BUDAPEST
A Rovatból

Centrál Grand Cafe & Bar: a 135 éves kávézó újranyitott, és szebb, mint valaha

A belső tér megújítása mellett az étel- és italkínálat is teljesen megújult.

Link másolása

Április 14-én újranyitott a Centrál Kávéház. Eleinte csak a hét négy napján, csütörtöktől-vasárnapig várják a vendégeket, de a távlati cél a hétnapos nyitvatartás lesz. A belső tér és a kínálat is pazar, de ahhoz, hogy a szellemiséget értékelni tudjuk, érdemes egy picit a múltba is tekintenünk.

A dicső múlt

A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt. Alapítója Seemann kávés volt, aki veje, Frankl részére rendezte be a kávéházat. A következő tulajdonos, Grüneck Gusztáv 1900-ban vette át a kávéházat, őt pedig veje, Mészáros Győző követte 1905-ben. Ez volt a kávéház virágzó korszaka, a pesti szellemi élet egyik centrumaként tartották számon.

A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a kávéház intellektuális jellege, a pezsgő kávéházi szellemi élet volt, hisz egykor éjjel-nappali nyitvatartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, művészettörténészek, orvosok, egyetemi tanárok otthona, törzskávéháza volt. A Centrál mai kifejezéssel élve saját korának tudás- és információs központja volt.

1905-től Mészáros Győző vette át a kávéház vezetését, aki nagy súlyt fektetett a kávéház szellemi életére. Ekkor élte a kávéház a fénykorát. A Centrál Kávéház Tudósasztala körül vitázott többek között Gombocz Zoltán nyelvész, Eckhardt Sándor művészettörténész, Szekfű Gyula és Hóman Bálint történészek. A Centrál Kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter – hogy csak néhányat említsünk az akkori szellemi életének nagyjai közül. 1940 és 1944 között a Centrálban működött a Bólyai Akadémia irodalmi és társadalomtudományi baráti kör Püski Sándorral, Féja Gézával.

A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat – így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György.

Az 1887-ben alapított intézmény számtalan változást megélt. Az utolsó előtti nagy átalakulás, egy átépítés utáni újbóli megnyitás 2000-ben volt.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Sok évig működött így a méltó módon helyreállított, történelmi kávéház, de 2020-ban a koronavírus-járvány miatt 18 hónapra bezárt.

Ez idő alatt kezdődtek a tárgyalások az új, jelenlegi üzemeltetővel, az Eventrend Grouppal.

Bár maradtak a hatalmas, díszes belső térben a nagy ablakok, a bordó bőrpamlagok és a klasszikus kávéházi márványasztalok, mégis rengeteget változott 2022-re a Centrál.

Ezt szerettem volna szemléltetni a fenti és a most következő képek kontrasztjával. Talán így még erősebben hat az emberre az, hogy milyen csodás, világos és elegáns teret varázsoltak most belőle, miközben megtartották az alapokat, és a gyökereket.

A belső tér megújítása mellett természetesen az étel és ital kínálat is hatalmas változáson esett át. Az étlap a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha.

Hangsúlyos a reggeli- és brunchkínálat (és olyannyira vonzó, hogy mi is ezek közül válogattunk). De az ebédre és vacsorára választható ételek választéka is igen gazdag, valamint óriási süteményespulttal és jó kávékkal is várják a vendégeket.

A kora esti óráktól pedig Piano kíséretében lehet akár champagne-ok és koktélok közül válogatni. Szóval tényleg nincs olyan időszak, amikor ne lenne ide érdemes betérni.

Többféle dolgot is kóstoltunk, és határozottan meglepett minket a brunchkínálat. Mutatom, hogy miért:

Füstölt lazactatár, céklás mogyoró crème fraîche - 3560 Ft

Na ez az az étel, amivel soha nem pepecselnék otthon, pedig szívesen fogyasztanám gyakorta. Elképesztő ízek! Tökéletes étel, ha valami hűs és friss dologra vágynánk. Jár mellé egy jókora szelet kenyér is. Pont jól telít és tölt fel egészséges energiával.

Kemencés kecskesajt conchiglie, provance-i ragu - 3560 Ft

Ha nem tudod eldönteni, hogy még a reggeli, vagy már az ebéd ideje van, akkor jó választás lehet ez a krémes paradicsomban csücsülő tésztaétel. Így hús nélkül nem ad akkora gyomrost, hogy ne tudj azonnal ráfordulni a délutánra, de többet ad mint egy egyszerű pékárú. Az ízekben szintén nem volt hiba.

Central Brunch Tower - 4560 Ft

Elég sokáig vitatkoztunk azon, hogy ez a torony egy vagy két személyre készült-e. Egy kávé vagy gyümölcslé jár mellé... de közben meg hatalmas és sokszínű.

A húsos verzión van: szalámi, sonka, pulyka sonka, edam, gouda, maasdamer, labneh, uborka, paradicsom, paprika, gyümölcssaláta, kenyér, croissant, vaj, jam.

És közben a szemnek is annyira kedves!

Ettől határozottan különlegesnek érzi magát és a reggelt is az ember.

Vegán Brunch Tower - 4860 Ft

Talán a legnagyobb meglepetést számomra ez a vegán torony okozta. Én még ilyet nem láttam. Itt a vegán nem azt érzi majd, hogy van valami választása, hanem konkrétan izgalmasabb és tartalmasabb a számára készült alternatíva. Na ezt egyedül biztosan nem tudnám beverni!

A vegán torony tartalma: avokadós tortillatekercs, hummus, uborka, paradicsom, paprika, granola, croissant, vaj, matcha torta, smoothie.

Már a smoothie is elég menő plusz kiegészítő, de hogy még egy matcha torta is jár hozzá?

A bőség mellett abszolút kiemelhető a minőség és az ízek harmóniája. Itt nem fog csalódni se húsevő, se vegán.

Ez itt a Vegán matcha torta, ami a Brunch Tower része:

És egy signature desszert bónusz gyanánt: Centrál galuska, katalán krém - 2160 Ft

Ha pedig a kultúra nem csap arcon a belső tér láttán, van még egy különlegesség a tarsolyukban.:

Ha egy kedves úr vagy hölgy egyszer csak odasétál az asztalodhoz, és felajánlja, hogy elmondd egy verset neked, ne utasítsd vissza!

Nem fogom felsorolni az étlap minden gyöngyszemét, mert nem lehet. Nem fogom tudni átadni a hangulatot megfelelően írásban, mert ezt látni kell.

Budapest múltjának egy csodás része újra fényesen tündököl!

Cím: Károlyi utca 9.

Nyitvatartás: Csütörtök-Szombat: 9:00 - 00:00, Vasárnap: 9:00 - 18:00

A kávézó Facebook-oldala


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Leesett a hó, elesett a budapesti tömegközlekedés – mutatjuk a részleteket
Elég nagy problémákat okozott a havazás: 17 busz terelve vagy csak szakaszosan közlekedik.

Link másolása

Az intenzív havazás miatt 17 busz terelve vagy szakaszosan közlekedik a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtök reggel a BKK Info Facebook-oldalon.

Jelentős változások a budapesti tömegközlekedésben, csütörtök délelőtt elég sok buszt kellett terelni vagy a járatát megváltoztatni.

A tájékoztatás szerint a 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér és a Clark Ádám tér között nem közlekedik.

A 40-es, a 40B, a 88-as, a 88A, a 140-es, a 140A, a 188-as és a 240-es autóbusz terelve az autópályán közlekedik, a Sasadi út és a Károly király utca között nem közlekedik a havazás miatt.

A havazás miatt az 58-as, a 141-es, a 158-as és a 250-es autóbusz nem közlekedik a Mára Terézia utca és a Pannónia utca között.

A 27-es, a 60A és a 60B autóbusz nem közlekedik, az 53-as autóbusz a Márton Áron tér és a Sasadi út között nem jár

- tudatta a BKK.

(via MTI)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Budapesti karácsonyi vásárok magyar szemmel: ki lehet hozni 1500 forintból is egy vacsorát
Tény hogy emelkedtek az árak, és találkozhatunk 10 ezer forintos sültes tállal vagy 7000 forintos burgerrel is, de nem kell feltétlenül a legdrágább menüt választani, ha jól akarunk lakni.

Link másolása

A budapesti adventi vásárokat előszeretettel bélyegzik megfizethetetlennek, és tény, hogy a legtöbb dolog valamelyest drágult is tavaly óta, de van, ami semmit nem emelkedett, vagy egy picit olcsóbb is lett.

Tavaly sajtos-tejfölös lángost 3600 forintért falatoztunk a Bazilika előtt, ez idén csak 3500 forintba kerül. Viszont a  Vörösmarty téren láttunk olyan táblát, ahol csak 3000 forintra volt kiírva.

Ugyanakkor töltött káposztát tavaly 4500 forintért ettünk, amiért idén már 5500 forint kell fizetni a Bazilikánál. És mi a Vörösmarty téren is ezen az áron láttuk kiírva.

(Több cikkben találni utalást arra, hogy a töltött káposzta 7000 forintba kerül, de azt elfelejtik megemlíteni, hogy az már az az ár, amiért kolbász is jár hozzá. Az ilyen csúsztatások sem tesznek túl jót a vásár megítélésének.)

A tanulság alapvetően annyi, hogy az árak nagyon változóak, érdemes megnézni több helyen is annak az ételnek az árát, amire fáj a fogunk.
Ez a töltött káposzta 5500 Ft, és óriási adag. (Winter Wonder Kitchen)
A Vitéz Kürtős 2500 forintért árulja a kürtőskalácsot, de top minőség, és laktató is.
Érdemes vigyázni azokkal a pultokkal, ahol nem db árak vannak kiírva. Mi két marcipános golyót 3800 forintért vettünk ennél a pultnál.

A külföldi turistáknak általában ezek az árak még mindig megfizethetőek, de ha magyarként sajnálunk ennyit adni egy főtt ételért, van más megoldás is.

A meleg ételt árusító, nagyobb pultoknál mindkét vásárban kérhetünk "jóárasított" 1500 forintos menüt is.

Ez sok esetben nincs kiírva, mert naponta változhat a kínálat, úgyhogy ezzel kapcsolatban érdeklődni kell az adott pultnál.

Mi kóstoltunk csirke brassóit, paprikás krumplit és lecsókolbászt kenyérrel és mustárral is 1500 forintért, és mindegyik étel finom, és laktató volt.
Ez csirkés étel sült krumplival a Vörösmarty téren található.
Italok tekintetében is nagy a szórás. De 450 forint/dl áron biztosan találunk forralt bort.

Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy honnan vásárolunk. A DiVino pultjánál például biztosan nem felvizezett ital kerül a poharunkba. Ráadásul évek óta stabilan hozzák a minőséget: Frittmann borokkal dolgoznak.

A Magyar Bor standja pedig egy klasszikus borboltként működik.

De ha nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen üveggel válasszunk elvitelre, van lehetőség kóstolómenü megváltására is: 3 x 0,5 dl 2250 Ft, 5 x 0,5dl 3750 Ft.

Ez gyakorlatilag egy mini borkóstoló, aminek a végén már tudni fogjuk, hogy melyik üvegre érdemes több pénzt is kiadni. Ráadásul a különböző melegételes pultoknál kérhetünk bor-étel párosítást is. Így egy kicsivel közelebb kerülünk az éttermi élményhez.

Mindkét vásár készül ingyenes programokkal is.

Az Advent Bazilika jégpályával, utcazenészekkel, szelfiponttal, és a Bazilika falára történő fényvetítéssel is szórakoztat, amint lemegy a nap.

Az ételeken túl pedig ajándékokat is vadászhatunk mindkét vásárban, hiszen autentikus, magyar kézművesek települtek ki a portékájukkal.

Képek az Advent Bazilika hangulatáról

Web: https://adventbazilika.hu

Facebook: https://www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal

Nyitvatartás:

Általános nyitvatartási idő:

Hétfő-csütörtök: 11.00-22.00 óra

Péntek- szombat: 11.00-23.00 óra

Vasárnap: 11.00- 22.00 óra

Egyedi nyitvatartási idő:

Karácsony

2023. december 24.: 11.00 - 15.00 óra

2023. december 25.: 11.00 - 20.00 óra

2023. december 26.: 11.00 - 20.00 óra

Szilveszter (2023.december 31.)

Kézműves: 11.00 – 22.00 óra

Vendéglátás: 11.00 – hajnali 03.00 óra

Újév (2024. január 1.)

11.00-18.00 óra

Képek a Vörösmarty Classic Xmas hangulatáról

Web: www.vorosmartyclassicxmas.hu

Facebook: www.facebook.com/vorosmartyclassicxmas

Nyitvatartás:

Általános nyitvatartási idő:

Hétfő-csütörtök: 11.00-21.00 óra

Péntek- szombat: 11.00-22.00 óra.

Vasárnap: 11.00- 21.00 óra

Egyedi nyitvatartási idő:

Karácsony:

2023. december 24.: 10.00 – 14.00 óra

2023. december 25.: 12.00 – 18.00 óra

2023. december 26.: 12.00 – 18.00 óra

Szilveszter: (2023.december 31.)

Vendéglátás: 11:00 – hajnali 03:00 óra

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Kiderült hogyan mérnek majd az új budapesti traffipaxok
Hogy az új traffipaxok pontosan hol lesznek majd, azt továbbra sem tudni, mert a helyszínekről az érintett szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) folyamatosan egyeztetnek.

Link másolása

Augusztus óta nem történt jelentős előrelépés a fővárosi traffipaxok kihelyezésében, mostanáig csupán pilot jelleggel két kamerát üzemeltek be a korábban megrongált Váci úti sebességmérők közvetlen közelében .

Ez derült ki Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalnak a válaszából, amit a 24.hu-nak küldtek.

Budapest nemrég elfogadott közlekedésbiztonsági stratégiájában szerepel, hogy ha törik, ha szakad, sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya korábban azt írta a 24.hu-nak, hogy első lépésként a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága közbeszerzési értékhatár alatt 45 sebességmérésre alkalmas, fix telepítésű kamerát vett bérbe, amelyek felszerelésének helyszínét a technikai adottságok és a közlekedésbiztonsági veszélyek figyelembevételével lehet kijelölni.

Az újabb válaszból kiderült, hogy nem 45 helyszínre, hanem „45 forgalmi sávban való sebességmérést lehetővé tevő kamerára” szerződtek le.

Hogy az új traffipaxok hol lesznek majd, azt továbbra sem tudni, mert a helyszínekről az érintett szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) folyamatosan egyeztetnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Téli mesevilággá változott a Városháza park: megnyitott a jégpálya és a karácsonyi élménypark – fotók
A jégpályán január 7-ig lehet korizni. December 6-án érkezik majd a Mikulás is, az első 300 gyereket pedig ajándékcsomaggal várják.

Link másolása

Pénteken nyitott meg a Deák Ferenc téren a Budapesti Karácsonyi Vásár, a Városháza parkban pedig a jégpálya és a karácsonyi élménypark, ahová a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági cipősdoboz-akciója is kitelepült.

Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitón azt mondta: a karácsonyi vásárral és az élményparkkal az ünnepi készülődés örömét szeretnék visszaadni a városnak. Azt is hozzátette, hogy

idén újra lesz díszkivilágítás is.

Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója arról beszélt, hogy december 18-ig várják a hátrányos helyzetű vagy nehéz körülmények között élő gyerekek részére cipősdobozba csomagolt ajándéktárgyakat, játékokat. Tavaly több mint hatvanezer cipősdoboz gyűlt össze, így a jótékonysági akció Hári Tibor szerint „az ország legnagyobb adománygyűjtési kampánya”.

A karácsonyi élményparkban a jégpálya január 7-ig lesz nyitva.

December 3-án adventi gyertyagyújtást szerveznek, december 6-án pedig a Mikulás is megérkezik,

az első 300 gyermeket ajándékcsomaggal várják.


Link másolása
KÖVESS MINKET: