hirdetés
kalmanimre-2-Copy.jpg

A kalandos életű Kálmán Imre kedves zongorája Siófokon látható, és még táncra is perdülhetsz a szobra mellett

Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. június 23.


hirdetés

A tárlókban láthatók többek között Kálmán Imre személyes tárgyai is, hamutartója, ceruzahegyezője, pénztárcája, aláírás bélyegzője is.

Számos díjat, elismerést is kapott, ezek közül látható itt például a zenei munkássága megkoronázásaként Párizsban Joseph Paul-Bencour által átadott Francia Becsületrend tiszti keresztje.

Még több információ az emlékházról ITT.

Kálmán Imre

Kálmán Imre jómódú családba született 1882. október 24-én éjfélkor. Édesapja Koppstein Károly gabonakereskedő és vállalkozó volt Siófokon. Édesanyja, a művészlelkű Singer Paula még megérte, hogy fia világhírű zeneszerzővé vált.

A hat testvér közül Imre a harmadik gyerek volt. A vezetéknevét – a Koppsteint Kálmánra – gimnazista korában változtatta meg.

Tehetsége már igen korán megmutatkozott. Szívesen hallgatta édesanyja és Vilma nénje zongorajátékát. A családban anyai ágon több remek zenész is volt. Egyik családi legenda szerint a még kisfiú Imre a falu Piacterén vonult végig, hangosan dobolva. A zajra a környékbeli állatok nagy zajjal reagáltak, amire a gyerek a hallott hangokhoz igazodva dobolt tovább. De volt, hogy a zongora takarója alá bújt, onnan hallgatta mások zenélését, miközben társai kint játszottak.

Gimnáziumba Budapesten járt, és ugyan elszakadt kedves városától, de a kapcsolata később is megmaradt Siófokkal.

A fiatal Kálmán Imre zongoraművész szeretett volna lenni, de a krónikus inhüvelygyulladása miatt fel kellett adnia ezt az álmát, és végül a 1900-ban zeneszerzői szakra ment át. Mivel műveinek hiába keresett kiadót, végül úgy döntött:

"Ha ez így megy tovább, én valami retteneteset csinálok... Operettet fogok írni!"

Első nagy sikert az 1908-ban bemutatott Tatárjárás hozta meg neki. Ekkor kezdődött nemzetközi karrierje is, műveit egyre több országban mutatták be.

Közben magánélete is rendeződött, feleségül vette a híresen szép és fiatal Vera Maria Makinszka, orosz-lengyel származású táncosnőt. Házasságukból két leány, Lily és Yvonne, és egy fiú, Charles született. Ám a boldog időknek vége lett, mikor felesége elhagyta őt egy fiatalabb férfiért. Válásuk után egy évvel Vera férje meghalt egy repülőszerencsétlenségben, és az asszony visszatért a zeneszerzőhöz, akivel újra házasságot kötöttek.

A csárdáskirálynőt 1915. november 17-én, a világháború idején játszották először Bécsben. Magyarul egy évvel később csendült fel a Király Színházban 1916. november 3-án. Az utolsó magyar Kálmán-premier 1937-ben volt a Városi Színházban, a Josephine császárnő címszerepét az európai operaházak akkori csillaga, Németh Mária énekelte.

Utolsó operettjének, az Arizona Lady-nek a premierjét már nem érte meg. Párizsban halt meg 1953. október 30-án. Kívánsága szerint Bécsben, a Zentralfriedhofban temették el.

A zeneszerző kalandos életéről, a világháborús és emigrációs időszakról, a híres műveinek történetéről is sok érdekeset megtudhatsz a kiállításon és az életét feldolgozó darabból is.

Szobor, kultúrközpont, fesztivál

Kálmán Imre 1997-ben szobrot is kapott szülővárosától. A Millennium parkban található Zenepavilonban ülő posztumusz díszpolgárrá választott művészről Varga Imre szobrász készített szobrot. A bronz alak egy karosszékben ülve fogadja a látogatókat. A pavilon valóban zenél is, egy applikáció segítségével bárki kiválaszthatja kedvenc dallamát, és a kis téren táncra is lehet perdülni.

A helyi kulturális központ is a híres szülött nevét viseli. Programjairól bővebben ITT.

Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Kálmán Imre Emléknapokat, a többnapos fesztiválon számos programot szerveznek. Idén október 24-28. között tartják meg, és színházi- és operett előadásokkal, mesejátékokkal és koncertekkel emlékeznek Kálmán Imrére, a 20. századi magyar operett egyik legnagyobb csillagára.

Aki pedig szívesen töltené a pihenését az operett-világ hangulatába, annak érdemes a Kálmán Imre panzióba látogatni, ahol a falakon korabeli képek, és még Vera asszony – a tulajdonosnak írt - dedikált képe is látható. Mellette étterem és cukrászda is van, szintén a híres zeneszerzőről elnevezve.

Ha még több érdekességet szeretnél, akkor nézz szét a Helló Siófok oldalon.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
balaton_feneken4.jpg

Elsüllyedt falu harangja, vízből kiálló vártorony - rejtélyes épületek a Balaton fenekén

A halászok is kerülték azt a két helyet, ahol gyakran tornyokat láttak és harangkongást hallottak a helyiek.
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: Balaton. 1950. Fortepan - szmo.hu
2019. október 15.A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Szóbeszéd. Vagy nem.

A Balaton partján több, mint két évszázada makacsan tartja magát a szóbeszéd néhány rejtélyes víz alatti építményről. Időről-időre felröppen a hír, miszerint valaki talált valamit a tó fenekén Tihanynál vagy Örvényesnél.

Egyesek a csendes esetéken még az elsüllyedt falu harangjának, hullámzás okozta kongatását is hallani vélték. Vannak olyanok, akik a nagy aszállyal sújtott években látni vélték egy vár vízből kiálló tornyát.

Ezekre az elbeszélésekre pedig a régi halászok elbeszélései csak ráerősítettek.

Tihany. 1906. Fortepan/Magyar Földrajzi Múzeum

Szintén olaj a tűzre egy 1700-as években készült

katonai térkép, mely Örvényesnél az említett helyen egy azóta nem létező szigetet jelölnek ott, ahol most csak a tó vize hullámzik.

Bár a folyamatos hálószakadások miatt a halászok általában elkerülték a két említett helyet (mind Tihanynál, mind Örvényesnél), egyikük 1919-ben mégis utóbbinál látott munkához. Amikor hálója elakadt, lemerült a víz alá és saját szemével is látta a romokat. Elmondása szerint egy négyszögletes, kastélyszerű udvaron járt és saját szemével látta a sokat emlegetett tornyot is.

A római korsó titka

Az eset után hamar elült a szóbeszéd, de 1935-ben újabb meglepő eset történt. Újra halászok kerültek a történet középpontjába, akik

egy csodás és szinte teljesen ép, római korsót adományoztak az egyik tóparti múzeumnak.

Az ő hálójuk is Örvényesnél akadt fenn egy kőfalban, majd, amikor kiszabadították, akkor megtalálták benne a csodás, ókori leletet. Az eset itt újra nyugvópontra jutott, hiszen az 1950-es évek második feléig Magyarországon szinte ismeretlen volt a könnyűbúvárkodás, így senki sem volt képes érdemben megvizsgálni, hogy mit is rejt a Balaton vize az említett két helyen. A titok megfejtéséhez végül 1957-59-ben kerültek a legközelebb.

Balaton. Halászok Tihany közelében. 1953. Fortepan/Barbjerik Ferenc

Ekkor két muzeológus, Tóth Lajos és Szentléleky Tihamér kezdett behatóbban foglalkozni a rómaiak 2-4. század közötti tevékenységével a tó környékén. Ők a rendelkezésre álló adatok alapján

arra a következtetésre jutottak, hogy a Balaton mélyén valószínűleg több, római korban épült villa romjai is heverhetnek.

Ugyanis abban az időszakban, amikor rómaiak a tó környékén a legaktívabbak voltakm, komoly és hosszan tartó aszály sújtotta a vidéket. Ennek következtében a partvonal mintegy 500-1000 méterrel beljebb húzódott a meder irányába.

Az aszály-dagály változása a tó természetes folyamata volt a szabályozás előtti időszakban, ám aki ezzel nem volt tisztában, azt könnyen megtréfálhatta a jelenség. Ahhoz azonban, hogy az elméletet igazolni tudják, a partokon is ásatásokat kellett kezdeni, hogy a feltételezett villák társait a mai szárazföldön is megtalálják. Az 1957-ben zajlott ásatások pedig eredményt hoztak, a parton mindkét helyen római település nyomaira bukkantak!

A térképvázlat a Természettudományi Közlöny 1959 novemberi számában jelent meg. Az örvényesi romok helyzetét mutatja (római számokkal a parton, kisbetűkkel a vízben).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
nyito-8.jpg

Mintha Toszkánában járnánk, olyan a Badacsony a nyár végi napsütésben

Szőlővel borított hegyoldalak, kis présházak, eldugott templomok, szaglászó kiskutya – idilli hangulat a Balaton mentén.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. szeptember 29.A Balaton vidéke ősszel is tartogat szívmelengető, romantikus pillanatokat. Az aranyszínű napsütésben zöldellő szőlőtőkék, a már sárguló növényzet, a fák alatt megbújó kis présházak, vagy a sarkon felbukkanó templom olyan, mintha nem is nálunk, hanem valahol az olasz Toszkánában járnánk.

A Badacsonyba egy lazító sétáért, egy jó borért és a teljes kikapcsolódásért is érdemes ellátogatni.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito.jpg

Kötelező felmászni a Kőhegyre Zamárdiban, mert innen a legszebb a kilátás a Balatonra

Útközben pedig nézd meg a Szamárkövet, amelyhez különös legendák fűződnek.
Fotók és szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. szeptember 07.Sok hely van, ahol csodálatos a kilátás a Balatonra, de az egyik legszebb látványt mégis csak Zamárdiból élvezheted. Itt érzed, hogy igaz a mondás, hogy a déli partban az a jó, hogy gyönyörködhetsz az északi partban.

A legszebb kilátás

Ehhez pedig a legjobb hely Zamárdi, ott is a Kőhegyi kilátó.

A település központjából fel lehet sétálni a csúcsra, és a panoráma megéri azt a kis emelkedőt,

mert Balatonfűzfő, Tihany, és a Badacsony, sőt a mögöttük húzódó somogyi dombok is páratlan élményt adnak. Jó időben, megfelelő napsütés esetén szinte az egész tó belátható innen.

Ha autóval érkeznél, akkor a dombon egy parkolóban célszerű leállni, és onnan némi kaptató visz az építményhez. A kilátó mellett egy kis büfé, ivókút és mosdó is van.

Ott jártunkkor épp megékezett egy hatalmas felhő, és vele egy kiadós zivatar az északi részre, és végigkövethettük a vihar útját, majd a mögötte felbukkanó nap csillogását a vízen... Pazar volt. A vidék látványa is megnyugtató, a szőlőtőkék hosszú sorai, a kis pincék, nyaralók nagyon békés hangulatot árasztanak.

A Kőhegy a nevét vélhetőleg az itt található kövekről kapta. A felfelé vezető úton található másik híres kő, a Szamárkő szintén megér egy látogatást.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
siofok-1.jpg

Halfesztivál, Tökös Futás és Libadalom is lesz ősszel Siófokon

Vidám sportolásra és finom falatokra is hívnak, de lesz majd zene, gyerekprogram és a kutyákat is szívesen látják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 30.A Balatont, Siófokot ősszel is érdemes felkeresni, mert sokféle érdekes programmal készülnek a hétvégeken. Ezek közül ajánlunk most három különlegességet.

Halfesztivál

Október 4-6. - Siófok, Fő tér

Október első hétvégéjén igazi balatoni fesztivállal készül Siófok. Az ingyenes Halfesztivál a helyiek kedvenc eseménye, hiszen ilyenkor versenghetnek a legjobb szakácsnak járó címért a Fő téren. Balatoni halak, különleges ételek és koncertek várnak számtalan családi programmal kiegészítve.

PROGRAM:

Október 4. (péntek)

17:00 Siófoki Férfi Dalkör

18:00 Bud Spencer & Terence Hill emlékzenekar

20:00 Zorall zenekar

Október 5. (szombat)

8:00 - 14:00 Civil Halpiknik és Főzőverseny

14:30 Főzőverseny eredményhirdetés

16:00 Aranyudvar Mesezenekar

17:30 X-Press TSE

18:00 KID Rock and Roll SE.

20:00 Anna & the Barbies

Október 6. (vasárnap)

10:00-13:00 Fish Food Főzőverseny

14:30 Fish Food Főzőverseny eredményhirdetés

16:00 Farkasházi Réka és a Tintanyúl

17:30 Chameleon Zenekar

20:00 Midlife Crisis Zenekar

ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

kézművesek, főzőversenyek, gyermek ügyességi játékok, gasztro kereskedők, vásár

Tökös Futás

November 3. - Siófok, Fő tér

A siófoki Balatuning Egyesület idén is Tökös futással ünnepli születésnapját. Torta, tökös finomságok és a sport öröme vár mindenkit a Fő téren. A 2-3 km-es táv minden mozogni vágyó előtt nyitva áll (futva, kerékpárral vagy akár rollerrel is), jelmez viselése pedig kifejezetten ajánlott,

A jutalom nem marad el: tökös finomságokkal & Balatuning Egyesület negyedik születésnapi tortájával várnak minden résztvevőt.

2019-ben a leggyorsabbakat ismét díjazni fogják + az első 200 befutó egyedi, alkalomra készített éremben is részesül.

Libadalom

November 15-17. - Siófok, Fő tér

November közepén a libáé a főszerep Siófokon: a Fő téren vár a Libadalom. A Balaton környéki vendéglátóknak köszönhetően libás ételeket kóstolhatunk, és persze a finom magyar pálinka sem maradhat el. Fellépők: Odett, Children of Distance, Starmachine és Kovács Áron.

A rendezvény ingyenes és kutyabarát.

Bővebb információk ITT


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!