News here
hirdetés

EGÉSZSÉG

Mire figyeljünk, ha grapefruitot eszünk?

A grapefruit az egyik legjelentősebb gyógyszerhatást befolyásoló élelmiszer.
Szatmári Péter gyógyszerészhallgató cikke a Gyógynövénylap oldalon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. március 29.


Link másolása

hirdetés
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a természetes eredetű anyagokat, gyógynövényeket tartalmazó termékek alkalmazása, valamint az egészséges életmód követése, azonban fontos felhívni arra is a figyelmet, hogy olykor a gyógynövények és élelmiszerek is képesek befolyásolni az általunk szedett gyógyszerek hatását.

Bizonyos növények csökkenthetik vagy növelhetik az alkalmazott gyógyszerek várható aktivitását, amelyek a terápia hatástalanságához vagy a nemkívánt mellékhatások megjelenéséhez vezethetnek. A grapefruit az egyik legjelentősebb gyógyszerhatást befolyásoló élelmiszer.

A grapefruit (Citrus paradisi Macfadyen) a Karib-tenger térségéből származó növény, melyet több trópusi és mediterrán éghajlatú területen is termesztenek. A gyümölcstermése nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve flavonoidokat. Ezen vegyületek mellett jelentős mennyiségben vannak jelen a furokumarinok és a limonoidok.

A gyümölcs húsát és levét antioxidáns tartalma miatt lehet kedvező fogyasztani, azonban a köztudatban inkább a grapefruitmag kivonata ismert. Jelenleg a grapefruitmag kivonatából készült cseppeket megtalálhatjuk a gyógyszertárak és a gyógynövényboltok polcain, mivel igen népszerűek az étrend-kiegészítők körében, amit annak köszönhetnek, hogy számos gyógyhatást tulajdonítanak nekik.

hirdetés
Főként különböző fertőzések ellen és immunrendszererősítő hatású kivonatként reklámozzák. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra, hogy a mag kivonatának baktérium-, gomba vagy vírusellenes hatása lenne az emberi fogyasztás során.

A grapefruitmag bizonyos kivonatának antibakteriális hatása in vitro körülmények között egyes baktériumtörzseken bizonyított, azonban erről humán vizsgálati adatok nem állnak rendelkezésre. Egy nigériai tanulmányban megvizsgálták a mag antibakteriális hatását, azonban azt csupán négy emberen tesztelték, így a tudományos eredmény megbízhatósága erősen megkérdőjelezhető.

Az elmúlt évek során végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy ezen termékek mikroorganizmus-ellenes hatása a fertőtlenítő szerrel való hamisításának köszönhető. Ebből kifolyólag a grapefruit magjának kivonatát tartalmazó készítmények alkalmazása nem javasolt.

Ezzel szemben

a grapefruit gyümölcsnek és az abból nyerhető gyümölcslének klinikailag bizonyított kölcsönhatása a gyógyszerekre igazolt.

A grapefruit hatását 1989-ben véletlenül fedezték fel, amikor a felodipint (vérnyomáscsökkentő) alkohollal vizsgálták. A grapefruitot az alkohol ízének elfedésére használták, azonban a felodipin plazmakoncentrációja többszörösen magasabb értéket mutatott a vártnál. Ezután kezdték el felderíteni a folyamat biokémiai hátterét.

A gyógyszerek hatásának megszűnéséhez a hatóanyagnak át kell alakulnia az emberi szervezetben. A legfontosabb folyamatot a lebontó (metabolizáló) enzimek végzik, melyeknek tagjai az úgynevezett citokróm P450 3A4 (CYP3A4) enzimek. A CYP3A4 a gyógyszerek közel 50%-nak a lebomlásában részt vesz. Ezek az enzimek a vékony és vastagbélben, valamint a májban találhatók meg.

A grapefruitlé megbénítja a CYP3A4 enzimeket, aminek következtében az enzim nem tudja lebontani a gyógyszer hatóanyagot, így a hatóanyag magasabb mennyisége kerül a vérkeringésbe, ami a szervezetben megemelkedett plazmakoncentrációt eredményez, emiatt a mellékhatások mértéke is felerősödhet. Ezen kívül a grapefruitlé transzporter proteineket is képes gátolni, így vannak olyan hatóanyagok (fexofenadin), amelyek emiatt nem képesek felszívódni a bélben, így a hatás sem alakul ki.

Az enzimbénítás hátterében a furokumarinok állnak, melyek szintén a CYP3A4 enzimrendszeren metabolizálódnak. A furokumarinok visszafordíthatatlanul, irreverzibilisen kötődnek a belekben lévő enzimekhez, inaktiválják azokat, így azok nem képesek ellátni a funkciójukat. A hatás addig tart, amíg új enzimek képződnek a szervezetben. Ez a folyamat körülbelül egy napot vesz igénybe, azonban a teljes regenerációhoz három nap szükséges, viszont ez egyénenként eltérő lehet.

Ha például nagy mennyiségű grapefruitlé mellett veszünk be koleszterinszintcsökkentő atorvasztatin vagy szimvasztatin tartalmú készítményt, akkor a mellékhatások felerősödnek, növekszik a máj és az izmok károsodásának esélye, és ennek következtében veseelégtelenség alakulhat ki. Bizonyos fogamzásgátló hatóanyagok (etinilösztradiol) is kölcsönhatásba lépnek a grapefruitlével, ennek hatására megemelkedhet a vénás trombózis gyakorisága.

Számos, jelenlegi ismereteink szerint több, mint 85 hatóanyag vérben mért koncentrációja valószínűsíthetően vagy bizonyítottan növekszik, ha egyidejűleg grapefruitot is fogyasztunk.

Érdemes megjegyeznünk, hogy a gyógyszerekkel való kölcsönhatás a grapefruit esetében egy hatóanyag specifikus folyamat és nem osztályspecifikus (nem minden azonos hatású gyógyszer esetén alakul ki). Számos gyakran alkalmazott gyógyszer is idetartozik, mint például a verapamil (vérnyomáscsökkentő), atorvasztatin, szimvasztatin (koleszterinszintcsökkentők), kolhicin (köszvényellenes szer), etinilösztradiol (fogamzásgátló), nifedipin (vérnyomáscsökkentő), fexofenadin (antihisztamin).

Mivel a furokumarinokat a grapefruit minden formája tartalmazza (egész gyümölcs, gyümölcslé, fagyasztott koncentrátum), így mindegyiknek fogyasztása esetén van esély arra, hogy megbénítsák a CYP3A4 enzimrendszert. Már egy egész grapefruit vagy 200 ml grapefruitlé elegendő ahhoz, hogy a plazmában klinikailag jelentős hatóanyag koncentráció emelkedés történjen és ezzel együtt a mellékhatások gyakorisága is megemelkedjen.

Más gyümölcsök, mint a sevillai narancs (a narancslekvár gyakori eleme), a pomelo, a tangelo és a lime, illetve a zöldségek közül a paszternák és a zeller szintén tartalmaznak furokumarin származékokat. Viszont a furokumarinok különösen a grapefruitlében, illetve a friss grapefruitban koncentrálódnak nagy mennyiségben. Az édes narancs, mint a navel vagy valencia, nem tartalmaznak furokumarinokat, így azok nem lépnek interakcióba az enzimmel. Amennyiben a grapefruitléből eltávolítjuk a furanokumarinokat, az enzimgátló hatás nem alakul ki.

Van arra is példa, hogy egy növény fogyasztása csökkenti a hatóanyagok koncentrációját a vérben.

Az enyhe és középsúlyos depresszió kezelésére világszerte egyre gyakrabban használják a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) kivonatokat tartalmazó készítmények. Az orbáncfű – a grapefruithoz hasonlóan – szintén képes befolyásolni a szervezetünkben lévő enzimeket. Míg a grapefruit főként a bélrendszerben lévő CYP3A4 enzimeket befolyásolja, addig az orbáncfű elsősorban a máj enzimeire gyakorol ellentétes hatást. A növény főként Közép-Európában fordul elő, de évszázadok óta használják Ázsiában antidepresszánsként. Az orbáncfű naftodiantronokat, flavanoidokat és florogucin-származékokat tartalmaz, mely utóbbi vegyületek közé tartozik a hiperforin is.

FinjaM képe a Pixabay -en.

A benne lévő hiperforin – az antidepresszáns hatása mellett – képes dózisfüggő módon fokozni a CYP450 enzimrendszer számos tagjának működését, illetve a P-glikoprotein transzportert a vékonybélben, így számos gyógyszernek a lebontását meggyorsítja,

ami az orbáncfűvel egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek esetében hatáscsökkenést eredményez. Ilyen gyógyszerek például egyes orális fogamzásgátlók, melyek egyidejű alkalmazása esetén a teherbeesés elkerülése végett kiegészítő fogamzásgátlást javasolt alkalmazni. De bizonyos görcsoldók, antidepresszánsok, koleszterinszintcsökkentők, immunszupresszánsok vagy akár az antivirális szerek (HIV) esetében is fokozott körültekintéssel kell eljárni.

Annak ellenére, hogy számos gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet az orbáncfű kivonat, termékei a világ több országában vény nélkül hozzáférhetők, köztük Magyarországon is.

A grapefruit és orbáncfű példája erősíti azt, hogy az általánosan vélt egészséges élelmiszerek, étrend-kiegészítők és gyógynövények is rejthetnek veszélyt magukban bizonyos gyógyszerek alkalmazása mellett. Mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével, illetve olvassa el a betegtájékoztatót, megbizonyosodva arról, hogy az Ön által szedett gyógyszerek kockázatot jelentenek-e a grapefruit, orbáncfű vagy egyéb más természetes anyagok használata során!

A Gyógynövénylap blogon a gyógyszerészektől mindent megtudhatsz a gyógynövények felhasználásáról. Keresd őket a Facebookon is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
„Felkavaró, mennyi elszívott cigarettának felel meg egyetlen Elf Bar” – mondja az orvos
A Magyarországon már betiltott dohányzási fajta károsabb lehet, mint sokan hinnék.
Címkép: Elfbar/Facebook - szmo.hu
2022. július 11.


Link másolása

hirdetés

Egy fogorvos, dr. Onkar Mudhar a TikTokon mondta el, hogy egyetlen rúd Elf Bar elszívása nagyjából annyi kárt okoz, mint 48-50 szál hagyományos cigaretta.

„Nem csak nikotin van benne, ami óriási függőséget okoz, hanem a fogakat is tönkre teheti”

– magyarázza az alábbi videóban.

@dronkarmudhar Don’t do it! #doctor #dentist #viral #vape #fyp #foryou #elfbar #geekbar #shisha ♬ Wifey Riddim - AJ Tracey

hirdetés

Korábban egy magyar orvos is kifejtette a véleményét az Elf Barról. Dr. Kulja András is elmondta, hogy egy Elf Bar nagyjából 45 ciginek felel meg.

„Nem tartalmaz hagyományos növényi összetevőket, nem keletkezik füst, és így a hagyományos dohánytermékekben található rákkeltő anyagokat sem tartalmazza, viszont van vele kettő elég nagy probléma.

Egyfelől nagyon sok nikotint tartalmaz, egy Bar körülbelül 45 szál ciginek felel meg, a nikotin pedig alapvetően egy idegméreg, amely már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget idéz elő. Ezen kívül hatással van a szervezet működésére, például rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív-és érrendszerre, és a magzatok fejlődését is károsítja” – magyarázta az orvos.

@andras.doktor Válasz @viktoria.marta._.fan részére Az Elf Bar szervezetre gyakorolt hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! ? #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #elfbar #nedohányozz ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
Véres köhögést, fejfájást és szédülést is okozhat az Elf Bar
A „manórúd” egyik legnagyobb problémája, hogy 18 év alattiak is hozzájuthatnak, és a termék semmilyen bevizsgáláson nem esik át.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást adott ki az Elf Bar dohánytermékről – számol be a Blikk.

A dr. Szondy Klára tüdőgyógyász által jegyzett írás szerint a "manórúdként" is ismert Elf Bar dohánytermék nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is.

Egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve

az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja által megfogalmazottak szerint az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését.

hirdetés
Ezzel szemben az Elf Bar egyáltalán nem bevizsgált termék.

További aggodalmakra adhat okot, hogy míg Magyarországon kizárólag 18 év felettiek vásárolhatnak dohányterméket, amihez csak a Nemzeti Dohányboltokban juthatnak hozzá legálisan, addig az Elf Bart bárki korlátlanul meg tudja rendelni az interneten is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Akkor is halálos lehet a darázscsípés, ha előtte sosem voltunk allergiásak
A szakember szerint érdemes észnél lennünk, hiszen bármikor kialakulhat allergia.
Fotó:Pixabay/Ralph - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Azért, hogy utána járjanak a történteknek a Reggeliben Dr. Moric Krisztinát, fül-orr gégészt, allergológust kérdezték az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

Dr. Moric Krisztina arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre:

„Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat”

- ismertette a doktornő.

A szakértő szerint, amennyiben valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki.

hirdetés

Ha csípés miatt csak egy „kis helyi reakció” keletkezik, akkor érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik. Az ecet nemcsak népi legenda, a lúgos darázs mérget remekül semlegesíti az ecetsav.

A kalcium beszedése viszont kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

„ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.”

A doktornő figyelmeztetett: kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. Elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

„Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.”

A jó hír az, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Schobert Norbi szerint havi 200 ezer forintot költ az elhízásra egy átlag magyar
Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség: „Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak” – mondta a fitneszguru.

Link másolása

hirdetés

Schobert Norbi szerint az elhízás oka a modern kori szénhidrátmérgezés - írja az RTL.hu.

Úgy véli, hogy az emberek nem táplálkoznak tudatosan. Mikor hízni kezdenek, akkor is inkább a csodában bíznak. Gyakran hallja azt a kifogást az elhízottaktól, hogy az egészséges étrend drágább, és csak a gazdagok engedhetik meg maguknak.

Szerinte

egy átlag magyar ember közel 200 ezer forintot eszik el egy hónapban, azaz körülbelül hat és félezer forintot költ naponta ételre és így az elhízásra. Norbi szerint önsorsrontó a magyar táplálkozás, ráadásul sok szélhámosságnak bedőlnek a fogyasztók.

„Minden negyedik magyar pre-diabéteszes, tehát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájában van” - mondta, hozzátéve, hogy ez brutális, mert ezek az emberek egy-két éven belül diabéteszesek lesznek, ami nagyon súlyos betegség.

Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség. "Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak" - árulta el.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: