TECH
A Rovatból

5 érv az elektromos autózás mellett

Magyarországon is egyre jobban megéri az elektromos autók használata, a töltési infrastruktúra is folyamatosan fejlődik, ráadásul otthontöltésre is van lehetőség. Számtalan érv van mellette, bemutatunk párat!

Link másolása

Egy idén nyáron bejelentett szabály értelmében 2035-től kezdődően már csak elektromos autókat értékesíthetnek az Európai Unióban, így Magyarországon is. A döntés hátterében az áll, hogy 2050-re az EU-ban szeretnék elérni a zéró kibocsátást, ehhez pedig ki kell szorítani a szennyező járműveket az utakról. A jogszabálytól függetlenül itthon is egyre többen fontolgatják a zöld modellek megvásárlását. Az elektromos autózás mellett ráadásul számtalan érvet fel lehetne sorolni, íme az 5 legfontosabb:

1. Nem szennyezi a levegőt

Ma Magyarországon az egyik legégetőbb környezeti problémánk a településeink szennyezett levegője. Szemben más járművekkel, az elektromos autók semmilyen szennyező anyagot nem bocsátanak ki a levegőbe, mivel a járműben semmiféle égéstermék nem keletkezik - ezzel még az elektromos és a robbanómotoros technológiát kombináló hibridek sem büszkélkedhetnek.

2. Nincs zajszennyezés

2019 nyarán lépett hatályba a már 2014-ben elfogadott uniós szabályozás, miszerint a piacra dobott elektromos és hibrid autókat el kell látni fehér zajt kibocsátó hanggenerátorral, hogy a gyalogosoknak, kerékpárosoknak megkönnyítsék a járművek észlelését.

Ennek oka egyszerű: mivel a tisztán elektromos autónak nem a benzin apró robbanásai, hanem a csaknem teljesen súrlódásmentes indukció adja a meghajtást, így az elektromos autók nem adnak ki klasszikus motorhangot sem. Sokatmondó tény, hogy az átlagos belsőégésű motorok 65 decibel erősségű zajt bocsátanak ki, amely másfélszeresen haladja meg azt a 40-48 decibeles értéket, amelyet még a legtöbb ember elviselhetőnek talál.

3. Könnyű vezetni

Az elektromos autók a maximális hatékonyság érdekében kivétel nélkül automata váltóval felszereltek, így a szokásos három helyett csak két pedállal számolhatunk. A villanymotor egyik legnagyobb előnye, hogy alacsony fordulatszámon is maximális hatékonysággal működnek. Már induláskor azonnal rendelkezésre áll a gyorsuláshoz szükséges nyomaték, így az elektromos autó szinte sportkocsis élményt nyújt – nem is beszélve arról, hogy nincs ügyetlenkedés a váltóval. Meghatározó élmény még a szinte hangtalan suhanás érzése: mivel, tökéletesen csendes és sima a jármű közlekedése.

4. Számos előnnyel jár

Budapesten a zöld rendszámmal ellátott villanyautók jelenleg a legtöbb közterületi parkolóban ingyen parkolhatnak, de ezt a kedvezményes lehetőséget már az ország több megyei jogú városa is biztosítja az elektromos gépjárművek és a „plug in” hibrid autók számára. Jó tudni azt is, hogy Európában Magyarországon a legalacsonyabb az elektromos autók havi átlagos fenntartási költsége, és a kontinensen egyedülálló módon hazánkban nem kell gépjármű-, cégautó- és regisztrációs adót, illetve vagyonszerzési illetéket fizetniük az ilyen járművek tulajdonosainak.

5. Több lehetőség is van a "tankolásra"

Mivel egyre nagyobb teret hódítanak Magyarországon az elektromos autók, a nyilvános töltőállomások száma is sokszorozódott az évek során. A segítségükkel kompromisszumok nélkül lehet használni a zöldforradalom legújabb vívmányait, és a járművek akkumulátoraitól függően 100-400 kilométert is meg lehet tenni egyetlen töltéssel.

Az elektromos autók szakszerű és biztonságos töltése érdekében ugyanakkor nem szükséges minden alkalommal egy töltőoszlop mellé parkolni, hiszen a „tankolás” már otthon is egyszerűen megoldható egy könnyen telepíthető, felhasználóbarát otthoni bel- vagy kültéri környezetben egyaránt alkalmazható fali-, esetleg oszlop töltőegységről. Bár az otthoni töltéshez beruházásra van szükség, a megoldás viszont kényelmessé és olcsóvá teheti az elektromos autó használatát.

Ha éppen fontolgatod az elektromos autó vásárlást, és/vagy az otthontöltés lehetőségét, érdemes utánanézned az E.ON Otthontöltési szolgáltatásának. Megrendelése esetén nem csupán kényelmesen, gyorsan és bármikor töltheted elektromos autódat, de havi díjas kiegészítő szolgáltatásuk igénylésével a mindenkor érvényes eseti töltés árából 15% kedvezményt is biztosítanak nyilvános töltőik használata során.

Az nem kérdés, hogy az elektromos járművek fenntartása és használata továbbra is kedvezőbb költségekkel jár, mint a hagyományos meghajtású autóké, azonban miért is éri meg az E.ON szolgáltatásait választanod?

- Országos lefedettség és megbízhatóság

- 3 év jótállás, bárhol az országban

- Kulcsrakész megoldás

- Rájuk bízhatod a telepítést is

- Közterületi töltési kedvezmény

- A mindenkor érvényes eseti töltés áránál 15%-kal kedvezőbben tölthetsz nyilvános töltőiken havi díjas kiegészítő szolgáltatásukkal


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
A Rovatból
Nagy a felháborodás: közel 7000 forintért bárki felteheti azokat a kérdéseit Adolf Hitlernek, amiket eddig nem mert
Egy mesterséges intelligenciát használó alkalmazás révén több mint 20 ezer történelmi alakkal beszélgethetünk. Sokak számára viszont visszatetsző, hogy Hitler, Goebbels, Jeffrey Epstein vagy Pol Pot is a választható karakterek között van.
Címlapkép: SZMO - szmo.hu
2023. január 24.


Link másolása

Nagy felháborodást keltett a Historical Figures (Történelmi alakok) nevű alkalmazás. Az app mesterséges intelligenciát alkalmaz, és általa több mint 20 ezer személlyel lehet beszélgetni - írja az UNILAD.

A 25 éves Sidhant Chaddha szoftverfejlesztő mérnök által tervezett alkalmazás révén kérdéseket tehetünk fel például Abraham Lincolnnak, vagy akár Diana hercegnőnek is. Sőt, akár csoportos beszélgetést is indíthatunk.

Sokak számára viszont visszatetsző, hogy Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Jeffrey Epstein és Pol Pot is a választható karakterek között van.

Egy Twitter-felhasználó több emberrel is beszélgetésbe elegyedett. Heinrich Himmler például elismerte, hogy milliók halálához vezettek a tettei, és nagyon bánja már őket.

Persze a dolog nem olyan egyszerű, hogy csak letöltjük az alkalmazást, mivel egyes beszélgetésekért fizetni is kell.

Hitler szavaiért például 500 tokenért, azaz 6790 forintért juthatunk hozzá.

Az alkalmazás ellen viszont többen, például a Rágalmazásellenes Liga nevű zsidó szervezet is felszólalt.

"Eljátszani egy beszélgetést Hitlerrel és más antiszemitákkal nagyon felkavaró, és csak csámcsogni valót ad a fanatikusoknak" - nyilatkozta a szervezet egyik alelnöke, Yael Eisenstat.

Sidhant Chaddha egyelőre nem kommentálta az ügyet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
Ennyi volt: csak áprilisig használhatjuk ingyen a Facebookot és a Messengert mobilnettel
Eddig nem számították bele a havi adatkeretünkbe például az Instagramot vagy a Spotifyt sem, de áprilistól már igen.

Link másolása

Az Európai Unió szakhatóságainak döntése alapján idén tavasztól végleg el kell törölnie a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál, mint a Messengernél vagy az Instagramnál - írja a Blikk.

A terv szerint 2023. március 31-én lép életbe az a szabály, miszerint az összes hazai mobilszolgáltatónál fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhetett a felhasználhó, még akkor is, ha a díjcsomagja internetes keretét már kimerítette.

Ez azt jelenti, hogy nem lesz többé ingyenes a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram, a Spotify, és a navigációs alkalmazások.

Az unió már régóta változást akar elérni a kérdésben, többször is kifogásolta, hogy egyes díjcsomagokban bizonyos alkalmazásokra egy úgynevezett zero rate konstrukciót alkalmaztak a szolgáltatók. Tehát azért, hogy vonzóbbá tegyék az ajánlatukat, a havi adatkeretbe nem számították be például csetlalkalmazások során felhasznált adatot.

A HWSW azt írja, hogy 2020-ban az Európai Unió Bírósága kimondta azt, hogy a Telenor Magyarország jogellenesen biztosított korlátlan adatkeretet a MyChat és a MyMusic tarifaopcióknál. 2022 júniusában a tagállami szakhatóságokat tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, melynek egyik kulcseleme, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) őszi határozatában kötelezte a három érintett mobilszolgáltatót (Magyar Telekom, Yettel, Vodafone), hogy az ilyen ajánlatok értékesítését fejezzék be legkésőbb 2022. november 15-ig.

"Azoknál az előfizetőknél, akik már használnak valamilyen zero ratinget tartalmazó csomagot vagy opciót, a szolgáltatóknak 2023. március 31-ig kell gondoskodniuk arról, hogy a szerződéseket módosítsák vagy megszűntessék" - nyilatkozta a lapnak az NMHH. Várhatóan a meglévő szerződéseket módosítják majd.

A Telekom oldalán már olvasható is egy tájékoztató arra vonatkozólag, hogy mekkora adatforgalmat is takarnak az érintett alkalmazások.

Egy percnyi facebookozás körülbelül 2 megabájtot igényel, a videók és képek mennyiségétől függően. Egy perc instagramozás (képfeltöltés nélkül) már 20 megabájtot jelent, a Spotify-on egy percnyi zenehallgatás 5,6 megabájt elhasználását jelenti.

A Messenger ezekhez képest elenyésző: 100 üzenet ér 10 kilobájtot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Megdöbbent, amikor vett egy használt Apple-eszközt, és az előző tulaj összes személyes adatát megtalálta rajta
A német férfi a TikTokon dokumentálta, miket talált a routerként és külső merevlemezként is használható eszközön. Igen, pornót is.

Link másolása

Megdöbbentő titkokat fedezett fel egy német féri egy használt Apple eszköz által - írja az UNILAD.

A TikTokra feltöltött videók alapján az egyszerre routerként és külső merevlemezként használható Apple Time Capsule (Időkapszula) révén az előző felhasználó dokumentumaihoz is hozzáfért évtizedekre visszamenőleg.

@dankeunextgay this is kinds scary ? #fyp #mystery ♬ original sound - Willhelm??
"Mivel az előző tulaj nem törölte róla az adatokat, mielőtt továbbadta volna, ezért most Don (bárki is legyél), elnézést kérek tőled, de átnézem a szarjaidat"

- mondja az egyik videóban.

Azt is elmagyarázta, hogy az eszközön több biztonsági mentést is talált, így még könnyebben tud navigálni a fájlok között. Szerinte cégvezető lehetett, sok számlázási, könyvelői dokumentumot talált.

@dankeunextgay Replying to @agoodfamilytiktok824 ♬ original sound - Willhelm??

"Tudom ennek az embernek a bankszámlaszámát, tudom, hogy mikor mennyi pénze volt. Tudom azt is, milyen életbiztosítást kötött, ez az ember több millió dollárt ért" - magyarázta. Szerinte a férfi már valószínűleg halott, de attól még ő és sokan mások is ijesztőnek tartják az esetet.

Egy későbbi videó alapján a tiktokos úgy döntött, hogy megkeresi "Don" családját, hogy visszaadja nekik a routert. "Nekem nincs szükségem rá, és nagyon kellemetlen ez a helyzet. Számomra kényelmetlen, hogy nálam van, de nem akarok csak úgy törölni mindent, úgyhogy igyekszem találni valakit, akire rábízhatom" - mondta.

@dankeunextgay Replying to @dankeunextgay ♬ original sound - Willhelm??

A legfontosabb információt is megosztotta a követőivel: "A válasz a kérdésre, ami mindenkiben felmerült: igen, volt rajta pornó. Tessék, most már tudjátok."


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Kínai gyártmányú hűtője vagy okoseszköze van? Akkor megfigyelhetik
Egy brit diplomata jelentése szerint apró mikrocsipeket építenek be az okoseszközökbe Kínában, ezekkel pedig nyomon tudják követni más országok lakosságát.

Link másolása

Nagy veszélyre figyelmeztette a brit kormányt egy diplomata, Charles Parton. Szerinte a kínaiak olyan technológiákat alkalmaznak a náluk gyártott eszközökben, amelyek segítségével meg tudják figyelni más országok lakosságát is - írja a Mirror.

A mikrocsipek laptopokban, hangvezérelt okos fejhallgatókban, okosórákban, villanykörtékben és hűtőkben is lehetnek. Illetve

nagyjából bármiben, amit alkalmazások irányítanak: rendőrök által viselt testkamerákban, bejárati ajtókra szerelt és biztonsági kamerákban, kocsikban vagy jacuzzikban is.

Ezek az eszközök az 5G hálózaton keresztül küldenek jeleket a kínai hírszerzésnek, így nyomon tudják követni a civil lakosságot és a vállalkozások tevékenységét.

A jelentés szerint a technológiában rejlő veszély jóval nagyobb annál, mint amikor a kínai gyártmányú alkatrészek miatt betiltották a Huawei termékeit a szigetországban.

„Még nem ébredtünk rá teljesen erre a fenyegetésre. Kína rájött, hogyan uralhatja le ezt a piacot, és bármelyik országból begyűjtheti az adatokat. Utóbbiakat felhasználva elérheti azt, hogy más országok tőle függjenek”

- nyilatkozta Parton.

A jelentés alapján Kína például azt is tudhatja, kinek és milyen fegyvereket ad el az Egyesült Államok (például Taiwannak), vagy diplomaták és más magas rangú személyek címét is kideríthetik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: