BUDAPEST

Újabb Kolodko-miniszobor: ezúttal Chuck Norris került fel egy budapesti hídra

A helyszín nem véletlen... A gúzsba kötött akcióhős szobra emlékeztet rá, hogy a híd építésének idején sokan szavaztak rá, mint névadóra.

Link másolása

Húsvéthétfőn újabb miniszobrot helyezett ki Kolodko Mihály. Ezúttal Chuck Norrist készítette el, amint az akcióhős gúzsba kötve fekszik...

A helyszín sem lehet véletlen: a Megyeri hídnál, a pesti oldalon található, a gyalogosúton, a Pest felirat alatt.

A híd építésekor névpályázatot is hirdettek, és akkor sokan szavaztak Chuck Norrisra.

Mivel élő személyről nem lehet ilyen létesítményt elnevezni, így a filmsztár nem kapott hidat Budapesten.

Az alkotásról a szobrász képeket is posztolt:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Virágpompában a Tóth Árpád sétány, Budapest egyik legszebb japán díszcseresznye fasora
A történelem viharait is átvészelte a várfal, amelyen az öreg gesztenyefák elé 2009-ben ültették a lenyűgöző látványt nyújtó másik fasort.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 04.


Link másolása

A tavasz egyik legszebben virágzó fája a japán díszcseresznye. A pár napig élvezhető látványosság sokakat vonz magához, gyönyörködni, fotózni. A rózsaszín virágözön a Budai Várban is minden évben elvarázsolja a látogatókat.

A Tóth Árpád sétány önmagában is egy különleges hely, hiszen egy régi középkori várfal tetején vezet végig, ahol a panorámát is érdemes kiélvezni.

A sétány jelenlegi formája 2009-ben készült el, a déli szakasz felújításával, ekkor ültették a fákat is Tihanyiné Tóth Mária tervei alapján. A ma már romantikus Várhegy várfalai korábban hadicélokra szolgáltak. A várfal romjaira 1720-ban telepítették az első fasorokat - ez volt Budapest első kettős fasora.

A sétány neve is többször változott, a 19. században Bastei Promenádnak hívták, majd 1879-től Bástya sétánynak, a 30-as években Horthy Miklós sétánynak és Gróf Bethlen István sétány is volt. 1946-ban nevezték el a nyugati részt Tóth Árpád sétánynak, mert a költő a közeli Táncsics Mihály utcában is élt. A második világháború után a fák is elpusztultak. A területet 1967-ben rendezték, ekkor ültettek gesztenyefákat, juharfákat. A díszcseresznyefák 2006-ban és 2009-ben kerültek a sétányra, míg a mögöttük álló gesztenyefák jóval idősebbek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Extrém helyszínen jártunk: a kénköves pokol várt bennünket a Gellért fürdő mélyén
Nézd meg velünk a Szent Gellért Gyógyfürdő alatt rejtőző titkos járatokat, a Karfiol-barlangot és a rejtett Ősforrást!

Link másolása

A Budapestiek és a turisták több mint egy évszázada élvezik a város egyik legcsodálatosabb szecessziós épületében a fürdőzést. De mi teszi mindezt lehetővé? Honnan jön a gyógyvíz, ami feltölti a medencéket, és hogyan lehetséges, hogy egy olyan régi fürdő, mint a Gellért, az év minden napján leállás nélkül üzemel?

Válaszokat keresve leereszkedtünk a gépházon túlra, és a párás melegben a kénköves pokol felé vettük az irányt.

Sétánk során a gyógyfürdő műszaki vezetőjével, Veres Györggyel bejártuk a Gellért fürdő alatti alagútrendszert, megnéztük a gépházat, a csodálatos Karfiol-barlangot, és lejuthattunk az Ősforráshoz is.

A területen fakadó hőforrásokat már a rómaiak is felfedezték, akik előszeretettel használták a termálvizeket. Később az Árpádok korában és a törökök idején is élvezték gyógyító hatásait. I. Lipót idején a Szüzek fürdője volt itt, később a Sárosfürdő, majd ennek helyére 1914-1918-ban épült meg a Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin és Sterk Izidor által tervezett gyönyörű szecessziós Gellért fürdő.

Éles váltás volt, amikor az ólmozott üvegablakokkal és türkizkék Zsolnay csempékkel díszített előcsarnokból egy nyitott udvaron át leereszkedtünk a fürdő pincerészébe.

Itt rögtön megcsapott bennünket a termálvizek jellegzetes, nosztalgikus, záptojásra emlékeztető illata, ami szellőzőkön keresztül jut a légtérbe. Ettől a ponttól azonban teljesen zárt rendszerben áramlik a termálvíz, hogy megóvják a minőségét.

György felhívta rá a figyelmünket, hogy épp a fürdő négy tartálya fölött állunk. Az építkezés során ezek készültek el először, és tulajdonképpen köréjük húzták fel az egész fürdőhotel komplexumot. A tartályok összesen 800 köbméter termálvizet tudnak eltárolni és pihentetni. Erre azért van szükség, mert a víznek van egy minimális iszaptartalma amit itt ülepítenek le.

Lementünk a fürdő gépházába is, ami három szinttel a panoráma étterem terasza alatt helyezkedik el. Itt dolgozik a három feladó szivattyú, amik eljuttatják a 44°C-os termálvizet a fürdő medencéibe, zuhanyzóiba.

Ezt követően leereszkedtünk a Gellért táróba, a fürdő alagútrendszerébe. Itt már igencsak melegünk lett, hiszen a sziklában lévő termálvíz fűti. Közepén rozsdás sínpár fut végig és beleveszik a kivilágítatlan sötétségbe. Egyetlen csille árválkodik rajta, amit olykor a fürdő üzemeltetői használnak különböző felszerelések szállítására.

A Gellért táró egy 1100 méter hosszú összekötő alagút a Gellért, a Rudas és a Rácz fürdő között.

A 70-es évekre az Ősforrásnak már sem a vízhozama, sem a hőmérséklete nem felelt meg arra, hogy kiszolgálja a fürdőt. Alternatívát kezdtek keresni. A Gellért táró területén összesen 17 kutat fúrtak, egy kalap alatt pedig elkészült az összekötő alagút is.

A táróból nyílik az a két fúrt kút is, ami ma a Gellért fürdőt látja el.

Ezek 20 méteres mélységbe nyúlnak, de akkor se látnánk beléjük, ha közelebb merészkedhetnénk. A termálvízet semmilyen külső hatás nem érheti, ezért itt is zárt a rendszer: a kutak le vannak fedve felülről.

Csak két-két cső vezet ki belőlük és halad a tartályok irányába. Alapesetben mindkét töltőcső működik. Azonban karbantartás vagy

javítás eseten egy csővel is biztonságosan tudják üzemeltetni a rendszert, ezért a Gellért fürdő az év minden napján nyitva tarthat.

Megnéztünk egy a táróból nyíló szellőzőalagutat is. Izzasztóan meleg sétánk során itt végre egy kis levegőhöz jutottunk, miközben a ventillátoron túl a forgalmas felső rakpartra láttunk rá.

A ventillátor elsődleges feladata, hogy 0-24 szellőztesse az alagutat. Másodlagos funkciója pedig, hogy szükség esetén a helyén tudjanak bevezetni csöveket a pincerészbe, ezt ugyanis a fürdő felől nem tudnák megoldani.

A Gellért fürdő mélye azonban nem csak ipari érdekességeket rejt. A táróból egy fémlépcsőn felmászva csodálatos természeti képződmény, egy aragonit-barlang tárult a szemünk elé, amelyet 1963-ban lemélyített fúrás során fedeztek fel. A Karfiol terem becenevet kapta, nem véletlenül.

A barlang mennyezetén lévő 34 - 35 millió éves borsókövek nagyon hasonlítanak egy hatalmas karfiolra.

A Karfiol-terem a Gellért-hegy gyomrában húzódó barlangrendszerhez tartozik. Biztos nektek is feltűnt már a Sziklakápolna alatt, az a boltíves rész, amit mindig graffitik díszítenek. Meglepetésemre kiderült, hogy az a rejtélyes befalazott bejárat pont ide, a Karfiol-barlangba vezetne.

Sétánk végén egy szűk járaton áthaladva ellátogathattunk a Gellért fürdő ősforrásához is.

Olyan élmény volt, mintha egy alvilági istenség szentélyébe léptünk volna be.

A gyér világítás és a meleg pára miatt szinte alig láttunk, a víz feketének tűnt. A teret néha félelmetes dübörgés hangja töltötte be, ahogy elrobogtak fölöttünk a Szabadság hídról lekanyarodó villamosok. A hatalmas belmagasság, a középen emelkedő nedves támasztó pillér és a visszhangok pedig csak fokozták a misztikus, egyben hátborzongató hangulatot.

Ha kedvet kaptál egy kiránduláshoz a Gellért fürdő mélyére, akkor jelentkezz te is az Imagine Budapest által szervezett sétára és nézd meg a hangulatos TikTok videónkat is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Szinte biztosan nem lesz klíma a 3-as metrón idén nyáron
Technikailag gyakorlatilag megoldhatatlan, hogy idén nyáron teljesüljön Karácsony Gergely egyik főpolgármesteri vállalása.

Link másolása

„A közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van” – válaszolta a BKV a Népszavának, amikor a lap arról érdeklődött, hogy mikorra várható a hármas metró szerelvényeinek légkondicionálása. A lap szerint ez azt jelenti, hogy kivitelező híján aligha lesz nyárra klimatizálva a 3-as metró vonalán közlekedő 222 kocsi.

A budapesti M3 metróvonalon közlekedő járműveket 2016-ban 69 milliárd forintért gyártotta újra az orosz Metrowagonmash – rengeteg hibával. Tarlós István akkori főpolgármester 2017-ben még azt mondta: nem lesz gond azzal, hogy nincs klíma a hármas metró felújított szerelvényein, elvégre „az nem villamos, 25 méterrel a föld alatt nem tűzi a nap”, és „azt is lehetne követelni, hogy legyen büfékocsi is”.

Az őt váltó Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként 2019 júniusában 34,8 fokot mért a vonal egyik kocsijában és megígérte, hogy utólagosan klimatizálják a hármas metró orosz szerelvényeit.

A BKV a városvezetés utasítására 2021 májusában feltételes közbeszerzési tendert írt ki az utólagos klimatizálásra, amelyre három ajánlat érkezett. Az egyiket érvénytelenítették, a Liberatus Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. viszont versenyben maradt. Szerződést azonban egyikkel sem kötöttek a főváros nehéz pénzügyi helyzetére hivatkozva. Később felmerült, hogy az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbérből fedezik az utólagos klimatizálás költségét.

„A klimatizálás elsődlegesen nem pénz kérdés, szükség lenne hozzá az orosz gyártó hozzájárulására, amire kevés az esély. Ha enélkül nyúlunk a kocsikhoz, elvész a garancia. A helyzet tavaly óta nem változott, idén nyárra objektíve lehetetlen a légkondícináló berendezések felszerelése” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki megerősítette azt is, hogy a munkát a kötbér terhére rendelnék meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Karácsony Gergely: Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a hajókat a belvárosból
A budapesti főpolgármester szerint az a céljuk, hogy a kikötő hajók által okozott terhelés a lehető legkisebb legyen.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. március 31.


Link másolása

„Felülvizsgáltuk és módosítjuk a Duna-parti Építési Szabályzatot” – írja húsvétvasárnapi posztja elején Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ezzel egy bonyolult, sok egyeztetést igénylő tervezési, véleményezési folyamat végére értek.

A városvezető bejegyzéséből kiderül, hogy az állami, szakmai és civil szervezetektől érkezett vélemények több tucat oldalt tesznek ki, több partnerükkel az utolsó pillanatig egyeztettek.

Szerinte a szabályzat lényegét egyszerűen össze lehet foglalni:

„Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket. Az a célunk, hogy a kikötő hajók által okozott terhelés a lehető legkisebb legyen, és minél egészségesebb egyensúlyt teremtsünk a folyó különböző célú használata közben.”

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk