BUDAPEST
A Rovatból

Spontán piknik a Gellért-hegyen

Van-e annál szuperebb, mint amikor az embert munka után spontán piknikezésre csábítják?
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. május 10.


Link másolása

Tapasztalataimból kiindulva nézzük, mi is szükséges egy pörgős munkanap utáni kellemes piknikhez? Nem kell sok hozzá, csak hogy teljesüljön az alábbi hét feltétel:

(1)

egy lehetőleg mindenre elszánt partner

(2)

egy kis szabadidő, pár lopott óra

(3)

gyors előkészületek (bevásárlás korábban, étel előkészítése, szükséges eszközök összeszedése otthon, oké, ez lehet, hogy beletelik egy fél órába)

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik11

(4)

kényelmes ruha és lábbeli

(5)

elég lelkierő, hogyha nem a lakásunk, munkahelyünk közelében terül el a piknikezéshez ideálisnak tűnő zöld terület, akkor odáig elvonszoljuk a munkaórák alatt betompult testünket

(6)

affinitás a pléden való földön ücsörgéshez, elterüléshez és végül

(7)

az, hogy élvezzük, hogy végre a megszokottól eltérően fogyasztjuk el finom vacsoránkat azzal, azokkal, akik kedvesek nekünk

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik4

piknik8

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik15

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik18

Az előbbi hozzávalók ízlés szerint felcserélhetők, de nekünk tegnap a fentiek szerint vált be. Fél hétre értünk fel a Gellért-hegyre, letettük kicsiny motyónkat, kényelmesen elhelyezkedtünk, majd megkezdődött a lakoma. A kilátás pazar volt, bal kéz felől a Gellért-hegy csúcsa, előttünk a hol napfürdőző, hol árnyékba burkolózó pesti oldal, kezünkben pedig a finom vacsora. Nyugalmas másfél óra egy nem mindennap látogatott helyen, kikapcsolt, elrepített.

Ha ti is a Gellért-hegyet választanátok, akkor jó tudni, hogy ezen a Verejték utca-Szirtes út által határolt réten este (korábban is, de héttől egyre több résztvevővel) kutya sétáltatás folyik. Így, amennyiben ez zavarna benneteket, válasszatok más területet. Minket nem zavartak sem a kutyák, sem maga a kutyasétáltatás ténye, sőt, egy nagyon jól nevelt eb megfelelő távolságban ideiglenesen le is heveredett a fűbe mellénk.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

piknik11

Processed with VSCOcam with f2 preset

A többiek közül pedig páran gazdájuk iránymutatása ellenére szimatirányt követve környékezték meg a plédszigetet. A gazdával érkező kutyákon kívül még egy külföldiekből álló háromtagú csapat tekert ide fel és tartott a miénknél is 'randomabbnak' tűnő pikniket, valamint két fiatal hempergett többek hangos rosszallása ellenére a fűben.

A környék mindent összevetve szerintem több mint ideális (nemcsak) a munka utáni levezető futásra, tekerésre, sétáltatásra, hanem piknikre is. A lényeg, hogy jön a jó idő, és tobzódjunk a szabadtéri élvezetekben Budapest (vagy ha máshol éldegélünk, akkor lakóhelyünk) kevésbé frekventált részein is (úgyis mondhatnám, nemcsak az Erzsébet tér bűvös sokszöge létezik).

Processed with VSCOcam with b1 preset

Processed with VSCOcam with b1 preset

piknik19

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett az ötlet, oszd meg barátaiddal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: