News here
hirdetés

BUDAPEST

Amikor a téglák mesélnek egy házról

A Lónyay utcai ház látszólag egy épület a sok közül, de a homlokzatát fáradtságos munkával vésett írások díszítik.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2016. január 16.


Link másolása

hirdetés

A DRKUKTART bloggerének szemei elől - amióta édesapja megmutatta, hogy micsoda titkokat rejt az egyik nagyhírű kampuszunk dísztéglaborítása - nem menekül egyetlen egy dísztéglával fedett épület sem.

Micsoda titkokat rejthetnek Budapest dísztéglával fedett épületeinek falai! Aki még nem leplezett le párat belőlük avagy már felfedezte némelyiket, és el is indult a titok felderítésének útján, annak valószínűleg nem mondok újat, de aki általában csak elsuhan a pesti utakon, azt arra biztatnám, hogy merészkedjen közelebb a falakhoz és ne legyen rest perceket eltölteni a vizslatásukkal.

A Lónyay utca 9-11. alatti épületek falai is igen érdekes karcolásokat rejtenek. Tulajdonképpen a kor falfirkáit, a vandalizmus akkor elítélendő nyomait, ma pedig az adott kor emlékeit tisztelhetjük bennük.

teglak12

teglak13

hirdetés

teglak14

teglak15

teglak16

Maga a dísztégla a XIX. század közepétől kezdve lopózott be az építészetbe köszönhetően dekoratív jellegének és annak, hogy könnyen tisztán tartható. Üröm az örömben, hogy a Lónyay utcai épületeket úgy tűnik, még soha nem tisztították meg, így nem csak a burkolatba vésett, de - ahogyan alább látjuk majd - még a grafittal írt szövegek is megmaradtak rajtuk. Vessünk tehát pár kósza pillantást a falak díszeire.

teglak1

teglak2

teglak3

Nem ismerem, és még tippelni sem tudok a fenti "V.F." monogram elkövetőjének személyére, dátum híján még azt sem tudjuk, mikor került oda. Tény viszont, hogy az épület több pontján bepróbálkozott monogramjával, így az első képen látható kapualjban is megtalálható monogramja, igaz, nem annyira mélyre vésve, mint a második és harmadik képeken (ezek ugyanazt a falszakaszt ábrázolják).

teglak4

teglak5

Érdekes a kapu melletti fenti számsor is, először azt hittem helyrajzi szám, hiszen a legutóbbi kateszteri térkép szerint itt 8 és 7 számokkal indulnak a helyrajzi számok. Ha közelebb húzódtok a képernyőhöz, látni fogjátok, hogy 1936-ban "SOGHY" is karcolt vagy inkább vésett a falakba. Mellette 2014-es "bejegyzés" is húzódik, de elkövetői (Stefan és Monika) nem voltak olyan kitartóak, mint SOGHY, mindenesetre következtethetünk a nevekből és a dátumozásból (22.06.2014.), hogy a szerelmesek nem magyar személyek (vagy legalábbis nem a magyar helyesírás szerint vésték jeleiket).

teglak6

Íme az az 1970-es, talán augusztus 1-jei (VIII. 1.) grafit dátum, ami arra enged következtetni, hogy a ház homlokzatának teljes felületét legalább negyvennégy éve nem tisztította ember.

teglak7

FTC jelzés emlékeztet arra minden ferencvárosit, hogy melyik a tornaklub mellé illő odaállni.

teglak8

'SA' igencsak szerényen szintén monogramját és az 1936-os dátumot véste a falba.

teglak9

Pepi és Csucsu is szerelemben járthattak itt, és a vájat mélysége szerint kitartóbban voltak mint Stefan és Monika.

teglak10

teglak11

Azt hiszem, egy bejegyzés keretei között felsorolni is lehetetlen, hogy mi mindent őriznek a téglák, van itt 'TE', 'MM', 'PR', 'VF' (fent), de vannak múlandóbb eszközzel, grafittal és krétával (lent) felvitt alkotások is.

Remélem ez a kis nyúlfarknyi iromány meghozta a kedveteket ahhoz, hogy szűkebb-tágabb környezeteteket is felfedezzétek, hiszen nem kétséges, tud újat mutatni. Megéri nyitott szemmel járni az olyan, számunkra 'hétköznapinak' tűnő helyeken is, mint Budapest utcái, hiszen Budapest kitűnő hely turistáskodni, még a lokálpatrióták számára is. Én pedig ahogy időm és a rendelkezésre álló szakirodalom engedi, mélyebbre ásom magam a történetben, hátha többet megtudok a harmincas évekből származó fenti, egyelőre titokzatos monogramokról. Ha többet szeretnél megtudni a ház történetéről, olvasd el a teljes cikket!

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

hirdetés

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

hirdetés
Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Az ellenzék jelöltje nyert a II. kerületben az önkormányzati képviselő-választáson
A közös jelölt, Nagy Eszter nagy fölénnyel, több, mint 60 százaléknyi szavazatot szerezve utasította maga mögé a Fidesz jelöltjét, Bálványkövi Istvánt.

Link másolása

hirdetés

A valasztas.hu-n megjelent adatok szerint a II. kerületben tartott időközi önkormányzati képviselő-választást az ellenzék jelöltje, Nagy Eszter nyerte.

A közös jelölt nagy fölénnyel, több, mint 60 százaléknyi szavazatot szerezve utasította maga mögé a Fidesz jelöltjét, Bálványkövi Istvánt, aki 36 százalékot szerzett. Harmadik helyen a Magyar Kétfarkú kutyapárt jelöltje, Hildebrand Krisztián Roland végzett 3 százalékkal.

Ma jelent meg egy videós anyagunk arról, hogy kikre szavaznának a kerületiek, a Fény utcai piacon kérdezgettükk az embereket, ahol a pártok még az utolsó napon is kampányoltak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

hirdetés

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

hirdetés

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Továbbra is Budapest az ország legélhetőbb része, itt a Top 10 járás Magyarországon
Több szempontot figyelembe véve alakították ki szakértők a rangsort.

Link másolása

hirdetés

Egy friss kutatás azt vizsgálta, milyen lehetőségek biztosítottak az ország egyes részein az ott élőknek.

A vizsgálat során az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján számolták ki a pontszámokat, ami a rangsort adta ki – derült ki a Magyar Bankholding Nyrt. közleményéből.

hirdetés

A legélhetőbb járások listája a következőképpen alakult:

1. Budapest

2. Pilisvörösvár és környéke

3. Veszprém és környéke

4. Debrecen és környéke

5. a Bólyi járás

6. a Mórahalmi járás

7. Érd

8. Kisbér

9. Pécsvárad

10. Tata és környéke

A kisebb járások az alacsony bűnözésszám és a jobb megfizethetőség miatt kerülhettek a rangsorban előkelő helyre.

Budapest például a bűnözés tekintetében mindössze a 162. helyen végzett.

A nagyobb városok és környékeik inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik a jobb helyezésüket.

Itt újonnan került be az első tízbe Mórahalom, Érd, Kisbér és Pécsvárad környéke.

A szakértők összeállították a megyeszékelyek egymáshoz képesti élhetőségi rangsorát is, amelyet ezúttal is a főváros vezet.

A legélhetőbb városok listája a következőképpen alakult:

1. Budapest

2. Veszprém (78,9 pont)

3. Győr (68,9 pont)

4. Debrecen (60,4 pont)

5. Székesfehérvár (60,3 pont)

6. Szekszárd (59,9),

7. Pécs (58,9),

8. Szombathely (58,4)

9. Zalaegerszeg (57,2)

10. Kaposvár (55,3)

A tavalyi évhez képest nagyot ugrott előre Debrecen, amely a 12. helyről lépett előre a 4. helyre.

Az egészségügyi mutató Szekszárdon, Pécsen és Veszprémben a legjobb. A legbiztonságosabb városnak Debrecen bizonyult, amit Veszprém és Zalaegerszeg követ. A legmegfizethetőbb város Salgótarján lett a szakértők által vizsgált szempontok alapján.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: