BUDAPEST
A Rovatból

10 fejlesztés, amivel már te is találkozhatsz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Az utasok véleménye alapján a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító repterek közül a legjobb európai reptérnek választották, azóta is sorra nyeri a díjakat! Mutatunk pár újdonságot, aminek köszönhetően még kellemesebben indul az utazás.

Link másolása

Hazánkban a legtöbb utas a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről száll fel vagy éppen száll le. A legtöbben már csak a mai, modern formáját, és a kettes terminál épületét ismerik a Ferihegy, majd Liszt Ferenc nevét viselő budapesti repülőtérnek, története azonban egészen a 20. század közepéig nyúlik vissza – 73 évvel ezelőtt, 1950. május 7-én nyitotta meg kapuit.

Az elmúlt 4,5 évben számos kapacitásbővítő, infrastrukturális, fenntarthatósági és egyéb utasélményt növelő fejlesztésen esett át, ami idénre már a 100 milliárdot is meghaladta. Mindeközben az egyik legrangosabb elismerést is maguknak tudhatják: a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (Airports Council International, ACI) jelentette be, hogy az utasok véleménye alapján 2022-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lett a legjobb európai repülőtér a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolítók között.

Ez a díj azért is nagy szó, mert egy kizárólag az utasok visszajelzéseiből álló, független, nemzetközi felmérésen alapul és az egyik legrangosabb elismerés, amelyet repülőtér kaphat. Emellett a légikikötő zsinórban a 10. alkalommal is elnyerte a régió legjobb repülőterének járó Skytrax díjat, illetve a közelmúltban megszerezte a nemzetközi WELL Health-Safety Rating minősítést is, amely igazolja, hogy a Budapest Airport minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az utasok és a személyzet biztonságát és egészségét garantálni tudja. A minősítési folyamat során független szakértők öt fókuszterületet vizsgáltak az utasterminálokon (tisztaság, vészhelyzeti készültség, egészségügy, levegő- és vízminőség, érdekelt felek bevonása). A minősítést korábban kizárólag amerikai és kanadai repülőterek érdemelték ki.

Összegyűjtöttünk pár olyan szeretni való újdonságot ami bizonyítja, hogy miért is érdemelhette ki ezeket a díjakat!

1. Könnyebb tájékozódás

A terminálinformációs munkatársak mellett most már információs totemek is segítik a repülőtéri tájékozódást, a látássérült utasok számára pedig nyár óta a földi oldalon is rendelkezésre állnak taktilis sávok, de a repülőtér nemcsak ezzel segít a vak és gyengén látó utasainak, hanem navigációs alkalmazással is. Az Android és iOS eszközökre is letölthető alkalmazást az ausztrál BindiMaps nevű cég hozta el Budapestre. A hangalapú vezérlés egyelőre angol nyelven működik: az utas a telefonján elérhető kisegítő szolgáltatás segítségével bediktálja az applikációba a kívánt úticélt, az alkalmazás pedig 2-4 cm pontossággal elnavigálja őt a kiválasztott helyszínre. A fejlesztés precizitását jól mutatja, hogy az alkalmazás a női és férfi mosdókat is megkülönbözteti. A Budapest Airport az alkalmazás népszerűségétől függően a jövőben magyar nyelven is elérhetővé teszi a programot.

2. Rövid várakozási idők

A covid óta elképesztő várakozási idők, eddig elképzelhetetlennek tűnő sorok nehezítették és még mindig nehezítik az utasok dolgát számos repülőtéren – de nem Budapesten. Itt szerencsére soha nincsenek a biztonsági ellenőrzéseknél nagyon hosszú sorok. A várakozási idő a nyári csúcsidőszakban sem haladta meg a tíz percet, köszönhetően többek között annak, hogy a kisebb műszaki eszközöket átvilágítás előtt már nem kell kivenni a kézipoggyászból. A gyors áthaladást és ellenőrzést segíti még a 12 automata útlevélkezelő kapu is.

3. Honlapon és kijelzőn is látható a várakozási idő

Gyakori a kérdés, hogy mennyivel előre kell a reptérre kimenni. Ez természetesen függ attól, hogy EU-n belül vagy azon túl utazunk, melyik légitársasággal, van-e feladott csomagunk. De egyvalamit nem kell találgatni: hogy a terminálra érkezve mennyi idő alatt juthatunk át az utasbiztonsági ellenőrzésen. Ez ugyanis megtalálható a Budapest Airport weblapján. Az épületben a pontos várakozási időt kijelző monitorok már tavaly óta jelzik ezt az információt, viszont már a repülőtérre érkezés előtt is megnézhetik az utasok.

4. Előre felcímkézhetők a bőröndök

A Budapest Airport nemrég vezette be az önkiszolgáló poggyászfeladást, így nem kell beállnia a check-in pultok előtti sorokba annak, aki a résztvevő légitársaságok valamelyikével utazik. A terminálépület bejáratánál vagy a check-in csarnokban található 26 db automata előnye, hogy egy erre szolgáló poggyászfeladó pultnál lehet lemérni a poggyász súlyát, majd a kinyomtatott vagy az elektronikus beszállókártyán feltüntetett vonalkódot beszkennelve már ki is nyomtatja a poggyászcímkét.

A biztonsági cetli lehúzását követően már csak fel kell ragasztani a bőröndre, majd odasétálni a futószalag mellett levő másik szerkezethez, ahol be kell olvasni egy kézi szkennerrel a poggyászcímke vonalkódját, és ha az rendben van (nem túlsúlyos a csomag), már indul is a szalagon a csomag az útjára. Ilyen szerkezetek már mindkét terminálon üzemelnek, sőt, poggyászcímkét akár a Kálvin téren is lehet nyomtatni a belvárosban.

A szolgáltatások és a résztvevő légitársaságok köre folyamatosan bővül; hamarosan poggyászfóliázásra és a csomagméret ellenőrzésre is lehetőség lesz az üzletben, hogy elkerülhető legyen a csúcsidőben megnövekedett repülőtéri várakozás. A helyszínen egyébként négy képernyőn közvetített oktatóvideó és a Budapest Airport terminál információs kollégái is segítenek, ha bárki elakadna.

5. Privát szféra és énidő

Az elmúlt hónapok egyik újítása az a négy darab, egyenként kétfős, hangszigetelt csendes fülke, amelyek nyugodt környezetet biztosítanak azoknak, akik koncentrált olvasással vagy megbeszélések lebonyolításával szeretnék tölteni a várakozási időt, vagy egyszerűen egy kis egyedüllétre vágynak.

Továbbá a lelkes olvasók külön olvasósarkot is kaptak az 1. mólóként és a B utasmólóként ismert indulási területeken, ahol kényelmes foteleket és a repülőtéren töltött időre Pocket autamatát is tettek, ami a Pier 1-en található.

A zenei beállítottságú utazók a B oldali utasmóló bejáratánál kihelyezett zongorán mutathatják meg tehetségüket, vagy élvezhetik utastársaik játékát.

6. Még több lehetőség az elektronikus eszközök töltésére a repülőtéren

Összesen 11 új töltőállomást helyeztek ki a repülőtér biztonsági ellenőrzés előtti (földi) oldalára. A töltőállomások mindegyike 6 db USB-C és 6 db USB-A, 3 db európai szabványnak megfelelő és 1 db Egyesült Királyságbeli szabványnak megfelelő, továbbá 4 db indukciós töltőegységgel rendelkezik, így mindenki megtalálhatja az eszközeinek megfelelő töltési lehetőséget.

Az újonnan telepített állomásokon felül a repülőtér tranzit területén belül továbbra is van lehetőség az eddig megszokott állomásokon az elektronikus egységek töltésére, mint például az A oldali utasmólón az összes utasülésnél, valamint az éttermek területén a bárpultokban is. Emellett az se mellékes, hogy van ingyenes wifi és megbízhatóan működik!

7. Esztétikus és komfortos az 1. utasmóló

Különösen lakályos lett a schengeni kapuk legtávolabbi része, amely a 17-es kapuknál kezdődik (a 2020-ban átadott 1. utasmóló). Itt abszolút skandináv stílusú design, stilizált fák fogadnak hazai őshonos madarakkal, különleges lámpatestek, és – ami a legszuperebb – egy csocsóasztal!

Itt lett kialakítva egy gyerekparadicsom is, ahol a lurkók egy mini-repülőtér világába csöppenhetnek, ahol maguk irányíthatják a forgalmat, repülőgépre szállhatnak, és birtokba vehetik azt a futópályát, amely a budapesti légikikötő 1-es pályájának kicsinyített mása. A gyermekjátszó biztonságos és örömteli várakozást kínál a legkisebbeknek, hogy a nyaralás élménye számukra is már a repülőtéren kezdetét vegye.

8. Új baba-mama szobák és babakocsi-tárolók a terminálon

Május végén újabb 4 baba-mama szobát adtak át a terminálépületekben, ahol a szülők privát módon, minden szükséges kényelmi szolgáltatást megkapva tudják ellátni kisgyermekeiket. Minden szoba rendelkezik fotellel, szekrénnyel és pelenkázóval, valamint mikrohullámú sütővel is azok számára, akik ételt szeretnének melegíteni gyermekeiknek.

Emellett ingyenes babakocsikat is elérhetővé tettek annak érdekében, hogy a kisgyermekkel érkező utasok komfortosan és könnyedén tudjanak mozogni a repülőtéren. Az ingyenesen elvehető babakocsikat a biztonsági ellenőrzést követően lehet használni, egészen a felszállásig. A terminálokon összesen 4 babakocsi-tároló és 12 darab babakocsi található, amelyet igény szerint bővítenek majd a jövőben.

9. Vény nélkül kapható gyógyszerek

A Spar mellett nyílt meg az Universal Airport HUB, ahol az eddigi termékkínálat (SIM-kártya, Budapest Card) mellett vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények is kaphatóak. Az elérhető termékek köre folyamatosan bővül, de már jelenleg is közel ötvenféle készítményből lehet választani. Az üzlet éjjel-nappal nyitva tart.

10. Környezetbarát ivókutak

A mosdók kapacitása is 70 százalékkal bővült az elmúlt években, így már 28 mosdóblokk használható a terminálokon. Továbbá 13 új ivókút biztosítja a friss ivóvizet. Ez azért szuper, mert a biztonsági ellenőrzés után – ahová üres vizespalackkal kell érkeznünk – újratölthetjük a kulacsot, amit felvihetünk a repülőre. Mindezzel nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem a környezetet is óvjuk azáltal, hogy elkerüljük a műanyagpalackok vásárlását.

A bevezetőben említett díjak és a fenti pozitív példák mellett számos olyan aspektusa van a Budapest Airport működésének, melyek nincsenek annyira szem előtt, de amelyeket ugyanolyan magas szinten ismernek el. Ilyen például az, hogy a Budapest Airport tagja annak a mindössze 34 reptérből álló csapatnak, melyek karbonsemlegesen működnek, kaptak már díjat kimagasló marketing és kommunikációs tevékenységükre, mint ahogy munkáltatóként is arany fokozatú minősítést szereztek.

Azt viszont mindenki láthatja, hogy a repülőtér nemcsak színvonalasan teljesít, hanem tényleg figyel ránk is. Ezt támasztja alá a számos kiállítás, melyet időnként az utasok vagy épp a spotterek fotóiból állítanak össze, a rendkívül népszerű Korda-örökzöld, a Reptér-klip újraforgatása és a reptéri Korda-koncert, vagy például a Runway Run rendezvénysorozat, amely a nevezési díjakból minden évben több millió forintnyi összeget gyűjt össze jótékony célokra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Új coffice várja a freelancereket és a digitális nomádokat a Margit körúton - ismerd meg a KLIQ Coffice-t!
Ideális választás azoknak, akik inspiráló helyszínt keresnek a napi munkához, üzleti találkozókra vagy egyszerűen csak egy kellemes kávézásra vágynak.

Link másolása

Buda szívében, a Margit körúton kibontakozó, egyre pezsgőbb közösségi élet közepette egy új kávézó és munkaterület nyitotta meg kapuit, kifejezetten azokra szabva, akik rugalmas munkakörnyezetre vágynak. A KLIQ Coffice egyedülállóan ötvözi a coworking tér nyújtotta rugalmasságot és a kávézói élményt. Nem csak a modern munkavégzés igényeit elégíti ki, hanem figyelmet fordít az ízletes, gondosan válogatott alapanyagokból készült harapnivalók és italok kínálatára is. Ideális választás azoknak, akik inspiráló helyszínt keresnek a napi munkához, üzleti találkozókra vagy egyszerűen csak egy kellemes kávézásra vágynak.

A KLIQ Coffice új színfolt a coworking kultúrában

Egy hely, ahol a kávé élvezete mellett tárgyalhatsz, prezentálhatsz, és mindezt egy segítőkész közösségben teheted, ahol a munkavégzés minden feltétele adott. A lokáció nem csupán a könnyű hozzáférhetőség miatt megfelelő, de a budai oldal szellemiségét is magában hordozza.

A produktivitás és a kreativitás fontos szerepet játszik a KLIQ Coffice életében és ezt minden apró lépéssel igyekeznek is támogatni a tulajdonosok, ahogy ezt a szlogen is összefoglalja “Be inspired in a comfy place to get things done.” A hely designja is ezt a célt szolgálja, minden részletében a kényelmet és a funkcionalitást helyezve előtérbe.

A kialakítás során kiemelt figyelmet fordítottak a digitális nomádok és a távmunkát végzők igényeire. Az asztalok és ülőhelyek sokfélesége lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a legkényelmesebb munkapozíciót, legyen szó akár egy hagyományos asztalról, egy magas állóasztalról, vagy egy kényelmes fotelről. A kávézóban minden adott a zavartalan munkavégzéshez - minden asztalnál elérhető konnektorok, mobiltelefon-töltők és laptoptartó párnák várják a dolgozni vágyókat.

A KLIQ Coffice nem csupán egy munkahely, vagy kávézó, hanem egy közösségi tér is, ahol a látogatók kapcsolatokat építhetnek. A helyszín ösztönzi a szakmai találkozókat és a networkinget, hiszen a coworking kultúra fontos része a személyes kapcsolódás és inspiráló véleménycsere. A szabadon lapozható könyvek pedig lehetőséget kínálnak a feltöltődésre és az önképzésre.

Fotós: Hegyi Júlia Lily

Üzleti megbeszélések újratöltve

A szolgáltatások skálája igazodik a modern vállalkozó és szabadúszó igényeihez, legyen szó egy üzleti megbeszélés helyszínéről vagy egy személyre szabott reggeliről. Ezek közé tartozik a "Meeting table" csomag, amely ideális megoldást nyújt üzleti találkozókra. A csomag tartalmaz asztalbérlést, frissen főzött kávét, valamint egészséges, agyműködést serkentő snackeket, így garantálva, hogy a megbeszélések a lehető legproduktívabbak legyenek. Továbbá, üzleti reggelik személyre szabható választékát kínálják 2, 4 vagy 6 fő részére, lehetőséget biztosítva a vendégeknek, hogy édes vagy sós reggelivel, frissítő limonádéval és kiváló minőségű kávéval kezdjék a napot.

KLIQ Coffice - coworking kávézóba csomagolva

A KLIQ Coffice nem csak munkateret, hanem egy olyan társasági helyszínt is kínál, ahol a pult mögött álló segítőkész csapat mellett a többi látogató is nyitott a közös gondolkodásra és az új ötletek megosztására. A nappali munka után a helyszín esténként különböző programokkal válik a városi élet részévé: a KLIQ Talks beszélgetésektől kezdve a különféle meetupokon és workshopokon át egészen az üzleti könyvklubig. Ezzel egy multifunkcionális térként szolgál, ahol a munka és a személyes fejlődés kéz a kézben jár. Mindehhez társul alkalmanként egy-egy kiállítás megnyitó, így időről-időre újabb műalkotások kerülnek a falakra. Így válik a városi élet egy dinamikus és inspiráló szigetévé.

A KLIQ Coffice rendezvények mellett nyugodtan lehet a helyszínnel tervezni akkor is, ha saját esemény szervezéséről van szó, vagy a teljes helyszínt ki szeretné valaki bérelni. Ehhez a teljes infrastruktúra rendelkezésre áll egy nagy TV-vel, Apple eszközökkel, de a klasszikus flipchart, vagy nyomtató is igénybe vehető.

Fotós: Hegyi Júlia Lily

Ahol a Nutella és a matcha turmix is otthonra talál

A helyszín büszkén szolgál fel olyan ételeket és italokat, amelyek nem csupán a nap folyamán adnak energiát, hanem az ízlelőbimbókat is kényeztetik. A gondosan válogatott alapanyagokból készült szendvicsek mellett a kávézó egyedi finomságokat is kínál - kérhetsz Nutellát kanállal, termelői mézzel készült vajas-mézes molnárkát vagy frissítő matcha turmixot is.

A finom falatok mellett a hazai pörkölésű CafeNash kávékat kortyolhatunk, ami kétségkívül megadja a nap keretét, legyen az a Green Balance 100% arabica, el salvadori kávéból készült latte, vagy a Castro Cuba-ból, kubai Serrano Superior arabica kávészemekből varázsolt tüzes, eredeti ízű doppio.

KLIQ Coffice megnyitása a modern munkavégzési formák támogatásával nem csak a helyi freelancereknek és digitális nomádoknak kínál otthont, hanem mindenki számára, aki egy kreatív és inspiráló közösségi térre vágyik.

Aki tehát kedvet kapott hétköznapokon reggel fél 8-tól este 6 óráig élvezheti a KLIQ Coffice vendégszeretetét  Budapesten a Margit körút 38/A szám alatt. Az aktuális eseményekről és frissítésekről pedig a kávézó közösségi média oldalain lehet tájékozódni, ahol folyamatosan frissülő tartalom várják az érdeklődőket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.


Link másolása
KÖVESS MINKET: