hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Univerzális vakcinát fejlesztenének a koronavírus összes mutációja és fajtája ellen

Az oltás, amin több laborban is dolgoznak, megtanítaná az immunrendszert olyan variánsok felismerésére és leküzdésére, amelyek ma még nem is léteznek.

Link másolása

hirdetés

Másfél évvel kitörése után sem csitul a koronavírus-járvány, miközben a világon mindenütt hatványozott erőkkel folyik a lakosság beoltása. Most a legnagyobb aggodalmat az úgynevezett „indiai dupla mutáns” okozza. De félelem uralkodik Brazíliában is, ahol naponta 2500-an halnak meg és a kormány már ott tart, hogy lebeszéli a nőket a várandósságról az egyik vírusvariáns miatt.

Hetente 5 millió új fertőzést regisztrálnak világszerte, és az újabb mutációk elkerülhetetlenek. Ezek nyomon követésével talán elkerülhető a legrosszabb, de hosszú távon nem megoldás, hogy mindegyik variáns külön ellenszerét keressük, mert mire az egyiket megoldanánk, máris egy másik válik uralkodóvá – írja az Atlantic.

Egyes szakértők, köztük Anthony Fauci virológus, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója, úgy vélik, hogy átfogóbb megközelítésre van szükség, és a kutatóknak egy univerzális SARS-CoV-2 oltás kifejlesztésére kell összpontosítani erőfeszítéseiket. Egy olyanra, amely legalább részleges immunitást ad bármilyen újonnan felbukkanó variánssal szemben.

Már számos kutatócsoportban folynak az ilyen irányító kísérletek, de ez csak az első lépés.

„A második lépésnek egy olyan egyetemes koronavírus-vakcinának kell lennie, amely nemcsak a SARS-CoV-2 valamennyi formájától képes megvédeni bennünket, hanem az elkerülhetetlenül felbukkanó új és másfajta koronavírusoktól is, amelyek a jövőbeli pandémiákat okozhatják”

– hangsúlyozza Fauci.

hirdetés

Az alapvető probléma az, hogy a sejtjeink barátjuknak hiszik a koronavírust. Minden vírusrészecskét tüskefehérjék borítanak, és mindegyiknek a csúcsa úgy fest, mint egy normális emberi molekula, ezért az egészséges sejt hozzátapad. Ez végzetes tévedés. A vírus ugyanis behatol a sejtbe és belelövelli RNS-ét. Innentől kezdve felhasználhatja arra, hogy több millió példányban szaporodjon, majd szétrobbantsa a sejtet.

A tüskefehérje az oka mindennek, ugyanakkor remek célpont az oltások számára. A jelenleg használt vakcinák megtanítják az immunsejteket, hogy felismerjék, így még a vírus behatolása előtt semlegesítsék.

Csakhogy minden variáns tüskéje különbözik egy kicsit egymástól. A forgalomban lévő oltások a Vuhanban talált eredeti vírustörzs genetikai kódján alapulnak. Ez a törzs azonban már nem terjed, ezért az oltások nem tökéletesek számos variánssal szemben.

Ez nem azt jelenti, hogy az első generációs vakcinák hatástalanok, de a vírus további mutációi ronthatják a helyzetet.

A kihívás tehát olyan oltást kifejleszteni, amely képes megtanítani az immunrendszert olyan variánsok felismerésére és leküzdésére, amelyek ma még nem is léteznek.

Az egyik célpont a tüskefehérjének az a része lehet, amely lassabban fejlődik a többinél. A texasi állami egyetemen Jason McLellan laboratóriuma a SARS-CoV-2 tüskefehérje tövére koncentrál, amely nem mutálódik olyan gyakran, mint a csúcsa. Ha a vakcina megtanítja az immunrendszert a tüskefehérje tövének felismerésére, egyszerre adhat védelmet számos vagy akár az összes variánssal szemben, amíg ez a rész nem változik.

A gyakorlatban azonban az antitestek nehezen ismerik fel és célozzák be a tüskefehérje tövét, ha azt belesimul a protein-struktúrába.

Egy másik laboratóriumban olyan megoldáson dolgoznak, amely általános immunválaszt biztosítana: egy, az emberi sejtekhez tapadó tüske számos verzióját hordozó oltáson. Ezek „nanorészecske-mozaikot” alkotnak. Tavaly egereket oltott be a vakcina prototípusával, és megállapították, hogy minden olyan tüskefehérje ellen termelt antitesteket, amelyek benne voltak a mozaikban.

Hasonló kísérletre készülnek a hírvivő RNS-sel, amelyeken a Pfizer és a Moderna oltások alapulnak. Az észak-karolinai egyetem kutatócsoportja ígéretes egérkísérleteket hajtott végre a különböző koronavírusokból álló hírvivő mRNS-sel.

Fauci éveken át dolgozott a szezonális influenzák elleni általános oltáson, és úgy gondolja, hogy a SARS-CoV-2 elleni általános vakcina kevesebb akadályba ütközik, mert genomja egyszerűbb, mint az influenzáé.

Szerinte az univerzális vakcina már akár a pandémia vége előtt elkészülhet, mert a szükséges technológia már most is rendelkezésre áll, de ha nem, akkor is minden bizonnyal szükség lesz rá a későbbiekben is.

Több ezer hasonló kórokozó keringhet különböző élőlényekben, és ezek közül bármelyik átjuthat az emberre. Csak az elmúlt 18 évben három koronavírus okozott súlyos problémákat (SARS, MERS, Covid-19), és a szakemberek egyetértenek abban, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e következő járvány, hanem az, hogy mikor.

Egy valóban univerzális koronavírus-vakcina megalkotásához számos tudományág összefogására van szükség, köztük a sejt- és rendszerbiológiára, az immunológiára, a genetikára, a mesterséges intelligenciára, és a strukturális modellezésre. Ehhez a kormányoknak, a magánszektornak, az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és a non-profit szervezeteknek együtt kell működniük.

„Milliárdokba kerülhet, de csak ez a pandémia trilliókba került. Nem tanultunk a SARS-ból, a MERS-ből, a HIV-ből, a sertésinfluenzából, de ezúttal tanulni fogunk” – ígérte az Atlanticnak Wayne Koff biokémikus, a New York-i központú Human Vaccines Project vezetője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Megkapta a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját az első beteg

A hatóanyag vizsgálatát Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország is jóváhagyta, ha sikeres, az eljárás segítségével akár személyre szabott rákvakcinákat is létre lehet hozni a jövőben.

Link másolása

hirdetés

Egy melanómás beteg megkapta a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját, a BNT111-et, amit a vizsgálat során egy pikkelysömör kezelésére gyógyszerrel, Libtayoval kombináltak, írja a Telex.

Az elképzelés szerint a vakcinával bejuttatott hírvivő RNS segítségével megtanulhat az immunrendszer védekezni a rákos megbetegedések ellen. A hatóanyagokat 120 résztvevőn tesztelik majd.

Szeretnénk az immunrendszer erejét használni a rák és a fertőző betegségek ellen is. Sikerült bizonyítanunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a koronavírus ellen, de a rák is globális egészségügyi problémát jelent, talán még a jelenlegi világjárványnál is súlyosabbat

– mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

A BNT111-01 vizsgálatot Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország is jóváhagyta, ha sikeres, az eljárás segítségével akár személyre szabott rákvakcinákat is létre lehet hozni a jövőben.

A cég még idén két további program indítását tervezi kísérleti mRNS-vakcináival.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY

Több évtized után igazolták Stephen Hawking egyik híres elméletét

Az MIT asztrofizikusai egy 1,3 milliárd évvel ezelőtti kozmikus kataklizmának, két fekete lyuk összeolvadásának ma is érzékelhető nyomait használták a kutatásukhoz.

Link másolása

hirdetés

Az MIT egyetem kutatói gravitációs hullámok vizsgálatával igazolták a világhírű asztrofizikus elméletét, miszerint egy fekete lyuk felülete az időben előre haladva kizárólag növekedni tud, írja a Telex a Live Science cikke alapján.

A vizsgálathoz egy 1,3 milliárd évvel ezelőtti kozmikus kataklizmának, két fekete lyuk összeolvadásának ma is érzékelhető nyomait használták. A vizsgálat 95%-os valószínűséggel igazolta Hawking elméletét.

Hawking elméletét Einstein általános relativitáselméletéből vezette le 1971-ben. Érdekesség, hogy a kutatás eredménye első ránézésre ellentmond Hawking egy másik, a fekete lyukak párolgásáról szóló elméletével.

A Hawking-sugárzás lényege, hogy a fekete lyukak energiája és tömege adott esetben csökkenhet. A kérdés évtizedek óta megosztja a szakembereket, az amerikai kutatócsoport vezetője szerint ténylegesen az ő vizsgálatuk sem cáfolta meg az elméletet, mert annak a hatását csak nagyon hosszú távon lehetséges mérni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Egy új kártevő jelent meg Magyarországon, ami megbetegíti a kajszifákat és tönkreteszi a termést

Akár egyetlen példányuk is képes megfertőzni egy egészséges fát, ami aztán egész életében beteg marad, az azon termett barack pedig ízetlen, rossz minőségű lesz.

Link másolása

hirdetés

Magyarországon is megjelent az idegenhonos kajszilevéltetű, ami közvetlen kártétele mellett egy súlyos növényi betegséget, a kajszihimlőt okozó vírust is aktívan terjeszti, írja a 24.hu.

A kajszilevéltetű Japánban és Kínában őshonos, Európában először Olaszországban észlelték 2016-ban, Magyarország a második európai ország, ahol felbukkant.

A rovart itthon a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Növényvédelmi Intézetének kutatói azonosították, tanulmányukat a a Journal of Plant Diseases and Protection című folyóiratban közölték.

A kutatók szerint már 2018 óta jelen lehet hazánkban a kajszilevéltetű, mára pedig rendkívül gyakorivá vált, szinte bárhol találkozhatunk velük, ahol kajszifák vannak.

A kajszilevéltetű világoszöld teste 2–3 milliméter hosszú, tavasszal jelenik meg a fákon. A rovar által megtámadott hajtásokon a levelek idő előtt lehullanak, az érintett területen torz termés fejlődhet, hosszú távon pedig a fák is gyengülhetnek.

A szakértők szerint akár egyetlen példányuk is képes megfertőzni egy egészséges fát, ami aztán egész életében beteg marad, az azon termett barack pedig ízetlen, rossz minőségű lesz.

hirdetés

Kajszilevéltetvek ellen Magyarországon jelenleg deltametrin, labda-cihalotrin, acetamiprid és spirotetramat hatóanyagokkal engedélyezett a növényvédelem. A MATE kutatói az olajos lemosó kezeléseket, illetve a káliszappanos permetezést javasolják az ökológiailag tudatos termesztőknek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Nemzetközi összefogás nélkül elsivatagosodik Magyarország is

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfus kutatói korszerű térinformatikai módszerekkel vizsgálják a Kárpát-medence egyre szárazabb éghajlatának okait, társadalmi és gazdasági következményeit.

Link másolása

hirdetés

Álláspontjuk szerint az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzése, következményeinek kivédése csak komplex földrajzi elemzésekkel lehet eredményes - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közleményben emlékeztetnek, hogy

1994. június 17-én fogadták el az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét, azóta minden évben ezen a napon világméretű kampány hívja fel a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére, a szárazság hatásaira.

Rakonczai János, az SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének professzora kifejtette, a sivatagosodás a kontinensek zömén megfigyelhető, a kivétel Európa és az Antarktisz.

A folyamat részben összefügg a globális klímaváltozással, de sok helyen a társadalmi hatások erősítik fel igazán.

A sivatagok fő kritériuma a sokévi átlagban tapasztalt, 200 milliméternél kevesebb csapadék. Magyarországon az éves területi átlag a több mint százéves mérési adatok alapján egyszer sem volt 400 milliméternél kevesebb, és hitelesített mérési helyen egy évben soha nem mértek 200 milliméternél kevesebb csapadékot.

hirdetés

120 év adatai alapján csökkenő a csapadékmennyiség, az utóbbi ötven évben azonban ezzel ellentétes tendencia látható. Ennek oka az a húszéves szárazabb időszak, amely az 1970-es évek közepén kezdődött, és amely alatt szinte csak átlag alatti csapadék hullott. Ez az időszak okozta a Duna-Tisza közi hátságon, és a Nyírségben a talajvízszint jelentős süllyedését.

A Duna-Tisza közén tapasztalható egyre szárazabb éghajlatért egyszerre felelős az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás.

Ennek kézzelfogható jele az aszályok gyakoriságának növekedése. Az aszálykárok különösképpen a homoktalajokkal jellemezhető tájakon szembetűnőek. A folyamatnak kiemelkedő szerepe van abban, hogy az 1990-es évek óta szántóterületeken gazdálkodók felhagytak a műveléssel.

A parlagterületek növekedése, valamint a legeltető állattartás visszaszorulásának egyik szemmel látható következménye az Európába a 18. században behurcolt selyemkóró elterjedése.

Szilassi Péter, a biológiai invázió földrajzi hátterét vizsgáló, ökológusokból és geográfusokból álló kutatócsoport vezetője közölte, ez az inváziós növény mára a Duna-Tisza közi tájkép meghatározó elemévé vált. Rámutatott, a Kiskunság különleges növényvilágának megőrzése érdekében fel kell lépni e folyamattal szemben.

Barta Károly, SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék docense szerint az aszály előrejelzésének megbízható lehetőségeit is a talajnedvességben kell keresni.

Míg az időjárás-előrejelzés maximum 10-12 napra tud érdemi információkat szolgáltatni, addig a talajtakaró őrzi az elmúlt időszak, akár több hónap "csapadéklenyomatát" is.

Ez a legfontosabb indikátora a jövőbeli aszálynak: egy csonttá száradt áprilisi talajon - még átlagos csapadékviszonyokat feltételezve is - nagy eséllyel komoly aszály fog jelentkezni, míg egy közel telített talajon - még átlagosnál szárazabb időjárás esetén is - jóval nagyobb a növényzet túlélési esélye.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: