hirdetés
duna-menten-kirandulohely.jpg

5 szuper Duna-parti kirándulóhely idén nyárra

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 03.


hirdetés

Leányfalu

Csodaszép környékéről híres, és a közelben magasodó Vöröskőről meg a Nyerges-hegyről. És persze arról, hogy a XIX. század második felében, miután felfedezték maguknak, a Nemzeti Színház művészei tették népszerűvé. Ide jártak a Dalszínház, később az Operaház tagjai is, de lakói között volt Gyulai Pál, Szendrey Ignác, Feszty Árpád és Székely Bertalan is.

Móricz Zsigmond 1911-ben járt itt először, és annyira megtetszett neki Leányfalu, hogy telket vsárolt. Lakóháza építésében Kós Károly és Wigand Ede is segített. Élete utolsó éveit itt töltötte az író. Egy ideig emlékszoba működött a házban, ám most a Móricz-leszármazottak laknak benne.

A település másik nevezetes épülete a tragikus sorsú Sorg-család egykori villája. Sorg Antal a két háború közt vezetett sikeres építőipari vállalatot, a leányfalui házat a fia alakíttatta át a dél-amerikai koloniális stílusú villák mintájára. Az épületet a negyvenes években államosították, aztán töbször gazdát cserélt. Most romantikus esküvői helyszínként és esküvői fotózásra használják.

Ha kirándulni akartok, akkor a Leányfalu, Gyulai Pál utca – Vörös Meteor-forrás – Vörös-kő – Német-széna – Álló-rét – Leányfalu, Szent Anna-templom útvonalat választhatjárok, ez egy 3-4 órás túra.

Alsógöd

Be kell vallanom, hogy az egyik kedvencem, de nem csak a romantikája miatt. Alsógödön rokonaim élnek, rajtuk keresztül, az ő segítségükkel fedeztem fel a hely szépségét. Volt olyan családi esemény, amit úgy tartottunk meg Gödön, hogy utána lesétáltunk a Duna partjára, üldögéltünk, beszélgettünk, sétáltunk, a gyerekekkel kavicsokat dobáltunk a vízbe. (Nem véletlenül forgatott itt klipet annak idején a Children of Distance.)

Göd egyik előnye, hogy ha nincsen autónk, akkor a Nyugatiból sűrűn járó kényelmes, légkondis vonatok (a Budapest-Szob zónázók) egyikével is eljuthatunk ide. (Július első felében a pályakarbantartás miatt módosul a menetrend ezen a vonalon, ellenőrizzétek a MÁV honlapján, mielőtt elindultok.) Érdemes Alsógöd megállónál leszállni.

Az egyik látnivaló az 1907-ben épült és átépített katolikus templom. Izgalmasak a régi villák is, ezekből jó néhányat láthattok Alsógödön és Felsőgödön is. Az egykori, mézeskalács-házra emlékeztető Pich-villa ma a városháza, a Tost-Wigner-villa épületében, a Jávorka Sándor utcában pedig ma a piarista iskola működik. Érdekes a Schöffer-kastély, a Latabár-villa vagy a Szapáry kastély is. A felfedezőúthoz elég sétálni a város utcáin.

Ha pedig kifejezetten strandolásra, vizes kalandokra vágysz, akkor a Gödi Termálfürdőt ajánlom.

Verőce

Az előbb már említett szobi zónázóval juthatsz ki erre a kedves, hangulatos kis Duna-parti településre. Egyik nevezetessége az Ybl Miklós által tervezett támfal a folyóparton.

De híres a Migazzi-kastély is, amelyet egy olasz származású püspök építtetett 1769-ben. Tervezője Isidore Canevale volt – az ő munkája a váci dóm is. A múlt században papi otthon és menekültszállás is volt, jelenleg idős szerzetesnők otthona. A Kálvária-dombra a Szent András-templomhoz lépcsősoron juthatsz fel, és fentről szép kilátás nyílik a környékre. Sokakat érdekel a Gorka Géza kerámiamúzeum is, de a legtöbben a hangulatos kis strand miatt jönnek Verőcére.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit.jpg

Esztergomban van a világ harmadik legnagyobb egyházmegyei múzeuma

A „Kis Vatikánnak” is emlegetett Prímási palotában látható például egy nagyon értékes kerekes úrkoporsó, vagy az a festmény, amely a mi tízezresünket is díszíti.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. augusztus 02.Esztergom nem csak a Bazilikáról és a Várról híres, hanem több igen érdekes múzeuma is van, melyet nem szabad kihagyni, ha a városba látogatsz.

Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye is itt található, a Prímási palota második emeletén.

A Keresztény Múzeum a világ harmadik legnagyobb egyházmegyei múzeuma a vatikáni és a mücheni után.

A gyűjteményben a 13.-19. század idejéből származó európai és magyar műkincseket őriznek. Vannak köztük magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák alkotások is. Ez a páratlan kollekció – szobrok, festmények, iparművészeti tárgyak és grafikák - teszi az ország harmadik legjelentősebb képtárává.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
denverek_a_pilisben_1.jpg

Egyre nehezebbé vált a helyzetük, ezért kiemelten óvják a 22 denevérfajt a Pilisi Parkerdőben

Megmaradásuk feltétele, hogy legyen az erdőben odvas, álló holtfa, valamint táplálkozó- és telelő helyeik is megmaradjanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 26.A fenntartható erdőgazdálkodás és az erdőgazdálkodók természetvédelmi tevékenységének egyik fontos eredményéről számolt be a Pilisi Parkerdő Zrt.

A denevérek az erdő természetességének indikátorai, emblematikus jelölő fajok. Rejtett életmódjuk miatt szinte csak alkonyatkor, vadászat közben csodálhatjuk meg ezeket a kivételes repülő emlősöket. Megmaradásuk feltétele az erdőterületen lévő odvas, álló holtfa jelenléte, valamint táplálkozó- és telelő helyeik ismerete.

Az utóbbi két évtized során erdőlakó denevéreink egyre kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek. Megmaradt állományaik rendkívül sérülékennyé váltak,

melynek egyik fő oka, hogy szaporodó kolóniáikról, azok helyzetéről nem áll elegendő információ a rendelkezésre, így védelmük megalapozása is nehézségekbe ütközik. E sérülékeny emlőscsoportra irányuló rendszeres adatszerzésnek és tájékoztatásnak ezért rendkívüli a fontossága.

A Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájára irányuló kutatások 2010 tavaszától a Dunazugi Denevérkutató Program keretében folynak.

A kutatómunka kiterjed a térségben előforduló összes denevérfajra, amely az állatok aktív időszakában az erdei élőhelyeken és a nászbarlangoknál végzett monitoringot jelenti. A nyugalmi időszakban a barlangokban és bányavágatokban telelő denevérek ellenőrzése, fajok és egyedek számolása történik. Ezen kívül, a Magyar Denevérgyűrűzési Központ által jóváhagyott kutatási tervek alapján néhány célfaj gyűrűzésével a kolóniák szálláshelyeit és kapcsolatrendszerét is feltárják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x