Az Etesd a dokit! a járvány után is tesz a környezettudatosabb, egészségesebb, szolidárisabb világért
Az életünket több mint egy éve átalakító világjárvány harmadik hulláma újabb lendületet adott az Etesd csapatának. A szervezet először 2020 márciusában, a pandémia első hullámában hívta fel magára a figyelmet, amikor a szükséget felismerve rögtön a túlterhelt egészségügyi dolgozók segítségére siettek: létrehozták az Etesd a dokit 1 projektet, és azóta sem álltak meg. Amikor a szükség úgy kívánta, ismét léptek: elindították az Etesd a dokit 2 és 3 projekteket.
Az Etesd a dokit 3 elindítása nem is volt kérdés a csapat számára, akik
"Kezdeményezésünk hihetetlen gyorsan népszerűvé és széles körben támogatottá vált, ezért létrehoztuk az Etesd nonprofit közhasznú szervezetet. Azonos szemléletű, felelősségtudatú támogatókból álló együttműködő hálózatot szerveztünk, és folyamatosan bővülünk új partnerekkel, akikkel közösen tudunk tenni a túlterhelt egészségügyi dolgozókért" – beszélt a kezdetekről Pancsovay Zita, az Etesd alapítója és ügyvezetője.
"Nemrég túlléptük a 80 ezer adag elkészített és kiszállított ételt is, ez a szám nagy mérföldkő a számunkra, de egy percig sem tervezünk itt megállni" – tette hozzá Serfőző Márta, az Etesd alapítója és partnerkapcsolati vezetője.
Az ételeken kívül a szervezet kiszállított több mint 2000 személyi higiéniai csomagot is, több mint 30 kórházzal, tesztlaborral és oltóponttal, valamint több mint 16 mentőállomással, 11 rendelőintézettel és 6 civil szervezettel együttműködve. A kórházaktól és mentőállomásoktól rengeteg pozitív, személyes visszajelzést is kapnak, ez nagy motivációt ad a csapatnak a mindennapi munkához.
– osztotta meg tapasztalatait Dr. Maár Csaba, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőorvosa.
"Szeretnénk, ha az ételek általunk egy hidat képeznének a segíteni vágyó emberek és az egészségügyi dolgozók között. Az ebéd egy tényleges támogatás nemcsak a testnek, de a léleknek is, nem véletlenül lett a jelmondatunk az, hogy ételt adni gondoskodás. Sokszor elgondolkodunk azon, hogy mi lenne, ha minden változás az étellel kezdődne, hisszük, hogy az ételnek ereje van" – mondta el Drégelyi Xénia, az Etesd harmadik alapítója és pénzügyi vezetője.
A szervezet a pandémia lecsengése utánra is tartogat meglepetéseket.
"Az Etesd különlegessége, hogy az ételek, a gasztronómia segítségével gyakorol pozitív változást környezetünkre, a közösségre, hiszen az étkezés, a gasztronómia át- és átszövi életünk minden területét, a felnövekvő generációk életmódját, kultúráját, a környezethez való viszonyát.
– tette hozzá Serfőző Márta.
A kezdeményezést bárki támogathatja bankkártyás fizetéssel a https://etesd.hu/tamogatas/ oldalon, illetve egyszeri vagy rendszeres utalással az alábbi bankszámla számon:
ETESD Nonprofit Közhasznú Kft.
Adószám: 27926574-1-43
Bankszámla szám: CIB Bank
10700347 72034774 51100005
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!