UTAZZ

Ideiglenesen törli néhány őszi járatát a Wizz Air

Kötelező hajtómű-ellenőrzés miatt. A légitársaság átfoglalási lehetőséget ajánl fel az utasoknak, vagy visszavizetik a jegyárat.

Link másolása

Kötelező hajtómű-ellenőrzés miatt ideiglenesen törli néhány járatát ősszel a Wizz Air. Azonban még folynak az egyeztetések, így

egyelőre nem tudni, hogy mely járatok maradnak ki.

A Wizz Air keddi közleményében azt írta, hogy a légitársaság partnere, a Pratt & Whitney gyorsított eljárásban ellenőrzi bizonyos GTF hajtóműveit, és a vizsgálat érinti a Wizz Air egyes repülőgépeit is. A kötelező ellenőrzés miatt a Wizz Air kénytelen volt változásokat eszközölni a menetrendjében, így egyes járatait törölni kényszerül a szeptember-októberi időszakban.

Az érintett járatok utasai számára a légitársaság átfoglalási lehetőséget ajánl fel alternatív járatokra, illetve választhatják a jegyár 120 százalékos jóváírását WIZZ-számlán, vagy a jegy vételárának teljes visszatérítését az eredeti fizetési móddal.

Amennyiben az utasok online közvetítő cégen vagy utazási irodán keresztül foglalták a jegyüket, a légitársaság azt tanácsolja, hogy a módosítások elvégzése érdekében vegyék fel a kapcsolatot az irodával vagy weboldallal. A Wizz Air emellett arra is felhívta az utasok figyelmet, hogy ellenőrízzék a levélszemét (spam) mappákat is az esetleges menetrendi változásokról szóló e-mailek miatt.

A légitársaság azt is hangsúlyozta: az eseményekre nincs ráhatásuk, ugyanakkor a Wizz Air ezúton is elnézést kér az okozott kellemetlenségekért.

(Forrás: MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Újra beindult a Bükk csodája, a Vöröskő-forrás
A sok eső miatt tört fel az időszakos karsztforrás, ami az utóbbi években nem sokszor fordult elő.

Link másolása

Annyi csapadék hullott a Bükkben, hogy ismét feltört a Vöröskő-forrás, vette észre a Felsőtárkányi Bringa Szervíz posztjában a Borsod24. A fotót készítő Juhász Judit a lapnak elmondta, hogy a rengeteg eső miatt az időszakos karsztforrás a hétvégén már nagyon látványosan tört fel a földből.

A kirándulók egyik kedvenc helye Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül, a vízfolyást követve lehet megközelíteni. A forrás környezetét úgy alakították ki a hetvenes években, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

A Vöröskő-forrás többnyire a hóolvadást követően, kora tavasszal aktív, de csapadékos években nyáron és ősszel is beindul. A lap megjegyzi, hogy az utóbbi években nem sokszor lehetett megcsodálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Fotókon a varázslatos téli mesevilággá változott havas Mátra
A hely szerelmese, elhivatott túravezetője, Demecs Norbi megmutatta, milyen csodák várják azokat, akik a következő napokban szívesen szétnéznének a téli világban.
Fotók: Demecs Norbi - szmo.hu
2023. november 28.


Link másolása

November 28. kedd reggelre virradóra friss hópaplan borította be hazánk északi, északkeleti régióit. Mostanra több vármegyében is 10-15 centiméter vastagságú hótakaró fedi a tájat. Mesés hópaplan alá bújtak a Mátra magasabb csúcsai is, ahol tündérmesébe illő szépség fogadja a tél szerelmeseit. Mátraháza, Kékestető és Mátraszentimre térségének csodáit mutatjuk - írja képes beszámolójához Demecs Norbi.

Manapság egyre ritkábban látunk havat hazánkban, lassan kezdenek eltűnni a “régi idők telei”. Az Északi-Középhegységben azonban többnyire minden szezonban vannak olyan periódusok, amikor igazi téli birodalommá válnak a hegyek és az erdők. Idén most, november 28-án jött el ez a pillanat - nem is volt más teendő, mint felkerekedni és megörökíteni az “első hó” szépségeit.

Ameddig a sík területeken eső, addig a Mátra magasabb csúcsain már szilárd formában, vagyis hó formájában hullott a csapadék - egy bizonyos határ fölött. A gyöngyösi esőt követően Mátrafüred és Sástó térségében még havas eső, majd Mátraháza magasságától már hó hullott a tájra, varázslatos téli meseországgá varázsolva a környéket. Az ország egyik legismertebb, klimatikus üdülő- és gyógyhelye, Mátraháza valóságos karácsonyi képeslapokra illő pillanatokat tárt elém: a ropogó hó, a roskadozó ágak és a csüngő jégcsapok tudatták: itt a tél!

A legvastagabb hótakaró a legmagasabb csúcsokon, Kékestetőn és Galyatetőn esett, ahol még a délutáni órákban is sűrűn havazott.

Kékestetőn járva a csúcson túl érdemes ilyenkor egy szép körsétát tenni a Sas-kő felé vezető ösvényen vagy éppen a Jávoros-forrás környékén. Galyatetőn a kemény mátrai andezitből épült Kodály kápolnát, a csodás parkot és a Kodály Zoltán sétány varázslatos fenyveserdejét érdemes megcsodálni, melyek ünnepi üdvözlőlapok nyomatait elevenítik meg.

Végül Mátraszentimre, országunk legmagasabban fekvő települése volt az utolsó állomásom, ahol a hangulatos utcák képe és a csend kincset érő varázsa találkozott lelkemmel a sűrű havazásban. A mesekönyvek lapjaira illő havas utcaképnél semmi sem tükrözte volna jobban: néhány nap és beköszönt a “csend időszaka”, az advent.

A következő napok előrejelzései szerint újabb havazás várható a hegyekben, így érdemes lesz ellátogatni a Mátra mesés tájaira. Célszerű azonban nem csupán a frekventált célpontokat, de a kevésbé ismert, ám annál szebb kirándulóhelyekre is ellátogatni, amelyekről könnyedén tájékozódhatunk weboldalak, a közösségi média segítségével vagy turistatérképek által is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Fedezd fel az ősz szépségeit Tatán: 3 kiemelkedő kirándulóhely a legújabb videónkban
Mindhárom úti célunkhoz könnyen eljutottunk a Suzuki Vitarával. Nézd meg a videónkat és meríts ötletet egy őszi kalandhoz!

Link másolása

A Suzukitól kaptunk egy Suzuki Vitarát kipróbálásra, mi pedig olyan magyarországi célpontokat kerestünk fel vele, amik ősszel is izgalmasak.

Októberben három kihagyhatatlan kirándulóhelyet fedeztünk fel a Balaton-felvidéken. Ez alkalommal pedig Tata felé vettük az irányt a Vitarával, hogy a környék természeti szépségeiben gyönyörködjünk.

Nézd meg a videónkban, milyen élményekben volt részünk!

Séta az Agostyáni Arborétumban

Első állomásunk az Agostyáni Arborétum volt, ami minden évszakban gyönyörű, de ősszel a legszínesebb. Különlegessége, hogy sajátosan párás, hűvös mikroklímájának köszönhetően olyan fafajok is megélnek itt, amelyek többsége nem őshonos a területen.

A hely különleges atmoszférájához és gazdag madárvilágához hozzájárul a Bocsájtó-völgyet átszelő Hidegkúti-patak és a belőle kialakított két hangulatos tó is. Az egyik ilyen tó partján beszélgettünk Limp Tiborral, a Vérteserdő Zrt. Gerecsei Erdészeti Igazgatóságának vezetőjével. Tőle tudtuk meg, hogy az arborétum története a grófi időkig nyúlik vissza. A völgy különleges mikroklímáját, Esterházy Móric fedezte fel, és az ő kezdeményezésére indult meg a szlavón tölgyek, illetve európai vörösfenyők telepítése. A 1950-es, 60-as években pedig a Magyar Tudományos Akadémia kísérleteként 300 fajta, nagyrészt egzóta fát ültettek, melyek mára impozáns méreteket értek el.

Sétánk során mi is megcsodáltuk, sőt meg is öleltük a hatalmas, több mint száz éves fákat.

Elhatároztuk, hogy legközelebb a kulcsosházat is kibéreljük itt, mert kíváncsiak vagyunk, milyen lehet eltölteni egy egész hétvégét a százéves fák közelében, és a tóparton fogyasztani el reggelinket.

Folytatva kirándulásunkat megállapítottuk, hogy napszélsárga Suzuki Vitaránk nemcsak színével hozott melegséget a novemberi hidegbe. Ülésfűtésének köszönhetően két helyszín között fel tudtunk melegedni annyira, hogy újult lelkesedéssel vessük bele magunkat a tatai őszbe a Derítő-tónál.

Horgászparadicsom a Derítő-tónál

Következő úti célunkat a horgászat szerelmeseinek ajánljuk. A Derítő-tóhoz főleg akkor érdemes ellátogatnod, ha horgászengedélyed is van. A tó ugyanis magánterületen fekszik, és elsősorban a horgászoknak nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

Nálunk nem volt horgászbot, így nem halat ettünk, hanem a magunkkal hozott szendvicseket fogyasztottuk el. Piknikezés közben a horgásztavat körülölelő kis faházakban gyönyörködtünk, amelyek úgy festenek, mintha lebegnének a vízen. Ezt követően megmásztuk a tó kilátó tornyát is, hogy a magasból is szemügyre vehessük a tájat.

Utunkat folytatva örömmel vettük észre, milyen gazdaságosan lehet vezetni a Suzuki Vitarát: az átlagfogyasztását sikerült 6,3 literen tartani. Ráadásul mivel hibrid modellről van szó, a motorfékkel folyamatosan tudtuk tölteni az akkumulátort is.

Mit kell tudni az útitársunkról?

Jellegzetes forma, tágas utas- és csomagtér, kényelem és praktikum felsőfokon: a Suzuki Vitara magabiztos megjelenése igazi kalandort rejt, vezetéstámogató rendszereinek széles tárháza megkönnyíti a mindennapokat, az AllGrip összkerékhajtásnak köszönhetően pedig erdőn-mezőn biztonságos útitársad lesz még az őszi sárban vagy téli hóban is.

Láp felett a Tatai Fényes Tanösvényen

A nap fénypontjaként a Tatai Fényes Tanösvényt is bebarangoltuk. Ősszel nagyon szép látványt nyújt, ahogy a lehulló falevelek félig beborítják a vizet. A láperdőt egy 1350 méter hosszú kiépített pallósoron jártuk körbe. Áthúztuk magunkat a fakomppal, és átkeltünk függőhídon is a 3-4 méter mély Sarki-tó felett.

Ambrusné Fülöp Mária, a tanösvény turisztikai menedzsere azt is elárulta, miért ilyen különlegesen kékeszöld a Sarki-tó vize. Megtudtuk, hogy az itt feltörő 20-22 fokos, enyhén szénsavas karsztvíz miatt a tónak nagyon nagy ásványianyag tartalma van, és ez adja rendkívüli színét.

A víz hőmérséklete állandóan 18-20 fokos, így sokféle állat fordul meg a tanösvényen.

Lehet látni itt őshonos mocsári teknőst, hódot, nutriát, vidrát, jégmadarat, vizityúkot, vadkacsát, libát, szürke gémet, kócsagot, és a ritka vörös gém is előfordul. A tanösvényről és élővilágáról az információs táblákon olvashattunk még több érdekességet.

Tata igazi csodavilág ősszel is. Megérte a hideg időben útra kelni a kényelmes Suzuki Vitarával, hogy felfedezzük a környék szépségeit. Következő alkalommal a Bükkbe vezet utunk. Pattanj be mellénk legközelebb is!

A cikk a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Fotók: Varázslatos lett a dunaparti Manófalva a hóesésben
Kánya Tamás madár- és mókusbirodalma most már tényleg olyan, mintha egy karácsonyi mese díszlete lenne.
Fotók: Kánya Tamás, Római-parti "Kőkert" Land Art in Hungary - szmo.hu
2023. december 01.


Link másolása

Nemrégiben megmutattuk nektek, milyen remek madár- és mókusetetőt készített a Dunaparton Kánya Tamás. A land art művész régi vágya teljesült ezzel. A természet azonban megint megmutatta, hogy ő az úr. Jött a sok eső, jött az áradás, és a Duna elérte a kis manóparadicsomot is. Így Tamás mentette, amit lehetett. Szerencsére az ár a kint hagyott nagyobb rönkökben nem tett kárt, így a víz levonulása után a kis birodalmat a művész újraépítette. Sőt, kiegészítette, még több látványosabb, még "komfortosabb" lett az ide járó "vendégeknek", és az "itt lakó manóknak".

Majd jött a hó, és a fehér lepel még inkább elvarázsolta a kis birodalmat.

Mint Tamás írja a Római-parti "Kőkert" Land Art in Hungary oldalán:

"Manófalva a tegnapi hóesésben. Tegnap délelőtt letekertem biciklivel gyorsan, hogy le tudjam fotózni és videózni miközben esik a hó. De mire odaértem már sok esett és túlságosan befedte. Ott az erdőben 1 óra alatt már 6-7 cm-es volt.

Az manó viszonylatban derékig érő. Tegnapelőtt még színes volt most már kifehéredett.

Tettem ki madáretetőket, ahova folyamatosan jönnek a cinkék, csuszkák.

Annyiba jó, hogy havas tisztán látni a nyomokból, hogy valakinek a kutyája keresztül gyalogolt az egészen."

Íme pár fotó:

Még több fotót itt találsz:

A miniváros így nézett ki, mikor elkészült:

Ha szeretnéd élőben is megnézni: Budakalászon a Dunaparton, a Luppa-szigetnél, Szentendre felé a kerékpár út mentén.

Kb. 300 méter az ártéri erdőben.

Ha tetszenek a művész munkái és szeretnéd támogatni a művészetét:

Kánya Tamás HU90-10401110-86768889-67571004

SWIFT: OKHBHUHB

Link másolása
KÖVESS MINKET: