hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Azt kívánom, bárcsak ne létezne – olyan szülők vallottak Redditen, akik megbánták a gyerekvállalást

A gyerekvállalásról csak pozitívan lehet beszélni, hiszen ez a legcsodálatosabb dolog a világon - ez van benne a köztudatban, de egy Redditre bedobott kérdés most megmutatta, hogy meglepően sok szülő érzi az ellenkezőjét.

Link másolása

hirdetés

Megbánta, hogy gyereket vállalt, alig várja, hogy végre visszatérhessen a régi életéhez, haragot érez a gyereke iránt - ehhez hasonló, nem túl gyakran kimondott és bevallott gondolatokat fogalmazott meg néhány szülő egy fórumon.

A tabudöngető kérdést Redditen tette fel egy felhasználó, amelyre meglepően sok kíméletlenül őszinte válasz érkezett, megmutatva azt, hogy nem minden ember álma a szülővé válás, és sokan kerek-perec kimondták: megbánták a gyerekvállalást, illetve nem szeretik annyira a gyereküket, mint kéne.

"Milyen érzés úgy gyereket nevelni, hogy nem is akarod őket?"

- volt a vitaindító kérdés, és meglepő módon nemcsak felháborodott szuperszülők írtak kioktató hozzászólásokat, miszerint az utódnemzés a világ legszebb dolga, a gyerek pedig szent, hanem rengeteg olyan szülő, aki valószínűleg sehol máshol nem merne vallani negatív érzéseiről, csak névtelenül, egy fórumon.

Pedig a több mint tízezer komment és bennük a rengeteg szívszorító vallomás arról árulkodik, hogy érdemes a témáról diskurzust indítani, ugyanis a hozzászólások alapján szép számmal vannak olyan szülők, akik tényleg visszacserélnék a családos életet a gyerekek előtti időszakra, és emiatt komoly bűntudatuk van.

hirdetés
"Komolyan hittem benne, hogy gyereket akarok, mert úgy voltam vele, hogy ezt kell tennem... feleségnek és anyának lenni. Szeretem őket és azt akarom, hogy a legjobbat kapják. De nem kötődök hozzájuk annyira, mint ahogy azt más anyákon látom. Nem hiányoznak például, ha elmennek egy hosszabb kirándulásra, sőt, megkönnyebbülést érzek"

- írja egy háromgyermekes édesanya.

Hozzátette, hogy újabban arról fantáziál, hogy egyedül él. Gyerekeivel azonban nem akarja ezt megtenni, nem lép le, hiszen ők semmiről sem tehetnek. "Abban reménykedem, hogy 10 év múlva még életben leszek, és ismét egyedül lehetek."

Egy másik édesanya azt írta: bánja, hogy gyereket vállalt, főleg a körülményei miatt. Nagyon fiatalon és egyedülállóként szült ugyanis egy társadalmilag visszamaradott térségben, ezért úgy érzi, hogy sokkal többet kihozhatott volna magából, ha nem vállal olyan korán gyereket.

"Sosem kötődtem a gyerekemhez annyira. Mindkettőnk élete sokkal könnyebb lenne, ha még vártam volna a gyerekvállalással, vagy ha örökbe adom őt, de akkoriban nem volt túl sok lehetőségem."

Egy másik felhasználó érdekes hasonlattal írta le a helyzetet:

nem kívánt gyerekeket nevelni olyan, mintha olyan vendégek lennének nálad, akik sose akarnak elmenni, de neked kell kiszolgálnod őket, és megvédeni őket a bajtól.

Kommentelt egy édesapa is, aki azt írta: ugyan nem mondaná, hogy megbánta a gyerekvállalást, de alig várja, hogy végre önállóak legyenek a gyerekek, mivel úgy érzi, teljesen kiszipolyozza a gyereknevelés.

Egy sor, a felsoroltakhoz hasonló kommentből derül ki, hogy ugyan a legtöbben szeretik a gyerekeiket, de hiányolják saját szabadságukat és függetlenségüket, és sokan úgy érzik, hogy az egész identitásuk elveszett a gyerekvállalásban. Írt azonban olyan is, aki ennél súlyosabb vallomást tett: egyáltalán nem szereti a gyerekét.

"Próbálom színlelni, hogy szeretem egészen addig, amíg nem sikerül tényleg valamilyen kapcsolatot létrehozni vele. Ennek immáron hét éve, és én semmi mást nem érzek a gyerek iránt, csak megvetést. Hetente járok emiatt pszichológushoz, de nem segít."

Olyan szülők is írtak, akik valamilyen testi vagy szellemi fogyatékkal élő gyermeket nevelnek.

"Nem érzem magam szülőnek, inkább gondviselőnek. Nagyon kevés örömöm származik belőle, állandóan megviselt vagyok és fáradt. Ez most rettenetesen fog hangzani, de úgy érzem, mintha nem is gyereket nevelnék. Ha gyereket nevelsz, akkor ugyanis azt akarod, hogy rendes felnőtt legyen belőle - megtanítod a helyes viselkedésre, a kedvességre, taníttatod, és abban reménykedsz, hogy lesznek barátai, jó jegyeket kap, és teljes életet él majd.

Ezzel szemben én azt érzem, mintha egy nagyon magas igényű háziállatot nevelnék, amely nem fog semmilyen szinten tovább fejlődni."

A hozzászólás láttán felbátorodva több olyan szülő is írt, aki hasonló helyzetben van, és fogyatékos gyermeket nevel:

"Nem az ő hibája, hogy ilyen állapotban jött a világra. Nagyon összetett érzések kavarognak bennem ezzel kapcsolatban. Akármennyire is rosszul érzem magam ettől a gondolattól, azt kívánom, bárcsak ne létezne."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Hogyan állapítsuk meg, hogy melyik étterem jó, és melyiket kerüljük el messzire?

Több mint 20 év tapasztalattal a háta mögött árulta el egy angol étteremkritikus, hogy mik az árulkodó jelek.

Link másolása

hirdetés

Aki jó helyen szeretne vacsorázni, hallgasson az étteremkritikusokra. A hivatásos gasztronómiai szakértőknél jobban talán senki nem tudja megítélni, melyik helyen nem szabad sajnálni a pénzt az étkezésre, ahogy azt sem, hogy milyen jelek utalnak arra, ha egy helyen csalódás éri majd a vendéget. Egy angol étteremkritikus több mint 20 év tapasztalattal a háta mögött elárulta, milyen apróságok utalnak arra, hogy jól vagy nem jól választottunk vendéglőt, írja a Daily Star.

A neve elhallgatását kérő szakértő kezdésnek elmondta, hogy nagyon szerencsésnek tartja magát a munkája miatt, hiszen bejárta az egész Egyesült Királyságot, ráadásul végigkóstolhatta az összes éttermet. Éppen ezért jött rá az évek alatt, hogy egyáltalán nincs összefüggés a "legjobb" és a "drága" kifejezések között, ha éttermekről van szó.

Megfigyelt azonban több dolgot is, amik alapján akár még a kóstolás előtt el tudja dönteni, hogy milyen minőségű szolgáltatás vár rá, sőt akár azt is, hogy finom lesz az étel vagy sem.

A tippek közül négyet osztott meg a lap olvasóival. Vagyis ezekre érdemes figyelni, amikor betérünk egy étterembe:

1. Keressünk független drágaköveket!

Az étteremkritikus szerint a pandémia alatt és után a kis helyeknek minden korábbinál nagyobb szüksége van a vendégekre, hogy életben tudjanak maradni. Éppen ezért minden korábbinál jobban megbecsülnek minden betérőt, akiknek minden eszközzel próbálnak a kedvére tenni.

hirdetés

A kisebb vendéglőkben ráadásul jó eséllyel találkozhatunk valamilyen egyedi ízzel vagy ötlettel, ami a nagyobb láncok vagy franchise rendszerben működő éttermek esetében teljes mértékben kizárható, már csak az üzleti modell miatt is. Egyszóval: kísérletezzünk bátran!

2. A jó szolgáltatás alapja a kedvesség

A kritikus tapasztalatai szerint a legritkább esetben lesz kifogástalan az étel minősége az olyan helyeken, ahol már a felszolgálókkal is meggyűlik a vendég baja. Ha egy étteremben lassú és körülményes a kiszolgálás, a vendég érezhetően csak problémát jelent a személyzetnek, majdnem biztosan csalódást okoznak majd a fogások is.

Az angol étteremkritikus egy idő után az ilyen helyekre már az idejét sem volt hajlandó pazarolni, és egyszerűen felállt az asztaltól. Ilyen esetekben még az sem zavarta, ha időközben már kikérte a vacsorát: egyszerűen kifizette az egészet és inkább hazament.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Hazudik vagy sem? Ez a 10 jel segíthet dönteni

Egy kutatás alapján az emberek nemtől függően 728-1092 alkalommal hazudnak. Kitalálod melyik nem hazudok inkább? Természetesen a férfiak, azonban tény az is, hogy a nők jobban csinálják.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Roland Schwerdhöfer képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. július 31.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Senki sem akarja, hogy hazudjanak neki. Ez tény. De a szomorú igazság az, hogy a hazugság az emberi természet megkerülhetetlen részének tűnik. Mindenki hazudik még te is és én is. Most, hogy ezt tisztáztuk, honnan tudhatjuk, hogy valaki hazudik nekünk? Egyáltalán lehetséges azonosítani a hazugságot, ha nincs gondolatolvasási képességünk? Igen, van néhány mód a megtévesztés észlelésére. Íme ezek közül 10 módszer amellyel a megtévesztő viselkedés kiszűrhető történjen az verbális vagy non-verbális módon.

Mielőtt belevágnánk, szükségünk lesz egy-két alap dologra. A legfontosabb tényező annak megállapításához, hogy valaki hazudik az-az, hogy tudjuk, hogyan szoktak viselkedni normális helyzetekben. Wendy L. Patrick viselkedési szakértő el is magyarázta, hogy miért :

"Annak ismerete, hogy valaki hogy viselkedik (vagy hogy nem) a személyes interakció során, segíthet megítélni a normától való eltérések jelentőségét."

Szóval, hogy szerezheted meg ezt az alapot? Tegyél fel egyszerű kérdéseket. Hol születtél? Hol nőttél fel? Vannak testvéreid? stb. Az ilyen kérdések lehetővé teszik, hogy lásd, hogyan válaszolnak őszintén a normális kérdésekre.

Fontos továbbá felismerni, nem biztos, hogy egyetlen dolog mondja el, ha valaki hazudik. A hazugság észlelése nehéz, ha az a személy, akivel foglalkozol, jól hazudik (ami sok ember számára természetes). Maria Konnikova viselkedési szakértő szerint :

"Annyi népi bölcsesség van arról, hogyan ismerhetjük fel a hazug embert. Elfordítják a tekintetüket. Izzadnak. Elpirulnak. Mindezek valós dolgok. Az igazság viszont az, hogy ha jó hazudozóval van dolgod, akkor ezek egyike sem történik meg."
1. Kézmozdulatok

A Michigani Egyetem 2015-ben végzett tanulmánya azt mutatja, hogy

hirdetés
a hazug emberek sokkal jobban mozgatják a kezüket, mint azok, akik igazat mondanak.

Mindezt azzal állapították meg, hogy több, mint 120 bírósági ügy videóklipjét tanulmányozták, amikor valakit súlyos bűnökért ítéltek el azért, hogy kiderítsék, hogyan viselkedik valaki, amikor hazudik.

VARAN VARAN képe a Pixabay -en.

Szinte folyamatosan mozgott mindkét kezük, mert az agyuk sok mindent csinál egyszerre. Gondolkoznak azon, hogy mit mondjanak ezután, kitatálják, hogy hiszel-e nekik vagy sem és részleteket fűznek a történethez, hogy hihetőbb legyen. A kézmozdulatokon kívül azt is megfigyelték, hogy ülő helyzetben a hátuk mögé, a zsebükbe vagy az asztal alá rejtik a kezüket.

2. Izeg-mozog az illető

Összedörzsöli a tenyerét? Oldalra hajtja a fejét? Gyakran keresztezi a lábait? Megváltozik az arcuk, a homlokuk? Kocogtatja a körmét, mocorog?

Ezek mind figyelmeztető jelek, hogy miért?

Ilyenkor próbálnak meg kényelmesebb helyzetbe kerülni, hogy arra tudjanak összpontosítani, amit mondanak.

A vegetatív idegrendszerben fellép egy erős ingadozás, amit csak a fenti módszerekkel és viselkedéssel tudnak csillapítani.

3. Szemkontaktus

Talán ez az egyik legegyszerűbb módszer.

Ha a legfontosabb pillanatokban vagy megbeszélések során nem tudja az illető fenntartani a szemkontaktus, akkor valószínűleg vaj van a füle mögött.

Ez azért van, mert vagy gondolkodik, hogy mit csináljon a továbbiakban, vagy attól tart, hogy kiderül, eltitkol valamit.

A szemkontaktus valóban az egyik legfontosabb mutatója annak, ha valaki hazudik neked. Végül is nem nézhet rád, mert tudat alatt tisztában van vele, hogy amit mond, az nem igaz és a bűntudat megakadályozza őket abban, hogy szemkontaktus keressenek azzal, akivel beszélnek.

4. Ajakgörgetés

A hazugok néha összeszorítják az ajkukat, amikor hazugságot mondanak.

Vagy azért, mert az érzéseiket rejtegetik vagy pedig mert a tényeket próbálják elfedni. Ez különösen igaz, ha kényes kérdéseket teszünk fel nekik.

Az ajkak nem hazudnak. Amikor az igazság felderítéséről van szó, az ajkunk felbecsülhetetlen. Ennek oka, hogy az ajkakban rengeteg ideg található, amelyek azonnal reagálnak. Például, ha rossz híreket kapsz, az ajkad szinte eltűnik, mert szűkülnek az erek.

Az ajak harapása is az egyik módja annak, hogy a hazug ember próbálja elfedni magát. Ezzel kezeli ugyanis az igazság elhárítása miatt kialakult stresszt.

5. Hangszín

Azoknak az embereknek, akik hazudnak neked, a hangjukban olyan eltérések lesznek, amelyek szokatlanok a normális hangjukhoz képest.

Előfordulhat, hogy magas hangon beszélnek vagy hirtelen elfogy a levegő, amikor beszélnek.

Lehet, hogy különböző hangszínt ütnek meg, amelyek furák az normális hangszínükhöz képest.

Ha valaki hangmagasság változásokat tapasztal, miközben valakivel beszél, akkor tudni lehet, hogy az illető valószínűleg hazudott. Általában a hazug embereknek magasabb lesz a hangjuk, aminek oka, az általuk érzett idegesség, ami miatt a hangszalag izmai megfeszülnek.

6. Leleplező szavak

Ha valaki túl sokszor használja az "őszinte akarok lenni veled" vagy "őszintén" vagy "hadd mondjam el az igazat" kifejezéseket, akkor lehet, hogy túlságosan el akarja veled hitetni a hazugságait.

A túl sok "uh", "öööö", "hm" is ezek közé tartoznak, így érdemes átgondolni, hogy bízunk-e az illetőben vagy sem.

7. Szünetek

Lehet, hogy még nem tűnt fel neked, de

a hazudozó emberek nagyon sok szünetet tartanak, amikor beszélnek.

Ez azért van, mert megpróbálnak a részletekre gondolni, amelyeket hozzá kellene még adni a történetükhöz. A másik ok pedig, hogy azon gondolkoznak, hogy van-e értelme annak, amit mondanak.

5598375 képe a Pixabay -en.

8. Túl sok a részlet

A hazugság által érzett szorongás és idegesség miatt

az illető sokkal többet beszélhet, mint amennyit kellene.

Még olyan részleteket is elmondhat, amelyet az igazmondó személy nem tudhat, csak azért, hogy a sztori meggyőzőbb legyen.

Ha valaki csak mondja, mondja és mondja megállás nélkül és túl sok információt ad át neked, olyan dolgokat például, amit nem is kérdeztél, nagyon valószínű, hogy nem az igazat mondja. A hazugok azért beszélnek sokat, mert abban reménykednek, hogy a látszólagos nyitottságuknak köszönhetően nem fognak lebukni.

9. Megváltozik a bőrük

A hazudozás mindenféle dolgot megtesz a testünkkel, anélkül, hogy felismernénk. Ez azt jelenti, hogyha hazudsz valakinek, akkor a tested elárulhat.

Esküdözhetsz, hogy igazat mondasz, de a tested mindent elfog árulni rólad.

Ha például valaki olyan fehér, mint a fal, az a hazugság jele, mert jelzi az arcból eltűnő vért. Ha hazudunk a bőrünk hűvössé, pikkelyessé és izzadttá is válhat.

10. Ismétlés

Valaki, aki hazudik, sokszor nehezen tudja követni a saját meséjét.

Rájössz, hogy hazudik, ha mást mond az ismétlés során vagy úgy ad elő valamit, amit 5 perccel ezelőtt már mondott, mintha azt még soha nem mesélte volna.

Ez nagyon zavaró és frusztráló lehet, de ne lankadjon a figyelmed.

Figyelj ezekre a jelekre és ne hagyd magad megvezetni! Az emberek sokféle okból tesznek dolgokat, amelyeket soha nem fogunk megérteni. Ezen jelek figyelembevételével eldöntheted, mit csinálsz a kapott információval. Néha ez kemény döntés lesz, de senki sem érdemli meg, hogy hazudjanak neki.

Sajnos a való életben annak a jelei, hogy valaki hazudik-e vagy sem, nem olyan egyértelműek, mint Pinokkió orra, aki a leghíresebb hazug a világon. Mindezek ellenére az emberi ösztönök erősek, csak néha a tudatos elménk kudarcot vall. Tehát legközelebb, amikor kételkedsz abban, amit egy ember mond, használd a fenti jeleket útmutatóként a hazugság felderítéséhez.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Mindent kapni és mindent meg lehet kóstolni - Csoda-csomagolásmentes bolt

A Mi Csemegénk üzlet vezetőjével fantasztikus, olcsó termékeikről, és a hulladékmentesség előnyeiről beszélgettünk.

Link másolása

hirdetés

Tavaly csomagolásmentes bolt nyílt Gyömrőn Mi Csemegénk néven, aminek hamar híre terjedt a városban. Egyre bővül a kínálatuk, s amikor náluk jártam, lenyűgözött a kreativitásnak, a hasznosságnak és az igényességnek ez a tárháza. Egy teljesen másik világba lépünk be: van gyerekjátszósarok, csillog-villog minden a tisztaságtól, mosolygósak és segítőkészek az eladók. Vihetünk saját dobozt, de ők is adnak, vagy akár papírzacsit is az árunak. A zero waste jegyében működő boltban lehet kapni csomagolásmentesen vécépapírt, mosószert, és mindenféle alapanyagot: tésztákat, magokat stb., de kozmetikumokat, háztartási cikkeket, sütit és sajtokat is. A háromgyerekes anyukával, a kedves és lelkes tulajdonossal, Szörfi Diánával a vállalkozásáról és a sikerélményeiről beszélgettünk.

– Gratulálok az üzlethez, igazi élmény volt először belépni ide. Mikor pattant ki az ötlet a fejedből és milyen lépéseket tettél, mire eljutottál a megvalósításig?

- Köszönjük. Nagyjából 3 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy milyen szuper lenne, ha Gyömrőn is nyílna egy csomagolásmentes bolt, majd addig rágtam a férjem fülét, hogy nyissunk egyet, amíg be nem adta a derekát. 2020 októberben nyitottunk, és ezt egy éves szorgos készülés előzte meg.

– Te vagy a tulajdonos, az üzletvezető, az eladó is?

- Inkább úgy fogalmaznék, hogy mindenből kiveszem a részem, de szerencsére remek segítőim vannak. Az üzletvezetésben a férjem rengeteget segít, aki egyébként pénzügyi területen dolgozik, a boltban pedig Erik a jobb kezem, akit szerencsére hamar megkedveltek a vásárlók.

hirdetés

– Eredetileg gyömrői vagy, vagy te is a fővárosból kiköltözőként, mint sokan? Hogyan látod, mennyire változott meg a város lakóinak hozzáállása az elmúlt években a zero waste-tel kapcsolatban? Én úgy tapasztaltam, pozitív változások indultak be, egyre többeknek fontos a hulladékmentesség.

– Mi is ki-/beköltözők vagyunk, 5 éve élünk Gyömrőn. Én egyébként egy kis Bács-Kiskun megyei faluból származom, férjem pedig mohácsi. Már kiköltözésünkkor is meglepődtem, hogy milyen sok család számára fontos a környezettudatos életmód, amikor csatlakoztam a helyi hulladékmentes Facebook-csoporthoz, valamint Flaisz Barbaráék példája is nagyon inspiráló volt számomra.

(Flaisz Barbarával 3 évvel ezelőtt készítettünk interjút)

Valóban azt látni, hogy egyre többen érdeklődnek egy fenntarthatóbb életforma iránt, egyre többeknek fontos, hogy legalább a saját környezetüket óvják azzal, hogy csökkentik a háztartási hulladékot, nem használnak környezetre káros vegyszereket, kerülik a pazarlást, sőt, egyre többen csökkentik vagy akár teljesen elhagyják a húsfogyasztást. És ez minden korosztályra ugyanúgy elmondható.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a zero waste fogalmával és mi a legfontosabb szegmense a számodra?

- A környezettudatosság mindig is fontos volt számomra, de magával a zero waste-el a néhány évvel ezelőtti műanyagmentes július kapcsán találkoztam. Akkoriban jelent meg több cikk is azzal kapcsolatban, miszerint 2050-re bolygónk nagy eséllyel élhetetlen lesz, ha így folytatjuk.

Természetesen én is átéltem a klímaszorongás érzését, majd arra jutottam, hogy meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt. Szerintem fontos, hogy tisztában legyünk azzal a veszéllyel, ami már most is jelen van,

valamint nem szabad homokba dugni a fejünket, és arra várni, hogy a nagyhatalmak majd megoldják a problémát. Minden apró lépés számít.

Ugyanakkor tudatosan kell cselekednünk, hiszen nem minden zöld, ami annak látszik. Nem szabad beugrani az úgynevezett greenwashing-nak: mérlegelni kell, hogy mivel hagyok minél kisebb ökológiai lábnyomot.

– Engem elképesztett, milyen sok mindent lehet nálatok kapni. Gyakorlatilag olyan, mintha bemennék egy közértbe, csak épp semminek nincs műanyag csomagolása. Részleteznéd a termékeidet? Nekem legjobban a csapos mosószerek és öblítők tetszettek, amiből tölthetek magamnak saját flakonba-üvegbe.

– A mosószerek valóban a legnagyobb kedvencek. Mindig ledöbbenünk, amikor belegondolunk, hogy október óta hány műanyag flakontól kímélték meg a vásárlók a szemeteseiket.

Mindamellett, hogy teljesen lebomló, parabén-, foszfát-, formadelhid- és enzimmentes mosó- és tisztítószerekről beszélünk,

amelyek egy kis szegedi családi manufaktúrából érkeznek teljesen hulladékmentesen, és még ár-érték arányban is verhetetlenek. De ezen kívül is gyakorlatilag tényleg be tudsz szerezni szinte mindent, amire a háztartásban szükséged lehet.

– Biztos vagyok benne, hogy fontos számodra, milyen készítők, forgalmazók termékei kerülnek a polcodra. Milyen szempontok alapján válogatsz?

- Elsődleges szempont, hogy amit lehet, minél közelebbről, a környékből szerezzünk be, valamint minél több hazai termékünk legyen. Nagyon fontos a minőség, hogy kerüljük az adalékokat tartalmazó ételeket, kozmetikumokat. Ugyanilyen fontos szempont a csomagolás, kiszerelés. Törekszünk arra, hogy amit lehet, hulladékmentesen szerezzünk be (pl újratölthető kannákban, vödrökben). Amit így nem tudunk, azt pedig igyekszünk minél nagyobb, és lehetőleg papír-, valamint újrahasznosítható csomagolásban beszerezni.

– Milyen a forgalom?

– Szerencsére egyre többen térnek be hozzánk, és reméljük, hogy megmarad ez a tendencia, hogy fent is tudjuk maradni, és bővülni is tudjunk.

– A nálad fellelhető kozmetikumok minősége is kiemelkedőnek tűnik. Mi alapján választod ki őket? Miket lehet nálatok kapni?

– Nagyon fontos volt, hogy olyan hazai készítőket válasszunk, akik valóban natúr alapanyagokkal dolgoznak, hogy megfizethető legyen, és hogy kerüljük a műanyag csomagolást, és hogy elnyerjék a vásárlóink elégedettségét. A kozmetikumok vagy papírban vagy üvegben vannak. Az utóbbi esetén az üvegeket visszaküldjük a készítőnek, aki újratölti azokat.

– Sok mozzanat nagyon szimpatikus a boltban. Elmesélnéd, milyen kedvességgel, figyelmességgel színesíttetted? Gondolok a kipróbálható termékmintákra, a kihelyezett papírtörlőkre, a higiénia fontos elemire.

– A kézfertőtlenítők mellett biztosítunk egy kézmosót is törlőkendőkkel. Természetesen szinte mindent ki lehet próbálni, meg lehet kóstolni, hogy ezzel is segítsük a választást. Amit még kiemelnék, az a játszósarok, ami a Pagony Sarok része. Ez a gyerekek (és persze a szülők) egyik kedvenc része az üzletben.

- Hazavittem a múltkor egy pici szappanmintát és kipróbáltam, és komolyan mondom, vert egy csomó márkás arctisztítót. Minden termék minőségi, csak természetes alapanyagokból készül?

- Örülök, hogy elégedettek voltatok vele. Így van, kerüljük az adalékokat tartalmazó termékeket minden formában.

Mindenből csak olyasmit tartunk, amit mi magunk is szívesen használunk vagy fogyasztunk, és olyan áron elérhető, ami nem terheli meg pénztárcát.

– Mennyire vagy elégedett a vállalkozás alakulásával? Mennyire látod hogy nyitottabbak az emberek a termékeitek iránt?

- Alapvetően elégedettek vagyunk, bár még mindig rengeteget ruházunk be új termékekre, szolgáltatásokra. Nagyon örülünk neki, hogy egyre többen nyitottak erre a vásárlási formára, és azt látjuk, hogy előbb-utóbb a legkritikusabb vásárló is elégedetten távozik.

– Milyen termékeket szeretnétek még bevezetni? Mivel bővül a kínálat?

- Minden héten érkeznek újdonságaink. Szeretnénk tovább erősíteni a gluténmentes és a teljes értékű növényi étrendhez szükséges alapanyagokat, a hazai kézműves manufaktúrából származó finomságokat, valamint öko-kiegészítők terén a következő nagy termékcsalád a mosipelusok és az ehhez tartozó kiegészítők lesznek a tervek szerint. Ezen felül dolgozunk a webshopunkon, és sok-sok meglepetésen.

- Hogyan alakult a műanyagmentes július?

- Sok új vásárló tért be hozzánk, ami jórészt ennek is köszönhető. Felkészülten, saját tárolókkal érkeztek, valamint sok, rég nem látott vásárló is újra visszatért.

A műanyag-csomagolás kerülése mellett egyre többeknek fontos, hogy a fürdőszobában és a konyhában is a természetes alternatívákat válasszák. Szerintem ebben is szerepet játszhat egy-egy figyelemfelkeltő kampány.

– Házhozszállítást is vállaltok, úgy tudom.

- Házhozszállításunk többféleképpen is működik. Kérheti a vásárló, hogy vegyük fel a saját tárolóit, és azokat töltjük meg és szállítjuk ki, vagy a nálunk található ingyen elvihető üvegekbe és papírtasakokba töltjük a kívánt terméket. Gyömrőn igyekszünk kerékpárral kiszállítani a megrendelést, ha az időjárás is engedi.

- A Pagony Sarok kedves színfoltja a boltnak, valahogy illik ide a sok igényes gyerekkönyv és játék is.

- Régóta hiányoltunk egy könyvesboltot a környéken, és mivel nagy Pagony rajongók vagyunk, őket kerestük fel elsőre, akik örültek a megkeresésnek, és létrehoztunk a Pagony Sarkot. Mivel sok kisgyermekes vásárlónk van, akik számára fontos, hogy minél kisebb korban barátkozzanak meg a gyerekek a könyvekkel, így nagyon népszerű lett egy kis kincses-sziget az üzleten belül.

Csak egy példa, a sajátom: a beszélgetéskor vásároltam aszalt barackot, egy jó nagy adag arany mazsolát, húsz deka vörösáfonyát, kb. harminc deka vöröslencsét és mindezért összesen 1200 forintot fizettem, vagyis jóval kevesebbet, mintha csomagolva vásároltam volna mindezt egy szupermarketben.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Hogyan boldogul egy negyvenes nő a társkeresés útvesztőjében?

Az interjúalany tapasztalt társkereső, aki most szívesen megosztotta velünk mindazt, amit átélt az ismerkedésre fordított három év alatt. Appok, helyszínek, első randis témák, ghosting és a nagy Ő…mindent érintettünk a beszélgetés alatt.
Laskai Nelli, Negyven múltam... és élvezem blog, címkép: athree23 képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. augusztus 04.


Link másolása

hirdetés
Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

– Egy kommented kapcsán jutott tudomásomra, hogy Hontvári Szilviának nagy tapasztalata van társkeresésben. Hány évig voltál társkereső és milyen platformokon ismerkedtél?

– 2018.01.02-án regisztráltam fel életemben először társkeresőre, a Badoo nevű oldalra, és 2020.10.01-én volt az a randim, amiből a mostani kapcsolatom indult… a Tinderről. Körülbelül 20 társkereső oldalra regisztráltam fel az évek során, de a Badoo, a Randivonal és a Csajok és pasik lettek nálam a nyerők. Volt pl. Love.hu, Academic singles, Párom.hu, Vagyok neked, Elittárs, Egyedülálló szülők társkeresői… Majd legvégül, 2020 nyár végén benéztem a Tinderre, és szeptemberben ott találtunk egymásra a párommal.

A Randivonal volt a legszínvonalasabb nekem, a legtöbb randevúm is onnan volt. Számos oldal túl sokat vagy túl keveset adott. Értem ezen a kezelhetőséget például. De picit

társkeresés ürügyén regisztráltam például túracsoportba, fotós csoportokba is, mert ezek egyrészt a hobbijaim is, és való igaz, az érdeklődési kör mentén hamarabb találhatunk társat.

A társkeresési “metodikám” az volt, hogy miután elteltem a bőség zavarától, néha hétre, vagy hónapra is felfüggesztettem a keresgélést. Adtam esélyt élő ismerkedésre: túrák, programok barátnőkkel. De semmi nem volt, meg ugye a Covid helyzet is közbeszólt az élő ismerkedésbe. Bár voltak óvatos randijaim akkor is…

– Mit tapasztaltál, mi az online ismerkedés nehézsége?

hirdetés

– Magamból kiindulva kezdem: nem tudtam, hogy kit-mit akarok. Még válófélben voltam, összezavarodottan, 43 évesen, 3 gyerekkel. Egyet tudtam, szeretnék majd egy jó, hozzám mindenben passzoló társat. De időközben, ahogy gyászoltam-gyógyultam, változtam és ehhez rímelő férfiakba “botlottam”. Eleinte “rossz” emberekbe: bántalmazókba, mint az ex-em.

Tehát az elején csak kis lelki gyógyírt kerestem, de főleg beszélgetőpartnereket. Nehéz volt bizalmat szavazni vadidegeneknek, és sokan vissza is éltek vele. Sok volt a kamu fotó, az életkor letagadás.

Nehéz volt újra és újra leírni ki vagyok, mit keresek, miért vagyok itt. Nehéz volt a sok csalódás, és a sok sértés elviselése, pár fénykép alapján rábökni valakire. A húspiac érzete kicsit nyomasztó volt. Lassan szoktam hozzá, hogy egyfajta kíváncsiság legyen bennem, inkább játéknak fogjam fel, és elfogadjam, hogy nincs más út.

A legnehezebb talán az, hogy mivel nem élő kapcsolódással indul az ismerkedés, a felek bátrabbak, túl bátrak, és nagy csalódás, hogy a hang és egyéb érzetek híján ez tévútra visz. Előfordult, hogy hetekig írogattunk, ám élőben nem volt “szikra”, ezért hamar ráálltam arra, hogy mielőbb élőszó, telefon és találkozás.

– Mi az a három fontos dolog, amit megtanultál a társkeresési időszakodból?

A legfontosabb, amit megtanultam, hogy nem szabad túl korán belekezdeni a keresgélésbe. Válás, mély gyász alatt süt egy nőről, mégha erős, önálló is, hogy mentsetek meg, szeressetek. Ezt pedig nagyon sokan kihasználják.

A második, hogy minél jobban szeretem magam, bízom magamban, meghúzom a határaim, az egyedüllétet is jól megélem, annál minőségibb kapcsolódások születnek.

A harmadik pedig, hogy hittem-akartam-vágytam az új, a jó társra végig, és volt türelmem megvárni Őt. A csalódások-összeomlások ellenére is.

Tehát soha, semmit sem feladni, és addig is jól megélni mindent. Így, ha valaha újra magam maradnék, tudom, hogy kibírom, és mindig lesz remény.

– Mit tapasztalsz, mi az, amit a férfiak figyelnek egy nőn a társkeresés idején?

– A férfiak nagy része nem tudja mit akar, vagy csak szexet akar. Sajnos sok a link alak, aki valószínűsíthetően több vasat tart a tűzben, vagy a párja mellől írogat, ígérget. Akikkel végül randiztam is, ők azt keresték, amit én. Komoly társat, újrakezdést, testi-lelki-szellemi társat. Hosszú távra. Akikkel beszélgettem, ők azt mondták, hogy a külsőt nézik, értelemszerűen. A látott fényképek alapján, ha van vonzalom, írnak. Aztán a “beszélgetés” írogatás alatt már látszik a stílus. De ők is szorgalmazták a mielőbbi randit, az élőszót. Amit még megfigyeltem, hogy a férfiak az én korosztályomban 18-40-ig kerestek nőt.

A negyvenes nők a túl fiataloknak /18-25/ vagy a jóval idősebbeknek /60 +/ vonzó korosztály. Negyvenes nőként, anyaként kisebb az esély.

Hontvári Szilvia

– Te milyen preferenciák alapján választottad ki, hogy kivel érdemes személyesen is találkoznod?

– A “lécem”, mint már utaltam rá, folyamatosan emelkedett, azzal párhuzamosan, hogy erősödtem az önállóságomban, öntudatomban.

Olvastam sok cikket, arról, hogy érdemes listát írni a leendő társról. Hát én írtam! Mindenre kiterjedően is. Bővítgettem, és amikor a párommal három hónapja voltunk együtt, elolvastuk. 95 %-ban passzolt rá.

Persze tudtam, hogy kompromisszum is lesz. Mindenképp a közelben kerestem társat, különélő, de tartalmas dolgot egyelőre, mert nagyon szeretem a szabadságom. 25 évig volt egyetlen társam, most nőttem fel. Távkapcsolat van egyelőre.

A preferenciám volt az, hogy kortárs legyen – egyidősek vagyunk a párommal. És apuka legyen, nagy gyerkőccel, mint nekem. A hasonló egzisztencia nagyon fontos volt, és a hasonló érdeklődés. A humor főleg, és még kismillió dolog, például a borosta… A testmagasság is fontos volt, mert én 170 cm vagyok, így 180 cm alatt nem nagyon ismerkedtem – a párom 186 cm. A sportosság is számít, mert én is sportolok – a párom 25 évig jégkorongozott.

A társkeresés során 18-71 éves férfiak érdeklődtek utánam. A fiatalok imádják a MILF-eket, tapasztalatszerzés a céljuk. Sokan eltartatták volna magukat, az idősebbek meg el akartak tartani engem.

A találkozókra olyanokkal mentem el, akik az adott elképzelésemhez passzoltak. Sokszor úgy mentem randizni, hogy maga az ember érdekelt, de a képek alapján nem vonzott annyira, viszont az élő találkozástól vártam a végső “megerősítést”. Ahogy fentebb is említettem, élőben dől el minden.

– Szerinted mennyire igaz, hogy az emberek nagyon gyorsan akarnak eljutni a „sziától az ágyig”?

– Sokan már a Szia után a szexre tértek rá írásban. Sok jónak induló randin megjelent a szexre utalás, “véletlen” érintések, csók kierőszakolása, pedig “ráutaló magatartásom” nem volt, sőt nyíltan jeleztem korábban írásban, hogy első találkozás során nincs szex.

Nagyon jellemző a gyorsaság, sajnos. Elrontja a dolgokat a türelmetlenség, ezen férfias attitűd vagy kiéhezettség, vagy a mai világ mindentidenekemmost feelingje.

Nőtársaimmal arra jutottunk, mi nők rontottuk ezt el. Sokan könnyen-gyorsan adják magukat.

– Milyen témákat szoktak érinteni a párkeresők az első beszélgetésen?

– Imádtam! Volt ott minden. Vízihullaként előkerült ex-től kezdve bírósági tárgyalás szó szerinti idézésén át, számtalan érdekes témáig. Többnyire a profil adta az első témát. Az érdeklődési körök, sport, gyerekek. Nagyon sok érdekes embert, életutat ismertem meg. Sok férfinak van igénye lelki életre, keresik a jó beszélgetőtársat. Szerettek a munkájukról beszélni. Volt időszak, hogy annyival is beértem, hogy jókat leveleztünk olyannal, aki a hatalmas távolság miatt szóba se jöhetett. De hónapokig ráírtunk egymásra, úgy barátilag.

Akik abszolút bántóan, sértően írtak, azoknak eleinte válaszoltam jólnevelten, de aztán a töröl, majd a tilt gombot kellett alkalmaznom.

Túl sok volt az a férfi, aki nem is tudom, sérült, egyszerű, rosszindulatú. Például ilyen beköszönés is volt: “Mi a f.szt keresel itt 3 kölökkel?”

– Mennyire jellemző a ghosting? Találkoztál-e szó nélkül eltűnő pasival?

– Huh, rengeteggel!

Volt, aki beszélgetés közben tűnt el, profilt is törölt. Volt, akikkel már randit beszéltünk meg és másnapra eltűntek, és volt, aki a találkozóra sem jött el és nem is jelezte.

Sajnos ez gyakori jelenség. Eleinte fájt, majd rájöttem ők éretlen, sérült lelkek, és nem vettem magamra.

– Hogyan tudtad zárni, ha egy ismerkedés után a pasival mégsem akartál tovább haladni?

– Magabiztosan, határozottan, kedvesen.

Megmondtam azonnal az első találkozón, ha úgy éreztem. “Köszönöm, de nem ismerkednék tovább. Nem érzem azt, hogy te vagy akit keresek.” Vagy megírtam még aznap, ha ott még nem volt számomra egyértelmű. A válaszok: könyörgés, értetlenkedés, fenyegetés, zaklatás volt. Hála, hogy az utóbbi csak egyszer fordult elő.

Később elmentem 2, illetve 3 randiig, ha nem volt szikra az elsőn, de ezekben az esetekben később sem lett. Szóval elmondhatom: ha az a bizonyos szikra, wow érzés nincs elsőre, később sem lesz. Persze ez izgi és vékony jég, mert ahol részemről megvolt a szikra és elindult a kapcsolat, és lett belőle néhány hetes, pár hónapos sztori, akkor egy idő után a férfi kezdett kihátrálni. Rádöbbentett, hogy még mindig tanulnom kell magamról, hogy mit nem akarok, mert minden esetben eléggé engedtem a lécemből, és mindig én mondtam ki, hogy vége.

– Milyen tanácsot vagy útravalót adnál a társkereső nőnek vagy a társkereső férfinak az eredményesebb párra találása érdekében?

– Elég jól kell lenni önmagunkkal ehhez a társkeresősdihez, tudnunk kell, hogy kik vagyunk, mit érünk, kit-mit szeretnénk. De ez egy hosszú tanulási önismereti folyamat. Tudatossá váltam nagyon, sokat olvastam a témában. Természetesen minden eset más. Én a negyvenpluszos anyák szemével nézem, és egy 25 évig tartó hosszú kapcsolat után.

A “lécet” nem szabad alacsonyan tartani, túlzottan leengedni. A bárki, csak legyen valaki nem opció egy önmagát szerető embernek.

Jól kell mérni a leendő társat, reálisan látni őt, és mindig a tetteket nézni, nem a szavakat, ígéreteket. Sok türelem kell, hit és szerencse is talán. Tudni kell jól megélni az életet egyedülállóként is.

– És az utolsó kérdés, ami biztos sok olvasót foglalkoztat: megtaláltad-e azóta a Nagy ő-t?

– A nagy Ő megvan, igen. Azt érzem, megtaláltam a hozzám legjobban passzoló társat, aki a “kívánságlistámat” 95%-ban hozta. Minden szinten összhang van, és nagyon szeretnék erre már vigyázni. Ő is így érzi, kimondja, kimutatja. Mindent megbeszélünk. Lezárt múltak, az exekkel diplomatikus minimális kapcsolat a gyerekek miatt. Ő elfogadott engem 3 gyerkőccel. Ezen a téren volt a legnagyobb félelmem.

Igaz még csak távkapcsolat, heti rendszerességű találkozásokkal, sok programmal. Még ritkák a “szürke” hétköznapok. 10 hónapos az ismeretségünk, és nem sietünk sehova. Tartalmas így is, és igazán bíztató a jövő: együtt tervezzük.

A 40 múltam ...és élvezem blogon olyan interjúkat olvashatsz, amikből kiderül, hogy 40 év fölött sem áll meg az élet. SŐT! Akkor kezdődik igazán. Ha pedig szeretnéd te is megosztani a 40 feletti tapasztalataidat, kattints ide és jelentkezz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: