BUDAPEST

5 budapesti sztori, amiről még soha nem hallottál

„Gellért hegy ormán sokszor ért az est, Nézegetlek százszor, tornyos Budapest, S valahányszor veled találkozom, Simogatlak százszor, örök városom.” Dutka Ákos verse közös mottónk lehet, ha te is imádod Budapestet, a város minden szegletét és örömökkel, könnyekkel és izgalmakkal teli történeteit! Kezdjünk öt különleges sztorival, melyekről még soha nem hallottál!

Link másolása

Oroszlánok Mátyás király kertjében

Mátyás király olyannyira rajongott a méltóságteljes sörényesekért, hogy parancsára a Hunyadiak családi címerében a holló mellett szereplő oroszlán fejére korona is került. Ennél talán még meglepőbb, hogy a címeres állatok valóban megjelentek Magyarországon, mégpedig 1469 karácsonya előtt egy nappal: az egzotikus pár diplomáciai ajándék volt Firenzéből.

Mátyásnak több díszes kertje és parkja is volt, például budai várának nyugati oldalán, és minden valószínűség szerint itt élt a Janus Pannonius által verseiben többször is említett hím és nőstény oroszlán.

A kőfaragóknak még talán sosem volt ilyen könnyű dolguk, hogy modellezni tudjanak egzotikus állatokat!

A krónikások szerint az oroszlánok hűségesen követték gazdájukat mindenfelé, és ha az igazságos királynak Bécsben volt dolga, akkor gyakran ők is vele utaztak. Bonfini beszámolója szerint, mikor 1490. április 6-án Mátyás elhunyt bécsi palotájában, nemcsak a Duna áradt ki, hogy feltartóztassa a törököket, de aznap még a varjak sem károgtak, Budán pedig gazdájuk után haltak Mátyás híres oroszlánjai is.

Kép forrása: Fortepan / Adelhardt Márta

Ma irodaház áll a főváros legfényűzőbb magánrezidenciájának helyén

Gróf Karátsony Guidó budai otthonát olyan pompa és fényűzés jellemezte, amelyet ma már nehéz elképzelni. A gróf szerette a luxust, királyi uralkodók és színházi dívák adták egymásnak a kilincset otthonában. Régi felvételeket nézegetve aligha gondolnád, hogy ez a mesebeli romantikus kastély három év alatt felépült az akkori Krisztinaváros legnagyobb épületének helyén, és mára mégsem maradt belőle semmi sem. Ott, ahol egykor a grófi pompában tündökölt a társasági élet elitje, és megfordult még Ferenc József, VII. Eduárd brit király, valamint XII. Alfonz spanyol király is, ma egy modern irodaház áll. Az eredetileg az ötvenes években felhúzott épületet Balázs Mihály tervei alapján alakították át.

Senki sem emlékszik már a korabeli sajtó hasábjain mindig első helyen megírt fényűző bálokra és farsangi mulatságokra, a pazar bálteremre, vagy a háromszáz fős színházra, ahol gyakran korabeli sztárok léptek fel. Koncertezett itt többek között Liszt Ferenc, de gyakori fellépő volt Blaha Lujza és Laborfalvi Róza is.

A családi fényűzésnek magas volt az ára, az örökösök fokozatosan herdálták el a mesés vagyont. 1938-ban végül lebontották a főváros legfényűzőbb magánrezidenciáját, hogy a helyére német birodalmi iskola épülhessen. Ez soha nem készült el, így a telekre végül a Kohó- és Gépipari Minisztérium Tervező Iroda székháza került. Bár pompásnak vagy fényűzőnek nem nevezhető, a szocreál stílusú épületet a 90-es években mégis védetté nyilvánították. Ma is ott áll a Krisztina körút 55-ös szám alatt, ahol egykor Gróf Karátsony Guidó palotája.

Különleges kapcsolatok: Szendrey Júlia és Andersen

Tudtad, hogy Hans Christian Andersen igazi vagabund volt? A híres dán meseíró beutazta Európát, és első sikereit nem szívhez szóló meséivel, hanem ezeknek az utaknak a leírásával érte el.

Egy alkalommal megfordult hazánkban is, ahol egyik ámulatból esett a másikba. 1841-ben a Dunán hajózva előbb Pest-Budán időzött, majd megjárta Mohácson az egykori csatateret. Élményeiről az „Egy költő bazárja“ című leírásában írt részletesen. A mesék világában jártas írót valósággal elkápráztatta a mi fővárosunk: „Micsoda kilátás! De hogy is lehetne szavakkal lefesteni? Hogy volna érzékeltethető a napfény, amelyben szemünk elé tárult e látvány?”. Látogatása alkalmából a korabeli sajtó „A császár új ruhája” című mese megjelentetésével kedveskedett neki.

Az író nagy rajongója volt Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége is. Ő fordította le Andersen meséit németről magyarra, és könyv formájában is kiadta őket 1856-ban. Második férjétől született gyermekeinek gyakran olvasott fel belőle, sőt mindegyikük számára ajándékozott karácsonyra egy-egy saját kötetet. Munkája iránti tiszteletből Szendrey Júlia szobrot is kapott a dán fővárosban.

Kép forrása: Wikipedia

Ember a vízben! Mikor Széchenyi István hideg fürdőt vett a Dunában…

Széchenyi Istvánnak olyannyira szívügye volt a Lánchíd építése, hogy lakást bérelt egy közeli Duna-parti házban: nehogy lemaradjon valamiről. Bizonyosan ott volt, mikor 1840. július 28-án leverték az első zárógát első cölöpeit, és akkor is, mikor 1841. augusztus 24-én, ünnepélyes keretek között megtörtént a Lánchíd alapkőletétele.

Amikor csak tehette, személyesen látogatott ki az építkezésre. A munkások nem csak ismerték, de kifejezetten szerették is a figyelmes Széchenyit, aki gyakran megadjándékozta őket.

A legnagyobb Magyar nem hiányozhatott a jelenlévők közül akkor sem, mikor 1848. július 18-án az utolsó láncot húzták fel a hídra. Mindenki várakozásteljesen figyelte az emelődarut, amely azonban nem bírta a nyolcezer mázsás terhet és váratlanul leszakadt. Magával rántotta a munkahidat is, amelyen Széchenyi mellett Clark Ádám, az építkezés vezetője is állt. Mindketten a Duna hideg vizébe zuhantak, de a nagy ijedség ellenére szerencsésen partra úsztak. Bizonyosan még tetőtől talpig vizesen, rögtön a “hideg fürdő“ után, fogadást kötöttek, amelyet aztán Clark Ádám nyert meg, miután hat nap alatt sikerült kijavítania a hibát, melyet ez a váratlan baleset okozott.

Kép forrása: Fortepan / Kiss László

6 krajcáros viteldíj és 20 krajcáros belépőjegy - ennyibe került a pihenés egykor a Margit-szigeten

A Duna valódi gyöngyszeme a Margit-sziget, amely sokak számára vált kedvenc hellyé az idők során. Arany János például minden nyarat itt töltött és idős korában is gyakran látogatott el ide. Bőrkötéses, kapcsos könyvébe írta serényen a verseket a híres tölgyfák alatt. A szigetre azonban nem mindig volt engedélyezett a bejárás, és hosszú időn át csak belépő fejében lehetett látogatni. Míg nem volt híd, addig kizárólag vízi úton lehetett megközelíteni, így a viteldíjat is meg kellett fizetni. Az 1800-as évek közepén oda-vissza hat ezüst krajczárért lehetett eljutni a szigetre, ahol ekkoriban indult meg igazán a fejlődés, amiről a Hölgyfutár napilap egy akkori számában így számoltak be: „Margit szigetének érdekessége növekedik, már nemcsak szúnyogok vannak ott elegendő mennyiségben és minőségben…”

Valóban, miután az országgyűlés 1790-ben a Habsburg uralkodót képviselő nádornak ajándékozta a területet, a bécsi Schönbrunn mintájára kezdték el parkosítani. Épült majorság, konyhakert, gyümölcsös, és még néhány szőlőültetvény is, így mikor a nádor meghívására 1814-ben I. Sándor cár, III. Frigyes Vilmos porosz király és I. Ferenc magyar király a szigetre látogattak, már szüretet is tarthattak a tiszteletükre. A 19. század második felében megépült a híres gyógyfürdő is. A szigetet megnyitották a nagyközönség előtt, 10-20 krajcáros belépőjegy fejében bárki látogathatta. A sziget 1908-ig volt magántulajdonban, ekkor 11 millió koronáért megvásárolta az állam és törvényben is rögzítették, hogy „...a Sziget örök időkre nyilvános kertként tartandó fenn.”, a belépődíj azonban még 1948-ig fennmaradt.

Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

Ismerd meg közelebbről a város titkait!

Ha imádod az ilyen történeteket, akkor az idén 15. éves Imagine sétáit neked találták ki! Különleges helyszínek, autentikus városélmény, kikapcsolódás és tanulás vár rád az izgalmas programokon. Budapest mellett több vidéki városban is csatlakozhatsz a számos tematika közül valamelyikhez, sőt, privát programként vagy csapatépítőként is kérdheted! Az Imagine városi sétáiról bővebben itt olvashatsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Ahol a családtagok is csak hátratett kézzel közlekedhettek
Exkluzív könyvsétán fedeztük fel a Hatvany család életének budavári helyszíneit

Link másolása

Izgalmas könyvsétával rukkolt elő a hosszúlépés.járunk? és a Libri Kiadó. Mi az elsők között fedezhettük fel a legendás Hatvany család életének budavári helyszíneit Hatvany Helga új, Viharos idők című családtörténeti memoárja nyomán.

Az exkluzív épületbejárásokon maga az írónő is részt vett, és izgalmas, személyes anekdotákkal egészítette ki a sétát.

A Hatvany családról eddig méltatlanul keveset tudtunk, pedig Magyarország nélkülük teljesen máshogy festene. Az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában felemelkedő zsidó új arisztokrácia leggazdagabb családjának tagjai voltak: gyárosok, mecénások, írók, képzőművészek, túlélők, akiket irigyeltek és csodáltak kortársaik.

Hatvany-festmények a Lónyay-Hatvany villában

Első állomásunk a Lónyay-Hatvany villa épülete volt, ahol ma az Aranybástya étterem működik.

A villát az I. világháború idején vásárolt meg a műgyűjtő Hatvany Ferenc, aki itt tartotta a világ legnagyobb múzeumaival vetekedő kollekcióját: Manet, Delacroix, Courbet és Ingres művei mellett kiemelkedő volt szőnyeggyűjteménye is.

Miközben az újjáépített villa kulisszái között sétálunk, megismertük e műalkotások szégyenletes kifosztásának szomorú történetét is.

A valaha volt legnagyobb magyar magángyűjteményt egymás után rabolták ki az SS, a Vörös Hadsereg és az angolszász szövetségesek tisztjei.

A kiállítótérben megnézhettük viszont azokat a műveket, melyeket a festőként is jelentős Hatvany Ferenc alkotott.

Köztük az egyik legérdekesebb a Hatvanban lévő Hatvany-kastélyt ábrázolja, ahol a magyar elit színe java megfordult. Rend szerint itt került sor a „kiöntés” nevű eseményre is, amikor a család minden tagja összeadta az üzleteiből származó bevételét, majd szétosztották egymás között, hogy aztán műalkotásokat vegyenek, befektessenek és művészeket támogassanak belőle.

A Hatvany család felemelkedésének végül a holokauszt, majd az államosítás vetett véget. Megismertük a szomorú sorsú Hatvany Irén történetét is. Az írónő elmesélte, hogy Irén és férje felfogadtak valakit, aki kimenekítette volna őket az országból 1944-ben. Egy igen komoly összeget, egymillió pengőt fizettek ezért, ami ma nagyjából százmillió forintnak felel meg.

Eljutottak a Budaörsi Repülőtérre, ahol a segítséget ígérő ember személyesen adta át őket a Gestapónak.

Mindketten Auschwitzban haltak meg. Ők voltak az egyetlen tagjai a családnak, akik a holokauszt áldozatai lettek.

Sétánk során megálltunk a Kard utca táblája alatt is. Az írónő elmesélte, hogy a háború után Hatvany Lajos utcának hívták. A rendszerváltás után azonban az akkori kormány minden utcát visszakeresztelt a háború előtti névre.

Itt mesélt az írónő arról is, hogy milyen volt a Kádár-korszakban korábbi arisztokrataként élni Magyarországon. Sokszor kérdezték tőle, hogy ő is annak a Hatvany családnak a tagja-e, ami nagy büszkeséggel töltötte el. Osztálytársai gyakran viccelődtek azzal, bárónőnek szólították, ugyanakkor elmonda azt is, hogy nem szeretett volna ezzel kilógni a többi gyerek közül.

Az irodalmár báró háza, ahol Thomas Mann is megszállt

A séta során ellátogattunk Hatvany Lajos budapesti otthonába is. Ő volt a Hatvany család talán legismertebb tagja. Barátai Lacinak szólították. Zsidó arisztokrataként elképesztő luxusban nőtt fel, és esze ágában sem volt a családi üzletet folytatni. Irodalmi pályára lépett, és jelentős életművet hagyott maga után.

Még fontosabb volt azonban mecénási tevékenysége. Neki köszönhetően maradt fent a Nyugat, rendszeresen támogatta Ady Endrét, József Attilát, és Thomas Mann is mindig itt szállt meg, amikor Budapestre látogatott. Ezzel kapcsolatban a sétán hallhattunk egy humoros anekdotát is.

Hatvany rávette Thomas Mannt és Bartók Bélát, hogy jelentsenek beteget, és örömzenélést tartottak, miközben hivatalos fogadásokon kellett volna részt venniük.

Hatvany Lajosról úgy tartják, - ő nem a műtárgyakat, hanem - az embereket gyűjtötte. 1930-as években ebben a Bécsikapu téri palotában gyűlt össze rendszeresen a magyar értelmiség progresszív tábora.

Erdődy-Hatvany palota, az irigyelt partik színhelye

Utolsó állomásunk a Zenetudományi Intézet volt, aminek homlokzaton a mai napig látható a Hatvany-címer.

Itt az Erdődy-Hatvany palota egy külön szalonjában őrizték Hatvany-Deutsch báróné több mint ezer darabos porcelángyűjteményét. Az írónő ezzel kapcsolatban mesélt édesapja gyerekkoráról is.

A kis Hatvany József a porcelánteremben csak hátratett kézzel közlekedhetett.

Illetve a nagymamánál az étkezések alkalmával egy könyvvel a fején, illetve egy-egy könyvvel a hóna alatt kellett elsajátítania a helyes tartást.

A sétán bejutottunk az egyetlen, változatlan formában megmaradt terembe, az emeleti szalonba. A kor influenszerének tekinthető Hatvany Lili bárónő itt adta Budapest-szerte irigyelt partijait. Az ékszerész Cartier család és a hollywoodi filmcsillagok mellett mindenki megfordult itt, aki a két világháború közti társasági életben számított.

Hatvany Lili már befutott forgatókönyvíró volt Amerikában, amikor 1937-ben elfogadott egy állásajánlatot Hollywoodban. Ebben a palotában volt a búcsúbulija, ahol hajnalig mulattak. Búcsúztatása pedig igazi tömegjelenetté változott a pályaudvaron. Minden ismerőse megjelent, és virágokkal, zserbókkal halmozták el Lilit. Nem örökre búcsúzott, mégis úgy alakult, hogy soha többé nem jött haza Magyarországra.

Ha téged is érdekelnek a legendás dinasztia egykori palotáit, elmerülnél az új zsidó arisztokrácia partijainak sűrűjében, és megismernéd a valaha volt legnagyobb magyar műgyűjtemény történetét, akkor jelentkezz te is a könyvsétára. Részletek a Hosszúlépés honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kiderült, mikor nyitják meg a felújított Corvin áruházat a Blahán
A felújítás után SPAR élelmiszer áruház, DM drogéria, Erste Bank fiók, a Hanami szusi, Tejmadár és Solinfo Café is lesz majd az üzletközpontban.

Link másolása

A Józsefvárosi Újság írta meg elsőként, hogy október 19-én nyit a felújított Corvin áruház, azaz új nevén Corvin Palace.

A lap szerint az utcafrontról elérhető két üzlet, egy patika és egy Libri könyvesbolt már meg is nyílt, és jelenleg a többi üzlet berendezésén dolgoznak.

Az 1926-ban nyílt Corvinban volt már kalapszalon, szőnyegbolt, színházjegy-iroda, étterem, kávézó és gyorsfényképész is - idézte fel a régi áruházat a lap.

Korábban írtunk róla, hogy a Corvin Áruház az egyik legrégebbi budapesti nagyáruház volt. Az épületet Reiss Zoltán tervei alapján építették meg, és klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatot kapott.

Az épület helyreállítása és a tér rekonstrukciója 2021-ben kezdődött meg, és ha elkészül, három szinten kereskedelmi, és négy szinten iroda funkciót tölt majd be, összesen 16.500 négyzetméteren. A tetőszinten pedig egy panoráma terasz lesz kialakítva.

A felújítás után SPAR élelmiszer áruház, DM drogéria, Erste Bank fiók, a Hanami szusi, Tejmadár és Solinfo Café is lesz majd az üzletközpontban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Rengeteg lesz a lezárás a hétvégén a fővárosban – itt kell figyelni az autómentes napokon
Az Európai Mobilitási Hét hétvégéjén számos program várja a városlakókat. Emiatt több helyen nem lehet autóval közlekedni, és sok busz, villamos és troli módosítva közlekedik.

Link másolása

Lezárják a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Lónyay utcáig a hétvégén az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódó autómentes hétvége miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Hozzátették: ezen kívül a rendezvény további helyszínéül szolgál a Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti gyalogosoknak megnyitott pesti alsó rakpart is.

Azt írták, a lezárások miatt szombaton és vasárnap a kiskörúti 47-es, 48-as, 49-es villamosok nem közlekednek, a 61-es és 56A villamosok azonban meghosszabbított útvonalon járnak. A 61-es villamos Hűvösvölgy és a Városház tér végállomás között, az 56A villamos pedig Hűvösvölgy és Kelenföld vasútállomás között jár majd.

Közölték azt is, a 83-as trolibusz, a 15-ös autóbusz és az éjszakai 934-es és 979-es buszok a belváros felé módosított útvonalon, a Közraktár utca helyett a Lónyay utcán keresztül érik el a Kálvin teret és nem érintik a Fővám teret. A 15-ös autóbusz Boráros tér felé a József Attila utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút-Kálvin tér útvonalon jár, nem érinti a Széchenyi István tér és a Fővám tér közötti megállókat. A 9-es, 15-ös és 100E buszok, valamint a 72-es trolibuszok az Astoriánál mindkét irányban a villamosmegálló helyett a közúton, a 914-es éjszakai busz megállójában állnak meg.

A BKK tájékoztatása szerint a Vámház körúton mindkét napon 10 és 18 óra között járműbemutatót tartanak a villamospályán.

A Szabadság híd lezárása idején az M4-es metró, valamint a változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekedő 7-es és 133E autóbuszok, a belvárosi szakaszon a kiskörúti villamosforgalom szüneteltetése miatt az ott közlekedő M3-as metró, a 9-es és 15-ös autóbuszok és a 72-es trolibuszok igénybevételét ajánlja a BKK.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Luxus élmény történelmi falak között - eltöltöttünk egy estét az Anantara New York Palace Budapest Hotelben
Ha van bakancslistás hotelélmény, akkor ez az!

Link másolása

Utazásaink során a hotelszoba sokszor csak a programok közötti megpihenés színtere. De ha az Anantara New York Palace Budapest Hotel egyik lakosztályában szállunk meg, sokkal többet kapunk majd egy kényelmes ágynál.

A szálloda történelmi múltja, díszes falai, monumentális oszlopai egyedi hangulatot árasztanak, így amint belép az ember, egy telesen más világba kerül.

De a luxus ebben az esetben egyáltalán nem rideg és barátságtalan. A világos terek, a meleg árnyalatok annak ellenére is otthonosnak hatnak, hogy egy tekintélyt parancsoló épületről van szó.

Rossz választás nincs. Ha egy deluxe szobában szállunk meg, akkor is élvezhetjük a szálloda számtalan előnyét, de én most a "Sweet Suite" élményt fogom bemutatni nektek, ami a Junior lakosztálytól felfelé érvényes.

A New York-palota az Erzsébet körút 9–11. szám alatt található, és 1894-ben épült.

Eredetileg bérlakásokat is magában foglaló biztosítótársasági székháznak épült, majd 1945 után irodaházként funkcionált. 2006 óta luxusszálloda, 2020 óta Anantara New York Palace Budapest Hotel néven üzemel.

A négyemeletes, historizáló stílusú, főként barokk és reneszánsz hatást tükröző palota napjainkig a Nagykörút egyik legimpozánsabb épülete. Architektonikai és homlokzati kialakítását elsősorban a neobarokk hatás jellemzi.

A főbejárat az aulán keresztül egy négyszög alaprajzú, olaszos hangulatú palotaudvarba vezet, amelyet három oldaláról négyszintes loggia szegélyez. A földszint nagy részét a magyar főváros azóta is egyik legszebb neobarokk enteriőrje, a háromhajós, többszintes, erkélyekkel, karzatokkal tagolt, csavart oszlopokkal és árkádívekkel, a szinteket szobordíszes lépcsőkkel áthidaló New York Kávéház foglalja el.

Már az érkezésünk és a fogadtatásunk is exkluzív:

A transzfer szolgáltatás benne van az árban, így a ha repülővel érkezünk, egyenesen a szállodába visznek minket, és a visszautunk is hasonlóan zökkenőmentes lesz.

Egy külön pultnál történik a bejelentkezés, ahol egy itallapról választhatunk magunknak frissítőt. Kávéval, borral vagy akár pezsgővel is koccinthatunk a megérkezés örömére.

A pompás folyosónál és lobbynál pedig csak egy jobb dolog van: maga a lakosztály.

A luxus kategóriába eső szállodai szobák sokszor hatnak ridegnek. Mivel az otthont idéző apró tárgyak hiányoznak, máshogy kell megteremteni a hangulatot.

A lakosztály, amiben én szállhattam meg, egyszerre volt lenyűgöző és barátságos. És külön öröm, hogy ezt nem egy óriási, ágy fölé helyezett festménnyel érték el.

A jacquard mintájú fotel, a tapéta arany madarai, a márványlapokkal és mozaikkal kirakott fürdőszoba kellemes egésszé állnak össze.

És várt itt rám még egy meglepetés.

A hotel földszintjén található New York Kávéház az 1900-as években itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar történelembe. Itt találkoztak a híres nyugatosok is, akik a Nyugat című folyóirat számára alkottak. A lap a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt.

A lap emlékének tisztelegtek a dohányzóasztalon elhelyezett, édes válogatással is. Ráadásul a sütemények mellett maga az újság lapja is ehető volt. Aprónak tűnő, de mégis különösen izgalmas ajándék volt ez.

A szobához megannyi extra szolgáltatás tartozik még.

A minibár-sarok alkoholmentes üdítői, kávéi, teái közül szabadon fogyaszthatunk, és a fürdőszoba pipererészlege is tartalmaz minden fontos apróságot.

Ide nem kell magunkkal cipelni sem a hajkefénket, sem a kedvenc tusfürdőnket, mert mindenből prémium minőség van bekészítve.

Ha vasalásra van szükségünk, azt is térítésmentesen intézik nekünk.

És vannak azok az apróságok, amik szinte észrevétlenül tesznek hozzá az egész élményhez: például ha megkívánunk egy alkoholos italt (ezek közül térítés ellenében tudunk fogyasztani), különböző üveg poharak állnak a rendelkezésünkre. Egy jó bort ugyanis egészen szomorú érzés vizespohárból inni.

A prémium érzetet az is növeli, hogy a szálloda ahol csak tud, műanyagmentes megoldásokat használ. A szobakártya, a fogkefe, a borotva és a fésű is minőségi fából készül.

És ne felejtsük el, hogy a szállóvendégek egy minden igényt kielégítő wellness részleget is igénybe vehetnek a tartózkodásuk alatt. Erről ITT írtam már bővebben.

A hotelben a kávéház mellett étterem és koktélbár is található, de én annyira élveztem a szobám nyújtotta kényelmet, hogy inkább a szobaszervizt választottam, és a tökéletes magyar-amerikai kombinációt rendeltem meg:

Gulyáslevest és Anantara nyitott club szendvicset, sült burgonyával.

A tálalás és az ízek is éttermi minőséget képviselnek.

Reggel felemás érzésekkel ébredetem, mert semmi kedvem sem volt elhagyni a szobát, de várt még rám egy kihagyhatatlan élmény: a reggeli a Kávéházban.

A New York Kávéház 2011-ben egy nemzetközi verseny során elnyerte "A Világ Legszebb Kávéháza" címet, és vált közkedvelt turistalátványossággá. Ennek megfelelően a mai napig óriási érdeklődés övezi, és nem könnyű helyet találni egy-egy asztalnál.

Viszont a szállóvendégek egészen 11 óráig élvezhetik a Kávéház hangulatát egy lezárt részen, bőséges reggeli mellett.

És amikor azt mondom, hogy bőséges, akkor azt úgy értem, hogy életemben nem láttam még ennyi finomságot egy helyen.

Két óriási pulton sorakoznak az édes és sós elemek, és ezek mellett még étlapról is rendelhetünk különböző reggeliket.

A tökéletes Egg Benedictem felett pedig folyamatosan az épület apró részleteit csodáltam. Egészen szürreális élmény, hogy ott hajthattam le a fejem, és ott kortyolhattam el a reggeli kávémat, ahol Ady Endre vagy éppen Kosztolányi Dezső is alkotott.

Ennél gazdagabb élményt aligha adhat egy nap egy hotelben.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk