News here
hirdetés

BUDAPEST

Soha annyi karácsonyfa nem díszítette Budapest köztereit, mint 1928-ban

1928-ban vagy két tucat feldíszített fenyőfát állítottak fel Budapest közterein a „Mindenki Karácsonyfái” Hölgybizottság szervezésében azért, hogy a város nyomorgó gyerekei is örülhessenek az ünnepnek.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2020. december 27.


Link másolása

hirdetés
Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy százhetvenezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

A közterületen elhelyezett karácsonyfák a XIX. század második felében az Egyesült Államokban váltak népszerűvé. Európában az első világháború és a vele járó elszegényedés, létbizonytalanság idején terjedt el. Természetesen jótékony céllal egyházi vagy világi szervezetek már korábban is szerveztek gyűjtést, karitatív akciókat, hogy a nehéz körülmények között élőknek segítséget nyújtsanak Karácsony ünnepén.

Első Mindenki Karácsonyfája.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény Kisnyomtatványtár, B 362/1/1928 XII.

hirdetés

Első Mindenki Karácsonyfája hátoldal

Budapest Gyűjtemény kisnyomtatvány: B 362/1/1928 XII.

Schlachta Margit az első női képviselő megbízólevele átvétele után beszédet mond a Szentháromság téren 1920-ban.

Magyarországon Slachta Margit a Szociális Testvérek Társaságának főnöknője vetette fel az ötletet először 1921-ben, „de ellenezték sokan, hogy ez szokatlan és furcsa volna”.

1926-ban Slachta Amerikában járt, és az ott szerzett tapasztalatai nyomán ismét meg akarta valósítani tervét, amihez ezúttal már számos támogatót talált. A szervezésben agilis társa volt mások mellett, Grüner Tivadarné, a Pesti Első Takarékpénztár vezérigazgató-helyettesének felesége, és Krén Margit, akinek a gyermekotthonok szervezésében voltak elévülhetetlen érdemei.

A kezdeményezés mögé beálltak közintézmények és közéleti szereplők is, de támogatták azt vállalatok és magánszemélyek is.

A Székesfővárosi Elektromos Művek az összes fa világításához ingyen biztosította az áramot.

Adományozott többek között a Felten és Gauilleaume Rt., a Kábelgyár Rt., a Magyar-Olasz Bank, a Salgótarjáni Kőszénbánya Vállalat, az Egyesült Izzó Rt. és a Siemens Schuckert Művek. „A Beszkárt kis plakátokat ragasztott ki a villamosokban. A Fővárosi Hirdető Vállalat világított oszlopain díjtalanul ragasztja ki a Klösz György cég által ugyancsak díjtalanul elkészített gyönyörű plakátot, amelyen a kisded Jézus kéri Mindenki Karácsonyfájához a támogatást.” – nyilatkozta lelkesen Grüner Tivadarné a Nemzeti Újság december 25-i számában.

Az Erzsébet-híd budai oldalán a Takarékpénztárak és Bankok Egyesületének épülete előtt állt karácsonyfa. A Vörösmarty-téren a Pesti Első Takarékpénztár, a Baross téren Fellner Henrik, a Múzeum-kertben a Telefonhírmondó és a Rádió Rt. fája várta az embereket, ahol a MÁV Visszhang Dalkör énekelt.

A „Mindenki Karácsonyfája” Hölgybizottság egyik kiemelten fontos célja volt, hogy Budapest nyomorgó gyermekei is örülhessenek a karácsonynak. Sok ezer szeretetcsomagot osztottak szét közöttük, a pénz és természetbeni adományokat az akció iránt érdeklődők az Iskolanővérek elemi iskolájában adhatták le a Cukor utcában.

Annyi ünnepi díszbe öltöztetett fenyőfát, amennyit 1928-ban állítottak fel Budapest utcáin, később már nem láthattak a város lakói. A gazdasági válság éveiben és utána is fennmaradt ugyan a szokás, de már csendesebb és szerényebb keretek között.

Meghívó a Kath. Nővédő Egyesület karácsonyi vásárára

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény Kisnyomtatványtár, B 362/1/1913 XII 18.

A Szociális Missziótársulat józsefvárosi szervezetének karácsonyi vására, 1920-as évek

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény Kisnyomtatványtár, B 362/1/192?

Mindenki karácsonyfája a Gellért-hegy lábánál, 1930-as évek

A TÉBE (Takarékpénztárak és Bankok Egyesülete) által állított mindenki karácsonyfája a Gellért-hegyi vízesés tövében.

Képes Pesti Hírlap 1931. december 29.

Minden emberbaráthoz!

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény Kisnyomtatványtár, B 362/2/1855.11.1.

Mindenki Karácsonyfája a Blaha Lujza téri Tinódi-szobor előtt

Képes Pesti Hírlap 1937. december 25.

Szent-Vince Szeretetotthon elaggott szegényeinek jókívánsága

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény Kisnyomtatványtár, B 362/1-

Igen tisztelt gyermekbarátok! (Szent József és Szűz Mária Otthon)

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény Kisnyomtatványtár, B 362/1/19-hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Egy újabb miniszobor gyöngyszemre lelhetünk az Allee közelében
Az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellé helyeztek ki.

Link másolása

hirdetés

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata melé helyeztek ki.

Munkái alapvetően absztraktak és a graffitik formavilágára reflektálnak, ezek az apró szobrocskák viszont elhelyezésükben jelenítenek meg hasonlót.

A miniszobor állítás Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend és megtalálta a maga kulturális közegét. A szobrászművész a kihelyezést követően megemlítette, hogy nagyon izgalmasnak találja a miniszobrokban rejlő lehetőségeket, mert minden esetben kíváló alkalom nyílik egy játékosabb, a figuralitás felé is kitekintő alkotás létrehozására.

Az itt-ott megbújó kis geg-szerű formák vagy szerethető alakok, emberek számára kedves tárgyakat, üzeneteket jelenítenek meg.

A miniszobor jó alternatívája az életnagyságú szobrok állításának. Méretüknél fogva nem szólnak bele a köztér arculatába, de alkotójuk elmondása szerint pont a méret, ami hitelessé teszi ezeket a szobrokat, melyek célja az, hogy az emberek arcára mosolyt csaljanak, egy-egy kellemes pillanatot szerezve a mindennapi rohanásban.

hirdetés
Az Allee részéről azért esett a választás egy kiskutyát ábrázoló miniszoborra, mivel 2015-ben a bevásárlóközpontok között elsőként vált kutyabarát hellyé, így a négylábú kedvenceket is szívesen látják vásárláskor a gazdájuk társaságában.

A szolgáltatás bevezetésével az Allee szakmai elismerést is szerzett. Legutóbb tavaly, a bevásárlóközpont kategóriában nyerte el „Az év kutyabarát helye” címet a kutyabarat.hu által szervezett közönségszavazáson.

A június 19-éig tartó Allee Kutya Fesztivál ideje alatt a látogatóknak lehetőségük volt támogatni a kutyák szakmai fejlődését. A Művészi kutyaportré kiállítás területén található gyűjtőládába helyezett adományokkal, illetve a vörös szőnyeges eseményen kapható tombolaszelvény megvásárlásával.

A látogatók nagylelkű hozzájárulásával, több mint 500.000 Ft összeg gyűlt össze a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület javára, akik a teljes adományt az idősebb segítőkutyáik egészségügyi ellátására, orvosi költségeik fedezésére, kivizsgálásokra, gyógyszerekre, gyógytápokra fordítják.

A bevásárlóközpont a „kutyabarát hely” üzenetet igyekszik minél több tartalommal megtölteni. Azon kívül hogy a vásárlók beléphetnek a kutyájukkal együtt a közösségi terekbe, illetve az állatbarát matricával megjelölt üzletekbe, az épület két bejárata előtt friss vizet biztosító kutyaitatók is rendelkezésre állnak, valamint az Info Pontban ingyenesen vehetők igénybe a speciális állatszállító járművek.

A hosszú távú célkütézésük pedig az, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az állatvédelem fontosságára, segítséget nyújtsanak a kutyás szervezeteknek és ezzel hatékonyan hozzájáruljanak a hazai kutyás társadalom és kultúra fejlődéséhez.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Egy komplett kiserdő lesz a Blaha Lujza téren a felújítás után a főtájépítész szerint
A tér burkolata teljes mértékben vízáteresztő, így a fák hasznosítani tudják a csapadékvizet.

Link másolása

hirdetés

A Blaha Lujza tér felújítása tavaly júliusban kezdődött. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) akkor azt írta, hogy a munkálatok után

1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, új zebrákat létesítenek, megújul a közvilágítási rendszer, és új utcabútorok is kerülnek a térre.

Márciusban a BKK azt közölte, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak, mostanra pedig már az is látható, hogy fog kinézni a tér a felújítás után.

Kedden Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze egy Facebook-bejegyzésben írt arról, hogyan alakították ki a beígért zöldfelületeket, amely

megfogalmazása szerint „egy komplett kiserdő, egy Blaha Liget” lesz.

„A fásítás zónájában összefüggő szerkezeti talajt kapott 80 centiméter vastagságban a tér, ezzel létrehozzuk Budapest legnagyobb stockholm módszerrel előkészített ültetőközegét” – írta Bardóczi. A főtáépítész azt is hozzátette, hogy a kiselemes burkolat teljes mértékben vízáteresztő, csapadékvizet így teljes mértékben hasznosítani fogják a fák. A felszíni vizet nem kell elvezetni, így villámesőzéskor ez nem terheli túl a csatornát, a fák elpárologtatják a vizet, ezáltal hűtik a környezetüket, csökkentik a hőszigetet.

A fák gyökerei a felszín alatt össze tudnak kapcsolódni, így az immunrendszerük egymást erősítheti.

hirdetés
„A burkolási munkák, az utcabútorozás még zajlik az elkerített téren, közben a faiskolákban készülődnek az új fák, és a kiemelt kazetták cserje- és évelőanyaga az őszi beültetésre. Amikor annak szezonja van jön a második hullám: a befejező kertészeti ültetési munkák”

– írta Bardóczi Sándor.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Drágább, cserébe egyszerűbb lesz a fővárosban parkolni – jön az új rendszer
Elfogadták a fővárosi parkolási rendelet módosítását, szeptembertől este 10 óráig fizetni kell majd a belvárosban

Link másolása

hirdetés

Szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé a parkolási rendelet módosításáról szóló javaslat, ami a korábbi 27 körzet helyett négy zónát jelöl ki a fővárosban. A négy zónához négy tarifa tartozik: 600, 450, 300 és 200 forint óránként.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla,

ezzel egyszerűsödik a rendszer, viszont sok helyen jelentős drágulást is jelent a változás.

Emellett kitolták a fizetős időszakokat is - a belvárosi A zónában például egészen este 10 óráig fizetni kell a parkolásért -, és a D zóna kivételével mindenhol csak maximum három órát lehet várakozni.

A közgyűlés végül módosításokkal, de megszavazta a javaslatot,

az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba.

Az egyik változás a korábbiakhoz képest, hogy a D-zóna eredetileg a ferencvárosi József Attila-lakótelepet és környékét tartalmazta, de a módosító indítványokkal kibővült további kőbányai, valamint lágymányosi területekkel is.

hirdetés

A Telex beszámolója szerint a közgyűlésen az is elhangzott, hogy Csepel és Soroksár is bevezetné a fizetős parkolást, mert „belefulladnak az agglomerációból érkező autók tömegébe”.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett

körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A javaslat azonban a kerületi lakossági várakozási hozzájárulások rendszeréhez nem nyúlt hozzá. Ezt az LMP szóvivője is megjegyezte. Gál József azt mondta, hogy a rendelettervezet nem "kezeli" a kerületek által 2-3 ezer forintért kiadott éves parkolási engedélyek ügyét, amelyet aránytalanul olcsónak tart a párt.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

A frakció tagjai a vitában kifogásolták, hogy a kerületeket nem vonták be a rendelettervezet előkészítésébe és kevés idő állt rendelkezésükre a javaslat véleményezésére. Azt javasolták, a közgyűlés vegye le a napirendről a parkolási rendeletet, de ezt a többség nem támogatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben, a szobra közelében
A fideszes képviselők ellene szavaztak. Ughy Attila szerint Horn konfliktusos személyiség volt. Zugló polgármestere arra emlékeztetett, hogy Orbán is mindig tisztelettel beszélt a volt szocialista politikusról.

Link másolása

hirdetés
A kilenc éve elhunyt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről neveznek el sétányt Budapest XIII. kerületében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén meghozott döntést a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nem támogatta.

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula "konfliktusos személyiség" volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, "amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (...) kapcsolatos értékítélet".

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere úgy vélte, hogy Horn Gyula „államférfi volt, történelmi személyiség volt”. Szerinte Hornról még Orbán Viktor is mindig tisztelettel beszélt.

Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy volt olyan pillanat, „amikor Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt”, de szerinte az utcanévvel nemcsak egy politikai teljesítmény mellett tesznek hitet, hanem amellett is, hogy a „bevallott bűnöket meg lehet bocsátani” - írja a 444.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: