BUDAPEST
A Rovatból

Szenzációs fényinstallációval nyitott meg a Biodóm – ott voltunk a Fénydóm nulladik napján

Végre birtokba veheti a nagyközönség a hányatott sorsú Biodóm épületét. Az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező csapat munkája március első felében nézhető meg.

Link másolása

Március első felében minden este látogatható a Fénydóm a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodómban. A külföldi és hazai fényművészek látványos alkotásait felvonultató tárlaton rengeteg izgalmas installáció várja a közönséget.

A Fénydóm az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit nagyobb számú közönség tekintheti meg.

A fényművészeti alkotások esténként 17-től 22 óráig láthatók. A kapunyitás minden este 17 órakor lesz, ám mivel március elsején 17 óra 29 perckor, március 17-én pedig 17 óra 53 perckor van a napnyugta időpontja, az első órában elsősorban azoknak érdemes érkezniük, akik még viszonylag világosban is szeretnék látni a helyszínt. Maguk a fényművészeti alkotások azonban napnyugta után érvényesülnek igazán, hiszen a Biodóm maga fényáteresztő tetővel van ellátva.

A szervezők egyúttal azt is javasolják a közönségnek, hogy legkésőbb 21 óráig érkezzenek meg, hogy a 22 órai zárásig, amikorra már el kell hagyni a Biodóm területét, legyen idő a látnivalók megtekintésére.

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű finn fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit létrehozó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló tárlat több mint harminc látványos fényművészeti, illetve audiovizuális installációval várja a közönséget, amelyeket nagyrészt természeti jelenségek inspirálták. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak.

A Kiégő Izzók alkotói közösség és Andristyák Marcell audiovizuális installációja például utazásra invitálja a közönséget egy ködös erdő mélyére, amely utazáson a szemlélődő látogató maga is a fény keresésének részese lesz.

Katona Kati Ocean Anthology című video installációja bolygónk hatalmas óceánjainak sokrétű természetére nyit ablakot.

Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Tengeri sün fényinstallációja a Biodóm óriási cápamedencéjének vizében, vízalatti fényalkotásként látható, amelyet a tengeri sünök azon különleges képessége ihletett, hogy ezek az állatok lényegében az egész testükkel látnak.

Nagy András László Deep Blue 2024 fantáziaprojektje arra reflektál, hogy a napfénynek milyen szerepe van az óceáni élet fenntartásában. Ugyancsak Nagy András László alkotása az a plasztik medúza, amely az óceánokba kerülő műanyag hulladék ökológiai hatását gondolja tovább művészi eszközökkel.

Kálmán Mátyás, Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Heller–Forgó című kinetikus fényinstallációja világító oszlopok körkörös mozgatásával rajzol a térben hiperboloid alakzatot: olyat, amilyen alakúak az erőművekben világszerte alkalmazott Heller–Forgó-féle hűtőtornyok. Ez az alkotás tisztelgés a zseniális magyar mérnökök, Heller László és Forgó László látnoki munkája előtt.

Kálmán Mátyás és Kiss Patrik DEvolution című alkotása egy élő AI technológiát alkalmazó interaktív digitális installáció, amely élő kamerakép segítségével azonnali virtuális átalakítást hajt végre az emberek arcán és testén, hogy azok más élőlényekké változzanak. A látogatókat arra ösztönzi, hogy mélyebben felfedezzék az emberi létezés és természeti örökség kapcsolatának dinamikáját. Az interaktív élmény lehetőséget ad a látogatóknak, hogy aktívan részt vegyenek saját átalakulásukban, és egy pillanatra visszatérjenek a természethez, az evolúció egy "korábbi" szintjére. Az installáció 5 fejezetből áll: trópusi állatok, trópusi növények, vízi élőlények, gombák és emberszabásúak.

Debre Zsuzsanna Carousel című installációja időutazásra invitálja a közönséget, a régi idők Városligetének hangulatát elevenítve fel.

Az OnionLab alkotó közösség Climate címet viselő alkotása digitális párbeszéd két párhuzamos jövőkép, egy globális felmelegedés nélküli, és egy a klímaváltozás által súlyosan érintett világ között.

Karácsony Flóra és Urbán Márton Flora Futura installációja a növények világát mutatja be futurisztikus környezetben.

Az ausztrál Andy Thomas Visual Bird Sounds projektje egy olyan animációsorozat, amely a madarak hangjait vizuálisan jeleníti meg.

A nemzetközi hírű finn fényművész, Kari Kola több alkotása is látható a Fénydómban: az ő alkotása a dóm általános kivilágítása, a fényfolyosó, illetve a Kék piramis. Ez utóbbi fényből „épül” a Biodóm fölé, kontrasztot képezve az építmény organikus formáival. A Kék piramis a felhőzet függvényében akár a város távolabbi pontjaiból is látható lesz esténként, amíg a Fénydóm tart.

A fényművészek alkotásait több száz intelligens lámpa, projektor, nagy teljesítményű diavetítő berendezés kelti életre. Ezeknek az eszközöknek az összes villamost teljesítménye mintegy 100 000 W, azaz 100 kW.

A Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

A helyszínen járt fotós kollégánk, Nagy Boglárka:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Megbénítja majd Budapestet a kínai elnök látogatása – mutatjuk a lezárásokat
Hszi Csin-ping és delegációjának érkezése kettévágja a fővárost. Szerdától péntekig tart majd a közlekedési káosz, hét kerületet is érintenek a korlátozások.

Link másolása

Lényegében megbénítja majd Budapestet Hszi Csin-ping és állítólag több száz fős delegációjának érkezése szerdán – derül ki a rendőrség lezárásokról szóló közleményéből. A police.hu azt írja, delegáció érkezése miatt május 8., szerdától május 10., péntekig kell majd korlátozásokra készülni a I., a IX., a XI., a XV., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben.

A korlátozásokról egy térképet is közzétett a rendőrség:

Lezárások

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek szerdán 19:30-tól 21:00-ig az I., a IX., a XI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben, az alábbi útvonalon:

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – M4 – M0 – M5 autópálya bevezető – Gyáli út (M5 bevezető) – Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Pázmány Péter sétány – Műegyetem felső rakpart – Szent Gellért tér – Szent Gellért felső rakpart – Krisztina körút – Attila út – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér – Hess András tér.

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek pénteken 11:30-tól 14:00-ig az I. és a IX. kerületben, az alábbi útvonalon:

Hess András tér – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér – Attila út – Krisztina körút – Szent Gellért felső rakpart – Szent Gellért tér – Műegyetem felső rakpart –Pázmány Péter sétány – Dombóvári út.

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek szintén pénteken 16:20-tól 17:00-ig az I., a IX., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben, az alábbi útvonalon:

Hess András tér – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér – Attila út – Krisztina körút – Szent Gellért felső rakpart – Szent Gellért tér – Műegyetem felső rakpart – Pázmány Péter sétány – Rákóczi híd – Könyves Kálmán körút – Gyáli út (M5 bevezető) – M5 autópálya bevezető – M0 – M4 – Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

Tilos megállni

Még korábban hívta fel a rendőrség a figyelmet arra, hogy szerdán tilos lesz megállni a VI. kerületi Andrássy út páros oldali szervízútján az Izabella utca és a Vörösmarty utca között.

Tilos megállni csütörtökön 6:00-tól 17:00-ig a XV. kerület, Neptun utca mindkét oldalán a Drégelyvár utca és a Neptun utca 57. szám között. Egy korábbi rendőrségi közleményből az is kiderül, hogy csütörtökön 10:00 és 16:00 között az V. kerületi Apáczai Csere János utcában, a hotel mellett is tilos lesz a megállás.

Tilos megállni pénteken 10:00-tól 20:00-ig az I., a IX., a XI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben:

• Nagykőrösi út főpályán (M5 bevezető),

• Nagykőrösi út mindkét oldalán az autópiac középső bejárata és a Garázs utca között,

• Nagykőrösi út MOL kút főpálya felőli oldalán,

• Határ úton a Nagykőrösi úti felüljáró alatt,

• Gyáli út főpályán (M5 bevezető),

• Fék utca mindkét oldalán a Gyáli úti felüljáró alatt,

• Könyves Kálmán körút mindkét oldalán a Gyáli út és a Rákóczi híd között,

• Laczkovich utca mindkét oldalán a Rákóczi híd alatt,

• Dombóvári út mindkét oldalán a Budafoki út és a Pázmány Péter sétány között,

• Pázmány Péter sétány mindkét oldalán,

• Műegyetem felső rakpart teljes területén,

• Műegyetem rakparti felhajtó mindkét oldalán a Bertalan Lajos utcánál,

• Szent Gellért téren,

• Szent Gellért felső rakpart mindkét oldalán,

• Krisztina körút mindkét oldalán a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között,

• Attila úton a Dózsa György tér mellett,

• Dózsa György tér teljes területén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Ágyúzni fognak a budai Várban – figyelmeztet a Honvédelmi Minisztérium
Egy ünnepélyes zászlófelvonás miatt lőnek majd reggel. Megnövekedett hanghatásra kell számítani a minisztérium szerint.

Link másolása

Kedd reggel dörögni fognak az ágyúk a Budai Várnegyed Esztergomi rondelláján – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A lakosság türelmét és megértését kérik, mivel

reggel 10 órakor hagyományőrzők ágyúlövései kísérik majd, ahogyan ünnepélyesen felvonnak egy zászlót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Így telt a május elseje a Városligetben - fotók!
Miközben a DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, a Városligetbe egyébként is sokan látogattak ki. Remek idő volt.

Link másolása

Idén is sokan látogattak el a Városligetbe, hogy megünnepeljék május elsejét: a munka ünnepén kiváló idő volt, és számos program várta a látogatókat.

A DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, Magyar Péter pedig Sümegen folytatta országjárását.

Fotóink a Városligetből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
A tömegközlekedés is a feje tetejére állt a kínai elnök konvoja miatt, ezek a legfontosabb változások
Hszi Csin-ping látogatásának teljes napján a lezárások nemcsak az autósoknak, hanem a tömegközlekedőknek is bosszúságot okozhatnak. A BKK a metrók használatát ajánlja inkább.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 09.


Link másolása

A kínai elnök látogatása miatti ideiglenes forgalomkorlátozások és lezárások alaposan felforgatják a főváros tömegközlekedését csütörtökön. A BKK ezért felhívja a figyelmet arra, hogy péntekig hosszabb időt kell szánni a közlekedésre, egyúttal érdemes a megszokottnál korábban útnak indulni. A közlekedési káosz elkerülése érdekében a felszíni járművek helyett inkább az M2-es, M3-as és M4-es metrók használatát ajánlják.

Csütörtökön, azaz május 9-én a Budai Várban forgalomkorlátozás lesz. Emiatt a Budai Vár a Deák Ferenc tér felől a Dísz térig közlekedő 216-os autóbusszal, a Széll Kálmán tér felől a csak Kapisztrán térig közlekedő 16A és 116-os buszokkal érhető el. A 216-os autóbusz forgalmát több esetben is megállíthatják 10-15 percre, hosszabb zárás esetén a járat terelve közlekedik, a Dísz tér helyett a Krisztina térig jár.

A BKK Info térképén a csütörtöki lezárások:

A péntek estig várható összes forgalomkorlátozást ebben a cikkben gyűjtöttük össze:


Link másolása
KÖVESS MINKET: