BUDAPEST
A Rovatból

Megnéztük az ország első Harry Potter-szabadulószobáját

Csapatostul mentünk, köztünk többen igazi Potter-fanatikusok.
Írta: Szenes Laura - szmo.hu
2017. április 24.


Link másolása

Az Időcsapda tavaly év végén hirdette meg 2017-ben nyitó Harry Potter-tematikájú szabadulószobáját. A régi pincehelyiség bejáratánál, ami az Erzsébet körút egyik gyrososa alatt rejtőzik, még kajaszag-felhőn kell keresztüllépni, ám a lépcsőn leérve a falból kiálló füstölők illata fokozatosan felváltja azt. Közben felcsendül a filmek jól ismert zenéje, tovább fokozva a kíváncsiságot: vajon mennyire lesz úgy igazán Harry Potter-es az élmény?9

Mindenekelőtt a cuccainkat helyeztük biztonságba egy kulcsos szekrényben. Két készséges fiatal, egy lány és egy srác fogadott minket. Utóbbi egészen hosszú bevezetővel készült, aminek elején rögtön megkérdezte, hányan vagyunk a csapatban Potter-imádók. Hozzátette, hogy a megoldandó feladatokhoz nem árt majd némi alaptudás a regényből. Ezzel jól hangzó információval mi utólag azért vitatkoznánk: szerintünk nem szükséges ismerni a sztorit vagy a varázsigéket ahhoz, hogy végigcsináljuk a szobákat. Inkább csak jobban értjük tőle az olyan részeket, ahol "mugli" módra kell teszem azt, hoppanálni, horcruxot keresni, vagy böngészni a Tekergők Térképét (direkt írtam a felsorolásba olyat, ami nem is volt, hogy véletlenül se áruljak el túl sokat ;).2414

A játék itt is, mint minden szabadulószobában, úgy zajlik, hogy kamerákon és mikrofonokon keresztül figyelnek bennünket, és ha túlságosan elakadnánk, kaphatunk segítséget. Nos, mi huszonéves felnőttekként többször is elakadtunk, így visszagondolva leginkább azért, mert túlagyaltunk dolgokat. (Azt is megtudtam a játék végén, hogy a gyerekek jóval hatékonyabbak szoktak lenni, épp azért, mert nem gondolkodnak annyit.)

A bevezetőben elhangzik az is, hogy a küldetést, amelyet teljesíteni fogunk, maga Harry Potter bízta ránk.

Ezzel kapcsolatban hiányoltunk néhány erősebb ráutalást. Például személy szerint én Harrytől érkező üzeneteket, leveleket rejtettem volna el a szobákban, amelyeket ténylegesen úgy fogalmaztam volna meg, mintha Harry írta volna. Piton-ekézéssel, sebhelyfájdalommal, ilyesmikkel. A lényeg, hogy erősebben keltettem volna azt az érzést, hogy maga Harry Potter lépett velünk kapcsolatba.158

A kéthelyiséges szabadulószoba rendkívül gazdag ötletekben, nem kell a "lakat után lakat"-effektusra számítani. Természetesen van egy-két lakat - melyik szabadulószobában nincs? -, de azok is újszerűek, szóval attól, hogy minden esetben unalmas számkódokat kellene összerakosgatni, szintén ne tartsatok. (Egyébként ahol számkódot kell összerakni, ott is nagyon kreatívan találták ki a mikéntjét.)

Fontosnak tartom hangsúlyozni azt, amit a bevezetőben mi is meghallgattunk, aztán az egyik ponton mégis elmismásoltunk: ha valamire rá van ragasztva a háromszög alakú matrica, ami azt jelzi: ne nyúlj hozzá, ahhoz tényleg ne nyúljatok hozzá. Nem azért, mert közveszélyes lenne, vagy kártérítést kellene fizetnetek miatta, hanem azért, mert a megoldás menetével, tehát saját magatokkal szúrhattok ki, ha mégis hozzányúltok. Ez történt nálunk is. :) Igaz ugyanakkor, hogy ahol mi ezt elkövettük, ott az elmozdított alkatrészt szerintem is rögzíteni lehetne - biztos, ami biztos.126

Mi magunk egy-két segítségnyújtással együtt nem sokkal a 60 perc lejárta előtt végeztünk, amit egy kicsit mondjuk sajnáltam, mert a tájékoztatás értelmében, ha nem sikerül időben kijutni, akkor jönnek a dementorok, és azt nagyon megnéztem volna. Külön rákérdeztem, hogy ez tényleg megtörténik-e, átcsapva egy lightos horrorszínházba, de megtudtam, hogy igazából ez a rész még nincs kidolgozva. Ezúton is megismétlem, hogy támogatnám az ötletet, sőt én minden szabadulószoba végén hiányolni szoktam egy kicsit a "következményeket", akár sikerül, akár nem sikerül megcsinálni. Néhány villogó lámpa és felhangosodó zene is megtenné, feltupírozná az utolsó benyomásokat, amiket lényegében hazavisz az ember.13

Az általunk hazavitt benyomások alapján - amelyeket részben meg is beszéltünk egymással - kellemes esti időtöltésként éltük meg a budapesti Harry Potter-szobát. Nem hiányoltuk a feladatok ötletességét, nem éreztük őket túlzottan egyszerűnek, de túlzottan bonyolultnak sem. Amitől még jobb lehet az egész, az, amit már említettem: ha egy kissé "Harry Potter-esebb" lett volna az egész. Például több konkrét tárgy/kifejezés/egyéb elem a sztoriból, a szereplők személyének közelebbi érzése, sőt akár egy ismertebb, sarkos jelenet rekonstruálását is elképzelhetőnek tartanám.

A szervezők lelkesedését, a jól kigondolt, poénokkal tűzdelt bevezetőt, a kicsit rébuszokban fogalmazott segítségnyújtásokat, és a törekvést, hogy vidám hangulatot keltsenek, kifejezetten díjaztam.

Ez hát egy csapatnyi túlagyalós felnőtt véleménye a varázslós sikersorozat által ihletett szabadulószobáról. A gyerekkorúak tapasztalatairól persze külön felmérést lehetne végezni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Toronyházak a rakparton, felhőkarcolók a Belvárosban – ilyen is lehetett volna Budapest
A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak.

Link másolása

Ma már el sem tudnánk képzelni, milyen lenne a Parlament, ha teljesen másképp nézne ki. Pedig csak egy hajszálon múlt, hogy ne Hauszmann Alajos munkája nyerje a pályázatot. De mi lett volna, ha Budapest építészeti kulcspillanatai másképp alakultak volna?

Lehettek volna toronyházak a Duna-parton, felhőkarcolók a Belvárosban, és egy felfújható ponyva is állhatott volna a Keleti pályaudvar felett.

A Magyar Építészeti Múzeum több százezer darabos gyűjteményében igazi elfeledett kincsekre bukkantak - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában.

A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai hosszú hónapon át kutatták a több százezer darabos tervgyűjteményüket, és az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak. A meghökkentő tervek február 11-éig kiállításon láthatók a Vigadóban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk