiányában az energetikai szakértő véleményét is elfogadják. Ez megkönnyíti a régebbi építésű ingatlanok tulajdonosai számára a támogatás igénybevételét.

Átépített és bővített ingatlanok is jogosultak

A kormányzat kiterjesztette a támogatásra jogosultak körét azzal, hogy az átépített vagy bővített épületeket is támogathatónak minősítette. Ezzel több ingatlan válik jogosulttá a támogatásra.

Hőszivattyú telepítésének támogatása

Az új kiírás szerint nemcsak a gázkazánok cseréje, hanem a hőszivattyú telepítése is támogatható. Fontos azonban, hogy ezek a beruházások csak más energiahatékonyságot javító szigetelési munkával együtt támogathatók. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik nagyobb mértékű korszerűsítést terveznek.

Kőzetgyapot szigetelés, tetőtéri ablakok és fa nyílászárók támogatása

A támogatás kiterjed a homlokzati hőszigetelés esetén a kőzetgyapotra, a tetőtéri ablakokra, valamint a fából készült homlokzati nyílászárókra is. Ezek az új lehetőségek szélesebb körű felújításokat tesznek lehetővé.

Minősített kivitelezők előleg-lehívási lehetősége

A kormányzat a kivitelezőket is minősíteni fogja pénzügyi megbízhatóság alapján. Bár szerződni nemcsak az ÉMI honlapján regisztrált kivitelezőkkel lehet majd, de ők előnyt élveznek a támogatáshoz kapcsolódó előleg lehívásakor. A regisztrált kivitelezők a támogatási összeg 75 százalékát hívhatják le előlegként, míg a nem regisztrált kivitelezők esetében erre nincs lehetőség.

A minősített kivitelezőket az ÉMI weboldalán lehet majd tervek szerint elérni 2024. június 26-át követően.

Kulcstermékek bevezetése

Új elemként jelent meg a támogatási felhívásban a „kulcstermék” kifejezés. Ezek olyan anyagok, amelyek környezeti besorolása kedvezőbb, mint a nagyobb szállítási távolsággal beszerezhető versenytársaké. Ez értelemszerűen kedvezni fog a hazai gyártású, vagy a határainkhoz közel gyártott termékeknek, és felhasználásuk elszámolható a támogatás keretében.

Energetikai tanúsítók díjának maximalizálása

Az energetikai tanúsítók kezébe kerül az épületek életkorának megállapítása, és összességében 120 ezer forintra emeli a munkájuk után elszámolható összeget. Ez tartalmaz két személyes helyszíni auditot és egy tervezett energetikai számítást is.

Meghosszabbított futamidő és takarékpénztári beszámítás

A futamidő a korábban tervezett 8 évről legfeljebb 12 évre emelkedett. Emellett a lakás-takarékpénztári megtakarítás beszámíthatóvá vált a saját forrásba, ami kedvezőbb feltételeket biztosít a támogatás igénybevételéhez.

Kedvezőbb jövedelemszámítás

A vissza nem térítendő támogatás arányának meghatározásához kapcsolódó jövedelemszámítás módja kedvezően változott. Mostantól figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket is, ami javítja a támogatás mértékének kiszámítását, és kedvezőbb feltételeket biztosít a családok számára.

Szeretnél részt venni a pályázatban?

A Mapei-jel együttműködő tanácsadó partnerek a teljeskörű ügyintézésben, energetikusaink pedig a tanúsítványok kiállításában is a segítségedre lehetnek a pályázat előkészítése során. Kérj segítséget tőlük, és ne halogasd sokáig, mert a pályázat keretösszege véges!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
„Benne volt, hogy ez lehet az utolsó kirándulása” - az ALS-beteg Dezsőt kijuttatták barátai a skótok elleni meccsre
Kijutott a foci Eb-re Szalai Dezső, akit tavaly diagnosztizáltak gyógyíthatatlan ALS betegséggel. Erre készült Dezső tavasz óta. Egy mozgó intenzív osztállyá átalakított kisbusszal indultak útnak.


Ahogy korábban egy interjúban mi is beszámoltunk róla, Szalai Dezső, a Völgyhíd Konyha és Rét étterem egykor virágzó tulajdonosa, tavaly jelentette be, hogy becsukja a helyet, amit annyian szerettek. Nem sokkal e döntés előtt derült ki, hogy ő is, mint Karsai Dániel, ALS-ben szenved, egy halálos, gyógyíthatatlan betegségben.

Dezső egy ideig a munkájába menekült a betegség elől, de amikor rájött, hogy fizikailag már képtelen tovább folytatni, úgy döntött, hogy befejezi. Az állapota azóta drámaian romlott, és hosszú időt töltött a kórház falai között. Jelenleg is ott kellene lennie, de hűséges barátai vállalták, hogy otthonában ápolják, lélegeztetőgépre kötve.

„Olyan környezetet teremtünk neki otthon, ami egy intenzív osztály jellegű környezet”

– mondta az ATV Start műsorában Tóth András, Dezső régi barátja, akivel számos focimeccsen vettek részt egészségesebb időkben.

András azt is elmesélte, hogy Dezső a kórházban egy bakancslistát állított össze, melynek első helyén a foci EB szerepelt. Minden követ megmozgattak barátai, hogy teljesítsék kívánságát: sikerült jegyet szerezniük a skótok elleni mérkőzésre, és egy mozgó intenzív osztállyá átalakított kisbusszal indultak útnak.

Az út során mindenki tisztában volt vele, hogy ez lehet Dezső utolsó kirándulása.

Egy utolsó, nagy kaland a focimeccsre, ahol még egyszer, utoljára érezhette a játék izgalmát és a szurkolók közösségét, amit mindig is szeretett.

Részlekek az ATV vasárnap esti Heti Naplójában:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával
A valaha gyártott összes Porsche jelentős része még mind a mai napig az utakon van – mi más kelthetne nagyobb bizalmat egy márka használt modelljei iránt, mint ez a tény?


Nem véletlen, hogy az ikonikus Porsche modellek értéktartása is kiemelkedő. Egy feltétellel: a tökéletes műszaki állapot esszenciális, amelynek alapfeltételét az előírt karbantartások megfelelő elvégzése adja meg. Ha ez teljesül, akkor mindig számíthat kedvencére, amely lenyűgöző tulajdonságai mellett szüntelen kitartásával is magával ragadja majd Önt. Ezt, valamint a birtoklás teljes nyugalmát adja meg a Porsche Approved garancia.

A Porsche varázsa nem csupán az érzelmes menetteljesítményekről szól, hanem arról is, hogy minden mindig a lehető legjobban történik. A Porsche Approved garancia éppen erről szól: segítségével már az első naptól kezdve átadhatja magát a birtoklás felhőtlen élvezetének.

A Porsche Approved garancia kibővített garanciahosszabbítást nyújt az újautó-garancia utáni időszakra, sőt, emellett használt modellekre is érvényesíthető, amennyiben azok jól teljesítenek a 111 pontból álló ellenőrzési folyamaton. A Porsche modellek 15 éves koráig vagy 200.000 kilométeres futásteljesítményééig érvényesíthető jótállás minden alkatrész meghibásodását fedezi 12, 24 vagy 36 hónapos időtartamra, sőt, a hozzá járó Porsche Assistance szolgáltatás révén nem csak a váratlan javítási költségektől mentesül, hanem első kézből kaphat segítséget, ha valami történik út közben.

A Porsche szakértő személyzete által hivatalos, gyári alkatrészekkel végzett javítások biztosítják Porschéjának hosszú, megbízható működését. A Porsche Approved pontosan ezt kínálja: a fedezett időszakon belül önrész nélkül, kilométerfutástól függetlenül gyári megoldásokkal biztosítja autójának javítását. Ehhez alapfeltétel az előírt karbantartások elvégzése és természetesen a kopóalkatrészekre ez a garancia sem vonatkozik.

Viszonteladás esetén pedig a Porsche Approved garancia növeli az Ön autójának az értékét, hiszen az autóval együtt az továbbadható a következő vásárló vagy a Porsche Centrum Budapest számára.

A Porsche Approved használtautó-programja pedig teljes nyugalmat kínál. A kilenc évnél fiatalabb használt modellek csak akkor kapják meg a Porsche jóváhagyását, ha megfelelnek a 111 pontos ellenőrzésnek, dokumentált előélettel és megfelelő karbantartási történettel rendelkeznek, kizárólag eredeti Porsche alkatrészeket tartalmaznak és persze megkapják a Porsche Centrum szerviztechnikusainak is a jóváhagyását.

Ez már önmagában kiemelkedő megbízhatóságot és értéktartást biztosít, de természetesen ezekre az autókra is legalább 12 hónap Porsche Approved garancia és Porsche Assistance szolgáltatás vonatkozik, ami igény szerint akár tovább is bővíthető. Ez pedig nem csak a váratlan javítási számláktól mentesít minket, de egyben a kimagasló értéktartást is biztosítja.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Túl- vagy alulfogyasztás? Így használd ki a kedvezményes gázárat!
Sokat lehet bukni, ha elvétik. Az jár jól, aki tisztában van, mennyit fogyaszt.


2022 júliusában a rezsicsökkentés szabályai megváltoztak: a földgáz esetében az éves kedvezményes fogyasztási határ 1729 köbméter lett, ami havi szinten 144 köbmétert jelent, és ezért 102 forintot kell fizetni köbméterenként. Azok, akik ezt a határt túllépik, már a magasabb, lakossági piaci árat fizetik, ami 747 forint köbméterenként.

Ez a kedvezmény 2023. augusztus 1-től 2024. július 31-ig érvényes.

Ebben az időszakban a maximális kedvezményes mennyiség 63645 megajoule (MJ), vagyis 1800 köbméter, de ez területenként változhat. A kormány minimum 1729 köbmétert garantál.

A kérdés, hogy július 31-én kell-e mérőállást diktálni, egy 110 ezres Facebook-csoportban is felmerült, ahol a gázszámlák értelmezésében segítenek egymásnak a tagok, írja az Infostart.hu. A csoport alapítója, Ribárszki Anna, a zárt csoportban arról írt, hogy azoknak, akik rendszeresen mérnek, mindegy, hogy diktálnak-e. Azonban ha az időjárás hűvösre fordul nyáron, akkor érdemes lehet július 31-én is mérni.

Más a helyzet az átalánydíjasokkal. Ribárszki szerint fontos megnézni az előző elszámolás adatait,

különösen a 2023.07.31-i állást, akár diktált, akár becsült érték szerepel rajta. Ezt össze kell vetni az aktuális gázóraállással.

Ha a két érték közötti különbség belefér a kedvezményes mennyiségbe és közelíti azt, akkor érdemes mérni. Így ki lehet használni a kedvezményes mennyiséget. Ha azonban a különbség nagy, akkor lehet, hogy nem éri meg mérni, mert túlfogyasztás esetén a visszabecsléssel jobban járhatunk.

Azoknak, akik rendszeresen túllépik a fogyasztási határt, másképp kell eljárniuk. Ha a 2024.07.31-i állás alapján az éves fogyasztás nem fér bele a kedvezményes mennyiségbe, akkor nem érdemes mérni, mert így is, úgy is piaci árat fognak fizetni. Ha viszont most csökkentjük a fogyasztást például szigeteléssel vagy klímaberendezések telepítésével, akkor a túlfogyasztás átléphet egy alacsonyabb fogyasztási időszakra.

A stabilan keveset fogyasztóknak mindegy, hogy mérnek-e, ahogy a folyamatosan túlfogyasztóknak is.

Link másolása
KÖVESS MINKET: