BUDAPEST
A Rovatból

A legszebb palota, amely évente egyszer látogatható

A Budán található Sándor-palota a Kulturális Örökség Napjai alatt nyit ki a nagyközönség számára is.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. szeptember 24.


Link másolása

Évente egyszer, mégpedig , ami jelenleg a Köztársasági Elnök Hivatalának ad otthont. Ha éppenhogy lecsúsztatok arról, hogy személyesen is megcsodáljátok az épület megtekinthető részét, akkor több lehetőség közül is választhattok: lessétek szorgalmasan a híradásokat, mert a köztársasági elnökkel kapcsolatos közvetítések egy része innen történik avagy várjatok egy évet. Ha türelmetlenek vagytok, szerényen ajánlom a Kulturális Örökség Napjain lőtt következő képsorokat.

Az esemény második napján az időjárás igencsak kegyes volt hozzánk. Bár a nap a szombatról vasárnapra elképesztő mennydörgéssel, villámlással bevezetett égszakadással indult, késő délelőttől kezdve napsugarak cirógatták a szabadban tartozkodók orcáit. Szükségünk is volt ennyi kényeztetésre ugyanis a Sándor-palotához érkezve az aktuális társadalmi történések is megfűszerezték a Kulturális Örökség Napjai és a Budai Várban zajló Édes Napok pillanatait. Köszönhetően annak, hogy a Quaestor-károsultak képviselői éppen petíciót nyújtottak át a palota falai között az illetékeseknek, a Kulturális Örökség Napjai miatt a palotát látni kívánók serege szép kis kanyargós sorrá duzzadt.

sandorpalota (12)

sandorpalota (13)

sandorpalota (1)

sandorpalota (2)

Sokan feladták a várakozást, a sorban állók közül többekhez el sem jutott az az információ, hogy vajon mi az ideiglenes torlódás oka, ugyanakkor azok, akik a sorban állást választották - a turistákkal és az Édes Napok látogatóival egyetemben - akaratlanul is szem és fültanúivá válhattak a Szent György téren zajló tüntetésnek. A petíciót a meghirdetett időponthoz képest mintegy negyedórás késéssel sikerült átadni, a Sándor-palota ezt követően fogadta ismét a látogatókat.

A palotában dolgozók rendkívül készségesek voltak, ugyanakkor élőerős idegenvezetés sajnos nem állt rendelkezésre. Információ éhségünket egy igényes szóróanyag volt hivatott részben kielégíteni, de kérdés esetén a termekben szolgálatot teljesítő személyek is igyekeztek felvilágosítást adni. Tekintettel a Sándor-palota jelenlegi funkciójára, nem a teljes épület, hanem csupán csak pár szoba tekinthető meg, de az ezekben a helyiségekben az eredeti berendezésekről készített fotók alapján részben helyreállított berendezés által megtestesített pompa láttán nem nehéz fantáziálásra sarkallni a képzeletet a palota korábbi (esetleg mostani?) berendezését illetően.

sandorpalota (3)

sandorpalota (4)

sandorpalota (5)

sandorpalota (6)

sandorpalota (7)

sandorpalota (11)

sandorpalota (14)

sandorpalota (15)

A Sándor-palota történetének ismertetéséhez a Köztársasági Elnök Hivatala honlapján található információkat hívom segítségül:

Az 1806-os építésű palotát Sándor Vince gróf rendelte meg. Máig vitatott, hogy tervezője a bécsi Johann Aman volt-e, vagy a Nemzeti Múzeum, a Pesti Vigadó és a Deák téri evangélikus templom híres tervezője, Pollack Mihály. (…) A Sándor-palota puritán eleganciája (…) szöges ellentétben áll a királyi vár tobzódó pompájával, de a csupán néhány évtizeddel korábban épült Várszínház copf stílusához képest is meglepően visszafogott (…). Franz Schams térképészt annak idején annyira megragadta az épület, hogy útikönyvében részletes leírást is adott róla, amelyben a télikert varázsos növényeitől a selyemmel, arannyal gazdagon díszített szobákig mindenre alaposan kitért. Tőle tudjuk azt is, hogy a palotában ekkor már − a korban még igencsak ritkaságnak számító − gőzfűtés és vezetékes víz szolgálta az itt lakók összkomfortos kényelmét. (…)

A nemzeti legendárium azonban − a fáma szerint bölcselkedő hajlamú – öreg Sándor grófénál sokkal inkább megőrizte fiának, Sándor Móricnak a nevét, aki akrobatikus lovas mutatványokkal botránkoztatta meg Pestbudát és Bécset, s akit ezért Pesten „ördöglovasnak”, Bécsben „az ördög istállómesterének” hívtak akkoriban. Színes egyéniségét az előkelő körök mindig is kedvelték. Érettebb korára legnagyobb kritikusa, Széchenyi István is megenyhült iránta, amikor az ő példáját követve Móric szintén felajánlotta birtokainak féléves jövedelmét a Lánchíd építése céljára.

sandorpalota (16)

sandorpalota (17)

sandorpalota (18)

sandorpalota (19)

A szabadságharc után a tér épületeibe állami hivatalok települtek. A Sándor-palotában ekkor a bécsi udvar helytartója, Albrecht főherceg székelt. A palota legnevezetesebb lakója Andrássy Gyula miniszterelnök 1867-ben bérelte ki a kormány számára a Pallavicini családtól. (Később egy csereingatlannal a tulajdonjogot is megszerezte tőlük az állam számára.) Andrássy Ybl Miklós segítségével renoválta az ekkorra már igencsak felújításra szoruló házat, s a földszinten az irodákat, az emeleten pedig a miniszterelnök lakását rendezték be. (…) Ekkoriban állítólag egy titkos folyosó vezetett innen a Várszínházba, ahonnan a háziak nemegyszer Sisi társaságában tértek vissza egy-egy búcsúteára. (…)

1945 telének végén, nem egészen négy évvel azután, hogy Teleki Pál a közelgő háború és a nemzeti jövendő feletti végső elkeseredésében ugyanezen a helyen véget vetett életének, repülőgépek raja érkezett a budai Vár felé bombazáport zúdítva az itt található történelmi épületekre. A Sándor-palotából siralmas kőhalom marad csupán. Ami érték a romok közt megmaradt, azt hadizsákmányként külföldre hurcolták. Az épületet ugyan nem dózerolták le, de a rendszerváltozásig nem méltatták figyelemre. Néhány elhivatott szakembernek köszönhető csupán, hogy legalább tetőt húztak fölé, s az omladozó falakat megtámasztották. A Köztársasági Elnöki Hivatalnak ma otthont adó patinás épület csak 2002-ben épült újjá.

sandorpalota (20)

sandorpalota (21)

sandorpalota (9)

sandorpalota (10)

sandorpalota (8)

A Sándor-palota Budapest I. kerületében a Szent György tér 1-2. szám alatt, míg a palotában működő Köztársasági Elnök Hivatala honlapja itt található. Ha személyesen is belesnétek az egyébként zárt ajtók mögé, javaslom, hogy kísérjétek figyelemmel a Kulturális Örökség Napjainak honlapját itt és közösségi oldalát itt, annak érdekében, hogy jövőre ti is bejuthassatok.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: