hirdetés

BALATON

Idén sem marad el a Cirkuszok Éjszakája – utcát neveztek el a Richter családról Balatonlellén

Különleges névadó ünnepséggel indul el a Magyar Nemzeti Cirkusz nyári szezonja a Balatonon, ahol idén is megtartják a Cirkuszok Éjszakáját.

Link másolása

hirdetés

Idén sem marad el a Cirkuszok Éjszakája, és lesz vízicirkusz is – azaz artistamutatványok hajókon a Balaton vizén.

„Balatonlelle a második otthonunk, én gyakorlatilag itt nőttem fel. A Cirkusz tér mellett – ahol állomásozunk nyaranta - van egy kisebb utca, amely korábban nem volt elnevezve. Tavaly év végén Balantonlelle polgármestere, Kenéz István és képviselő testülete úgy döntött, hogy – tekintve családunk negyedszázados kötődését a városhoz - Richter utcának fogják elnevezni. Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy így megbecsül minket a város.

Jó érzés ehhez a közösséghez tartozni, és jó érzés ide visszatérni.” – jegyzi meg Ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója.

Július 1-én “The show must go on” címmel indul a nyári cirkuszi szezon, ami egészen augusztus 28-ig fog tartani. A premier előtt egy jótékonysági előadást is tart a társulat a Köszönjük Magyarország program keretein belül. Az eseményen a környék rászoruló családjait, valamint olyan közfeladatot ellátó személyeket látnak vendégül, akik aktívan kivették részüket a vírus elleni védekezésben.

Magyarország legnagyobb utazócirkusza egy teljesen új műsorral készül: produkciókkal, amelyeket itthon még nem láthattunk és a közönség korábbi kedvenceivel. Igazi unikumnak számít Ambra & Yves, az olasz-spanyol akrobata duó szereplése. „Ők a világ top artistái közé tartoznak, a nemzetközi cirkuszfesztiválok igazi sztárjai. Az idei évüket egyébként a világhírű Roncalli Cirkusz turnéján töltötték volna, csak a vírushelyzet miatt szabadultak fel, és tudták elfogadni a meghívásunkat” – meséli a cirkuszigazgató, aki azt is elárulta, hogy két produkciót láthatunk a párostól. Egy zsonglőr számot és egy kifejezetten nagy rizikójú levegő akrobata produkciót, amit tissue-n (elasztikus anyag) mutatnak be.

Nagy visszatérő a gyerekek kedvence, az olasz Steve, aki új poénokkal érkezik, illetve a Richter-csoport idén is bemutatja a Hungarikummá nyilvánított, világhírű lovasakrobata-számukat. Üde színfoltkén egy fiatal artista pár is lehetőséget kap a porondon egy különleges görkorcsolya számmal (Török Gergő és Váradi Dorottya, azaz a Skating Rebels).

hirdetés

A nyáron két nap csak a cirkuszról fog szólni, július 16-a és 17-e Cirkuszok Éjszakája ismét Balatonlellén. A műsorok mellett nem mindennapi családi és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket, akik ezúttal a kulisszatitkokba is betekintést nyernek.

Bővebben ITThirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

A Káli-medence egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű

A kilátóból elképesztő látvány tárul a szemünk elé, kedvcsinálónak megmutatjuk, mit láthatsz, ha te is útrakelsz és felfedezed ezt a valaha tenger borította, majd vulkánok által átalakított vidéket.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 13.


Link másolása

hirdetés

A nyári szezonon kívül is tartogat felfedeznivaló látványosságokat a Balaton és környéke. Ilyen természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók szelei is alakították, így alakultak ki a látványos kőtengerek is.

A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak.
Az egyik legszebb kilátás a Fekete-hegy tetején lévő kilátóból élvezhető, innen ellátni az egész Káli-medencére, de szép a látvány Tapolca és Tihany felé is. A medencében folyik a Burnót-patak, ami végül a távolból felvillanó Balatonba ömlik.

A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

A kőzetek mozgalmas múltról mesélnek. 10 millió éve még a Pannon-tenger hullámzott itt, majd vulkáni centrumok alakultak ki 6-3 millió éve, melyek kisebb kitöréseket is produkáltak. A leírások szerint a "kis" vulkánokból először gőzök és gázok jelentek meg, majd törmelékek és kőzetpor hullott a vízbe. Ebből jött létre a tufit, majd a tufa. Végül erre ömlött rá a láva, ami szabályos lefolyásokban szilárdult meg.

hirdetés

Az időjárás is megváltozott, a szél és a víz munkája nyomán lassanként lekoptak a felszínek, csak a bazalt állt ellent a viszontagságoknak. Legvégül már csak a vulkáni kúpok, a tanúhegyek őrizték meg a régi természeti katasztrófák emlékét. A látványos hegybelső Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritkaságnak számít.

A Balaton medencéje pedig még később, csak 15-20 ezer éve alakult ki és töltődött fel édesvízzel.

A 337 méter magas Hegyestű is egy tanúhegy, Zánka és Monoszló között.

Az eredeti formáját a bazaltbányászat alakította át. A kúp formát elveszítette, viszont a kitermelés miatt láthatóvá vált a hegy belseje,

belső szerkezete, a vulkáni kürtőben oszlopokká szilárdult bazalt. A kitermelés 1930-ban kezdődött, majd a védelemnek köszönhetően 1970-ben befejezték a kitermelést, így a hegy fele végül megmenekült.

A régi bánya természetvédelem alá került, a területet rendezték és az egykori bazaltbánya épületében egy kiállítást is készítettek, amely a hely természeti értékeit, a valaha volt bányászatot, a földtörténeti érdekességeket mutatja be.

A mai növényzetére jellemző a karsztbokorerdő és a cserszömörce, valamint a cseres-kocsánytalan tölgyesek. A táj adottságai pedig kiválóak szőlőtermesztésre.

A vidéket már őseink is felfedezték és lakták. Ásatások során Árpád-kori cserepeket és egy falgyűrűt is találtak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Videó: megbillentette a Balaton vizét a viharos szél

Csütörtökön délben 76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2021. október 21.


Link másolása

hirdetés

Közeledik a hidegfront – ezt jelzi az is, hogy viharos szél fúj a Dunántúlon. A legerősebb széllökések a 70-80 km/h-t is meghaladják, de néhol már a 90 km/h-t meghaladó lökések is voltak. A viharos szél a Balaton vizét is alaposan felkorbácsolja, sőt meg is billenti azt.

A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent. Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás. Az emelkedés a balantonfűzfői mérőponton is egyértelműen megfigyelhető: háromnegyed 8 és 12 között, 4 óra leforgása alatt 20 centit emelkedett a vízszint, 11 óra 45 perckor 123 centis volt a vízállás – írja az Időkép.

Ez azt jelenti, hogy Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között ugyanabban az időpontban 76 centi volt a különbség.

Ez jelentős, ám meg sem közelíti a tavaly februárban mért 97, illetve az eddigi legnagyobb, 101 centis kilengést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Az egyik legszebb kilátóhely a Fonyódon álló Nagyboldogasszony templom

A szépen felújított épület és környéke megér egy sétát.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. október 16.


Link másolása

hirdetés

Úgy tartják, hogy az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették majd többször is felújították és tovább díszítették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Egy nap alatt tizenegy embert kellett kimenteni a Balatonból

Mozgalmas napon vannak túl a balatoni vízimentők.

Link másolása

hirdetés

Október 9-én három esethez is riasztották a balatoni vízirendőröket, amelyek során 11 embert mentettek meg – írja a police.hu.

A bajba jutottak mind vitorlázók voltak. Köztük volt, aki műszaki hiba, volt, aki kifogyó üzemanyag, sőt olyan is volt, aki homokpadra futás miatt nem tudott volna a mentők segítsége nélkül kijutni a partra. A siófoki, balatonföldvári és balatonfüredi egységek három hajó tizenegy bajba jutott utasát segítették ki szorult helyzetükből.

A dömping miatt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: