BUDAPEST
A Rovatból

Mi lesz az egykori Corvintető, Müszi és Jelen helyén? – Benéztünk az újjáépülő Corvin Áruház kulisszái mögé

Szálloda, skybar, rendezvényterem és galéria is szerepel a tervek között az épületben, amelynek most adták át a pincéjét és a földszintjét, feljebb viszont még javában zajlik a munka.

Link másolása

A Corvin Áruház valaha Budapest legközpontibb épületének számított – évente több millióan vásároltak itt, nemcsak az egész város járt ide, de még vidékről is sokan. Itt volt az ország, sőt a régió első mozgólépcsője a ‘30-as években, aminek akkor messze földről csodájára jártak: akadt, aki még fizetett is azért, hogy kipróbálhassa.

Az első villanyrendőrt (vagyis kezdetleges közlekedési lámpát) is itt helyezték üzembe a ‘20-as évek végén, mégpedig azért, mert az áruház a megnyitásakor akkora tömeget vonzott, hogy muszáj volt szabályozni a gyalogosok és az autósok viszonyát.

Az áruház klasszicista stílusú homlokzata 1956-ban erősen megrongálódott, az akkori városvezetés azonban felújítás helyett a megúszós megoldás mellett döntött. Így került rá bő egy évtizeddel később a hírhedt alumíniumburkolat, amely egészen 2018-ig meghatározta az egész tér arculatát.

Az épület felújítása nemrég újabb mérföldkőhöz ért: az Erste Bank, a Hanami étterem, a Libri könyvesbolt és a patika már korábban megnyitottak, október 19-től pedig a DM és a Spar is várja a vásárlókat. Ennek apropóján kalauzoltak bennünket körbe nemcsak a már elkészült részeken, de a felsőbb szinteken is, amelyek még bérlőkre várnak.

Az új nevén Corvin Palace-nak hívott projekt tulajdonképpen egy családi vállalkozás: a tulajdonosai Balogh Viktor, Balogh Olivér, valamint édesanyjuk, Élő Nóra, illetve édesapjuk, Balogh Ákos. Az épületet még 2001-ben vette meg az édesapjuk akkori cégcsoportja, több másik üzletházzal együtt. Ezek közül a Nyugati téri Skála Metró van még ma is a birtokukban, ott az üzemeltetési feladatokat látják el.

Már régóta tervezték a felújítását, mivel kívülről se volt éppen esztétikus (elég csak a bő 50 év után eltávolított alumínium borítást említeni), valamint gépészetileg és szigetelés terén is bőven hagyott kívánnivalót maga után.

A 2008-as válság jó időre elnapolta a beruházást, 2015-16 környékén került újra napirendre, és hosszas tervezést követően 2020-ra alakult ki a felújítás koncepciója. Ekkor azonban a koronavírus-járvány okozott kényszerű szünetet, valamint az építőanyagok árának elszállása is hátráltatta a munkát.

A projektet szinte teljes egészében banki hitelből finanszírozzák, állami pénz egyáltalán nincs benne (a homlokzatra eredetileg kaptak volna 300 millió forintot, de végül nem tudtak megállapodni a folyósításról).

Az utolsó bérlemény, vagyis a Spar 2021 decemberében zárt be, ezután kezdték el a nagy szerkezetépítési munkákat, például a födém bontását. Kicserélték az összes nyílászárót, korszerűsítették a gépészeti és elektromos rendszert, 9 új lift helyét építették ki.

A pinceszintet kimélyítették, mivel nem volt elegendő a belmagasság, ezért meg kellett erősíteni a talapzatot. Ennek során nem várt nehézségek is adódtak: mivel a főbejárathoz régen hintóval hajtottak be, az alatta lévő rész nagyjából 300 négyzetméteren tele volt töltve építkezési hulladékkal. Ezt a felújítás kezdetekor Bobcat markolókkal kellett eltávolítani, tulajdonképpen ásatási munkát végezve. Utána tudták csak elkezdeni mélyíteni a pincét.

A felső szintek egyelőre nincsenek bérbeadva, most tárgyalnak a potenciális jelöltekkel. Az első emelet iránt egy nagy nemzetközi márka érdeklődik, amelynek kilétét egyelőre nem árulják el, de biztosak benne, hogy nagyon sok embert vonzanának be.

A második és harmadik emeleten valószínűleg szálloda lesz, akár 130-200 szobát is ki lehet itt alakítani. A főbejárattól közvetlen lift vezet majd fel a tetőre, ezzel kiváltva az emlékezetes lépcsősort, amelyen annak idején a Corvintetőt lehetett megközelíteni. Ide egy nívósabb skybart terveznek, de ennek nyitása leghamarabb 2025 tavaszán reális, ahogy a szállodáé is.

„Nem akarunk semmit elsietni, nincs szükségünk arra, hogy kapkodjunk. Inkább megvárjuk azt a bérlőt, aki a lehető legjobban tud együttműködni az épülettel” – mondja Balogh Viktor. A felsőbb színeket szerkezetkész állapotban adják át, a belső kialakítás viszont a leendő bérlő feladata lesz.

A munkálatok során kiderült, hogy az épület számos ékét egyszerűen elrejtették a szocializmusban, például az első emeleten egy gipszkarton álmennyezettel. Itt a beruházók legnagyobb meglepetésükre rájöttek, hogy ennek eltávolítása után gyakorlatilag ömlik be a fény, szóval remek adottságokkal rendelkezik a szint.

Szinte véletlenül akadtak rá ugyanitt több kör alakú, tondónak nevezett domborműre. Ezek egyike egy hajót ábrázol, minden bizonnyal arra a hamburgi befektetőcsaládra utalva, akik eredetileg birtokolták az épületet. Ezt is egyszerűen elfalazták, vélhetően azért, mert a művészi szépség nem illett bele a korszellembe.

Akad egészen szélsőséges példa is a rombolásra: a régi alumínium homlokzat tartószerkezetét egy ponton egyszerűen beledöfték az egyik szobor mellkasába.

Máshol is voltak érdekességek: az ötödik emeleten például elbontottak egy födémet, és egy postagalamb-keltető helyét találták meg. Ide egy rendezvényterem lenne a legideálisabb.

A pincében alagutakat is találtak, amelyek a szomszédos Europeum bevásárlóközpont alá vezettek, melynek helyén annak idején a Népszabadság szerkesztősége is működött. Emellett a Stáhly utca felé is vezetett néhány alagút, a városi legenda szerint azért, mert a vezetőség annyira félt a dolgozóik elszipkázásától más üzletek által, hogy inkább ezen keresztül bonyolította a munkába járásukat.

Most, hogy a pincét és a földszintet átadták, a lépcsőházak felújítása és a felső szintek bérlőinek kiválasztása kerül majd fókuszba.

A pincében két további üzlet fog megnyitni egy hónapon belül, a Stáhly utca felőli oldalon, az egykori Jelen helyén egy művészeti galéria nyílik várhatóan jövő tavasszal Apollo néven (utalva a valaha itt működött mozira), a Somogyi Béla utca felől – ahol korábban a Corvin Cafe nevű hely üzemelt – pedig egy olasz étterem.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Új coffice várja a freelancereket és a digitális nomádokat a Margit körúton - ismerd meg a KLIQ Coffice-t!
Ideális választás azoknak, akik inspiráló helyszínt keresnek a napi munkához, üzleti találkozókra vagy egyszerűen csak egy kellemes kávézásra vágynak.

Link másolása

Buda szívében, a Margit körúton kibontakozó, egyre pezsgőbb közösségi élet közepette egy új kávézó és munkaterület nyitotta meg kapuit, kifejezetten azokra szabva, akik rugalmas munkakörnyezetre vágynak. A KLIQ Coffice egyedülállóan ötvözi a coworking tér nyújtotta rugalmasságot és a kávézói élményt. Nem csak a modern munkavégzés igényeit elégíti ki, hanem figyelmet fordít az ízletes, gondosan válogatott alapanyagokból készült harapnivalók és italok kínálatára is. Ideális választás azoknak, akik inspiráló helyszínt keresnek a napi munkához, üzleti találkozókra vagy egyszerűen csak egy kellemes kávézásra vágynak.

A KLIQ Coffice új színfolt a coworking kultúrában

Egy hely, ahol a kávé élvezete mellett tárgyalhatsz, prezentálhatsz, és mindezt egy segítőkész közösségben teheted, ahol a munkavégzés minden feltétele adott. A lokáció nem csupán a könnyű hozzáférhetőség miatt megfelelő, de a budai oldal szellemiségét is magában hordozza.

A produktivitás és a kreativitás fontos szerepet játszik a KLIQ Coffice életében és ezt minden apró lépéssel igyekeznek is támogatni a tulajdonosok, ahogy ezt a szlogen is összefoglalja “Be inspired in a comfy place to get things done.” A hely designja is ezt a célt szolgálja, minden részletében a kényelmet és a funkcionalitást helyezve előtérbe.

A kialakítás során kiemelt figyelmet fordítottak a digitális nomádok és a távmunkát végzők igényeire. Az asztalok és ülőhelyek sokfélesége lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a legkényelmesebb munkapozíciót, legyen szó akár egy hagyományos asztalról, egy magas állóasztalról, vagy egy kényelmes fotelről. A kávézóban minden adott a zavartalan munkavégzéshez - minden asztalnál elérhető konnektorok, mobiltelefon-töltők és laptoptartó párnák várják a dolgozni vágyókat.

A KLIQ Coffice nem csupán egy munkahely, vagy kávézó, hanem egy közösségi tér is, ahol a látogatók kapcsolatokat építhetnek. A helyszín ösztönzi a szakmai találkozókat és a networkinget, hiszen a coworking kultúra fontos része a személyes kapcsolódás és inspiráló véleménycsere. A szabadon lapozható könyvek pedig lehetőséget kínálnak a feltöltődésre és az önképzésre.

Fotós: Hegyi Júlia Lily

Üzleti megbeszélések újratöltve

A szolgáltatások skálája igazodik a modern vállalkozó és szabadúszó igényeihez, legyen szó egy üzleti megbeszélés helyszínéről vagy egy személyre szabott reggeliről. Ezek közé tartozik a "Meeting table" csomag, amely ideális megoldást nyújt üzleti találkozókra. A csomag tartalmaz asztalbérlést, frissen főzött kávét, valamint egészséges, agyműködést serkentő snackeket, így garantálva, hogy a megbeszélések a lehető legproduktívabbak legyenek. Továbbá, üzleti reggelik személyre szabható választékát kínálják 2, 4 vagy 6 fő részére, lehetőséget biztosítva a vendégeknek, hogy édes vagy sós reggelivel, frissítő limonádéval és kiváló minőségű kávéval kezdjék a napot.

KLIQ Coffice - coworking kávézóba csomagolva

A KLIQ Coffice nem csak munkateret, hanem egy olyan társasági helyszínt is kínál, ahol a pult mögött álló segítőkész csapat mellett a többi látogató is nyitott a közös gondolkodásra és az új ötletek megosztására. A nappali munka után a helyszín esténként különböző programokkal válik a városi élet részévé: a KLIQ Talks beszélgetésektől kezdve a különféle meetupokon és workshopokon át egészen az üzleti könyvklubig. Ezzel egy multifunkcionális térként szolgál, ahol a munka és a személyes fejlődés kéz a kézben jár. Mindehhez társul alkalmanként egy-egy kiállítás megnyitó, így időről-időre újabb műalkotások kerülnek a falakra. Így válik a városi élet egy dinamikus és inspiráló szigetévé.

A KLIQ Coffice rendezvények mellett nyugodtan lehet a helyszínnel tervezni akkor is, ha saját esemény szervezéséről van szó, vagy a teljes helyszínt ki szeretné valaki bérelni. Ehhez a teljes infrastruktúra rendelkezésre áll egy nagy TV-vel, Apple eszközökkel, de a klasszikus flipchart, vagy nyomtató is igénybe vehető.

Fotós: Hegyi Júlia Lily

Ahol a Nutella és a matcha turmix is otthonra talál

A helyszín büszkén szolgál fel olyan ételeket és italokat, amelyek nem csupán a nap folyamán adnak energiát, hanem az ízlelőbimbókat is kényeztetik. A gondosan válogatott alapanyagokból készült szendvicsek mellett a kávézó egyedi finomságokat is kínál - kérhetsz Nutellát kanállal, termelői mézzel készült vajas-mézes molnárkát vagy frissítő matcha turmixot is.

A finom falatok mellett a hazai pörkölésű CafeNash kávékat kortyolhatunk, ami kétségkívül megadja a nap keretét, legyen az a Green Balance 100% arabica, el salvadori kávéból készült latte, vagy a Castro Cuba-ból, kubai Serrano Superior arabica kávészemekből varázsolt tüzes, eredeti ízű doppio.

KLIQ Coffice megnyitása a modern munkavégzési formák támogatásával nem csak a helyi freelancereknek és digitális nomádoknak kínál otthont, hanem mindenki számára, aki egy kreatív és inspiráló közösségi térre vágyik.

Aki tehát kedvet kapott hétköznapokon reggel fél 8-tól este 6 óráig élvezheti a KLIQ Coffice vendégszeretetét  Budapesten a Margit körút 38/A szám alatt. Az aktuális eseményekről és frissítésekről pedig a kávézó közösségi média oldalain lehet tájékozódni, ahol folyamatosan frissülő tartalom várják az érdeklődőket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.


Link másolása
KÖVESS MINKET: