BUDAPEST
A Rovatból

Milyen ingyenes családi programokra mehetünk március 15-én a fővárosban?

Huszárokkal, forradalmi játékokkal és Kossuth-kiflivel is készülnek Budapest múzeumai. Ajánlunk 8 ingyenes programhelyszínt minden korosztálynak.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2024. március 11.


Link másolása

Ha forradalmi hangulatú, interaktív programokat keresel Budapesten március 15-re, akkor jó helyen jársz! Összegyűjtöttünk neked 8 izgalmas, ingyenes családi rendezvényt, ahol megelevenedik körülötted a történelem.

Budapest múzeumai és kulturális helyszínei különleges programokkal készülnek a nemzeti ünnepre: lesznek kézműves foglalkozások, múzeumi játékok, tematikus tárlatvezetések és számos korhű érdekesség, például huszárok, forradalmi játékok és Kossuth-kifli is. Az alábbi helyszínek minden korosztálynak tartogatnak emlékezetes élményeket.

Forradalmi játékok a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum március 15-i ünnepi programjaiban minden korosztály talál kedvére való elfoglaltságot. A múzeumi játéktér programjain kipróbálhatod milyen lehetett március 15-én a múzeum előtti tömegben állni, és milyen érzés elsőként felolvasni a forradalmi követeléseket. Lesz továbbá Óriás társasjáték és óriás kirakó, színezősarok és filmvetítés is, ami bemutatja milyen volt a hangulat március 15-én és milyen szerepet töltöttek be a hölgyek a reformkori Magyarországon.

Március 15-17-én a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók. A múzeum 15-én 14 órakor nyit. Részletek itt.

Korhű hangulat a Pénzmúzeumban

A kétéves születésnapját ünneplő Pénzmúzeum ezen a napon korhű hangulatot teremt: kávéházi terét Pilvax hangulatúvá varázsolják, sőt, gasztronómiai kínálatuk ezen a napon korabeli süteményekkel bővül, megkóstolhatod például a Kossuth-kiflit. Díjazzák azokat a látogatókat, akik korhű ruhában érkeznek a születésnapi ünnepségre, ha pedig nincs jelmezed, a Kosztümös fotósarokban kipróbálhatod, milyen korhű ruhát viselni, sőt meg is örökítheted magad múltidéző jelmezben. Emellett lesz Így készül a kishuszár – kézműves foglalkozás gyerekeknek, Ki tud többet a Kossuth Bankóról?-kvízjáték, Robotika foglalkozás, és érmebevizsgáló stand is. Az Aranyvonat legendája című filmet pedig óránként vetítik.

A Pénzmúzeum kiállításai, terei ezen a napon is ingyenesen látogathatók. A születésnapon a Panoráma Terasz is látogatható. Részletek itt.

Hatalmas terepasztal és élőképek a BTM Vármúzeumban

A BTM Vármúzeumban egésznapos kézműves foglalkozások várják a családokat. Készíthetsz emblematikus műtárgyat ábrázoló egyedi kokárdát, saját montázst a ’48-as újsághírekből vagy az eredeti nyomdagéppel kinyomott Nemzeti dalt is. A hatalmas terepasztalon és szerepjátékokon újrajátszhatod a sorsfordító ütközeteket, átélve a forradalom atmoszféráját és stratégiai döntéseinek jelentőségét. A legkisebbek pedig egyedi mágneskirakókon ismerkedhetnek meg a jeles nap történelmi eseményeivel. Mini tárlatvezetések, vezetett séták és élőképek is várnak rátok.

A részvétel ingyenes, némely program azonban regisztrációhoz kötött. Részletek itt.

Huszárok és gurilovacskák a Budai Várnegyedben

Budavári Palotanegyed helyszíneit előadások, kiállítások, zene, tánc, irodalom, történelmi séták, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen. A Csikós udvarban és a Lovardában is számos izgalmas programmal készülnek. A kézműves foglalkozásokon Gurigalovacskákat, csipkehuszárokat és huszárbajusokat is készíthetnek a gyerekek. Lesz toborzó harangjáték, huszárhajsza és ágyúgolyó cipelés is.

A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez. Részletek itt.

Kincsem családi nap a Vajdahunyadvárban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum idén ünnepli Kincsem születésének 150. évfordulóját, ezért a Vajdahunyadvárábán a március 15-i programok is a magyar versenyló születésnapja körül forognak majd. Az érdeklődő családokat óriás lóverseny-társasjátékkal, filmvetítéssel, tárlatvezetésekkel és egyéb programokkal várják. A kamarakiállításokon a lótartásról és eszközeiről, a lóversenyekről és a lószerszámokról tudhatsz meg többet. A kézműves foglalkozásokon pedig csuhé lovacskát és lóverseny díjat is készíthetnek a gyerekek.

A rendezvényre a belépés díjtalan. Részletek itt.

Forradalmi hangulat a Bálnában

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (amely jelenleg zárva van felújítás miatt) idén új helyszínen, a Bálna Honvédelmi Központban várja „forradalmi hangulattal” az érdeklődőket. A megemlékezés részeként magyar népzene és táncbemutató, kézműves vásár, kézműves sarok, mesemondás és hagyományőrző bemutatók is várják a látogatókat. Lesz korabeli fegyverbemutató, fa „játszóház” és 1848-49-es “régészhomohozó” is. továbbá megnézheted a „175 éves a Magyar Honvédség” interaktív kiállítást és további új termeket is. A nap zárásaként Sára Sándor 1978-ban készült 80 Huszár című filmjét is megnézheted.

A részvétel ingyenes. Részletek itt.

Petőfi Sándor emlékezete a PIM-ben

A PIM-ben március 15-én egész napos ünnepi programsorozattal készülnek. Programjaik a legkülönfélébb módon közelítik meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándor emlékezetét. A kisebbeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal és nyomdagéppel várják. A felnőttek tematikus tárlatvezetések során nézhetnek meg több kiállítást is. Bejárhatod a környék forradalmi helyszíneit és izgalmas szakmai beszélgetésen vehetsz részt. Igazi különlegesség lesz a Jókai novellaciklusából készült felolvasószínházi előadás, amelyben Dömötör András színész és rendező a Csataképek a magyar szabadságharcból című kötet szövegeit állítja színpadra.

A programok előzetes online regisztrációval ingyenesen látogathatók. Részletek itt.

Időutazás a Levéltárban

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára időutazásra várja az érdeklődőket, akik izgalmas feladatokon keresztül és egy rendhagyó kamarakiállítás segítségével pillanthatnak be Petőfi Sándor, valamint kortársai életébe és az 1848-49-es év kalandos eseményeibe. Sétálólapon keresztül megismerkedhetsz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaival. Az egyéni épületbejáráson pedig felfeddezheted a Bécsi kapu téri palotája számos érdekes apró részletét: a díszes oszlopfőket, Dudits Andor falfestményeit és Róth Miksa ólomüveg ablakait. A Levéltár restaurátorai pedig az eseményhez kapcsolódó kézműves foglalkozással is várják az érdeklődőket.

A rendezvény ingyenes de néhány program regisztrációhoz kötött. Részletek itt.

Címkép: Magyar Nemzeti Múzeum

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
20 teraszos hely Budapesten, ahová érdemes betérni
Nyakunkba vettük a várost hogy megnézzük melyik most a "legjobb beülős hely Budapesten?" A listára így felkerült teraszos étterem, kerthelyiség, vagy csak úgy szimplán jó helyek Budapesten, amit kár lenne kihagynod idén!
Vass Adrienn - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Itt a tavasz és ahogy egyre több a zöld a városban, úgy mi is vágyunk kiülni egy kicsit a teraszra, vagy a kertbe. Szerencsére Budapest rengeteg mini oázissal rendelkezik, van ahol zene szól és szórakozásra hív a hangulat, de van jó pár olyan opció is, ahol csendesebb ücsörgésre, vagy kitűnő vacsorára is benevezhetünk.

Nehéz volt 20 kedvencre leszűkíteni ezt a listát, de törekedtünk rá, hogy többféle stílusú és hangulatú hely is szerepeljen benne.

Reméljük találtok rajtunk keresztül új kedvencet!

Kihagyhatatlan teraszos helyek Budapesten

1. A MADHOUSE terasza

A MADHOUSE Bistro & Bárban tavaly óta markánsabban elkülönül egymástól a laza, szórakozóhely funkció, és a Piszkor Norbert által vitt konyha. Ez a választóvonal a teraszon is megjelenik majd. Így akkor is érdemes lehet erre járni, ha csak iszogatni és szórakozni szeretnénk, meg akkor is, ha egy kellemes ebédre vagy vacsorára vágyunk.

1061, Anker köz 1-3.A MADHOUSE-nak is kihagyhatatlan a teraszos helyek közt

2. Ha egy kiülős helyet keresel mi lehetne jobb erre, mint a TETŐ?

A Mammut tetején idén a Mad Scientist sörfőzde legénysége veszi át a hatalmat. 15 sörcsappal, natúr borokkal, különleges spiritekkel, kraft sör inspirálta egyedi koktélokkal és Gólem streetfood-al várják a vendégeket a város felett.

1121, Lövőház utca 2.-4.A Tető egy kiváló kiülős hely

3. Két igazán jó teraszos hely Budapesten - Zsiráf és Zsiráf

Zsiráfból is kettő van a városban, és egyik sem kihagyható, úgyhogy itt kénytelenek vagyunk csalni egy picit, és mindegyikről szólni, hogy beférjenek a húszba.A Budapesti kiülős helyek közül a Zsiráf a legjobb

A pesti Zsiráf a mindig nyüzsgő Nyugati mellet található. Itt hajnalig bulizhatunk az éppen aktuális DJ ütemeire, és remek nápolyi pizzát is kapunk, ha a szórakozás közben megéheznénk.

Pest: 1062, Teréz krt. 53.

A budai egység pedig a csodaszép Széllkapu park tetején helyezkedik el, és valamivel chillesebb hangulatú.

Buda: 1024, Kis Rókus u. 2-4.

4. Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda

A Holnemvolt Parkba nem csak az állatokért érdemes betérni, hanem az elsőosztályú kürtőskalácsért is. A klasszikusok mellett különböző újragondolt desszertek is készülnek itt kürtőskalácsból, de kávét vagy fagyit is lehet kapni. És dupla terasszal is büszkélkedhetnek, így azok is le tudnak ülni náluk, akik a Parkba nem váltottak belépőt, csak a körúton ejtőznének.

1146, Állatkerti krt.14-16Számtalan kiváló teraszos étterem van Budapesten

5. Két igazán menő kiülős hely Budapesten - Fröccsterasz + Gin Corner Bar

Szót kell ejteni a Deák tér környékéről is, hiszen az Akvárium körüli füves rész még mindig populáris találkozóhely. A Fröccsteraszos komplexumon belül van egy klassz gines tematikájú hely, ami könnyen elrabolja az ember szívét. Több mint 100 féle ginnel, különleges párlatokkal és válogatott borokkal várnak.a Gin Corner egy igazán jó beulos hely

1051, Erzsébet tér 11-13.A kiülős helyek Budapesten általában teltházasak

6. Kabin

A Népsziget rejtett kincse legalább olyan menő mint a Római. És talán egy picit kevesebbet hallani róla, úgyhogy mi most ezt az oldalt ajánljuk, és egy jó hideg sört vagy fröccsöt.

1044, NépszigetA Kabin a jó helyek közé tartozik Budapesten

7. A Zazie egy kihagyhatatlan beülős hely Budapesten

A Zazie egy fiatal, szexi, pimasz hely, a MOL Campus földszintjén. Tavasztól késő őszig a Kopaszi-öbölre néző terasza is nyitva van, amely a nagyvárosi forgatagból kiszakítva a nyugalom szigetét kínálja.

1117, Dombóvári út 28.A Zazie is a teraszos helyek közé tartozik

8. Egy ikonikus Budapesti hely a Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál az élő történelem. 1887 óta rengeteg híres magyar tért be hozzájuk, és a manapság is aktív társasági élet zajlik a falai között. Na meg a csodaszép teraszán! Egy kávéra is érdemes beugrani, de az egész napos reggelijük is erősen ajánlott program.

1053, Károlyi Mihály u. 9.Az ikonikus Centrál Grand Cafe & Bar egy kiváló teraszos etterem

Teraszos éttermek Budapesten

9. A minőségi teraszos éttermek közé tartozik a Spago by Wolfgang Puck Budapest

A Spago igazi luxus kategóriás hely, és ez a végtelenül elegáns teraszán is maximálisan érvényesül. Ha egy feledhetetlen gasztroélményre vágyunk, érdemes számításba venni őket.

1056, Váci u. 36.Egy minőségi teraszos étterem a Spago by Wolfgang Puck Budapest

10. A legújabb teraszos étterem most a Port de Budapest

Lenyűgöző panoráma, hatalmas koktélválaszték, ínycsiklandó ételek. Daytime DJ szettek és festői naplementék, karnyújtásnyira a Dunától. Ezt kínálja a város egyik legújabb terasza a Belgrád rakparton.

1056, Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rakpart 23.A legújabb teraszos étterem a Port de Budapest

11. Egy hagyományos beülős hely Budapesten - Gléda Vendéglő

Egy klasszikus, budai vendéglő teraszán ücsörögnél egy pohár borral? Ennél egy tartalmas, magyaros vacsorát, modern tálalásban? Akkor a Gléda lesz a helyed!

1037, Mikoviny utca 2-4.A legjobb teraszos helyek Budapesten a budai oldalon találhatók

12. UMO Restaurant

Az UMO egy Michelin-ajánlással rendelkező étterem a budai Vár tövében, ahol a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero legfrissebb menüjét kóstolhatjuk meg. A koncepció középpontjában a grill és a füst áll, így mindenképpen érdemes vacsora mellett élvezni a kert hangulatát.

Ponty utca 1-3.Egy kiváló teraszos étterem idén nyáron az UMO

13. Egy kiváló teraszos étterem: Yellow Bistro & Bar

A Danubius Hotel Helia aljában, a Duna parton van egy remek bisztró, ahol akkor is ejtőzhetünk, ha nem szállunk meg a hotelben. Klasszikus magyar fogások, street foodos ételek és szomjoltók, igazán zöld környezetben, alkalmanként DJ mellett.

1133, Kárpát utca 62-64.Egy terasz étterem Budapesten, garantált a jó hangulat

14. MOST Kortárs Bisztró

A MOSTban a minőségi konyha mellett különböző közösségépítő vásárok és kiállítások is vannak. Az óriási terasz pedig még tökéletesebb találkahellyé teszi őket jó időben. Az indiai ételeiket ki ne hagyd!

1066, Zichy Jenő utca 17.A kiülős helyek közül kiemelkedik a MOST kortárs bisztró

15. Egy igazi terasz étterem Budapesten - KERT Bisztró

Zugló zöld oázisa , ahova elég egyszer betérni, és mindig visszavágysz majd.

1146, Thököly út 57/bA Kert bisztró terasza Budapesten igazán felejthetetlen

Valódi kerthelyiségek Budapesten

16. Kertem

A Kertem az egyik legbarátságosabb szabadtéri szórakozóhely. Szeretettel várják a gyerekeket, a bicikliseket és a kutyusosokat is. És a balkán burgerük utánozhatatlan.

1101, Könyves Kálmán krt. 25.Valódi kerthelyiségek közé tartozik a Kertem

17. A Budapesti helyek közül kiemelkedik a Miamor Rómaim

A Miamor Rómaim, a Római-part első ételudvara. Számtalan élménnyel, változatos ételekkel és italokkal várják a vendégeket. Szabadidős sportolási lehetőségekben és gyerekprogramokban pedig kifejezetten erősek.

1031, Római part 47.A Miamor Rómaim a Római-part egy kiváló kerthelyisége

18. Egy legendás kerthelyiség: a Kobuci

A Kobuci az egyik legkedvesebb, leghangulatosabb koncerthelyszín a városban, de amikor nincs koncert, akkor is érdemes ide betérni egy italra, vagy a hely nevével megegyező kolbászos bucira.

1033, Fő tér 1.A Budapesti helyek közül a Kobuci kiemelkedő

19. Dürer Kert

A Dürer költözése anno nagy port kavart, de szépen megtalálták a helyüket a budai oldalon, a Duna mellett. Aki underground szórakozásra vágyik, az mindenképpen keresse őket.

1117, Öböl utca 1.a Dürer kert a legfelkapottabb étterem terasz

20. A Gundel kerthelyisége Budapesten

A Gundel Kert megidézi a századelős Budapest társasági életének legendás hangulatát, ami világhírű magyaros ízekkel és pompás italokkal egészül ki.

Ha egy nagy múltú helyen szeretnél egy kitűnő vacsorát fogyasztani, akkor ez lesz a te helyed!

1146, Gundel Károly út 4.A Gundel kert mára már legendás a kiülős helyek közt

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Megbénítja majd Budapestet a kínai elnök látogatása – mutatjuk a lezárásokat
Hszi Csin-ping és delegációjának érkezése kettévágja a fővárost. Szerdától péntekig tart majd a közlekedési káosz, hét kerületet is érintenek a korlátozások.

Link másolása

Lényegében megbénítja majd Budapestet Hszi Csin-ping és állítólag több száz fős delegációjának érkezése szerdán – derül ki a rendőrség lezárásokról szóló közleményéből. A police.hu azt írja, delegáció érkezése miatt május 8., szerdától május 10., péntekig kell majd korlátozásokra készülni a I., a IX., a XI., a XV., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben.

A korlátozásokról egy térképet is közzétett a rendőrség:

Lezárások

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek szerdán 19:30-tól 21:00-ig az I., a IX., a XI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben, az alábbi útvonalon:

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – M4 – M0 – M5 autópálya bevezető – Gyáli út (M5 bevezető) – Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Pázmány Péter sétány – Műegyetem felső rakpart – Szent Gellért tér – Szent Gellért felső rakpart – Krisztina körút – Attila út – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér – Hess András tér.

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek pénteken 11:30-tól 14:00-ig az I. és a IX. kerületben, az alábbi útvonalon:

Hess András tér – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér – Attila út – Krisztina körút – Szent Gellért felső rakpart – Szent Gellért tér – Műegyetem felső rakpart –Pázmány Péter sétány – Dombóvári út.

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek szintén pénteken 16:20-tól 17:00-ig az I., a IX., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben, az alábbi útvonalon:

Hess András tér – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér – Attila út – Krisztina körút – Szent Gellért felső rakpart – Szent Gellért tér – Műegyetem felső rakpart – Pázmány Péter sétány – Rákóczi híd – Könyves Kálmán körút – Gyáli út (M5 bevezető) – M5 autópálya bevezető – M0 – M4 – Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

Tilos megállni

Még korábban hívta fel a rendőrség a figyelmet arra, hogy szerdán tilos lesz megállni a VI. kerületi Andrássy út páros oldali szervízútján az Izabella utca és a Vörösmarty utca között.

Tilos megállni csütörtökön 6:00-tól 17:00-ig a XV. kerület, Neptun utca mindkét oldalán a Drégelyvár utca és a Neptun utca 57. szám között. Egy korábbi rendőrségi közleményből az is kiderül, hogy csütörtökön 10:00 és 16:00 között az V. kerületi Apáczai Csere János utcában, a hotel mellett is tilos lesz a megállás.

Tilos megállni pénteken 10:00-tól 20:00-ig az I., a IX., a XI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben:

• Nagykőrösi út főpályán (M5 bevezető),

• Nagykőrösi út mindkét oldalán az autópiac középső bejárata és a Garázs utca között,

• Nagykőrösi út MOL kút főpálya felőli oldalán,

• Határ úton a Nagykőrösi úti felüljáró alatt,

• Gyáli út főpályán (M5 bevezető),

• Fék utca mindkét oldalán a Gyáli úti felüljáró alatt,

• Könyves Kálmán körút mindkét oldalán a Gyáli út és a Rákóczi híd között,

• Laczkovich utca mindkét oldalán a Rákóczi híd alatt,

• Dombóvári út mindkét oldalán a Budafoki út és a Pázmány Péter sétány között,

• Pázmány Péter sétány mindkét oldalán,

• Műegyetem felső rakpart teljes területén,

• Műegyetem rakparti felhajtó mindkét oldalán a Bertalan Lajos utcánál,

• Szent Gellért téren,

• Szent Gellért felső rakpart mindkét oldalán,

• Krisztina körút mindkét oldalán a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között,

• Attila úton a Dózsa György tér mellett,

• Dózsa György tér teljes területén.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Ágyúzni fognak a budai Várban – figyelmeztet a Honvédelmi Minisztérium
Egy ünnepélyes zászlófelvonás miatt lőnek majd reggel. Megnövekedett hanghatásra kell számítani a minisztérium szerint.

Link másolása

Kedd reggel dörögni fognak az ágyúk a Budai Várnegyed Esztergomi rondelláján – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A lakosság türelmét és megértését kérik, mivel

reggel 10 órakor hagyományőrzők ágyúlövései kísérik majd, ahogyan ünnepélyesen felvonnak egy zászlót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Így telt a május elseje a Városligetben - fotók!
Miközben a DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, a Városligetbe egyébként is sokan látogattak ki. Remek idő volt.

Link másolása

Idén is sokan látogattak el a Városligetbe, hogy megünnepeljék május elsejét: a munka ünnepén kiváló idő volt, és számos program várta a látogatókat.

A DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, Magyar Péter pedig Sümegen folytatta országjárását.

Fotóink a Városligetből.


Link másolása
KÖVESS MINKET: