„Ha ilyen lenne, zárjanak be engemet is” – horrorisztikus képek készültek budapesti gyrosozókban
Komoly problémákat talált a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság a gyrososoknál tartott razzián. Budapesten tízből hét helyen találtak valamilyen problémát, négy helyet pedig ideiglenesen be is zárattak - derült ki az RTL Híradó beszámolójából.
Az ellenőrök például az egyik gyros-büfé konyhájában a hús előkészítőben gyanús lét találtak, a húst pedig, amit később el akartak adni, nem hűtőben tárolták, hanem edényekben.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője elmondta:
Egy körúti étteremben például mindent rendben találtak, ott a tulajdonosnak megmutatták egy másik helyen készült felvételt, az ott talált horrorisztikus állapotokról. A vendéglátós megdöbbent a látottatoktól: "Ha ilyen lenne, zárjanak be engemet is". Az étterem vezetője megmutatta, hogy kell helyesen tárolni a húst: hűtőben, csomagolva, címkézve. Azt is elmondta, hogy a nyárson ők maximum hat órán át hagyják forogni, aztán cserélik.
Az is kiderült, hogy a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiáján megkérdezik azokat, aki lázzal és hasmenéssel jelentkezik, hogy fogyasztottak-e gyrost, mert a nem megfelelően tárolt hús komoly fertőzéseket okozhat.
Egy szakorvos elmondta: "A campylobacter az egy kevésbé súlyos betegség, de nagyon ijesztő tud lenni, véres hasmenséssel jár, úgy tűnik mintha nagy mennyiségű vér ürülne, de az sose akkora mennyiség hogy a vérképét valakinek megingatná. A szalmonella ennél sokkal súlyosabb, az egy elhúzódó 8-10 napig tartó súlyos hasmenést tud okozni".
Egy ilyen rosszullét elsősorban a kisgyerekekre és idősekre veszélyes, akár több hetes kórházi kezelést is okozhat.
A szakember tanácsa szerint csak olyan helyen fogyasszunk gyrost, ahol nagy a forgalom, így a hús nagyobb valószínűséggel friss.
A rossz eredmények miatt a fogyasztóvédelmi hatóság novemberben országos razziát tart.
VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója