Kiderült, miért imádjuk a kávét, és hát nem az íze miatt
A Mirror cikkében annak jártak utána, vajon miért imádjuk a kávét, vagy akár az alkoholos italokat. Olyasvalami derült ki, ami az addikcióktól való megszabadulásban is segíthet. A legutóbbi kutatások eredményei ugyanis azt mutatják, nem azért sörözünk és kávézunk, mert annyira élvezzük az ízeket, hanem elsősorban azok hatása miatt, pontosabban azért, ahogy érezzük magunkat közben és utána.
A szakemberek most azt mondják: az eredmény valódi áttörést jelent, ami új megközelítést hozhat az elhízás és az alkoholfogyasztás elleni küzdelemben.
Dr. Marilyn Cornelis és munkatársai az Egyesült Királyság Biobankjából 336 ezer személy teljes DNS-ét térképezték fel egy hosszú, mintegy félmillió brit egészségét követő vizsgálat során.
Meglepetésükre kiderült: a kávé, az alkohol vagy az édes italok kedvelése nem a géneken múlik, hanem a "pszichoaktív" tulajdonságaikhoz köthető. Mindez azoknak a vegyi anyagoknak köszönhető, mint például a kávéban levő koffein, vagy a szénsavas italok cukortartalma, ami szintén a központi idegrendszerre hat. Fogyasztásuk kissé megváltoztatja az agyi funkciót, ami átmeneti változásokat eredményez az érzékelésben, a hangulatban, a tudatban és a viselkedésben.
Dr. Cornelis, a Chicagói Northwestern Egyetem preventív orvostudományának professzora így fogalmazott:
"Az emberek azért isszák a kávét és az alkoholt, mert érezni akarják a hatását. Nem az íze miatt."