hirdetés
szlavitics-ukrajna-csernobili-eromu.jpg

A titokzatos kisváros, amelyik Csernobilnak köszönheti az életét

SzE, Fotó: Youtube printscreen - szmo.hu
2019. július 21.


hirdetés

A várost annak idején szándékosan emberi léptékűre tervezték, ráadásul úgy, hogy nyomuk se legyen a szocializmus gigantikus emlékműveinek és patetikus Lenin-szobrainak. Az épületek egyike sem túlságosan magas, a háztömbök, utcák között és körül facsoportok, parkok, erdőcskék. Kanyargó járdák és bicikliutak. Csernobilt közvetlenül csak a likvidátorok emlékműve idézi.

A város központjában színház, szupermarket és adminisztratív épületek találhatók, sok a játszótér, a gyerek, a gyerekkel játszó vagy gyereket sétáltató anya. Kifejezetten megnyugtató a légkör – bár a város egyik lakója szerint, aki a Calvert Journalnak nyilatkozott egy éve, a város egy kissé beleragadt a múltba, és egyszerre nosztalgikus és utópisztikus a hangulata.

A szovjet tagköztársaságokról elnevezett negyedeket Szlavuticsban úgy tervezték, hogy azok valamelyest tükrözzék az adott nemzet építészeti stílusát és hagyományait, ezért Jereván negyed építésénél az örmény fővárosra jellemző vörös tufát használták, a bakui negyedben pedig türk motívumokat. Különféle színű, különféle stílusú épületeket emeltek. A lakóházak többsége panel és többlakásos társasház, csupán egyötödük kertes családi ház.

A sokszínűség a lakókra is jellemző: több tucat népcsoport tagjai élnek együtt a városban., az egyszerűség kedvéért oroszul beszélnek egymással. És Szlavuticsban több különböző felekezetnek is működik temploma.

Egy dolog különbözteti meg a posztszovjet városoktól: az utcákon sugárzásmérőket is kihelyeztek.

Szlavutics lakói a lakás mellett kiemelt fizetést kaptak, és nem csak az erőműben dolgozók. A még mindig működő erőműnek köszönhetően itt a Szovjetunió felbomlása után, a kilencvenes éve gazdasági nehézségei ellenére sem nélkülöztek, míg Ukrajna más részein szó szerint szenvedtek.

Nehézségeket akkor tapasztaltak, amikor sorra állították le a kilencvenes években az erőmű blokkjait, végül a III. blokkot is leállították. A 9000 embernek munkát adó erőmű állománya csökkent. Annak érdekében, hogy Szlavuticsban gazdasági fejlődés induljon, a várost különleges gazdasági övezetnek nyilvánították. A lakosság számára szakmai átképzési programokat indított a kormány azoknak, akik elveszítették munkájukat.

Az erőműben dolgozók fizetése a veszélyességi pótlék miatt ma is jóval magasabbak az ukrán átlagnál, és ez most is kiszámítható életet biztosít számukra.

Néhány oldalon csak olyan fotók láthatók Szlavuticsról, amelyen sivárnak látszik. Tény, hogy egyes részei lepattantabbak, és az is, hogy a városban akadnak máig be nem fejezett építmények – mint ahogyna megújuló épületek is. De ezeken a képeken az ég felhős, szürke. Ember alig. Tócsa az ázott betonon. Kopott falak. Ez csak tovább erősíti a volt szovjet városokkal és az ott élőkkel kapcsolatos sztereotípiákat.

Szlavuticsra is hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint valami szovjet panel skanzenra, és lakóinak életét is ehhez mérten képzeljük el.

Pedig az Instagramra feltöltött, szlavutics hashtaggel ellátott fotók arról árulkodnak, hogy itt is ugyanolyan emberek élnek, mint máshol. Posztolják a vadonatúj műkörmüket, pózolnak a Dnyeper felett húzódó híd lábánál, a köztéri szobrokkal, bicikliznek, játszótereznek és megmutatják, ha szép volt a naplemente.

У этого лета будет своя история ☀️? . . . . . . . #лето#река#днепр#славутич#мост#закат#девушка#июль#небо#киев#украина#summer#river#slavutich#bridge#sunset#girl#beautiful#sky#photo#jule#kiev#ukraine#2019

102 Likes, 1 Comments - Аnastasia (@queen_of_modesty_) on Instagram: "У этого лета будет своя история ☀️? . . . . . . ...."

Запомню этот день навсегда. Когда я провожала закат слушаю музыку и мечтая о своём будущем. #город #закат #славутич #небо #красота #взаимныелайки #лайк ##like #likeforlike #folowme #wonderful #amazing #sky #sunset #city #ночь #киев #майдан #крещатик #красиво #night

42 Likes, 3 Comments - Anastasia Highmøre (@nastyhighmore) on Instagram: "Запомню этот день навсегда. Когда я провожала закат слушаю музыку и мечтая о своём будущем. #город..."

. . . #Украина #Чернигов #Славутич #лето #июль #природа #цветы #тепло #солнце #фотограф #фотосессия #съёмка #эмоции #радость #хорошеенастроение #Ukraine #Chernigov #Slavutich #summer #June #nature #flowers #warm #sun #photographer #photosession #shooting #emotions #joy #goodmood

32 Likes, 2 Comments - Екатерина Гладкая (@ket_gld) on Instagram: ". . . #Украина #Чернигов #Славутич #лето #июль #природа #цветы #тепло #солнце #фотограф #фотосессия..."


KÖVESS MINKET:

hirdetés
brazil-69588_960_720.jpg

8 fontos kérdés és válasz az amazonasi tüzekről

Mi lesz az őslakosokkal? Milyen gyorsan regenerálódik az Amazonas?
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 25.Néhány, az amazonasi tüzekkel kapcsolatos általános mítosz felszámolása érdekében a BBC arra kérte olvasót, hogy küldjék el kérdéseiket a tűzvésszel kapcsolatban. A 10 legfontosabbat válaszolták meg a csapat szakértői, amik között a tüzek okára és regenerálódás idejére is kitértek.

Ezek közül szemlézünk összeállításunkban:

1) Miért alakultak ki a tüzek? Bolsonaro emberei csinálják a gazdálkodók érdekében?

Silio Boccanera brazil újságíró szerint a száraz évszakban mindig várhatóak hasonló tűzesetek. Ugyanakkor úgy vélik, hogy az Amazonon keresztül égő tüzek többségét szándékosan indították el.

Bolsonaro elnök nem ítélte el az erdőirtást, és támogatja az Amazonas "megtisztítását" a mezőgazdaság és a bányászat számára.

"Ez egy olyan helyzet, amelyben az elkövetők előtt nincs sok akadály, mert a kormány nem tett erőfeszítéseket annak megelőzésére"

- mondja Boccanera.

2) Van-e adatok arról, hogy mekkora a teljes érintett terület?

A hírek szerint a tüzek száma 84%-kal növekedett 2018. azonos időszakához képest. Több mint 74 000 tüzet fedeztek fel Brazíliában január és augusztus között, melyek többsége az Amazonasban volt.

74 000 apró tűzről tudni, ám az még nem világos, hogy mindezzel mekkora erdős terület pusztul el.

A lep megkereste Európai Unió földmegfigyelési programjának képviselőit, akik azt mondták, hogy a legjobb módja annak, hogy felmérjék, mennyire pusztítanak ezek a tüzek, ha megvizsgálják, mennyi szén-dioxid szabadul fel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Its unbelievable how nobody is talking about the fact that soon the amazon will disappear! And human arrogance will take us to extinction since without air we won’t be able to survive!! Raise hell people!! Start protesting!! And Brazil, get rid of your president, he’s a criminal! #Repost @a_lallie_ ・・・ My heart! ?? . _ #MotherNature didn’t do this. Humans did this. Humans caused these fires. Humans caused this suffering. These innocent #Animals are the victims of human greed. _ Please donate to the fundraiser in my @a_lallie_ bio to help with #AmazonFire relief efforts and please live more mindfully as the global #Meat industry did this so please don’t support it. _ #a_lallie_ Pics via @guajajarasonia ・・・ O indígena chorou, o não indígena chorou Todo mundo está chorando A Amazônia está queimando Ai, ai, que dor Ai, ai, que horror

Tiger Lion Leopard Jaguar (@save.big.cats) által megosztott bejegyzés,

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

3) Lehet-e hasznos egy-egy tűzeset az erdő számára?

De Yadvinder Malhi, az Oxfordi Egyetem ökoszisztéma tudományának professzora így fogalmazott: "Ezek olyan tüzek, amelyek aggasztóak" - mondja. "Az Amazonas nedves erdői nem alkalmazkodnak a tűzhöz, és óriási károkat szenvednek. A nedves erdőkben szinte az összes tüzet az emberek indítják" - emeli ki.

4) Milyen gyorsan regenerálódik az Amazonas esőerdők tűz után?

"Az erdő körülbelül 20-40 év alatt születik újjá" - mondja Malhi professzor, aki hozzátette: a jelenleg égő tüzek a túlélő fákat érzékenyebbé teszik az aszályra és az ismételt tüzekre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
suspension-bridge-959853_960_720.jpg

Ha az Amazonas további 20%-a eltűnik, olyan folyamat indulhat el, ami a megmaradt területeket is elpusztítja

A brazil kormány közben bejelentette, 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében, miután Bolsonaro pénteken felhatalmazást adott a hadsereg bevetésére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 25.Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket szombaton az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében a hivatalos adatok szerint.

Január óta 78.383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami önmagában is többéves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza.

A brazil kormány közben bejelentette, 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében, miután Bolsonaro pénteken felhatalmazást adott a hadsereg bevetésére.

A jobboldali elnök azért áll a kritikák kereszttüzében, mert korábban kijelentette, hogy az esőerdő védelmében tett lépéseket a gazdasági növekedés gátjának tekinti.

A Business Insider arról ír, mi a tüzek oka, és milyen hatással lesznek a most zajló események a bolygónkra. A portál kiemeli: a tüzek többségét a mezőgazdasági termelők és fakitermelők indították annak érdekében, hogy "földterületeket tisztítsanak meg".

"Az Amazonas környékén felbukkanó tüzek körülbelül 99%-át emberek okozzák - akár szándékosan, akár véletlenül" - mondta Alberto Setzer, a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) vezető tudósa a CNN-nek.

Ahogyan a CNN meteorológusa, Haley Brink elmagyarázta jelentésében, "[a gazdák] várnak a száraz évszakra, és elkezdenek égetni és megtisztítani a területeket, hogy a szarvasmarháik legelhessenek."

A helyieknek más indítékai is vannak a tüzek okozására. Legalább 400 bennszülött törzs él az esőerdőben, a helyi gazdákat az ő jelenlétük is zavarja.

Brazíliában az idei tűzvész mérete 83%-kal nagyobb az előző évi adatokhoz képest - jelentette a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet. Brazíliában 40.000 tűz volt 2018-ban, ami az idei jelenlegi 76-000-nek körülbelül fele.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Az Amazonas területe így 1345 négyzetkilométerrel csökkent, ami több mint kétszerese Tokió területének.

A szakértők és a környezetvédők szerint ez a magas erdőirtási arány összekapcsolható Brazília elnöke, Jair Bolsonaro politikájával és retorikájával.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
parlagfu.jpg

Extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein

A felmelegedés hatására egy évben akár többször is virágozhatnak a gyomnövények, és a parlagfű pollenkoncentrációja is sokkal magasabb lehet.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 25.A tetőzés szeptember elején várható - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap déli Híradójában.

Az elmúlt napokban országszerte jelentősen nőtt a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja, az Alföldön és a Dunántúl déli területein az extrém magas szintet is elérte.

Ilyenkor a parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulhatnak és erősödhetnek, Nékám Kristóf allergológus egyebek mellett gyakori hajmosást javasolt.

A felmelegedés hatására egy évben akár többször is virágozhatnak a gyomnövények, és a parlagfű pollenkoncentrációja is sokkal magasabb lehet.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
trump.png

Trump szerint atombombával lehet megállítani a hurrikánokat

Az elnök azt javasolta, hogy amikor a hurrikánok végigmennek az Atlanti-óceánon, dobjanak bombát a közepükbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 26.Az Egyesült Államok elnöke szerint atombombával lehetne megfékezni az amerikai partokat elérő pusztító hurrikánokat. Az elnök mindezt nemzetbiztonsági vezetők ülésén vetette fel, írja az amerikai Axios nevű hírportál, amelynek egy, az ülésen részt vevő, de neve elhallgatását kérő szemtanú nyilatkozott.

Donald Trump állítólag többször is javasolta, hogy az amerikai hadsereg bombázza le a hurrikánokat annak érdekében, hogy véget érjenek, mielőtt a partokhoz érnének. A fültanú szerint az elnök azt javasolta, hogy amikor a hurrikánok végigmennek az Atlanti-óceánon, egyszerűen dobjanak bombát a közepükbe.

"Miért nem tudjuk ezt megcsinálni?"

- kérdezte az elnök, amire a válasz az volt, hogy majd megvizsgálják a kérdést.

Az portál szerint Trump egyszer korábban is felvetette a kérdést, még 2017-ben került egy nemzetbiztonsági jegyzőkönyvbe, amiben kifejezetten a nukleáris szót használta. Egy szakember megvédte Trumpot, aki szerint „az elnök célja, hogy távol tartsa a hurrikánt, mielőtt a szárazföldön pusztításba kezd, nem rossz. A szempontja nem rossz.”

Úgy tűnik, Donald Trump sok mindenhez ért: voltak javaslatai a Notre Dame eloltására ("gyorsan kell cselekedni, vízszállító repülőket kell bevetni"), majd közölte, hogy az erdőtüzeket az okozza, hogy nincs felgereblyézve az erdő. Az elnök nemrég Grönlandot is meg akarta venni.

Egyetlen dolog fogott ki rajta: esernyője összecsukása.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x