hirdetés

TECH

Xbox vagy Playstation konzol? Az örök kérdés

A választás tekintettel arra, hogy nem olcsó mulatságról beszélünk, nagy körültekintést igényel.

Link másolása

hirdetés

Bárkit, akit megkérdezünk arról, hogy az Xbox vagy a Playstation konzolja nyújt-e jobb játékélményt, a válasz nagyjából megegyezik. Mindkettő tökéletes.

A választás azonban, tekintettel arra, hogy nem olcsó mulatságról beszélünk, mégis nagy körültekintést igényel. Az eladási statisztikákat figyelembe véve sem tudunk igazságot tenni, hiszen fej, fej mellett haladnak a vásárlások.

Nem véletlen, hiszen mindkettő, függetlenül attól, hogy az épp megjelenő típust választunk, vagy régebbit, megfelel majd annak, amit elvárunk tőlük.

Akár a Playstation konzoljait, akár pedig az Xboxot választjuk, nem ússzuk meg a vásárlást az egyéb kiegészítők megvásárlása nélkül. Bár kontrollert minden esetben kapunk majd hozzá, a probléma azonban akkor kezdődik, amikor többen, netán a család szeretne együtt játszani. Épp ezért nem árt a csomagban található kontroller mellé még legalább egyet vásárolnunk, hogy elkerüljük a folyamatos sorban állást és persze az ezzel járó vitákat.

A kontrollerek megvásárlásánál érdemes figyelembe vennünk, hogy általában nagyképernyős televízión, monitorokon játszunk velük, legyen szó akár a Playstation akár az Xbox esetében, így magától a képernyőtől lényegesen messzebb ülünk majd. Épp ezért érdemes olyan kontrollert választani, ami vezetéknélküli, így valóban kellő távolságról van esélyünk játszani.

hirdetés

Az Xbox és a Playstation esetében is elmondható, hogy a kontroller nem élethosszig tartó garanciás, így számolnunk kell azzal, hogy pár évente cserélnünk kell majd azokat. Az egy kontrolleres elképzelés a többjátékos módokban meglehetősen lehetetlen kivitelezés, így mindenképp érdemes legalább két kontroller vásárlását beterveznünk.

Gyártó vagy utángyártott kontrollert vásároljunk?

Ma már, mint szinte mindenből létezik utángyártott változat is. Ezek árkategóriája lényegesebben alacsonyabb, de mindenképp meg kell említenünk, hogy a gyártó úgy tervezte meg a kontrollereket, hogy azok tized-századmásodpercnyi biztonsággal hajtsák végre a mozdulatainkat, mellyel a játékot vagy annak karaktereit mozgatjuk. Egy utángyártott kontroller esetében gyakran előfordul a késlekedés, így csökken a játékélmény, ami előbb-utóbb elkerülhetetlenné teszi a gyártótól való készülék megvásárlását.

Növelhető játékélmény

Természetesen a konzol és a kontroller csak a jéghegy csúcsa. Mind a Playstation, mind az Xbox esetében a játékélmény a végtelenségig növelhető. A Playstation esetében a VirtualReality csomaggal tovább növelhető a játékélmény, de az Xbox esetében is elérhetők az egyéb kiegészítők, mint például a kormány vagy pedál.

Bármelyik típus mellett is döntünk, ezek a kiegészítők nagyban hozzájárulnak majd ahhoz, hogy úgy érezd, drága mulatság a PS és az Xbox vásárlása, de hosszú időn keresztül valóban szórakoztató kikapcsolódást nyújt majd mind a fiatalabbak, mind pedig az idősebbek számára.

Akár az Xbox konzol, akár a Playstation mellett tesszük is le a voksunkat, azonnal tapasztalni fogjuk, hogy a csomagban, általában ajándékba adott gamer játék nem lesz elegendő. Épp ezért érdemes arra készülnünk, hogy előbb-utóbb a játékokra is nagyobb összeget kell majd beruháznunk.

A kalandjátékok tekintetében viszonylag hosszabb idő, mire "kijátsszuk" őket, de az autós vagy lövöldözős játékok esetében számtalan játék van, amit nagyjából 20 óra alatt végigvihetünk, majd unalmassá válhat.

Nem beszélve a többjátékos módokat, ahol minél többször játsszunk egy-egy játékkal, annál rutinosabbakká válunk, így egy idő után új játékra vágyunk majd.

Játék, de milyen?

Míg az Xbox esetében a megvásárolt játékokat nemcsak az Xbox konzolon keresztül játszhatjuk, és elmondható, hogy a Playstation számtalan játéka az Xbox-ra is kiválóan megfelelőek, így ha váltani szeretnénk, ettől nem kell tartanunk. Kivételt képeznek ezalól az exkluzív játékok, melyről lentebb írunk majd.

Abban az esetben, ha úgy szeretnénk játszani, hogy az egyikünk az Xbox-al, mi azonban Playstation-nal rendelkezünk, ma már a multiplayer mód lehetőséget teremt rá. Megannyi funkciót és lehetőséget teremt a multiplayer, ami folyamatosan fejlődik annak érdekében, hogy kiszolgálja a játékosok igényeit.

Konzolok harca

Természetes, hogy mind a PS, mind az Xbox megtesz mindent annak érdekében, hogy piacvezető mivoltja egyetlen pillanatra se sérüljön. Nem is kellett sokáig várnunk, hogy piacra dobják az "exkluzív játékmegjelenéseket". Olyan játékokat terveztek, melyek minden bizonnyal hatalmas érdeklődésre tartanak majd számot, azonban a játék csak az Xbox vagy a Playstation konzolokkal játszható. Így aztán ha a játék érdekel, meg kell vennünk a konzolt is. Ezek a játékok jórészt Amerikából érkeznek és már a megjelenés előtt a vízcsapból is folynak. Nem egyszer már egy évvel a játék megjelenése előtt előrendelhető, foglalható, csak úgy, mint az éppen akkor piacra doboz Xbox vagy Playstation konzol a legújabb kiegészítőkkel.

Hazai viszonylatban elmondható, hogy ezek a konzolok leginkább karácsonykor kelendőbbek. Akkor érezzük ugyanis szükségét drágább játékok megvásárlásának. Bár a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük költséghatékony szórakozásnak, az mindenképp mellette szól, hogy nem csak a legújabb, de a régebbi típusok is képesek nagyszerű játékélményt biztosítani. Minősége pedig hosszú éveken át nem változik, így elegendő csak a kiegészítőkkel és természetesen a játékok megvásárlásával pénzt költenünk a későbbiekben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

223 centis kép és lézersugarak – kipróbáltuk a Hisense lézertévéjét

Se nem projektor, se nem tévé, de kicsit azért mindkettő. Felejts el mindent, amit eddig a házimoziról tudtál!
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. szeptember 13.


Link másolása

hirdetés

Gyakran hallani a nagy tévégyártók reklámjaiban, hogy “moziélmény otthon”, amikor egy újabb csúcskategóriás tévét dobnak piacra, sőt annak idején a DVD lejátszókkal párban érkeztek az első 5.1-es hangrendszerek, amiket a lejátszóval együtt szintén házimozi rendszernek hívtak, ami már akkor is vicces elszólás volt. A Hisense azonban megalkotta azt a “tévét”, ami minden eddiginél méltóbb a házi mozi kifejezéshez.

Még az Eb ideje alatt tartott a Hisense hazai képviselete egy sajtótájékoztatót (elég száraz ezt így jellemezni, hiszen egy parádés ebéd volt a Pomodoroban, valamint kivittek a magyar-portugálra) ahol bemutatták nekünk a lézertévéjüket. Az első órában nyakunkba zúdultak a technikai adatok, figyeltük a kolosszális képernyőt, de egy idő után feltettem magamban (majd a szomszédom felé fordulva is) a kérdést: de most akkor ez hogy?

A lézertévé gyakorlatilag valahol a projektor és a tévék között van, mivel egy projektorból kapjuk a képet, de egy tükröződésmentes kolosszális kijelzőre vetíti. A bemutatón annyira nem tudtam megtekinteni, amennyire szerettem volna, így megkértem a céget, hogy küldjenek egyet tesztelni, ami egy nagyon érdekes kör volt, mert hiába láttam a bemutatón élőben, a 88 hüvelyk a 20nm-es szobádban SOKKAL NAGYOBB.

Így történt hát, hogy bár figyelmeztetve lettem, hogy totálisan alkalmatlan ez a tér egy ekkora rendszerhez, én azért csak erőltettem a dolgot, és egy szerelőbrigád másfél órán keresztül hordta fel az elemeket az ötödikre (bocsi!), majd mikor összeállt a dolog, kipakoltam a fél szobát, bedobtam egy babzsákot, és gyakorlatilag a világ legkisebb mozijában találtam magam.

Miért jó?

A tévéknél hatványozottan igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb (persze a lakás mérete ebbe beleszólhat) és jelenleg a piac igyekszik egyre nagyobb tévékkel kielégíteni a fogyasztók vágyait, de a legtöbb készülék esetében a 75 hüvelyk a plafon, maximum a 86 hüvelyk extrém esetekben, és bár a Micro LED technológia már a nyakunkon, amik lehetővé teszik a 110 hüvelykes okostévék gyártását, ezek borzasztóan drágák, és a fogyasztásuk is leszívná Paksot.

hirdetés

Itt jön képbe a Hisense, egy rendhagyó megoldással kínálva a 88 hüvelykes (223 centiméteres) kijelzőt, ami sok más egyéb tulajdonságában is előnyösebb a klasszikus okostévékhez képest.

Először azt gondoltam, hogy a lézertévé csak a projektorból áll, és opcionális kiegészítő hozzá a kivetítő, de ez nem csak egy vetítővászon szerepét tölti be. Ez egy hard display, tehát egyben van, mint korsó a kút előtt, valamint a felülete is fontos, amin miniatűr prizmák nyelik el a környezet fényeit, vagy visszaverik más pontokra, a projektorból érkező fényeket viszont tükrözik a néző irányába, így alkotván a kijelzést.

Mivel nem egyenesen a fényt kibocsátó felületre nézünk, hanem annak visszaverődésére, így a szemünket is jóval kevésbé fárasztja a tévé, nincs elektromágneses sugárzása. A fogyasztása sem vészes, hiszen nem kell az óriási felület minden egyes paneljét ellátni energiával, csak a projektort, meg a hangfalakat, amik egyébként szintén a hard display-ben találhatóak, és brutál hangerőre képesek, de egy ekkora rendszerhez, azért illik egy karcosabb hangrendszert párosítani.

De akkor most projektor vagy tévé?

A Hisense 88L5VG lézertévéje egészen pontosan egy kék lézeres fényforrást használó, ultra rövid hatótávolságú (28,7 cm) 4K projektor, de nem azonos a felhasználási köre egy klasszikus értelemben vett projektorával, a fentebb említett hard display miatt. Leginkább az “okos otthoni mozi” kifejezést használnám, amit most találtam ki.

Nem igazán mobilis sőt, ha egy picit is elmozdítjuk, hosszú percekig pöcsölhetünk, míg újra megtaláljuk a megfelelő szöget, hiszen csupán 28 centiről történik a vetítés (gondoljunk bele, hogy 5 méterről is el lehet szórakozni egy sima projektorral). A Hisense saját VIDAA U4.0 rendszere által biztosított okostévé funkciók mellett található benne hagyományos digitális és analóg tévétuner is, így a gyakorlatban tényleg mindent tud, amit egy televízió szokott, csak irgalmatlan méretben.

A projektoroknál marginálisan jobb, gyönyörű 4K megjelenítéssel rendelkezik, ami még sok tévét is odaver, valamint a 720p-ről is csodásan skáláz fel, a HDR is szépen muzsikál.

Kinek való?

Ehhez tér kell. Nem kicsi, legalább 3 méterről érdemes nézni. Bár a tükröződéseket szépen elnyeli, direkt fénybe mégsem érdemes tenni, a sötétített szobát meghálálja, de akkor is élvezhető, ha egy fényes szobában nézzük, csak ne erre építsünk.

A Hisense 88L5VG tévé azoknak való, akiknek van bőven terük, esetleg megengedhetnek maguknak egy low budget moziszobát, viszont nincsen több milliójuk egy ugyanekkora Micro LED tévére. Ez a tévé a méretéhez képest olcsó a másfél milla körüli árcédulájával, ami egy átlagos tévévásárlónak nyilván sok, de ez a tévé nem is átlagos terekbe való, ha van hozzá megfelelő templomunk, ez lehet a szórakozás fullos oltára.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH

Kiszivárgott a Facebook tiltólistája, több magyar szervezetet, zenekart vagy más szélsőséges oldalt bannoltak már

Három kategóriába sorolták a letiltandó oldalakat. A Facebook minden egyént vagy csoportot letiltott, amely bekerült a lista bármelyik kategóriájába.

Link másolása

hirdetés

Több mint négyezer személyt és szervezetet tiltott ki a Facebook terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt, írja a Gizmodo az Intercept által megszerzett lista alapján - a cikket a Telex szemlézte.

A listán magyar szervezetek is megtalálhatók, egy részükről eddig is tudhattuk, hogy bannolta őket a Facebook.

A kitiltásokat elnézve az állapítható meg, hogy azok jórészt azonosak azokkal a személyekkel és szervezetekkel, akiket az Egyesült Államok kormánya által hivatalosan veszélyesnek tartott. A Facebook a tiltásokat három különböző sávba sorolta be.

A legfelső, legsúlyosabb megítélés alá tartozó kategóriába került személyek és oldalak „súlyos offline károkozás” miatt kerültek a listára. Civilek elleni erőszakos cselekmények, szervezett bűnözéssel való összejátszás, illetve védett tulajdonságokon alapuló károkozásért mellett való kiállás voltak a főbb okok.

Például a terrorcsoportok és terroristák is ebbe a kategóriába tartoznak, ezeknek a csoportoknak vagy személyeknek a dicsérete, támogatása vagy megjelenítése a tartalom eltávolításával jár. Az ide kerültek 70 százaléka a terrorizmushoz köthető szervezet vagy egyén, de van köztük vagy 500 gyűlöletkeltő csoport is.

A második kategóriába „erőszakos, nem állami kötődésű cselekvők” tartoznak, olyanok például, mint a szír polgárháború lázadói. Itt korlátozott, erőszakhoz nem köthető dicséretet enged csak a Facebook, minden mást eltávolít.

hirdetés

A legenyhébb, harmadik kategóriába kerültek olyan szervezetek és személyek, akikről a Facebook megállapította, hogy megsértik a gyűlöletbeszédre és a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveit, vagy „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutatják, ugyanakkor „korábban nem feltétlenül követtek el erőszakot, vagy védett tulajdonságaik alapján nem feltétlenül szorgalmaztak erőszakot mások ellen”.

Ezzel együtt a Facebook minden egyént vagy csoportot letiltott, amely bekerült a lista bármelyik kategóriájába.

Az Intercept listája szerint az oldalak létrehozóinak 53,7 százaléka terrorizmushoz köthetőnek, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalomnak, 17 százaléka gyűlöletcsoportnak, 4,9 százaléka bűnözőnek, és alig 1 százaléka erőszakos nem állami szereplőnek minősül.

A több mint négyezres listán 26 magyar kötődésű oldal van, köztük például zenekarok, szervezetek, illetve a Facebookról még 2017-ben letiltott Kuruc.info, vagy a Nyilaskeresztes Párt is.

Minden magyar szereplő a „gyűlöletbeszéd” kategória alá esik, nem meglepő módon a zenekarok többsége – például a Divízió 88, az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, Nimród, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, Titkolt Ellenállás – szkinhedzenekar, amelyek szélsőjobboldali szövegekkel hívták fel magukra a figyelmet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

A 17 perc alatt csutkára tölthető videós telefon, ami nem lett drága: Xiaomi 11t Pro

Egy sallangoktól mentes, elképesztően szerethető telefon.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. október 21.


Link másolása

hirdetés

A Xiaomi továbbra is rendületlenül tör a csúcs felé a telefon eladásokban, készülékei megbízhatóak, és már-már azt gondoltuk, hogy a legújabb csúcsmodell már az áraiban is kapargatja a felső határt, ahogy azt a Huawei is meglépte, amikor bemutatta a P40 szériát.

A 11T Pro ára azonban nem kis meglepetést okozott.

Baromi érdekes lépés volt a Xiaomitól, hogy adott is, és el is vett az új csúcsmodellből, és a végeredmény egy sallangoktól mentes, elképesztően szerethető telefon lett. A mérete maradt kolosszális, az anyaghasználata és az összeszerelése patika, alumínium keret, üveg hátlap, és a legerősebb Gorilla Glass Victus zárja körbe a bivalyerős hardware-t úgy, hogy a telefon sokkal könnyebb maradt, mint a kategóriában megszokottak.

A 270.000 forinthoz közeli árcédulához azonban sok funkciót kellett kukázni, de azért számos új funkció is érkezett a libikóka másik oldalára.

Ami nincs

Amellett, hogy a cég végre elhagyta a Mi-t a terméknév elejéről, és megkímél minket a borzasztóan felesleges mimi-zéstől, más is ment a kukába. Számomra a legfájóbb, hogy a kijelző alól az oldalsó gombra került az ujjlenyomat olvasó, a kezem már rég átállt a modernebb verzióra. Annyira, hogy köszöntem, maradok a pinnél, ha úgy van, de hála istennek az arcfelismerés pompásan működik. Nincs jack (szerintem itt az ideje végleg elengedni), és nincs IP68 sem, így nem érdemes úszkálni a telefonnal. Ezen felül a telefotó is kimaradt a készülékből, amiből még szerintem egy gyártónak sem sikerült olyat alkotnia, ami fotográfiai szempontból letenne valami az asztalra, és nem csak kukkolásra, vagy balesetfotózásra lenne alkalmas. Egyébként meg ott a 108 megapixeles kamera, amiből szépen lehet croppolgatni távolabbi dolgokat.

Ami van

A kamerasziget picit változott, maradt a már megszokott 108 mpx-es főkamera ugye, ami a legerősebb üveg a telóban. A széleslátó okés, de semmi extra, a makró lencse viszont nagyon el lett találva, és videózásra is használható végre.

hirdetés

A szép nagy, 6,67 hüvelykes kijelző viszont elképesztő.

A kávák picit nagyobbak a felső kategóriában megszokottnál, és a felbontás is csak Full HD (1080 x 2400 pixel), de az AMOLED panel a 120 Hz-es képfrissítésen muzsikál, és van 1000 nites fényerő is.

A 120 Hz annyira látványosan kényelmes a szemnek, hogy akkor is ezen pörgetem a telót, ha kétszer gyorsabban eszi az akksit. Ami egyébként egy új, 5000 mAh-s akkumulátor, és a hátlapja alatt egy grafén telep van, ami sokkal gyorsabb töltést és alacsonyabb működési hőmérsékletet eredményez, ráadásul több töltési ciklust is bír anélkül, hogy fáradni kezdene. Ennek ellenére kilenc darab hőmérséklet szenzort is kapott a modell, hogy véletlenül se legyen gond.

Ennek az akksinak, és a kolosszális méretű 120 wattos töltőnek hála, a telefont 17 perc alatt csutkára tölthetjük, amivel levert mindent és mindenkit ezen a téren.

Tehát felőlem eheti az akksit a 120 Hz, hiszen egy sitcom rész ideje alatt feltölthetem teljesen úgyis.

A kijelző mellett baromi jó lett a beépített sztereó hangszóró, vagyis hangszórók, ugyanis kettő is van belőlük, méghozzá Harman Kardon márkajelzéssel és Dolby Atmossal megtámogatva, aminek eredménye egy olyan gyönyörű hangzás, amit telefonból még nem hallottam.

Konkrétan kényelmes filmnézésre a teló, ha épp nincs kéznél nagyobb kijelző.

A Xiaomi ezt a telefont rendesen kiélezte a videózásra is, vagyis konkrétan elsősorban arra.

A főkamera valóban jól zenél, a hangfelvétel sem olyan gyalázatos, mint más csúcsmodelleknél sokkal több pénzért, és a HDR10 támogatásnak hála, a színekre sem lehet panasz.

A Xiaomi szoftveres trükkök százait kínálja még fel, amik alapból rajta sincsenek a telefonon, de a kamera menüjéből letölthetjük őket. Ilyenek a Time Freeze, a Mirror effect, vagy a lassú exponálású videó, amik valóban jópofák, de nagyon ki kell centizni azért, hogy ne legyen gagyi a végeredményünk (főleg a time freeze-nél) A főkamerával 8K felbontású videókat is csinálhatunk, de ez egyelőre csak egy jól mutató szám, mintsem hasznos funkció, viszont a 4K fenomenális 60fps-en, tűéles, élő színekkel, öröm ránézni.

Ebben a telefonban is megjelent az anno LG által bemutatott audio zoom, ami ott erősít a hang forrásán, ahová zoomolunk, ezt mindenki döntse el maga, mennyire hasznos.

Kinek való ez?

Nem mondanám, hogy fotózásra kifejezetten rossz lenne, hiszen a főkamera azért elég baba, de inkább a videó funkciók azok, amik erősebbek ebben a telefonban. A 17 perces töltés elképesztő, a telefon teljesítményére sincs panasz, és még egy komplexebb videóvágás sem izzasztja meg a telefont. Bár a gyártó szerint egy komplett filmet is készíthetünk vele (hát megfelelő settinggel végülis kaputelefonnal is), én inkább azt mondanám, hogy vlogolásra pa-rá-dés, főleg úgy, ha gyakran utazunk, hiszen ez egy mini moziélményt is hordoz magában, ráadásul akár 5 perc alatt számottevő szaftot tölthetünk bele vissza. Ja, és tényleg baromi könnyű!

A 128 GB-os 11T Pro modell ára 250 ezer forint, míg a 256 GB-os modell pedig 270 ezer ft. Bamm.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Újra gondban a Facebook és az Instagram, akadoznak a platformok

Pár nap sem telt el azóta, hogy a Facebook, Messenger és az Instagram oldalak egyszerűen leálltak több órára, október 8-án ismét visszajelzések érkeztek a felhasználóktól szerte a világból, hogy néhány alkalmazás nem működik.

Link másolása

hirdetés

A hírre a Facebook gyorsan reagált is Twitteren, melyben megerősítette, hogy a probléma valós, de egyelőre nem tudni mi okozza most a gondokat. A bejelentés szerint, dolgoznak a hiba elhárításán, és minden felhasználótól elnézést kérnek. Az viszont tisztán látható, hogy tegnap este háromnegyed kilenc óta a bejelentések folyamatosan érkeznek az akadozásokról és hibákról.

Múlt héten Mike Schroepfer, a Facebook technológiai igazgatója arról számolt be, hogy hálózati problémák állnak a háttérben. Szöllősi Gábor IT-szakértő, akkor úgy fogalmazott, hogy egy hálózati konfigurációs változás után állt meg a rendszer, és emiatt kizárták magukat a routerekből, így fizikailag oda kell menni, és rádugni a laptopot.

A napokkal ezelőtti leállás a Facebook belső kommunikációs platformját, a Workplace-t is érintette, ami szintén leállt, és ez további nehézségeket okozott a munkában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: