UTAZZ
A Rovatból

5 magyar csillagvizsgáló a legnagyobbtól a díjnyertesig

Éjszakai égi kalandokat, távcsöves megfigyeléseket, érdekes űrtörténeteket, különleges távcsöveket és remek kikapcsolódást kínálnak a hazai obszervatóriumok.


Csillagokat nézni életkortól függetlenül mindenki szeret. Már a kisgyerekek is szívesen lesik az esti égboltot, majd a kamaszkor legromantikusabb pillanataiban ott vannak a csillagfényes éjszakai andalgások, aztán jön a tudományos érdeklődés, hogy mi miért és hogyan vándorol az égen. Egy üstökös, a csillaghullás és látványos égi jelenség sokakat csal ki a csendes, távoli, városi fényektől mentes helyekre.

És bizonyára akadnak jó páran, akiket vonz a misztikus űr látványa, az érdekes történetek, a váratlan felfedezések, és kíváncsiak lennének a speciális távcsövekkel elérhető űrcsodákra. Íme néhány hazai csillagvizsgáló, ahol különleges élményben lehet részetek.konkoly_piszkes9

Magyarországon átlagosan 80-120 derült éjszaka van egy évben.

Csillagvizsgálók általában a fényektől távol, magaslatokon találhatók. Nálunk például Budapesten, Győrben, Szegeden, Debrecenben, a Mátrában vagy Veszprémben találhattok szabadon látogatható csillagvizsgálókat.

Az obszervatórium, azaz a csillagvizsgáló, vagy ahogy régen hívták, a csillagda első számú feladata az égbolt megfigyelése, tudományos vizsgálódása, kutatása.

A múlt

Még ma sem tisztázott, de sokak szerint a Stonehenge is csillagászati célokat szolgált, így egyik legkorábbi ilyen építmény lehet. 988-ban Sirazban már a bolygók mozgásának tanulmányozására készült egy obszervatórium. 1260-ban Dzsingisz kán unokájának, aki kora híres csillagásza volt, építettek egy csillagvizsgálót.

Az első európai csillagvizsgáló 1576-ban épült fel Koppenhága közelében. Ezt követte Párizsban 1667-ben, majd Greenwichben 1676-ban egy-egy új intézmény.

zselic8

1. Polaris csillagvizsgáló - Óbuda

A csillagvizsgálóban esti távcsöves bemutatókat tartanak. Jó tudni, hogy csak gyenge fények vannak a kupolában, ezért figyelni kell, főleg a gyerekeknek a balesetveszély miatt.

A programban távcsövekkel megmutatják az éppen látható égi látnivalókat és elmesélik, hogy melyik miért érdekes. Megismerhetitek a csillagképeket is, és a hozzájuk kapcsolódó legendákat. Természetesen gyakran vannak rendkívüli csillagos események, aki szerencsés, ilyenben is része lehet.polaris2polaris4polaris5

Az éjszakai csillaglesre tiszta időben érdemes elmenni. Az öltözékkel a szabadban lévő hőmérsékletre készüljetek.

A csillagvizsgálóban szakkörök is működnek, és rendszeresen tartanak programokat, előadásokat is.

VIDEÓ: Polaris csillagvizsgáló

Távcsöves bemutató (derült idő esetén): kedd, csütörtök, szombat 18:00-22:00 között.

Borult idő esetén a 06-1-240-7708 számon lehet érdeklődni.

Bővebb információ ITT.

Fotók: Magyar Csillagászati Egyesület

2. Piszkéstetői obszervatórium

Az intézménybe csoportokat várnak, március 1. és október 31. között, előzetes időpont egyeztetés alapján. A program 1-1,5 órás. Megismerhetitek az obszervatórium feladatait és a távcsöveket. Az itt folyó tudományos munka miatt éjszakai égbolt figyelést nem szerveznek.

A csillagvizsgáló a 944 méter magas Piszkés-tetőn található. Ez a Mátra-hegység ötödik legmagasabb csúcsa. A több mint fél évszázados Piszkéstetõi Obszervatórium a legnagyobb és legjobban felszerelt magyar csillagászati megfigyelőhely. Itt van az ország legnagyobb távcsöve, a legjobb felbontást nyújtó RCC-távcső, és a felfedezésekről híressé vált Schmidt-teleszkóp, és két kisebb távcső is.konkoly_piszkes2konkoly_piszkes5konkoly_piszkes8

Az épületet 1958-ben kezdték el építeni. A helyválasztás nem volt véletlen, a fényszennyezés mentes, tiszta levegő a megfigyelésnek fontos feltétele volt. A közelben volt áram és a patakból víz is. Akkoriban még a környék nem épült be, és gyárak sem bocsátottak ki füstöt.

VIDEÓ: Piszkéstetői obszervatórium

Bejelentkezni csak a [email protected] email címen lehet.

Bővebb információk ITT

3. Uránia Csillagvizsgáló

Derült időben távcsöves bemutatókat tartanak kedd és csütörtök esténként. Egyéni és csoportos látogatókat is várnak az egy órás programra.

A csillagvizsgálóban előadásokat is tartanak. Kiderül például, hogy mit lehet megfigyelni az égen, mesélnek a bolygókról és a Naprendszerről. Sok minden megtudható a csillagok születéséről, az asztrofizikáról vagy például a földön kívüli élet kutatásáról.

A távcsöves bemutató előtt egy 3D-s filmet nézhettek meg az Univerzumról.uraniaurania2urania3

A Gellérthegy oldalában lévő Uránia Csillagvizsgáló a csillagászat népszerűsítésével foglalkozik. Az itt lévő, Heyde becenevű, 90 éves távcsőhöz hasonló csak Rio de Janeiróban található. 1981-ben ellopták a 20 cm-es objektívjét, amely 1985-ben került elő. A távcsővel a Holdat, a Szaturnuszt vagy a Jupitert érdemes pásztázni, de akár az Orion-köd is igen látványos.

Csoportoknak jelentkezni, időpontot kérni a 06-1-386-9233 telefonszámon lehet.

Bővebb információk ITT

4. Zselici Csillagpark

A Zselici Tájvédelmi Körzetben (Kaposvár és Pécs között) található Csillagparkban 1,5 órás csillagvizsgálós program keretében megnézhetitek például a Napot is.

A komplexumban sokféle látnivaló van. A csillagvizsgáló mellett 54 személyes planetárium, egy 25 méteres fakilátó, több túraösvény és információs pont található itt. Az éjszakai túráknak tanösvényt építettek ki.zselic3zselic4zselic5zselic6

Az épületben több kiállíts is van, ahol a környék élővilága is megismerhető. A csillagászati tárlaton a meteoritokról és a Hubble űrtávcsőről is mesélnek. A planetáriumban pedig a csillagokról, csillagképekről tudhattok meg sok érdekességet.

A sötétedés időpontjától függően éjszakai túrákat is szerveznek, amelyen a csillagos égboltot mutatják be a kupolából és a teraszról. Itt is fontos, hogy a kinti hőmérséklet szerint öltözzetek.

VIDEÓ: Zselici Csillagpark

A programra a csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.

Bővebb információk ITT

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség egy olyan világszervezet, amely feltérképezi azokat a helyeket, ahonnan zavaró fények nélkül élvzhető az éjszakai égboltot. 2009-ben Európában elsőként, a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen a Zselici Tájvédelmi Körzet elnyerte a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” címet. Ekkor a világon csak 4 ilyen park volt, a másik kettő Észak-Amerikában.

5. Pannon csillagda

A Bakonybélen található csillagda állandó kiállításán a csillagászat és az űrkutatás történetét ismerhetitek meg. Lehet meteoritot simogatni, vagy a szkafanderes ruhával ismerkedni. Távcsövein nappal a napkitöréseket, éjjel a csillagos égboltot mutatják be.

A programok 1,5-2 órásak, a nappaliak nem időjárás függőek. Az éjszakai távcsöves bemutatókon a Holdat, a csillaghalmokat nézhetitek meg. Ha az idő ne megfelelő, akkor vetítéssel mutatják be az éjszakai égboltot. Este a külső időjáráshoz szükséges öltözni.pannon2pannon4pannon6

Az itteni planetárium Magyarország legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített kép felbontása kétszer akkora, mint a többi magyarországi planetáriumé. Ráadásul térhatású a hang és 3D-s képet vetítenek. Közép-Európában ez az első és egyetlen Ultra HD felbontású digitális planetárium.

Az éjszakai programokra előzetes bejelentkezés szükséges: [email protected]

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: Fekete lyukak – a végtelen túloldalán planetárium show TRAILER

VIDEÓ: Mars - útikalauz stopposoknak

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Rejtett gyöngyszem Budapest közelében - a zsámbéki Szépia Bio & Art Hotel****-ben jártunk
Ebben a festői szépségű környezetben igazi élmény feltöltődni.


Városnéző túrákra nemcsak Budapesten mehetünk, hanem a fővároshoz közeli helyeket is érdemes akár több napra felkeresni.

Az egyik ilyen a festői szépségű Zsámbék, ami valódi ékszerdobozként bújik meg a Zsámbéki-medence északnyugati szélén.

Budapestről alig 30-45 perc alatt érhetsz oda autóval, de Kelenföld vasútállomásról és a Széll Kálmán térről tömegközlekedéssel is jól megközelíthető hely, így az autóhiány sem állhat a kirándulás útjába.

A város tele van látnivalóval, kulturálisan gazdag, békés-romantikus hangulatú utcáin felüdülés volt a séta. Leghíresebb látnivalója a Zsámbéki Romtemplom, amit rövid ott tartózkodásunk okán mi sem szerettük volna kihagyni. A premontrei kolostort még a 13. században építették, és az évek során a pálosok is megfordultak itt, de török kézen is volt, majd a 17. század végén a Zichy család tulajdonába került, végül az 1763-as földrengés során teljesen leomlottak a falai. A templomrom műemlék, de bárki által látogatható és fantasztikus élmény.

Teljesen magába szippantja az embert a történelem, ahogy a monumentális falak, tornyok között sétál.

Habár a látványosság talán az egyik legszebb nevezetesség egész Magyarországon, a látnivalók sorának itt nincs vége. Nekünk most csak egy kisebb délutáni sétára volt lehetőségünk, de miután eltöltöttünk az évszázados romok között egy kis időt és kirándultunk kicsit a városban rájöttünk, hogy egy teljes nap is kevés lenne, hogy felfedezzünk mindent. Éppen emiatt is fogunk még megannyiszor visszalátogatni ide!

Szépia Bio & Art Hotel****

Pihenni és feltöltődni érkeztünk a városba, emiatt esett a választásunk a térség első számú 4 csillagos wellness és konferencia szállodájára, a Szépia Bio & Art Hotel****-re, ami Zsámbék központjában található. 2009 májusában nyitotta meg kapuit és az M1-es autópályától mindössze 5 km-re található szálloda azóta a régió kedvelt tréningszállodájává vált. Hét konferenciatermének adottságaiból adódóan ideális helyszín konferenciák, tréningek, bankettek, állófogadások, bálok, esküvők és egyéb céges illetve családi rendezvények megtartására. Az emeleten külön bár áll a vendégek rendelkezésére és az erkélyről gyönyörű kilátás nyílik a zsámbéki Romtemplomra. Nemrég egy projekt keretében új szárnyat alakítottak ki, ezáltal 27 szobával bővült a hotel, ezzel is lehetőséget adva a nagyobb társaságok elszállásolására.

Persze nem csak társaságok részére ajánlott itt a pihenés! Szuper kikapcsolódás párok, családok részére is, hiszen a sokszínű wellness és a rengeteg sportolási lehetőség a család minden tagja számára felejthetetlen élményeket ígér.

 

Művészet

A szállodához érve az első pillanattól fogva érezni lehet a sajátos hangulatát. Az épület modern és stílusos, mégis otthonos atmoszférával rendelkezik. A belső terekben a művészet és a design szerves egységet alkotnak, és minden sarokban inspiráló alkotásokra bukkanhatunk. A hotel egyfajta élő művészeti galériává válik, ahol a vendégeknek lehetőségük van megcsodálni és belesimulni a kreatív kavalkádba. Látogatásunk során kiderült, hogy a művészeti vonalat többek között a tulajdonos család művészettel is foglalkozó tagjainak festményei, műalkotásai biztosítják. Állandó és időszaki kiállítások is vannak itt és a szálloda üzletében megvásárolhatók a helyi képzőművészek alkotásai.

Szobák

A környezettel és design elemeivel azonnal elvarázsolt a szálloda, de engem a szobába lépve ért az igazi meglepetés. Minket az újonnan kialakított szárny egyik Deluxe szobájában szállásoltak el, ami a modern berendezésével, hangulatos színvilágával és kényelmes ágyával azonnal elnyerte a tetszésünket. Az erkélyünkről pedig csodás kilátás nyílt a kültéri medencére és a több hektárnyi zöld területre.

Az egész évben könnyen megközelíthető hotel, 65 db két ágyas szobával rendelkezik, melyből 26 db deluxe, 18 db standard, 14 db standard plusz, 4 db bio komfort, 1 db superior, valamint 2 db mozgáskorlátozott vendégek számára van kialakítva.

Aktív kikapcsolódés és sokszínű wellness

Én az aktív pihenők táborát erősítem, emiatt izgatottan vártam házon belül milyen sportolási lehetőségek tárháza nyílik meg előttem. Nem ért csalódás, annyi lehetőség volt, hogy ott tartózkodásunk alatt ki se tudtam próbálni mindent. Ha edzeni támadt kedvünk használatba vehettük a wellness részlegben található fitnesz termet. Emellett a szálloda kertjében található négy salakos teniszpálya is rendelkezésünkre állt, amelyből egyébként kettő a téli szezonban fűtött légsátor alatt üzemel. Itt található a füves futballpálya is, ahol éppen kisgyerekek játszottak. Bent két squash pálya, az első emeleten pedig két bowling pálya és egy csocsó várja a sportolás szerelmeseit. A szálloda bárja itt található a bowling pálya mellett, ez a Bowling Bár, ahonnan üdítőt, kávét és alkoholos italokat is tudtunk kérni.

Mivel azért mégiscsak pihenni érkeztem, az úszómedencéket sem hagytuk ki. A szálloda sokféle lehetőséget kínál a testi-lelki felfrissülésre is. Található a komplexum külső területén egy 21-23 fokos kültéri medence, amely a nyári időszakban üzemel. Továbbá egy 10 méter hosszú beltéri medence (28-30 fokos), jacuzzi, merülő medence, finn szauna, gőzkabin, infrakabin és sószoba is kialakításra került.

Nyárfás Étterem

A vacsorát és a másnapi reggelit is a szálloda éttermében, a hangulatos Nyárfás Étteremben töltöttük, illetve volt szerencsénk, hogy érkezésünk során az ebédet is itt fogyasszuk. Nem győztük végigkóstolni a svédasztalos kínálatot. Semmit nem akartunk kihagyni, hiszen már az első fogás után világossá vált, mennyire precízen összeállított, finom ételekről van szó.

A Nyárfás Étterem 130 fő befogadására alkalmas, mely kibővül még a külső terasszal, ami további 60 fő számára biztosít helyet. Az étterem tágas belső tere már önmagában kedvet csinál az étkezéshez. Jó idő volt, így kihasználtuk, hogy tavasszal már a teraszon is elfogyaszthattuk az ételeinket. Volt választék, mind a reggelinél, mind pedig a vacsoránál, és ez abszolút nem ment az ízek rovására. Érezhető volt, hogy kiemelt figyelmet szenteltek az egészséges táplálkozásnak, a reform konyhát kedvelőknek, a vegetáriánus életmód követői, sőt a vonalaikra vigyázó vendégek is bátran fogyaszthattak.

A Szépia Bio & Art Hotelben eltöltött nap tökéletes egyensúlyt teremtett a kényelem, a kényeztetés és az aktív kikapcsolódás között. A szálloda modern felszereltsége, a barátságos személyzet és a festői környezet mind hozzájárultak ahhoz, hogy teljesen feltöltődve és elégedetten távozzak. Ha egy különleges élményre vágysz Budapest közelében, Zsámbék és a Szépia Bio & Art Hotel kihagyhatatlan úti cél.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
A Rovatból
Ezért vannak a késések nyáron, sőt szeptember végéig lehet rájuk számítani - kitálalt a Budapest Airport
Nagyon sok késésre lehet számítani a turistaszezon, valamint a sportesemények, a labdarúgó Európa-bajnokság és a hamarosan kezdődő párizsi olimpia miatt. A reptéren segítőpontokat alakítottak ki az A és a B terminálon a beszálló kapuknál.


Az egész európai légteret érintik a késések, nemcsak Budapestet - mondta a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese szombaton az M1 aktuális csatornán.

Valentínyi Katalin közlése szerint a késések első oka, hogy az európai légtér nagyon zsúfolt, például a nyári időszak, a turistaszezon, valamint a sportesemények, a labdarúgó Európa-bajnokság és a hamarosan kezdődő párizsi olimpia miatt.

Ugyanakkor a szomszédban zajló háború is hatással van az európai légtérhelyzetre, hiszen Ukrajna és Oroszország fölött nem lehet átrepülni, tehát a gépek kitérő útvonalon közlekednek, és ez a magyar légteret érinti elsősorban

- jelezte.

Utolsóként az időjárási körülményeket említette, kiemelve, hogy zivatarláncok esetén a földi kiszolgálás a repülőtéren lelassulhat, másrészt pedig nagyon rossz idő esetén nem biztos, hogy a gépek fel tudnak szállni.

Valentínyi Katalin elmondta azt is, hogy a reptéren "segítőpontokat" alakítottak ki az A és a B terminálon a beszálló kapuknál, ahol minden információ elérhető, továbbá a repülőtéri üléseken kívül ülő-fekvő foteleket helyeztek ott ki, és olyan "totemeket", ahol a telefonokat tölteni lehet. A családosoknak bébiételt, pelenkát, törlőkendőt biztosítanak, vizet, illetve szendvicset osztanak, hogyha erre szükség van - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol az utasoknak, azt válaszolta, ez a helyzet szeptember végéig valószínűleg el fog húzódni, tehát fel kell készülni arra, hogy az idei nyár késésekkel terhelt lesz az európai reptereken.

Fontosnak nevezte, hogy az utasok rugalmasan foglalható jegyeket vásároljanak, és átszállásnál kalkulálják be az esetleges késést a következő gép indulásába.

"Nagyon fontos, hogy az utasok készüljenek fel esetlegesen arra, hogy több órát a terminálon kell tölteniük, tehát ha egészségügyi berendezésekre vagy gyógyszerekre van szükségük, azokat a kézipoggyászba érdemes csomagolni" - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes.

Elmondta azt is, hogy érdemes a reggeli, délelőtti járatokkal utazni, hiszen ekkor egy adott repülőgép, amely több fordulót teljesít, még nem halmoz fel késéseket, míg az esti járatoknál már jellemzően "begyűrűznek a késések".

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Botrány Ferihegyen: több mint 30 órát váratták egy repülőgép utasait, volt, aki a parkolóban aludt a füvön
A Szicíliába tartó repülőgépnek eredetileg hétfő este fél hétkor kellett volna felszállnia, amit tíz órára csúsztattak. A járatot végül aznapra törölték.


Közel 200 utas több mint 30 órát várt arra a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, hogy végre elinduljon a gépük Szicíliába, tudta meg az ATV Híradója. A repülő eredetileg hétfőn, 18:25-kor indult volna Budapestről, amit először este tíz órára csúsztatták, majd a járatot törölték.

„Utána nagy felmordulás, olaszok hangoskodtak, meg magyarok is, mindenki, két is szerencsétlen reptéri alkalmazott, akik a Wizz Airnek voltak az emberei, próbálták az embereket csitítani, na mindegy, visszaadták a bőröndöt és mondták, hogy Isten hírével mehettek bárhova”

– mondta az egyik utas.

Egy másik utas beszámolója szerint egy idő után elkezdték összegyűjteni az igényelt szobaméreteket, és a szervezők, valamint a Wizz Air állítása szerint minden szállodát felhívtak. Amikor az egyik csoportot a megbeszélt szállásra küldték saját költségű taxival, kiderült, hogy valójában senkit sem hívtak fel, csak úgy tettek, mintha telefonálnának.

Az utas hozzátette: a vita végére a társaság felének sikerült szállást szervezni, míg ők két kisgyerekkel és a nagyszülőkkel a külső parkoló füves területein aludtak.

A gép indulását végül kedden 19:30-ra írták ki, de még itt sem volt vége a történetnek.

„Megtörtént a becsekkolás, ott állunk és felnézünk, már kiírták, hogy 23:20-kor indul a repülő. Közben kaptunk SMS-eket az utazási irodától, hogy ez sem tudják garantálni, meg minden. Van, akik kaptak 3100 forintos jóvátételi kupon, hogy egyen belőle vagy igyon belőle”

– mesélte az ATV-nek az egyik utas.

Ezeket azonban, az éjszakai zárva tartás miatt csak nappal tudták felhasználni.

A portál úgy tudja, hogy a repülőgép kapitánya elnézést kért az utasoktól, és elmondta: nem tudja a késések okát.

Az ATV megkereste a Wizz Airt, akiktől azt a választ kapták, hogy a járatot a légi irányítás kapacitáshiánya miatt ütemezték át, időközben pedig a személyzet jogszabályba foglalt munkaideje lejárt, ezért tették másnap éjszakára a járatot. Hozzátették, a Wizz Airrel szerződéses kapcsolatban álló földi kiszolgáló cég segített az utasoknak szállást foglalni az éjszakára és a légitársaság minden utasának megtéríti a felmerülő szállásköltségét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Péntek délután kellett volna elindulnia, de csak vasárnap reggel szállt fel Ferihegyről egy Törökországba tartó gép
40 óra várakozás indult útnak a Tailwind járata. Az utasok közül volt, aki feladta a reményt, hogy idén eljut a törökországi nyaralására.


Péntek délután kellett volna felszállnia a Tailwind légitársaság törökországi járatának a Liszt Ferenc Repülőtérről, a gép azonban csak vasárnap reggel negyed nyolc körül indult útnak - írja az Utazomajom.

A portálnak az egyik utas számolt be a kálváriájukról. Mint írta:

a gépnek péntek délután 16:40-kor kellett volna felszállnia, de a Budapesten landoló járat jobb hajtóművét a Lufthansa Technics kezdte szerelni.

Ezt este 10-ig nem sikerült megjavítani, a sikertelen próbálkozás után pedig az utasok visszakapták a csomagjaikat és hazaküldték őket azzal, hogy másnap reggel 9-re kell újra kiérni a 11:40-kor induló géphez.

Az utasok másnap is kimentek a géphez, de a nyolc órás várakozás ellenére ekkor sem tudtak elutazni. A beszámoló szerint a dühös utasokat rendőri beavatkozás után végül minibusszal egy Üllői úti hotelbe szállították.

„Az utasok közül volt, aki feladta a reményt, hogy idén a török tengerparton nyaral és hazament, azonban jelentős tömeg még holnap ad egy utolsó esélyt az utazásnak. Úgy vannak vele, hogy ez a maradék 5 nap nyaralás is jobb, mint a semmi”

- írta Edit a beszámolójában.

A gép végül vasárnap reggel 7 óra 10 perckor, 40 óra várakozás után szállt fel, fedélzetén a 60 legelszántabb utassal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: