GASZTRO
A Rovatból

5 méltatlanul elfeledett szenzációs magyar étel

Végleg elsöpörhetik-e az új gasztrotrendek és a molekuláris konyhaművészet a hagyományos ételeinket? Reméljük, nem.


Dédanyáink és nagyanyáink kézzel írott receptfüzete tele volt kincsekkel. Ma már viszont alig-alig kóstolhatjuk ezeket az ételeket, mivel sok család nem készítik ezeket a finomságokat. Van, amit a gasztrodivatok, van, amit az életmódbeli változások, és van, amit a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek száműztek a konyháinkból. Számos kiváló fogást tehetnénk egy képzeletbeli listára. Ötöt szeretnénk bemutatni közülük.

1. Hájas tészta

Nagymamánk, vagyis Mama konyhájának egyik jellegzetes házi süteménye mindig dióval és mákkal készült. A tetejéről nem sajnálta a porcukrot. Rendszerint aranyszélű, mély porcelántálban halmozta fel egymásra a kész darabokat. Máig emlékszünk a tészta gusztusos, gyönyörű, réteges szerkezetére, és a tésztából kibuggyanó, kissé megpirult töltelék látványára.

A hájas tészta készítése művészet, és nem fér bele a most divatos, 30 perces elkészítési időt ígérő leírások, illetve a kapkodva összehajigált fogások sorába. Alapanyaga, a hashártyát kitöltő fodorháj a disznóvágásokról származik. Ahogyan visszaszorultak a házi disznótorok, úgy kezdett el eltűnni a hájas tészta is. Először is, a hájat hideg, majdnem jeges vízben kell áztatni, majd le kell szedni róla a hártyát. Másodszor, ha hájas tésztát gyúrsz, a konyhád nem lehet meleg; Mama mindig a nyári konyhában pepecselt a süteménnyel. A kézmelegre is könnnyen olvad a zsír, és elolvadva tönkreteszi a tésztát. Harmadszor pedig a nyújtás, hájjal kenegetés, hajtogatás és újranyújtás időigényes és kiváló állóképességet követelő feladat. A ropogós, könnyűnek tűnő rétegek és az édes, sült töltelék miatt azonban megéri a fáradságot.

VIDEÓ: Így készül a hájas kifli

2. Birsalmasajt

Először gyermekkoromban kóstoltam, és akor nagy csalódást okozott. Neve azt sejtette, sajtot kapok, ehelyett Lenke néni egy fura ízű, ipari lekvártéglára emlékeztető sárga izét kanyarított le késsel. Sokáig haragudtam is emiatt Lenke nénire. Pedig csak jót akart; dehát a gyerekeknek nem való ez az étel, a gyerekek még konkrétak, képesek szó szerint értelmezni a szavakat. Ráadásul a birsalma nem mindennapi gyümölcs, így szokatlan lehet az íze.

Hiába van tele a net birsalmasajt receptekkel, ismeretségi körünkben senki nem szokott készíteni. Élünk a gyanúperrel, hogy a gasztrobloggereken és elszánt hagyományőrző családokon kívül más nem is eszi. Ha átolvassuk a recepteket, akkor az is hamar kiderül, hogy ahány ház, annyi szokás, teljesen változóak az arányok, az alapanyagok - a birsalmát kivéve. Azt azonban nem vagyunk hajlandók elhinni, hogy Dédike áfonyával vagy pisztáciával csinált a birsalmasajtot... A klasszikus birsalmasajt a gyümölcsön kívül cukrot, esetleg citromlevet és diót tartalmaz. A tökéletesen megtisztított és lereszelt vagy pürésített birsalmát kell cukorral sűrűre főzni, formába öntve hagyni megszilárdulni, majd úgy egy hétig száradni - száraz és hűvös helyen. Ma már kevesen vállalkoznak arra, hogy egy őzgerinc formányi desszert miatt ennyi időt töltsenek várakozással.

boritokep

Van, aki befőttként kezeli a birsalmasajt alap masszáját, és üvegbe zárja az ízeket télire

3. Galambleves

Láng felett perzselt, tollától, begyétől, nyelőcsövétől és karmaitól megtisztított, viszonylag kis méretű madarakat főzni, amelyeken nincs is annyi hús - macerás. A galambról ma már a legtöbben a városi galambokra asszociálnak, márpedig a köztéri szobrokat tiszteletlenül illető, és valljuk be, nem túl tiszta állatokhoz senkinek sincsen gusztusa. Ki emlékszik már arra, hogy Laci bácsi falun házi galambokat tartott a padláson? Például mi.

A galambleves különleges fogás. Némi misztikum is körüllengi. Dédanyáink, ükanyáink, ha beteg vagy betegségből lábadozó volt a családban, zsenge galambbal készült levessel kúrálták. Jól is eshetett a betegeknek a madárka húsától, no meg a sok zöldségfélétől zamatos sós leves. A zeller, a karalábé, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér nem maradhat ki belőle. Ha a beteg gyomra bírja, egészben egy fej vöröhagyma, sőt egy kisebb kelkáposzta is kerülhet a tűzön rotyogó lébe. A fűszerek közül a sáfrányos szeklice kötelező, hiszen ennek köszönhető a galambleves aranysárga alapszíne.

husleveske

4. Csöröge fánk

Egy ízben úgy jártunk, hogy amikor a csöröge szót kiejtettük a szánkon, a társaságból valaki harsány kacajjal fogadta, és megkérdezte, hogy az micsoda. Nagyanyáink nyári konyhájának kincse volt ez is, a hagyományos, csavart "fánk", amit soha nem farsangkor ettünk, hanem nyáron, amikor már volt friss, idei lekvár. A csörögével is úgy vagyunk, mint más ételekkel: mindig csak olvassuk valahol a receptet, és mindig csak egy ismerős rokonának a barátja ismer valakit, aki szokott sütni, de ismeretségi körben soha, senki nem készíti el.

A Pallas Lexikona szerint a csöröge vagy forgácsfánk "könnyü vajas tészta zsirban kisütve, melyhez az anyagot következő arányokban veszik: 4 tojássárga, 2 evőkanál porcukor, 4 kanál tejfel (v. egy kis vaj), 1 kanál fehér bor és 2 marék liszt; miután az anyagot jól megdolgozták, a nyujtódeszkán félórai pihenés után késfoknyi vastagra nyujtva cifra késekkel 16 kockára vágják, az egyes kockákat két-három bevágással ellátják, végül zsirban kisütik." A sütőporral vagy élesztővel készült változatot mi nem tekintjük csörögének, élesztővel ugyanis a tradicionális farsangi fánkot kelesztik. Vágás mindenképpen kell a csörögére, de az igazi, ha a lyukon át is húzzák a bevágott tészta egyik végét.

A csöröge fánk egyik változata

30 dkg liszt,

5 evőkanál vaj,

4 evőkanál porcukor,

5 tojássárgája,

3 dl tejföl,

0,5 dl rum,

1 mokkáskanál só,

a sütéshez: 50 dkg zsír.

A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.

Utána fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, majd összegyúrjuk (ezt a műveletet háromszor megismételjük), végül a fél centiméteres lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.

Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.

Forrás: Gyomaendrod.hu

csoroge1

Fotó: Minnesotai magyarok

5. Velős gombóc

Móra Ferencné kiváló háziasszony hírében állott, ételeinek leírását szakácskönyvként többször is kiadták. A levesbetétek között találjuk a velős gombóc receptjét.

"Egynegyed borjú velőt jól megfőzünk, és szitán áttörünk. Két zsemlét vágunk meg apró kis kockákra, meglocsoljuk tejjel, tegyük az áttört velővel egy tálba. Adjunk hozzá egy kevés vajat, két egész tojást, és tegyünk bele kb. 5 dkg lisztet, amennyit felvesz, hogy könnyen gombóccá alakítható legyen. Azután kevés sót, és borsot teszünk hozzá.

Forrásban levő levesbe főzzük bele."

velosgomboc

Mi köze még a magyar irodalomhoz és filmművészethez a velőnek? Aki már látta a Krúdy Gyula Szindbád történetei alapján készült filmet, benne Latinovits Zoltán híres jelenetét a húslevessel és a velőscsonttal, az biztos, hogy sokáig emlékezni fog rá.

VIDEÓ: Szindbád


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Kiderült, hogy mi XIV. Leó pápa kedvence étele - egyáltalán nem hétköznapi fogásról van szó
Robert Prevost lett a világ első amerikai pápája, és máris meglepte a híveket. Nemcsak a meglátásaival, de a gyomrával is kitűnik: imádja a nyers halból készült cevichét. De hogy mi is ez az étel? Mutatjuk!


Május 8-án este felszállt a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, ami azt jelezte, hogy a konklávé új pápát választott. Robert Francis Prevost amerikai bíboros lett a katolikus egyház 267. vezetője, aki XIV. Leó néven kezdte meg szolgálatát. Ő az első pápa, aki az Egyesült Államokból származik.

Az új egyházfő hosszú éveket töltött Peruban misszionáriusként, és ott is szentelték püspökké. A dél-amerikai ország kultúrája és gasztronómiája nagy hatással volt rá, különösen a helyi ételkülönlegesség, a ceviche – írja a mindmegette.hu. Egyik barátja úgy fogalmazott:

„Leó pápa szívét örökre megnyerte Peru – és a ceviche.”

A ceviche egy nyers halból készült fogás, amelyet citruslében – leggyakrabban friss lime levében – marinálnak. A savas közeg hatására a hal fehérjéi „megfőnek”, így az étel hőkezelés nélkül is fogyaszthatóvá válik. Hagyományosan csilivel, vöröshagymával, korianderrel és kukoricával tálalják, és jéghidegen kínálják. XIV. Leó pápa úgy véli, ez az étel a perui nép lelkületét tükrözi: egyszerű, de mély, élénk, de összetartó.

A pápa közvetlen, családja körében továbbra is csak Robként emlegetik. Bátyja, Mike Prevost egy interjúban elmesélte:

„Tudtam, hogy Rob különleges ember, de hogy pápa lesz belőle – hát, azt sose gondoltam volna.”

Azt is hozzátette, hogy a konklávé előtti estén még beszéltek, és ugyanúgy viccelődtek, mint korábban. Mike szerint öccse mindig is halk szavú, de határozott személyiség volt.

Robert Prevost érsekként 2023-ban Magyarországon is járt. A Magyar Kurír beszámolója szerint akkor nagy hatást gyakorolt rá a magyar hívek elkötelezettsége és vendégszeretete.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Ikonikus desszertek - fedezd fel Budapest legédesebb titkait
Összegyűjtöttünk öt legendás cukrászdát, ahol nemcsak a kávé, de az ínycsiklandó desszertek is elvarázsolják az érzékeidet.


Ebben a válogatásban öt olyan ikonikus helyre kalauzolunk el, ahol nem csupán a kávé illata, hanem az éveken át tökéletesített desszertek ízei is rabul ejtenek. Tarts velünk egy édes utazásra a Café Astoria frissítő citromos újdonságától a Gerbeaud Cukrászda legendás 160 szeletén át a Chez Dodo macaronjainak színes világáig, a Nour különleges Mon Chéri desszertjéig, és végül a Ruszwurm Cukrászda méltán híres krémeséig.

Café Astoria

A patinás Astoria szálloda és kávéháza 1914 óta várja vendégeit. A kávék, reggelik és a zongorazenével kísért vacsorák mellett desszertkínálatukat is nagy odafigyeléssel álmodja meg a Danubius Hotels kreatív cukrászcsapata.

A belső tér központi eleme a süteményes vitrin és a klasszikus kávéházi bútorzat. A téli Tiramisu desszert után egy új ínyencséggel rukkoltak elő: a frissítő Citrom desszerttel.

Ez egy igazi tavaszi-nyári álom: A citrusos piskótatalpat pisztácia kekszropogós textúrájával kombinálták. Ezen ül a citrom alakú joghurtos citrom-mousse, amit egy mangós töltelékkel bolondítottak meg.

A sütemény glaze bevonatát egy csokoládé levélke koronázza. Lágy és roppanós, selymesen krémes citromos-mangós frissítő ízbomba.

A téli tiramisu kávébab monodesszertjük után az idei tavaszi-nyári szezonra készült citrom- süteményt a Danubius Hotels több éttermében és kávéházában is meg lehet kóstolni.

A Danubius Hotels budapesti szállodáiban olyan ikonikus éttermek és kávéházak találhatók, amik jól ismertek a hazai vendégek számára is. Budapesti kávéházi élmény az Astoria Kávéházában vagy wellnessel egybekötött dunaparti teraszozás a Yellow Bistro & Barban – mostantól a citromos desszerttel lesz még teljesebb!

Cím:  1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 19.

Weboldal: cafeastoriabudapest.hu

Gerbeaud Cukrászda

A Vörösmarty téren, a város szívében található a világhírű Gerbeaud Cukrászda. Az elegáns intézmény több mint 160 éve működik, és mára nemcsak cukrászdaként, hanem a magyar gasztronómiai örökség ikonikus helyszíneként is számon tartják. A márványasztalok, a díszes csillárok és a történelmi hangulat időutazásra invitálják a látogatót, egy olyan világba, ahol a klasszikus elegancia találkozik a legmagasabb színvonalú édességekkel.

2018-ban, alapításának 160. évfordulójára megalkották a „Gerbeaud 160” nevű tortát:

A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarackzselével rétegzett étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal és krémes dióréteggel. A torta tetejét lágy, főzött étcsokoládé áthúzással vonják be.

És ez a torta szelet formában is elérhető, így bármikor megkóstolhatjuk a cukrászdában.

De persze a klasszikus édességek kedvelői sem maradnak élmény nélkül: Dobos torta, Eszterházy torta, somlói galuska és még számos magyar finomság szerepel a kínálatban, a nemzetközi desszertek mellett. A Gerbeaud kifinomult kávéházi hangulata pedig tökéletes környezetet biztosít egy délutáni kávézáshoz egy szelet történelemmel a tányéron.

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7–8.

Weboldal: gerbeaud.hu

Chez Dodo Macaron Manufaktúra

A Sas utcában egy igazi ékszerdoboz rejtőzik: a Chez Dodo Macaron Manufaktúra. Ez a bájos üzlet a macaronok iránti szenvedély megtestesülése, ahol a francia cukrászat eleganciája találkozik a kreatív ízkombinációk végtelen lehetőségével.

A kínálatukban a klasszikus ízek, mint a csokoládé, a vanília és a pisztácia mellett limitált kollekciós különlegességek is megtalálhatók. És az apró macaron náluk akár torta formát is ölthet, mint például a Unbirthday cake.

Ez a desszert a Wonderland kollekció egyik legkülönlegesebb darabja, egy igazi vizuális és ízbeli csoda:

A virág alakú, hatalmas macaron kalapra ezúttal isteni pisztáciás ganache-t rétegeztek, és erre ültették a könnyed pisztáriakrémmel töltött mini chou-kat. Ünnepi tortájuk közepére egy ínycsiklandó pisztáciás dacquoise piskótát helyeztek, amelyre üde és kirobbanóan gyümölcsös ribizli kompótot halmoztak. A torta igazi csodaországra emlékeztető külsejét a virágformában, a tetején pompázó vanília chantilly koronázza meg, amelyet liofilizált ribizlivel és pisztáciával szórtak meg.

A Chez Dodo kínálatában a macaronokon túl izgalmas, francia ihletésű desszertek is helyet kaptak, mint a pisztácia–ribizli ízvilágú petit chou, az erdei gyümölcsös–vaníliás canelé vagy különböző ízesítésű madeleine és financier sütemények.

Cím: 1055 Budapest, Sas utca 7.

Weboldal: chezdodo.hu

NOUR dessert Budapest

Budapest szívében, a Sas utcában található a Nour, amely a modern elegancia és a legmagasabb minőségű alapanyagok iránti elkötelezettségével tűnik ki a város édes kínálatából. A letisztult design és a kifinomult részletek azonnal érzékeltetik, hogy itt nem csupán sütemények, hanem igazi műalkotások készülnek.

A Nour mögött álló Kecskés Alexandra a kezdetektől a legmagasabb minőségre törekedett. Ebben a törekvésében a Michelin-csillagos Costes korábbi séfje, Palágyi Eszter is segítette, aki a konyhatechnológia kialakításában és a koncepció finomhangolásában nyújtott nélkülözhetetlen támogatást.

A Nour kínálata egyértelműen szakít a hagyományos cukrászdai kínálattal. Ezek a desszertek egytől egyig úgy néznek ki, mintha egyenesen a fine dining éttermek világából érkeztek volna.

A Mon Chéri desszert pedig tökéletesen megtestesíti ezt a filozófiát: egy aprócska luxus, amely minden falatban felejthetetlen ízélményt nyújt:

A meggyformákba zárt étcsokoládé mousse közepén egy fűszeres meggyragu helyezkedik el. Alatta egy kakaóbab törettel gazdagított, csokoládéval bevont, meggyes, kakaós piskóta fekszik.

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 15.

Weboldal: nour.hu

Ruszwurm Cukrászda

A budai Várnegyed szívében, a Szentháromság utcában található a Ruszwurm Cukrászda, Budapest legrégebbi cukrászdája, amely 1827 óta kápráztatja el vendégeit hagyományos magyar süteményeivel. A cukrászda békebeli hangulata, a régi bútorok és a falakon sorakozó történelmi fotók egy letűnt kor eleganciáját idézik. Belépve az ember úgy érzi, mintha egy időutazáson venne részt, ahol a múlt ízei és illatai keverednek a jelen pillanatának édes élményével.​

A Ruszwurm Cukrászda kínálatában számtalan klasszikus sütemény megtalálható, de kétségkívül a Ruszwurm krémes az, amely a hely védjegyévé vált.

Ez a lágy, vaníliás krém és a ropogós leveles tészta tökéletes harmóniája generációk óta a vendégek kedvence. A hagyományos magyar krémes receptje egy főzött vaníliás tojáskrémből áll, amelyet a végén felvert tojásfehérjével lazítanak. A Ruszwurm krémes azonban egy különleges csavart tartalmaz: itt a krémet nem tojásfehérjével, hanem hideg, felvert tejszínnel teszik könnyedebbé. Ennek köszönhetően a krém egyedülállóan selymes és lágy textúrát kap.​

A cukrászda falai között megállt az idő, és a sütemények ma is ugyanolyan gondossággal és szeretettel készülnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ha Budapesten jársz, és egy igazi, autentikus magyar édességélményre vágysz egy történelmi környezetben, a Ruszwurm Cukrászda és a legendás krémes kihagyhatatlan!​

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság utca 7.

Weboldal: ruszwurm.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Több nap, több íz, több élmény: Gourmet Fesztivál 2025
Ha érdekel, hol tart most a hazai gasztronómia, vagy csak mennél egy jót enni, inni, tanulni, nevetni, ez lesz a te hétvégéd!


Egy nappal hosszabb programmal, több mint harminc új kiállítóval és kétszáz fogással jön az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál. A helyszín és az időpont a megszokott, a szervezők május utolsó hétvégéjén a Millenárison várják a gasztronómia szerelmeseit, az újdonságokra kíváncsiakat és a tudatos hedonistákat.

Ezúttal már május 22-én, csütörtök délután megnyitja kapuit a rendezvény, így akár már aznap elmerülhetünk a rengeteg új ételt és italt magába foglaló szabadtéri sétáló kóstolóban, ahol idén minden a “kedvencekről” fog szólni.

“A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet adjon az ország aktuális gasztronómiájáról, amely évről évre változik, fejlődik, ennek megfelelően alakul a kínálatunk is. A fő szempont a sokszínűség és a minőség megőrzése, ettől lesz egyedi és megismételhetetlen a rendezvényünk. Idén sem volt nehéz dolgunk, hiszen számtalan izgalmas hely nyílt a közelmúltban, közülük sokan ott lesznek a fesztiválon is” - mondta Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.

Új kiállítók

Többek között kiállít a világhírű Dani García jegyezte BiBo Budapest, a kreatív, laza fine bistro irányzatot képviselő Bilanx, Rácz Jenő hamarosan nyíló új balatoni étterme, az Ypsilon, az étel és bor párosításokban utazó Fiktív, a szentendrei Teyföl, újra ott lesz a Michelin-csillagos Essencia és a modern magyaros fogásairól ismert Szaletly. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo, a Tokio, valamint az Arquitecto Pitpit budai testvére, a Garai Ádám séffel éppen most debütáló Monokini Kantin. Autentikus libanoni konyhát hoz a Leila’s, klasszikus tésztaételeket a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár. Ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, csúcsminőségű érlelt húsokkal érkezik az idei Gourmet nagykövete, Tóth Szilárd séf által alapított Szatmár Dry Cured, világhírű japán marhahúsokból készít ételeket az Original Wagyu, egzotikus és különleges gyümölcsöket kóstoltat a Pilpel Hungary, nemzetközi finomságokat a BOCCA gourmet stories, a desszert kínálatot erősíti a debreceni Jardin és a bean to bar koncepciójáról ismert chocoMe, valamint a Gelateria Pomo d’Oro. Lesznek új borászatok, a Zenta Kraft jóvoltából bővül a sörkínálat, de az alkoholmentes irány is fejlődik: ott lesz a Mayer prémium szörp, a Gourmet idei nagykövete, Farkas Fruzsina, the Green Sommelier által készített fermentált italokat is megkóstolhatjuk, és a HERZ Coffee Roasters jóvoltából a finom kávét sem kell majd sokáig keresnünk.

Az újakkal együtt közel 100 kiállító kínálja majd kedvenceit, a több mint 200 tételből álló fesztivál menüt megszámlálhatatlan féle itallal kísérhetjük. A menüben idén is helyet kapnak a pénztárcabarát ételek, amelyek legfeljebb 2.500Ft-ba kerülnek majd.
Gourmet Fesztivál nagykövetek: Szabadfi Szabolcs, Farkas Fruzsina, Tóth Szilárd

Gourmet Akadémia

A sokszínűség a programkínálatban is megmutatkozik. Péntek délutántól vasárnap estig a Gourmet Akadémia várja a tanulni és szórakozni is vágyó nagyérdeműt, ahol ingyenes előadások és workshopok követik egymást, amelyek eredményét meg is lehet kóstolni. A többi közt főz majd Akács István (Pajta, 1 Michelin-csillag), Rózsa Dávid (1910 Gourmet by Hausers, Svájc, 1 Michelin-csillag), Tóth Szilárd (SALT, 1 Michelin-csillag), Pesti István (Platán, 2 Michelin-csillag), és a fesztivál történetében eddig még nem látott, rendhagyó program keretében találkozhatunk Dani García-val, Spanyolország és a világ egyik legismertebb séfjével, aki korábban rövid idő alatt 3 Michelin-csillagot szerzett marbella-i éttermének. A teljes program itt olvasható.

Gyereknap

Május 25-én, vasárnap a családoké és a gyerekeké lesz a főszerep: Harrer-Abosi Beatrix, Gianni és idei nagykövetünk, Szabi a Pék gyerekeknek tartanak jobbnál jobb workshopokat. A program Stahl Judit tavaly nagy sikert aratott Flódni improvizációs gasztroszínházával zárul, amelyben Kálloy Molnár Péter, Parti Nóra, Szabó Győző és Schell Judit színművészek csinálják a fesztivált. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyenesen léphetnek be a Gourmet-ra, a családosokat pedig külön gyerekfoglalkoztató és játszótér, valamint tucatnyi cukrászda várja grátisz meglepetésekkel.

“Nagy öröm az MBH Bank számára, hogy immár harmadik alkalommal állhatunk támogatóként a Gourmet Fesztivál mellett, ahol tehetséges séfek és gasztronómiai szakemberek mutatják be alkotásaikat és kedvenc ételeiket a látogatóknak. A Gourmet-n évről évre a hagyományok tisztelete, az innováció iránti nyitottság, a kreativitás és a közösségi élmények kapják a főszerepet, amely értékek hozzánk is közel állnak. Ahogy a klasszikus ízek új köntösben születnek újjá a konyhákban, úgy hisszük, hogy erős alapokra épülő hagyományaink és a folyamatos megújulás együtt vezethet a sikerhez – a saját utunkon, a gazdaságban vagy akár egy közösség jövőjében is. Izgatottan várjuk, hogy a látogatókkal ismét egy olyan világba léphessünk, ahonnan mindenki új kedvencekkel, élményekkel gazdagabban és inspirációval térhet haza” – fogalmazott Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A jegyárak tavalyhoz képest nem változtak, elővételben kedvezményesen megvásárolhatóak a gourmetfesztival.hu oldalon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Ahol Tokió vibrálása találkozik a pán-ázsiai ízekkel – Shibuya Budapest
Tavaly a Városligeti fasoron a Platán étterem helyét egy izgalmas ázsiai étterem vette át, ami már most érezhetően feldobta a környéket.
Fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2025. április 24.



Budapest gasztronómiai térképe egy izgalmas új színfolttal gazdagodott a Városligeti fasoron: tavaly télen megnyitotta kapuit a Shibuya, egy kivételes pán-ázsiai étterem. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a tokiói Sibuja, a világ egyik legpezsgőbb negyede. A Shibuya kereszteződésnél emberek százai indulnak el egyszerre, mégis szinte tánclépésekben kerülik el egymást. Az utcák hangosak, a fények vibrálnak, a neonreklámok egymás hegyén-hátán, mégis minden gördülékenyen működik. Mintha egy precízen beállított zenemű lenne.

Ez a negyed és a környék bisztrói inspirálták az étterem megálmodóját, Nguyen Thi Bich Huongot, vagy ahogy sokan ismerik, Henit.

Mit jelent az, hogy pán-ázsiai konyha?

A pán-ázsia nem egy konkrét földrajzi hely, hanem inkább egy fogalom. A kifejezés azt jelenti, hogy valami Ázsia több különböző országából, kultúrájából merít — vagyis egyfajta kulturális (jelen esetben gasztronómiai) mix.

Ha egy étterem pán-ázsiai konyhát visz, akkor ott jellemzően többféle ázsiai ország ételei is megjelennek az étlapon, például japán sushi, thai curry, vietnami pho, koreai barbecue, kínai dim sum, stb. Nem egyetlen nemzeti konyhára koncentrál, hanem ezek fúziójára vagy válogatására.

Heni számára a japán kultúra, különösen a mangák világa, már gyermekkorában menedéket jelentett. Kisiskolásként érkezett Magyarországra, és később ugyan közgazdasági diplomát szerzett, de a vendéglátás vonzása erősebbnek bizonyult. A szakmai tapasztalatok megszerzése után Németországban is kipróbálta magát, majd az itt szerzett tudással nyitotta meg első éttermét, a Little Geisha Can Cook-ot. Ez a hely hamarosan a budaiak kedvencévé vált otthonos hangulatával és ázsiai fúziós konyhájával. Azonban Heni ambíciói nem álltak meg itt, egy nagyobb, kifinomultabb koncepció érlelődött benne,

és így született meg a Városligeti fasor egykori Platán éttermének helyén a Shibuya.

Az étterem minden négyzetcentiméterében újjászületett. A Socially branding stratégiája alapján Csontos Eszter arculattervező és Sógor Ákos, valamint Czigány Márkó belsőépítészek a pán-ázsiai építészeti hagyományokból és a modern design elemeiből teremtettek egyedi atmoszférát.

A falakon megjelenik a tradicionális japán Shou Sugi Ban fakezelési technika és az urushi lakktechnikára jellemző oxidvörös szín, de a mangák és animék világa, valamint a névadó tokiói negyed vibrálása is visszaköszön a részletekben és a változatos világításban. Az étterem kellemesen szellős, ráadásul egy szerencsés helyen épült:

a fölé magasodó platánfa a keleti hiedelmek szerint bőséget és sok vendéget vonz.

A Shibuya konyhája a modern fúziók és az ősi hagyományok izgalmas találkozása. Japán ízei Dél-Ázsia aromáival keverednek, miközben a francia konyhaművészet kifinomultsága is megjelenik az ételekben.

A sushik például nemcsak friss alapanyagokból készülnek, hanem egyedi, franciás vagy koreai ihletésű szószokkal is gazdagodnak, látványos tálalásban kerülve az asztalra.

A kínálatban megtalálhatók az ismerős kedvencek, de a kísérletező kedvű vendégek bátran választhatnak olyan különlegességeket is, mint a Shibuya-féle steak vagy a friss tenger gyümölcsei, köztük óriási rákok és Szent Jakab-kagyló.

Heni nem köt kompromisszumot az alapanyagok minőségében, ázsiai szakácsokból álló konyhai csapatával kizárólag prémium hozzávalókból dolgoznak.

A Little Geisha-hoz képest ötször nagyobb befogadóképességű Shibuya nappal és este is más arcát mutatja.

Ebédidőben praktikus és minőségi bento boxokkal várják a vendégeket, amelyek egy kompakt dobozban kínálnak ízelítőt a konyha sokszínűségéből.

A vega verzió például a buddhista elvek szerint készül, így a legszigorúbban étkező, húsmentes fogások kedvelői is bátran választhatják.

A főételek között természetesen találunk még leveseket és tésztás vagy rizses egytálételeket is. Teljességgel lehetetlen 1-2 látogatás alatt felfedezni az egész kínálatot.

A főételek mellett a desszertek is kiemelkednek. A kókuszfagyi ragacsos rizzsel szinte kötelező. Krémes, illatos, tökéletes lezárása az étkezésnek.

A helyben készült mochi pedig valódi meglepetés: ízben és állagban is mérföldekkel veri a bolti verziót. Már önmagában ezért az édességért is megéri ellátogatni a Shibuyába.

Azonban a Shibuya igazi énje este bontakozik ki, amikor az izakayákra jellemző, egyszerre laza és pezsgő hangulat uralja a teret. A látványkonyhában készülő nigirik, és a füstölgő szárazjéggel tálalva érkező sushi-hajók igazi vizuális élményt nyújtanak.

Bár a Shibuya a prémium kategóriába tartozik, az árak a minőséghez és a különleges élményhez képest kedvezőek.

A hely ideális választás lehet nagyobb társaságoknak, romantikus vacsorákhoz vagy különleges alkalmak megünnepléséhez is.

A tavaszi időszak újdonsága a hamarosan nyíló terasz, ahol kültéri grillezéssel bővül a kínálat, tovább erősítve az esti, baráti összejövetelek hangulatát.

Cím: 1068, Városligeti fasor 44-46.

shibuyabudapest.com


Link másolása
KÖVESS MINKET: