News here
hirdetés

BUDAPEST

Orgonakoncert, több száz éves könyvtár, és véletlenül felfedezett freskók várnak ezeken az új városnéző sétákon

Mutatjuk, milyen lélegzetelállító titkokat rejt a Központi Papnevelő Intézet és bemutatjuk a hangszerek királynőjét is.

Link másolása

hirdetés

Orgonakoncert, több száz éves könyvtár, és véletlenül felfedezett freskók. Két új igazán különleges városnéző sétát is szervez az Imagine Budapest az Esztergom-Budapest Főegyházmegyével együttműködésben.

Mi már láttuk A Randevú a hangszerek királynőjével és az Egyházi dokumentumok, melyek megváltoztatták a világot séták egy-egy izgalmas helyszínét. Mutatunk egy kis ízelítőt az izgalmas programokból.

A Randevú a hangszerek királynőjével és az Egyházi dokumentumok, melyek megváltoztatták a világot sétákat azért indították, hogy az egyház kiemelkedő történelmi szerepét és a Főegyházmegye épített kincseit városi sétákon keresztül bemutassák. A programok során egyedülálló helyszínekre látogathatsz el, így olyan különleges élményekben lehet részed, amelyek a hétköznapok során nem lennének elérhetőek.

Elsőként a Március 15. téri Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba látogatunk el, ami Pest legrégebbi temploma. Itt közelebbről is megismerkedtünk a hangszerek királynőjével, vagyis az orgonával, de a plébániáról is sok érdekességet megtudhattunk.

A Főplébánia-templomot a török időkben mecsetként használták, ennek emlékét is megnézhettük, egy imafülkét a szentély délkeleti falában.

Egy 1723-ban bekövetkezett tűzvész után, 1725–1739 között, barokk stílusban állították helyre a templomot. Egy 2010-es felújítás során pedig véletlenül gyönyörű freskót fedeztek fel a vakolat mögött a Trónoló Madonnáról. Ez feltehetően Pest legrégebben fennmaradt freskója.

hirdetés

A legenda szerint Szent Gellért püspök testét az itt álló templom elődjében temették el először, és innen került haza az itáliai Muránóba. Ereklyéi azonban 2002-ben, több mint 950 év után visszatérhettek. A muránói plébános egy csigolyacsont és Szent Gellért egyik sarokcsontját is a templom rendelkezésére bocsátotta, mondván, úgyis itt koptatta a legtöbbet. A főoltárban elhelyezett ereklyéket a sétán mi is megcsodálhattuk.

A sétán egy igazi szakértő, Lendvai Gyula vezetett minket, aki nem mellesleg a Belvárosi Szent Mihály templom kántora és számos más templom kántorhelyettese. A séta során sétavezetőnk elénekelt egy esztergomi rítusból származó gregorián éneket, megszólaltatta a templom hangszereit, többek közt egy harmóniumot és természetesen az orgonát, így

ez a városnéző egy igazi koncertélmény is.

Megtudtuk, hogy orgona már az ókorban is felcsendült, például a keresztények kivégzésekor. Érdekes fricska, hogy a keresztények szintén használják, csak éppen a miséken.

A sétán a templom karzatára is felmehettünk, és itt közelebbről is megnézhettük a hangszerek - tényleg fenséges és hatalmas - királynőjét.

Korábban, a padsorokból hátranyújtogatott nyakkal úgy tűnt, az orgona nagyjából 100 sípból állhat. Megdöbbenve tudtam meg, hogy

egy ekkora orgonának átlagosan 4-5 ezer sípja van.

Megtudtuk azt is, hogy nincs két egyforma orgona, mert összetett felépítéséből adódóan mindegyiknek más a hangzása. Az orgonistáknak így mindig meg kell ismerkedniük az adott templom hangszerével.

Ahogy Lendvai Gyula megszólaltatta az orgonát, a zene az egész templomot betöltötte, és lélegzetelállító élmény volt, ahogy a hangzástól rezgett a lábunk alatt a karzat.

Második állomásunk a Központi Papnevelő Intézet volt, amelynek falai között működik egy páratlan szépségű barokk Pálos könyvtár.

A 18. században épült templom- és kolostoregyüttesen belül a könyvtár 1670-1770 között készült. Egyik érdekessége, hogy berendezését pálos testvérek készítették. A pálosok ugyanis rájöttek, hogy sokkal gazdaságosabb, és jobb eredményekkel jár, ha ők maguk tanulják ki a szakmákat, és saját faragóműhelyt tartanak fenn.

A faragványok mellett megismertük a szenteket ábrázoló mennyezeti freskó érdekes történetét is. Amikor Széchenyi Ferenc 1801-ben megkapta a kolostor épületét a Nemzeti Múzeum és Könyvtár céljára, úgy ítélte, hogy az eredeti freskó témája túl vallásos, és világibb témájú jelenetekkel festtette át.

1970-ben egy beázás következtében véletlenül találták meg az eredeti freskót, amit helyreállítottak.

A könyvtárban megnézhettünk három graduálét, azaz liturgikus könyvet is a pálos időkből, illetve egy nyolc nyelvű bibliába is belepillanthattunk.

Sétavezetőnk a könyvtárszoba “titkos” rekeszeit is megmutatta.

Elárulta, hogy annak idején ezek könyv-, illetve lúdtoll- és tintatartóként szolgáltak.

Az Imagine három órás sétáin még ennél is több érdekességet tudhatsz meg a budapesti templomok nagyrészt zárt világáról. Mindenképp nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk ezt az együttműködést, hiszen az egyháznak számos rejtett kincse van. A Főegyházmegye nyitott hozzáállásának köszönhetően viszont ezentúl olyan különleges helyszínekre is bejuthatunk az Imagine Budapesttel, amit korábban laikusok, sőt hívők sem látogathattak kedvük szerint.

Ha felkeltette az érdeklődésedet valamelyik séta, a részleteket megtalálod az Imagine Budapest honlapján.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Egy újabb miniszobor gyöngyszemre lelhetünk az Allee közelében
Az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellé helyeztek ki.

Link másolása

hirdetés

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata melé helyeztek ki.

Munkái alapvetően absztraktak és a graffitik formavilágára reflektálnak, ezek az apró szobrocskák viszont elhelyezésükben jelenítenek meg hasonlót.

A miniszobor állítás Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend és megtalálta a maga kulturális közegét. A szobrászművész a kihelyezést követően megemlítette, hogy nagyon izgalmasnak találja a miniszobrokban rejlő lehetőségeket, mert minden esetben kíváló alkalom nyílik egy játékosabb, a figuralitás felé is kitekintő alkotás létrehozására.

Az itt-ott megbújó kis geg-szerű formák vagy szerethető alakok, emberek számára kedves tárgyakat, üzeneteket jelenítenek meg.

A miniszobor jó alternatívája az életnagyságú szobrok állításának. Méretüknél fogva nem szólnak bele a köztér arculatába, de alkotójuk elmondása szerint pont a méret, ami hitelessé teszi ezeket a szobrokat, melyek célja az, hogy az emberek arcára mosolyt csaljanak, egy-egy kellemes pillanatot szerezve a mindennapi rohanásban.

hirdetés
Az Allee részéről azért esett a választás egy kiskutyát ábrázoló miniszoborra, mivel 2015-ben a bevásárlóközpontok között elsőként vált kutyabarát hellyé, így a négylábú kedvenceket is szívesen látják vásárláskor a gazdájuk társaságában.

A szolgáltatás bevezetésével az Allee szakmai elismerést is szerzett. Legutóbb tavaly, a bevásárlóközpont kategóriában nyerte el „Az év kutyabarát helye” címet a kutyabarat.hu által szervezett közönségszavazáson.

A június 19-éig tartó Allee Kutya Fesztivál ideje alatt a látogatóknak lehetőségük volt támogatni a kutyák szakmai fejlődését. A Művészi kutyaportré kiállítás területén található gyűjtőládába helyezett adományokkal, illetve a vörös szőnyeges eseményen kapható tombolaszelvény megvásárlásával.

A látogatók nagylelkű hozzájárulásával, több mint 500.000 Ft összeg gyűlt össze a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület javára, akik a teljes adományt az idősebb segítőkutyáik egészségügyi ellátására, orvosi költségeik fedezésére, kivizsgálásokra, gyógyszerekre, gyógytápokra fordítják.

A bevásárlóközpont a „kutyabarát hely” üzenetet igyekszik minél több tartalommal megtölteni. Azon kívül hogy a vásárlók beléphetnek a kutyájukkal együtt a közösségi terekbe, illetve az állatbarát matricával megjelölt üzletekbe, az épület két bejárata előtt friss vizet biztosító kutyaitatók is rendelkezésre állnak, valamint az Info Pontban ingyenesen vehetők igénybe a speciális állatszállító járművek.

A hosszú távú célkütézésük pedig az, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az állatvédelem fontosságára, segítséget nyújtsanak a kutyás szervezeteknek és ezzel hatékonyan hozzájáruljanak a hazai kutyás társadalom és kultúra fejlődéséhez.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Egy komplett kiserdő lesz a Blaha Lujza téren a felújítás után a főtájépítész szerint
A tér burkolata teljes mértékben vízáteresztő, így a fák hasznosítani tudják a csapadékvizet.

Link másolása

hirdetés

A Blaha Lujza tér felújítása tavaly júliusban kezdődött. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) akkor azt írta, hogy a munkálatok után

1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, új zebrákat létesítenek, megújul a közvilágítási rendszer, és új utcabútorok is kerülnek a térre.

Márciusban a BKK azt közölte, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak, mostanra pedig már az is látható, hogy fog kinézni a tér a felújítás után.

Kedden Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze egy Facebook-bejegyzésben írt arról, hogyan alakították ki a beígért zöldfelületeket, amely

megfogalmazása szerint „egy komplett kiserdő, egy Blaha Liget” lesz.

„A fásítás zónájában összefüggő szerkezeti talajt kapott 80 centiméter vastagságban a tér, ezzel létrehozzuk Budapest legnagyobb stockholm módszerrel előkészített ültetőközegét” – írta Bardóczi. A főtáépítész azt is hozzátette, hogy a kiselemes burkolat teljes mértékben vízáteresztő, csapadékvizet így teljes mértékben hasznosítani fogják a fák. A felszíni vizet nem kell elvezetni, így villámesőzéskor ez nem terheli túl a csatornát, a fák elpárologtatják a vizet, ezáltal hűtik a környezetüket, csökkentik a hőszigetet.

A fák gyökerei a felszín alatt össze tudnak kapcsolódni, így az immunrendszerük egymást erősítheti.

hirdetés
„A burkolási munkák, az utcabútorozás még zajlik az elkerített téren, közben a faiskolákban készülődnek az új fák, és a kiemelt kazetták cserje- és évelőanyaga az őszi beültetésre. Amikor annak szezonja van jön a második hullám: a befejező kertészeti ültetési munkák”

– írta Bardóczi Sándor.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Drágább, cserébe egyszerűbb lesz a fővárosban parkolni – jön az új rendszer
Elfogadták a fővárosi parkolási rendelet módosítását, szeptembertől este 10 óráig fizetni kell majd a belvárosban

Link másolása

hirdetés

Szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé a parkolási rendelet módosításáról szóló javaslat, ami a korábbi 27 körzet helyett négy zónát jelöl ki a fővárosban. A négy zónához négy tarifa tartozik: 600, 450, 300 és 200 forint óránként.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla,

ezzel egyszerűsödik a rendszer, viszont sok helyen jelentős drágulást is jelent a változás.

Emellett kitolták a fizetős időszakokat is - a belvárosi A zónában például egészen este 10 óráig fizetni kell a parkolásért -, és a D zóna kivételével mindenhol csak maximum három órát lehet várakozni.

A közgyűlés végül módosításokkal, de megszavazta a javaslatot,

az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba.

Az egyik változás a korábbiakhoz képest, hogy a D-zóna eredetileg a ferencvárosi József Attila-lakótelepet és környékét tartalmazta, de a módosító indítványokkal kibővült további kőbányai, valamint lágymányosi területekkel is.

hirdetés

A Telex beszámolója szerint a közgyűlésen az is elhangzott, hogy Csepel és Soroksár is bevezetné a fizetős parkolást, mert „belefulladnak az agglomerációból érkező autók tömegébe”.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett

körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A javaslat azonban a kerületi lakossági várakozási hozzájárulások rendszeréhez nem nyúlt hozzá. Ezt az LMP szóvivője is megjegyezte. Gál József azt mondta, hogy a rendelettervezet nem "kezeli" a kerületek által 2-3 ezer forintért kiadott éves parkolási engedélyek ügyét, amelyet aránytalanul olcsónak tart a párt.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

A frakció tagjai a vitában kifogásolták, hogy a kerületeket nem vonták be a rendelettervezet előkészítésébe és kevés idő állt rendelkezésükre a javaslat véleményezésére. Azt javasolták, a közgyűlés vegye le a napirendről a parkolási rendeletet, de ezt a többség nem támogatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben, a szobra közelében
A fideszes képviselők ellene szavaztak. Ughy Attila szerint Horn konfliktusos személyiség volt. Zugló polgármestere arra emlékeztetett, hogy Orbán is mindig tisztelettel beszélt a volt szocialista politikusról.

Link másolása

hirdetés
A kilenc éve elhunyt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről neveznek el sétányt Budapest XIII. kerületében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén meghozott döntést a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nem támogatta.

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula "konfliktusos személyiség" volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, "amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (...) kapcsolatos értékítélet".

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere úgy vélte, hogy Horn Gyula „államférfi volt, történelmi személyiség volt”. Szerinte Hornról még Orbán Viktor is mindig tisztelettel beszélt.

Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy volt olyan pillanat, „amikor Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt”, de szerinte az utcanévvel nemcsak egy politikai teljesítmény mellett tesznek hitet, hanem amellett is, hogy a „bevallott bűnöket meg lehet bocsátani” - írja a 444.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: