News here
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Homály, vízcsobogás, rozsda - Hihetetlen igénytelenség a Nyugati alatt

A nagy vasútfelújítási kampányban, pláne a 750 milliárdos kínai intervenció fényében egyre abszurdabb a létezése.

Link másolása

hirdetés
Hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik, kövesd az INDÓHÁZ oldalát!

Homály, vízcsobogás, rozsda, álmennyezeti maradványok, magánérdek abszolút győzelme a közérdek felett. Nyilvános WC, ajtaján könnyed filctollas írás:

Az ajtó mögött számláló működik! Ez mit jelenthet? Burkolt fenyegetés fizetés nélküli távozás esetére?

Az objektum fontos városi kapcsolatot is jelent X és Y utca között, de fontos közösségi közlekedési létesítmény alatt is át lehet általa bújni. Az egész még abból a korból származik, amikor fenti létesítmény a reményteli, totális megújulás útjára lépett, gyakorlatilag elbontották, és újragyártva kicserélték mindenét, csillogott-villogott itt minden.

És ha már így, alatta megépült jelenlegi idézőjeles csodálatunk tárgya, először csak elszigetelten, később egy nagyobb komplexumba bekapcsolva. Tartószerkezeti bravúrt is elkönyvelhetnek az építők, az új létesítmény a régi alá úgy épült be, hogy utóbbi évszázados falpillérei előbbi vadonatúj födémlemezére támaszkodnak le. Nem lehetett akármilyen rejtvény a kiváltás megépítése! A funkcionalitásra pedig itt igazán nem lehetett panasz, a potenciális utasok jöttek az egyik irányból, a csatlakozó pénztáraknál jegyet váltottak, aztán továbbmentek a vonatuk felé, minden egy logikai vonalban, szépen, egyenesen, sorban.

1

Érdemes nem mindig csak a padlót nézni! (a szerző fényképei)

hirdetés

A romlás első jele az volt, mikor valaki kitalálta, hogy mégse itt, az átalakult városi áramlások által megkövetelt helyen legyenek a pénztárak, hanem innen hatszázötven méterre, egy dédapánk dédapái által e célra elgondolt teremben, ami elé akkoriban még konflissal előnyösen oda lehetett hajtani. Lakat és csipkefüggöny került hát a pénztárablakokra, az egyenesek átalakultak önmaguk hurkaivá, a sorrend nem az unalmas logikát, hanem a sokkal érdekesebb esetlegességet követi.

Az éppen fellángoló butikvilág, majd a rendszerváltás során elszabaduló kiskereskedelmi pokol persze hamar megtalálta magának az üresen álló pénztárhelyiségeket,

és ami nem volt elég jó a menetjegy nevű papírfecnik eladására, az tökéletesen megfelelt a műszálas ingek és dezodorok adásvételére itt, az állandó emberáradat közelében.

2

A szívünk szakad meg

És ekkortól megmutatkozott, hogy kinek is van itt igazi érdekérvényesítő képessége! Hiába, ha gazda csak papíron létezik, valójában soha egyszer be nem tette a lábát az általa üzemeltetett helyiségbe, akkor gazda valójában nincsen, nem kell tartani a főbérlőtől, kifizetjük a bérleti zsozsót és utána szabad a vásár! A vásári hangulat áttörte a hajdani pénztárak vonalát és mint Vladimir Páral zseniális utópiájában a maszittömbök, a szemétből intelligenssé összeállt, élő hulladéktömegek, végighullámoztak a létesítményen, betörtek minden zugba, sarokba, elszaporodtak, kitöltötték a réseket, és szétfeszítették még a fizikai keret lágyabb alkotóelemeit is.

Épülhetett bevásárlóközpont húsz méterre innen, átépülhetett a felszínen minden, itt, félig a föld alatt, biztonságos akolmelegben vetik egymásnak hátukat az árusok és bódéik, még talán igénytelenségi pályázatot is hirdettek maguk között.

Legalábbis erre enged következtetni, hogy kifogástalan kontraszelekció látszik megvalósulni: véletlenül sem jön létre egyetlen értékelhető, esztétikailag így-úgy elfogadható építmény, pult, felirat, vitrin, asztal, kirakat sem, minden folyamat egyirányba, lefelé mutat, ami tegnap rossz volt, azt ma még rosszabb követi, holnap pedig még a ma még ismeretlen mélység is megnyílik majd.

3

Lehetne kubista színházi díszlet is

Nem, nem valami alvilági hatalom, nem a Rossz élteti ezt a világot, alakítja kedve szerint az álmennyezeti struktúrákat, fon újnépies motívumokat a hosszabbítók kábeleiből, ravaszul applikálva azokat a széttépett burkolatok hajdani tartói közé, lógat be, szögel oda, celluxoz hozzá, görbít el, csavaroz hozzá és ragaszt össze. Ez a hely sterilen megmutatja, hogy mit igényel az odafönt közlekedő vonatok népének nagy része. Nem, nem találják helytelennek, ami itt történik, inkább otthonosnak, hiszen végül is otthon is ez van az ól és a veteményeskert palánkja között, azt is megoldották, okosba'.

Egyetlen jogos gondolatunk lehet csak a jővőre nézve – a marmonkannányi szétlocsolt benzinen és gyufán kívül –, hogy az egész hóbelevancot le kell védeni, világörökségi címet talán nem kaphat, de nyugodtan mehet a hungarikumok közé, annak már úgyis van külön bizottsága, ilyet pedig a földrészen már biztosan sehol nem lehet találni, még a Beograd Centar pályaudvar műromjai alatt táborozó családokat is el lehetett tüntetni, pedig az is maga volt a mozdíthatatlan abszurd.

Ez a pár száz négyzetméter mindent elmond arról, hogyan utaztak, éltek, ettek, ittak, vásároltak a magyarok az ezredfordulón, és mindenekelőtt: hogyan képzeltek el egy fontos közösségi közlekedési gócpontot.

Nem az EU-s támogatásokból kiglancolt létesítmények első használatban eltöltött hónapja a mérvadó, hanem rejtvényünk tárgya, az önfenntartó, magát mindig újratermelő, kiirthatatlan, gombaként fejét mindig új helyen felütő, évtizedek óta viruló televény.

A London-Paddigtonok, Berlin-Hauptbahnhofok, de akár a Praha-Hlavny és Katowicze-Glówny-k is csak a mesében léteznek! Ezt a mesét pedig nálunk nem olvassák.

4

Sajnos a felirat megkönnyíti a megfejtést... De talán még van, aki nem élt akkor...hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Egy újabb miniszobor gyöngyszemre lelhetünk az Allee közelében
Az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellé helyeztek ki.

Link másolása

hirdetés

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata melé helyeztek ki.

Munkái alapvetően absztraktak és a graffitik formavilágára reflektálnak, ezek az apró szobrocskák viszont elhelyezésükben jelenítenek meg hasonlót.

A miniszobor állítás Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend és megtalálta a maga kulturális közegét. A szobrászművész a kihelyezést követően megemlítette, hogy nagyon izgalmasnak találja a miniszobrokban rejlő lehetőségeket, mert minden esetben kíváló alkalom nyílik egy játékosabb, a figuralitás felé is kitekintő alkotás létrehozására.

Az itt-ott megbújó kis geg-szerű formák vagy szerethető alakok, emberek számára kedves tárgyakat, üzeneteket jelenítenek meg.

A miniszobor jó alternatívája az életnagyságú szobrok állításának. Méretüknél fogva nem szólnak bele a köztér arculatába, de alkotójuk elmondása szerint pont a méret, ami hitelessé teszi ezeket a szobrokat, melyek célja az, hogy az emberek arcára mosolyt csaljanak, egy-egy kellemes pillanatot szerezve a mindennapi rohanásban.

hirdetés
Az Allee részéről azért esett a választás egy kiskutyát ábrázoló miniszoborra, mivel 2015-ben a bevásárlóközpontok között elsőként vált kutyabarát hellyé, így a négylábú kedvenceket is szívesen látják vásárláskor a gazdájuk társaságában.

A szolgáltatás bevezetésével az Allee szakmai elismerést is szerzett. Legutóbb tavaly, a bevásárlóközpont kategóriában nyerte el „Az év kutyabarát helye” címet a kutyabarat.hu által szervezett közönségszavazáson.

A június 19-éig tartó Allee Kutya Fesztivál ideje alatt a látogatóknak lehetőségük volt támogatni a kutyák szakmai fejlődését. A Művészi kutyaportré kiállítás területén található gyűjtőládába helyezett adományokkal, illetve a vörös szőnyeges eseményen kapható tombolaszelvény megvásárlásával.

A látogatók nagylelkű hozzájárulásával, több mint 500.000 Ft összeg gyűlt össze a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület javára, akik a teljes adományt az idősebb segítőkutyáik egészségügyi ellátására, orvosi költségeik fedezésére, kivizsgálásokra, gyógyszerekre, gyógytápokra fordítják.

A bevásárlóközpont a „kutyabarát hely” üzenetet igyekszik minél több tartalommal megtölteni. Azon kívül hogy a vásárlók beléphetnek a kutyájukkal együtt a közösségi terekbe, illetve az állatbarát matricával megjelölt üzletekbe, az épület két bejárata előtt friss vizet biztosító kutyaitatók is rendelkezésre állnak, valamint az Info Pontban ingyenesen vehetők igénybe a speciális állatszállító járművek.

A hosszú távú célkütézésük pedig az, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az állatvédelem fontosságára, segítséget nyújtsanak a kutyás szervezeteknek és ezzel hatékonyan hozzájáruljanak a hazai kutyás társadalom és kultúra fejlődéséhez.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Egy komplett kiserdő lesz a Blaha Lujza téren a felújítás után a főtájépítész szerint
A tér burkolata teljes mértékben vízáteresztő, így a fák hasznosítani tudják a csapadékvizet.

Link másolása

hirdetés

A Blaha Lujza tér felújítása tavaly júliusban kezdődött. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) akkor azt írta, hogy a munkálatok után

1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, új zebrákat létesítenek, megújul a közvilágítási rendszer, és új utcabútorok is kerülnek a térre.

Márciusban a BKK azt közölte, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak, mostanra pedig már az is látható, hogy fog kinézni a tér a felújítás után.

Kedden Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze egy Facebook-bejegyzésben írt arról, hogyan alakították ki a beígért zöldfelületeket, amely

megfogalmazása szerint „egy komplett kiserdő, egy Blaha Liget” lesz.

„A fásítás zónájában összefüggő szerkezeti talajt kapott 80 centiméter vastagságban a tér, ezzel létrehozzuk Budapest legnagyobb stockholm módszerrel előkészített ültetőközegét” – írta Bardóczi. A főtáépítész azt is hozzátette, hogy a kiselemes burkolat teljes mértékben vízáteresztő, csapadékvizet így teljes mértékben hasznosítani fogják a fák. A felszíni vizet nem kell elvezetni, így villámesőzéskor ez nem terheli túl a csatornát, a fák elpárologtatják a vizet, ezáltal hűtik a környezetüket, csökkentik a hőszigetet.

A fák gyökerei a felszín alatt össze tudnak kapcsolódni, így az immunrendszerük egymást erősítheti.

hirdetés
„A burkolási munkák, az utcabútorozás még zajlik az elkerített téren, közben a faiskolákban készülődnek az új fák, és a kiemelt kazetták cserje- és évelőanyaga az őszi beültetésre. Amikor annak szezonja van jön a második hullám: a befejező kertészeti ültetési munkák”

– írta Bardóczi Sándor.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Drágább, cserébe egyszerűbb lesz a fővárosban parkolni – jön az új rendszer
Elfogadták a fővárosi parkolási rendelet módosítását, szeptembertől este 10 óráig fizetni kell majd a belvárosban

Link másolása

hirdetés

Szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé a parkolási rendelet módosításáról szóló javaslat, ami a korábbi 27 körzet helyett négy zónát jelöl ki a fővárosban. A négy zónához négy tarifa tartozik: 600, 450, 300 és 200 forint óránként.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla,

ezzel egyszerűsödik a rendszer, viszont sok helyen jelentős drágulást is jelent a változás.

Emellett kitolták a fizetős időszakokat is - a belvárosi A zónában például egészen este 10 óráig fizetni kell a parkolásért -, és a D zóna kivételével mindenhol csak maximum három órát lehet várakozni.

A közgyűlés végül módosításokkal, de megszavazta a javaslatot,

az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba.

Az egyik változás a korábbiakhoz képest, hogy a D-zóna eredetileg a ferencvárosi József Attila-lakótelepet és környékét tartalmazta, de a módosító indítványokkal kibővült további kőbányai, valamint lágymányosi területekkel is.

hirdetés

A Telex beszámolója szerint a közgyűlésen az is elhangzott, hogy Csepel és Soroksár is bevezetné a fizetős parkolást, mert „belefulladnak az agglomerációból érkező autók tömegébe”.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett

körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A javaslat azonban a kerületi lakossági várakozási hozzájárulások rendszeréhez nem nyúlt hozzá. Ezt az LMP szóvivője is megjegyezte. Gál József azt mondta, hogy a rendelettervezet nem "kezeli" a kerületek által 2-3 ezer forintért kiadott éves parkolási engedélyek ügyét, amelyet aránytalanul olcsónak tart a párt.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

A frakció tagjai a vitában kifogásolták, hogy a kerületeket nem vonták be a rendelettervezet előkészítésébe és kevés idő állt rendelkezésükre a javaslat véleményezésére. Azt javasolták, a közgyűlés vegye le a napirendről a parkolási rendeletet, de ezt a többség nem támogatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben, a szobra közelében
A fideszes képviselők ellene szavaztak. Ughy Attila szerint Horn konfliktusos személyiség volt. Zugló polgármestere arra emlékeztetett, hogy Orbán is mindig tisztelettel beszélt a volt szocialista politikusról.

Link másolása

hirdetés
A kilenc éve elhunyt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről neveznek el sétányt Budapest XIII. kerületében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén meghozott döntést a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nem támogatta.

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula "konfliktusos személyiség" volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, "amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (...) kapcsolatos értékítélet".

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere úgy vélte, hogy Horn Gyula „államférfi volt, történelmi személyiség volt”. Szerinte Hornról még Orbán Viktor is mindig tisztelettel beszélt.

Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy volt olyan pillanat, „amikor Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt”, de szerinte az utcanévvel nemcsak egy politikai teljesítmény mellett tesznek hitet, hanem amellett is, hogy a „bevallott bűnöket meg lehet bocsátani” - írja a 444.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: