BUDAPEST
A Rovatból

Orgonakoncert, több száz éves könyvtár, és véletlenül felfedezett freskók várnak ezeken az új városnéző sétákon

Mutatjuk, milyen lélegzetelállító titkokat rejt a Központi Papnevelő Intézet és bemutatjuk a hangszerek királynőjét is.

Link másolása

Orgonakoncert, több száz éves könyvtár, és véletlenül felfedezett freskók. Két új igazán különleges városnéző sétát is szervez az Imagine Budapest az Esztergom-Budapest Főegyházmegyével együttműködésben.

Mi már láttuk A Randevú a hangszerek királynőjével és az Egyházi dokumentumok, melyek megváltoztatták a világot séták egy-egy izgalmas helyszínét. Mutatunk egy kis ízelítőt az izgalmas programokból.

A Randevú a hangszerek királynőjével és az Egyházi dokumentumok, melyek megváltoztatták a világot sétákat azért indították, hogy az egyház kiemelkedő történelmi szerepét és a Főegyházmegye épített kincseit városi sétákon keresztül bemutassák. A programok során egyedülálló helyszínekre látogathatsz el, így olyan különleges élményekben lehet részed, amelyek a hétköznapok során nem lennének elérhetőek.

Elsőként a Március 15. téri Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba látogatunk el, ami Pest legrégebbi temploma. Itt közelebbről is megismerkedtünk a hangszerek királynőjével, vagyis az orgonával, de a plébániáról is sok érdekességet megtudhattunk.

A Főplébánia-templomot a török időkben mecsetként használták, ennek emlékét is megnézhettük, egy imafülkét a szentély délkeleti falában.

Egy 1723-ban bekövetkezett tűzvész után, 1725–1739 között, barokk stílusban állították helyre a templomot. Egy 2010-es felújítás során pedig véletlenül gyönyörű freskót fedeztek fel a vakolat mögött a Trónoló Madonnáról. Ez feltehetően Pest legrégebben fennmaradt freskója.

A legenda szerint Szent Gellért püspök testét az itt álló templom elődjében temették el először, és innen került haza az itáliai Muránóba. Ereklyéi azonban 2002-ben, több mint 950 év után visszatérhettek. A muránói plébános egy csigolyacsont és Szent Gellért egyik sarokcsontját is a templom rendelkezésére bocsátotta, mondván, úgyis itt koptatta a legtöbbet. A főoltárban elhelyezett ereklyéket a sétán mi is megcsodálhattuk.

A sétán egy igazi szakértő, Lendvai Gyula vezetett minket, aki nem mellesleg a Belvárosi Szent Mihály templom kántora és számos más templom kántorhelyettese. A séta során sétavezetőnk elénekelt egy esztergomi rítusból származó gregorián éneket, megszólaltatta a templom hangszereit, többek közt egy harmóniumot és természetesen az orgonát, így

ez a városnéző egy igazi koncertélmény is.

Megtudtuk, hogy orgona már az ókorban is felcsendült, például a keresztények kivégzésekor. Érdekes fricska, hogy a keresztények szintén használják, csak éppen a miséken.

A sétán a templom karzatára is felmehettünk, és itt közelebbről is megnézhettük a hangszerek - tényleg fenséges és hatalmas - királynőjét.

Korábban, a padsorokból hátranyújtogatott nyakkal úgy tűnt, az orgona nagyjából 100 sípból állhat. Megdöbbenve tudtam meg, hogy

egy ekkora orgonának átlagosan 4-5 ezer sípja van.

Megtudtuk azt is, hogy nincs két egyforma orgona, mert összetett felépítéséből adódóan mindegyiknek más a hangzása. Az orgonistáknak így mindig meg kell ismerkedniük az adott templom hangszerével.

Ahogy Lendvai Gyula megszólaltatta az orgonát, a zene az egész templomot betöltötte, és lélegzetelállító élmény volt, ahogy a hangzástól rezgett a lábunk alatt a karzat.

Második állomásunk a Központi Papnevelő Intézet volt, amelynek falai között működik egy páratlan szépségű barokk Pálos könyvtár.

A 18. században épült templom- és kolostoregyüttesen belül a könyvtár 1670-1770 között készült. Egyik érdekessége, hogy berendezését pálos testvérek készítették. A pálosok ugyanis rájöttek, hogy sokkal gazdaságosabb, és jobb eredményekkel jár, ha ők maguk tanulják ki a szakmákat, és saját faragóműhelyt tartanak fenn.

A faragványok mellett megismertük a szenteket ábrázoló mennyezeti freskó érdekes történetét is. Amikor Széchenyi Ferenc 1801-ben megkapta a kolostor épületét a Nemzeti Múzeum és Könyvtár céljára, úgy ítélte, hogy az eredeti freskó témája túl vallásos, és világibb témájú jelenetekkel festtette át.

1970-ben egy beázás következtében véletlenül találták meg az eredeti freskót, amit helyreállítottak.

A könyvtárban megnézhettünk három graduálét, azaz liturgikus könyvet is a pálos időkből, illetve egy nyolc nyelvű bibliába is belepillanthattunk.

Sétavezetőnk a könyvtárszoba “titkos” rekeszeit is megmutatta.

Elárulta, hogy annak idején ezek könyv-, illetve lúdtoll- és tintatartóként szolgáltak.

Az Imagine három órás sétáin még ennél is több érdekességet tudhatsz meg a budapesti templomok nagyrészt zárt világáról. Mindenképp nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk ezt az együttműködést, hiszen az egyháznak számos rejtett kincse van. A Főegyházmegye nyitott hozzáállásának köszönhetően viszont ezentúl olyan különleges helyszínekre is bejuthatunk az Imagine Budapesttel, amit korábban laikusok, sőt hívők sem látogathattak kedvük szerint.

Ha felkeltette az érdeklődésedet valamelyik séta, a részleteket megtalálod az Imagine Budapest honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: