News here
hirdetés

BUDAPEST

Szerinted is ezek Budapest legszebb utcái?

Addig is, amíg eldől, mutatunk pár nagyszerű helyet a városban. Az I love Budapest oldalon feltett kérdésre adott válaszaitokból készítettünk egy összeállítást.
SzE - szmo.hu
2017. július 22.


Link másolása

hirdetés

Vajon melyik lehet Budapest legszebb utcája? Melyiket tartjuk mi, itt élők a legszebbnek? És aki ide látogat, hol sétál szívesen? Vagy melyek a leglátványosabb budapesti utcák?

A válasz csak szubjektív lehet.

Nem is könnyű eldönteni, melyik utca vagy útszakasz a legszebb, mert képtelenség az összes utcát azonos kritériumok alapján megítélni.

Van, ahol a szecessziós épületek lenyűgözőek. Máshol a kertek. Van olyan utca, amelyiknek a fekvése különleges, és sok olyan akad, amelyik éppen ért szép, mert annyi kor és stílus hagyott nyomot rajta.

I love Budapest Facebook-oldalunkon tettük fel nektek a kérdést, hogy szerintetek melyik Budapest legszebb utcája. A válaszaitokból válogattunk ehhez az összeállításhoz.

hirdetés

Mikszáth tér és környéke

A nyolcadik kerület egyik gyöngyszeme. Mivel itt lakott utolsó éveiben Mikszáth Kálmán, róla nevezték el a teret. Érdekessége, hogy a piarista gimnázium épülete helyén állt egykor Irinyi János vegyész (a foszforos gyufa feltalálója) műhelye.

A másik, hogy a mai Zappa volt régen, 1989 és 1995 között Budapest egyik leghíresebb, kultikussá vált underground szórakozóhelye, a Tilos az Á.

A Nemzeti Múzeum körüli utcák, például a Bródy

"Azért a jó öreg nyócker például bővelkedik csodás utcákban." Ennek a városrésznek az egyik legrégebbi utcája a Bródy, amely a 18. században még a város majorjához vezetett. 1840-től váltakozva Főherceg Sándor, Sándor, illetve Főherceg utcának hívták, Bródy Sándor nevét 1940-ben kapta meg.

Itt volt a Magyar Rádió székháza, a Múzeumtól nem messze. Bérpalotái és hangulata miatt izgalmas.

Váci utca

Sokan az üzletek, az éttermek és a gyönyörű épületek miatt szeretik. Itt már a 18. század közepén utca volt, amelyet a 19. század elején 3 szakaszra osztottak, és háromféleképp hívtak. 1899-ben lett a teljes szakasz Váci utca.

A környéken a legnagyobb változást az Erzsébet-híd építése hozta, például azzal, hogy megszűnt a Váci (Lipót) utcáról nyíló Rózsa tér és Sebestyén tér.vaci1vaci2

Ne csak az üztelek miatt sétáljatok erre, nézzétek meg alaposabban az épületeket is. Az egyik legszebb a Thonet-ház a Váci utca 11/a alatt, amely Lechner Ödön tervei alapján, Pártos Gyula és Klein H. János közreműködésével készült, reneszánsz elemeket felhasználó szecessziós stílusban.

A falakat Zsolnay-burkolólapokkal fedték, lenyűgözőek a kovácsoltvas erkélyrácsok, és remekül mutatnak a szobrok a homlokzatot díszítő baldachinok alatt.

A mi szubjektív listánkon Budapest 21 leggyönyörűbb épülete közt szerepel a Thonet-ház is.vaci3

Régiposta utca

Már az 1600-as évek végén szerepelt az utcajegyzékben Rondella néven, kereken 200 éve lehet Régiposta utca a neve, az 1817-es jegyzékben ugyanis már így írták.regiposta

Cházár András utca

Már a Cházár utca és a Thököly út sarkán álló, 1912 és 1915 között épült templom, a Rózsafüzér Királynéja mutatja az utat a hangulatos utca belseje felé.

A Cházár András utca egykor Bálint, majd Szent Domonkos utca volt, 1953-ban kapta jelenlegi nevét. Középületeinek és villáinak nagy része a 20. század első felében épült. Kiemelkedik közülük ez a szép "oroszlános ház" - Rákos Manó szobrászművész egykori villája -, illetve a Lajta Béla, Hegedűs Ármin és Bőhm Henrik munkája alapján megvalósult épület, amelyben jelenleg az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnáziumot találjátok.

Eredetileg a Pesti Izraelita Hitközség számára épült, az építkezés elhúzódott, Lajta Béla nem érte meg az átadását. Erről bővebben a Fővárosi Blogban olvashattok.chazar1

Tóth Árpád sétány

"Mohos köveivel és a rózsaszín cseresznyefakkal a téglafal mellett." A Várnegyedet körülvevő sétányok közül ez a nyugati oldalon fekszik, az Esztergomi rondelláig húzódik. A török uralom után alakult ki itt sétára alkalmas hely, de csak a 19. századtól vehette birtokba a közönség. Ekkor fásították, Tóth Árpádról pedig 1945-ben nevezték el.

Valóban az egyik legszebb budapesti utca; mindegy, milyen évszak van és milyen idő, bármikor jó ide kijönni és gyönyörködni a panorámában. De az igaz, hogy a legvarázslatosabb tavasszal... Áprilisban munkatársunk, Mervai Márk készített sorozatot a virágba borult Tóth Árpád sétányról.totharpadsetany1totharpadsetany2totharpadsetany3

A Zugligeti út gesztenyefa virágzáskor

Sajnos a Zugligeti úti gesztenyevirágzásról tavasszal lemaradtunk, azt viszont meg tudjuk mutatni, hogyan újítják fel a sokáig csak szellemépületként ismert, üresen álló egykori lóvasút-végállomást.zugliget1zugliget5

Pozsonyi út

"Olyan, mintha a Balatonon sétálgatnék. Hangulatos, barátságos, kulturált, van sok izgalmas bolt, cukrászda, étterem..." Valóban az egész utca hangulatos, az 1900-as évek első felében kiépült Újlipótváros legvagányabb helye, és ha a Jászai Mari tértől a végéig sétál az ember, olyan érzése támad, hogy amit itt nem kap meg, azt talán nem is érdemes keresnie.

A mi kedvencünk a Szent István Park közelében látható sarokház földszintjén a Sarki Fűszeres.

Andrássy út

"Az Oktogontól a Hősök tere felé. Kétoldalt a sok szép palotával." Az Andrássy út és palotái története egy cikkben nem férne el, olyan hosszú volna, nemhogy egy ilyen rövid leírásba. És akkor még nem is beszéltünk az Andrássy út mentén sorakozó látnivalókról.

Több szakaszban épült ki, részben azzal a céllal, hogy a Király utca forgalmát csökkentsék, részben pedig azért, hogy a belső városrészeket összekössék a Városligettel. Már Kossuth Lajos is felvetette az ötletet, a sugárutak építését pedig gróf Széchenyi István is szorgalmazta.

1872-ben kezdődtek az építési munkák, közben kiépült a földalatti vasút, újabb telkeket vásároltak meg az építkezésekhez stb. Az Oktogontól a Hősök teréig húzódó szakasz a szellősebb, kettős fasorral szegélyezett rész, a Köröndtől ráadásul a kertes villákkal és palotákkal még lazább. Az a legjobb, ha gyalog sétáltok rajta végig. (Csak ne a bringaúton.)andrassy2

Gül Baba utca

Sokunk örök kedvence, az egyik legrégebbinek és legmeredekebbnek tartott utca valódi kihívás mindenki számára, itt muszáj figyelni és lelassulni ahhoz, hogy feljussunk a tetejéig.gulbabautcagulbabautca3

Most viszont egyáltalán nem javasoljuk a sétát, mert a Gül Baba türbéjének felújításával egy időben éppen újrakövezik az utcát, és így néz ki a terep:gulbaba1gulbaba2gulbaba3gulbaba4

Logodi utca

A várfal nyugati oldalával párhuzamosan futó utca báját a vár felé futó romantikus lépcsők adják. Érdekessége pedig az, hogy a végéből a Gellérthegyre és a Szabadság szoborra látni.logodi2logodi3logodi4

Egy kakukktojás: a 2-es villamos vonala

"Elfogult vagyok Budapest egy egyedülálló szépség, szeretem, sok eldugott kis titkos utcák, házak, kertek, parkok, udvarok, és az emberek, - de a 2-es villamos Pest - Buda látványa, panorámája egy csoda. Ha kedvem úgy tartja, csak minden cél nélkül végigmegyek a vonalon és minden gondom, bánatom elfelejtem.

A házunk előtt jár a "KETTES", még ezt a zajt is szeretem."

Ponty utca

A Vár alatt, körülbelül a Halászbástya magasságában találjátok ezt a tündéri kis lépcsős utcát, amely a Donáti utcáról a Fő utcáig visz le benneteket.ponty1ponty2

Munkácsy utca

Csodálatos villái, palotái és a Kölcsey Ferenc Gimnázium épülete miatt sétáljatok végig rajta. Figyeljétek meg a házak díszeit. Lenyűgözőek!

Mit gondolsz, melyik a legszebb budapesti utca? Neked melyik a kedvenced?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

hirdetés

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

hirdetés
Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

hirdetés

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

hirdetés

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Továbbra is Budapest az ország legélhetőbb része, itt a Top 10 járás Magyarországon
Több szempontot figyelembe véve alakították ki szakértők a rangsort.

Link másolása

hirdetés

Egy friss kutatás azt vizsgálta, milyen lehetőségek biztosítottak az ország egyes részein az ott élőknek.

A vizsgálat során az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján számolták ki a pontszámokat, ami a rangsort adta ki – derült ki a Magyar Bankholding Nyrt. közleményéből.

hirdetés

A legélhetőbb járások listája a következőképpen alakult:

1. Budapest

2. Pilisvörösvár és környéke

3. Veszprém és környéke

4. Debrecen és környéke

5. a Bólyi járás

6. a Mórahalmi járás

7. Érd

8. Kisbér

9. Pécsvárad

10. Tata és környéke

A kisebb járások az alacsony bűnözésszám és a jobb megfizethetőség miatt kerülhettek a rangsorban előkelő helyre.

Budapest például a bűnözés tekintetében mindössze a 162. helyen végzett.

A nagyobb városok és környékeik inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik a jobb helyezésüket.

Itt újonnan került be az első tízbe Mórahalom, Érd, Kisbér és Pécsvárad környéke.

A szakértők összeállították a megyeszékelyek egymáshoz képesti élhetőségi rangsorát is, amelyet ezúttal is a főváros vezet.

A legélhetőbb városok listája a következőképpen alakult:

1. Budapest

2. Veszprém (78,9 pont)

3. Győr (68,9 pont)

4. Debrecen (60,4 pont)

5. Székesfehérvár (60,3 pont)

6. Szekszárd (59,9),

7. Pécs (58,9),

8. Szombathely (58,4)

9. Zalaegerszeg (57,2)

10. Kaposvár (55,3)

A tavalyi évhez képest nagyot ugrott előre Debrecen, amely a 12. helyről lépett előre a 4. helyre.

Az egészségügyi mutató Szekszárdon, Pécsen és Veszprémben a legjobb. A legbiztonságosabb városnak Debrecen bizonyult, amit Veszprém és Zalaegerszeg követ. A legmegfizethetőbb város Salgótarján lett a szakértők által vizsgált szempontok alapján.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

hirdetés

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

hirdetés

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: