BUDAPEST
A Rovatból

Fáraók egy budapesti bérházban

Nem tudni, milyen indíttatásból kerültek a ház ablakaira fáraó-motívumok, de ott figyelnek több mint egy évszázada a folyosókon.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2016. november 07.


Link másolása

Éppen a Szent István körút 5. szám alatti házban bámészkodtunk, mikor egy kedves hölgy átinvitált bennünket a Falk Miksa utca 13. szám alatti épületbe, mondván, az csodálatosabb ennél is. Jó-jó, gondoltuk, a szépség nyilván relatív, s habár az éhséggel dacoltunk, mégis ismeretlenül is felcsigázott a tény, hogy egy újabb házba nyerhetünk bebocsátást.

A Budapest V. kerületében a Falk Miksa utca 13. szám alatt (második cím: Balaton utca 8.) álló szecessziós lakóépületet Fodor Gyula (1872-1942) építész tervezte - amint azt a bejárat melletti jobb oldali szoborcsoport talapzata is hirdeti - 1909-ben és valószínűleg Balla Henrik építette. Fodor Gyula "Műegyetemi tanulmányait Bécsben(?) végezte. Önállóan dolgozott, 1905-től nagyszámú budapesti bérházat tervezett. Pályázatokon nem vett részt, közvetlen megbízások alapján végzett munkája kötötte le. Az Atlantica Tengerhajózási Társaság építésze volt: ipari létesítmények tervezésé¬vel is foglalkozott. Gazdagon díszített épületeinek szobrászati munkáit – az esetek többségében – Ney Simon készítette." (Forrás itt.)bp_faraok-1bp_faraok-3bp_faraok-4bp_faraok-5

A szobrászati munkákat illető együttműködés terén a kivételek oldalát erősíti a Falk Miksa utcai lakóház, hiszen ebben az esetben az épület szobrait - így többek között a Falk Miksa utcai bejáratot két oldalról vigyázó szoborcsoportokat - Lányi Dezső és Vass Viktor szobrászok készítették.(Forrás itt, bár az építész nevét csúnyán elírták.) Ez utóbbi szoborcsoportokon egy fiatalabb és egy idősebb férfi támasztja a köztük magasodó kőtömböt. Az épület Budapest építészeti örökségének részeként fővárosi helyi védettséget élvez.

Az épületnek helyet adó Falk Miksa utca névadója a "magyar újságírás úttörője volt egy német nyelvű lap főszerkesztőjeként, a „Deák-párt” tolla, Széchenyi István utolsó éveinek krónikása, Erzsébet királynő, vagyis Sissy magyartanára" volt, aki (...) "nem rokona Columbo hadnagynak, vagyis Peter Falknak, azon túl legalábbis nem, hogy mindketten zsidók voltak. De az, hogy a városi legenda megszületett, bizonyítja, hogy Falk Miksa emléke eleven. Columbo hadnagy zsánerszobra a Falk Miksa utca elején emléket is állított ennek a városi legendának. Az utcát a létező szocializmus Néphadsereg utcává keresztelte át, de a lakosság nem hagyta magát, NépMiksa utcaként emlegette a Parlamenthez kifutó közteret egészen addig, amíg Falkot vissza nem helyezték a rendszerváltás után örökébe". (Forrás itt.)drkuktart_falkmiksautca13budapest03.jpg

A szecesszió arra törekszik, hogy a történeti múlttól elszakadva új, a modern élet lendületét híven kifejező formákat teremtsen, s szabadon áramló formáihoz a növényvilág stilizált motívumait veszi alapul. Kivonulás, elszakadás (secedo, secedere latin: kivonulni), az Osztrák–Magyar Monarchiában Olbrich bécsi épületéről kapja nevét. Elege van a historizmusból, a történelmi stílusok felújított változataiból, a neobarokkból, az emlékműszobrászatból, a sematikussá vált, bábokat mozgató szimpadiasságból, a hivatalos igényeket kielégítő reprezentatív akadémizmusból. (...) A szecesszió lényege főleg a vonalasan kígyózó ornamentika túlburjánzása az ábrázolás rovására, a hallatlan mérvű stilizálás, a homogén, dekoratív színfelületek szinte kizárólagos alkalmazása. Kerülte a szögben törő, egyenes vonalakat. A geometriai forma szabályossága helyett a természetes növekedés élményét keltő, szabadon áramló formákat kedvelte. (...) Hitt abban, hogy az egyéniség teljes értékű kifejtésére lehetőséget nyújtó kézműves munka öröme, az alkotó tevékenységben nyert kielégültség a társadalom bajait is orvosolni tudja. (...) Az építészetben a szecesszió legfőbb érdeme, hogy megszabadította a tervezést a történeti formák s az eklektika idején akadémikussá merevült szabályok kötöttségeitől. (Forrás itt.)

A kapun belépve annak narancsos-babérkoszorús üvegablakai, a lépcsőház díszítettsége, domborművei és egyéb motívumai egyértelműen a szecesszió irányába billentik a mérleget, ugyanakkor a főlépcső korlátja és a főlépcsőt emeletenként végigkísérő üvegablakok - szerintem fáraós - üvegablakai hordoznak art decos motívumokat, holott hol vagyunk Tutanhamon sírjának 1922-ben történt felfedezésétől és a két világháború közötti időszaktól, mikor is az art deco igencsak dívott Magyarországon.

Az általam valószínűleg légből kapott egyiptomi jelenlétet mi sem erősíthetné jobban mint az ottjártunkkor az udvari tornácon lebzselő fekete macska, aki nemhogy nem félt tőlünk, de még egy hízelgési rituáléval is megörvendeztetett bennünket.

bp_farao-1bp_farao-2bp_farao-4
bp_farao-5bp_farao-6bp_farao-7bp_farao-8bp_farao-9bp_farao-10

Az épületben háromféle - eredetinek tűnő - burkolatot láttunk. A földszintre került a legimpozánsabb fekete-tört fehér burkolat, a főlépcsőre az emeleteken anyagában egyszínű csempéket fáradt kék mintás bordűr és színben-mintában passzoló elválasztók díszítik, míg az udvart övező nyitott körtornácokat megannyi budapesti épületben visszaköszönő cementlapok fedik.

Körbepillantva az udvari kerengőkön úgy tűnik, hogy a stílusában eltérő ötödik emeletet nem szánta eredetileg oda a tervező (legalábbis lakószintnek biztosan nem). Az valamikor később létesülhetett. A legfelső szinten a főlépcső díszes korlátját az alsóbb emeleteken végigfutó korlátnál légiesebb és kicsit talán egyszerűbb, de fekete korlát váltja fel.bp_farao-11bp_farao-12bp_farao-14bp_farao-15bp_farao-19bp_farao-20bp_farao-21bp_farao-22

Visszatérve a földszintre kicsit még elméláztunk a lépcsőház díszítettségén. Mint olyan sok más régi épületben, itt is szerepel a helyrajzi számot feltüntető, stílusában az épülettől merőben idegen, legfeljebb az emeleteket jelző ugyancsak ipari fémtáblákkal rokon táblácska a bejárat mellett. Idegen - bár mozdítható - elem a lépcsőházi félhomályban megbúvó kukahad is, ám ami igazán fáj, az a bejárati kaput részben eltakaró hatalmas tábla, ami miatt inkább úgy döntöttem, csak a kapu felső részét örökítem meg kívülről. A tábla mérete a lépcsőházból készített képről sejthető. Meglehetősen otromba kreálmányról van szó.

Gondolatban a stílusában eltérő, rendkívül egyszerű elemekkel operáló legfelső szintre helyezve a hangsúlyt valószínűleg utópikus elképzelés a lakóházak eredeti díszítettségébe, egységes arculatába történő visszaállítás, ám öröm az ürömben, hogy a Falk Miksa utca 13. szám alatti Fodor Gyula ház lépcsőháza, udvara és homlokzata ennek ellenére úgy tűnik meglehetősen jó karban van. Ezúton is ismételten köszönjük a hölgynek, hogy bebocsátott minket a zárt kapu mögé.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: