Londont is elkápráztatta a magyar sztárséf
Fotók: Vas Gergely
A hazai gasztro-életben egyre több azoknak a helyeknek és séfeknek a száma, akik világszinten is kitűnnek. Igen erős megmérettetés az is, ha valaki Michelin-csillagot tudhat magáénak, mint például Sárközi Ákos séf, aki 2016-ban is megtartotta ezt a dicsőséget a Borkonyhával.
Ákos 2016 februárjában Londonban vendégszerepelt a Globalista konyha szervezésében, ahol két estén keresztül kápráztatta el az örökké pörgő főváros ínyenc közönségét. Az úton vele tartott a Borkonyha kis csapata is, akikkel megannyi élményre tettek szert, az egyhetes kint tartózkodás alatt.
Ákos felkérésére velük tartott Vas Gergely fotográfus is, aki már közel egy éve dolgozik alkalmanként együtt vele, így többek közt megörökítette az előkészületeket, a vacsorát, és a kevés szabadidőt amivel a csapat rendelkezett.
Meglepetés vendég is velük tartott a vacsora előkészületein, és a vacsorákon is: az Alabárdos étterem ex séfje Bicsár Attila és lánya, akik Ákossal nagyon jó barátságban vannak, és szerencsénkre ugyanekkor tartózkodtak Londonban.
Az előkészületek fontos része volt a bevásárlás, aminek egyik élménydús helyszíne volt a londoni Billingsgate halpiac, ahol igazán finom és minőségi halakra sikerült szert tenni a 2 vacsora fogásaihoz. Megérte a korai kelés, elégedetten távozhattak, és a fiuk igazán jól érezték magukat a halpiacon, mint ahogy a képek is mutatják.
Gyors és kiadós reggeli után jöhetett a kemény munka az étterem konyháján, ahol vidám pillanatok is akadtak jócskán.
A befogadó étterem a londoni Waterloo állomás alatt helyezkedik el, ami egyértelműen passzolt Ákos kicsit extrémebb habitusához, és a két este alatt közel 150 ínnyenc résztvevőt bűvölt el, akik az alábbi menüvel találkozhattak, fantasztikus magyar borok kíséretében:
- ropogós kacsamáj céklasalátával
- Jeruzsálemi articsókakrém-leves, pácolt pisztráng
- friss halfogás a Billingsgate-ről, lencsével, chorizo szósszal
- szarvasgerinc, banánpiskótával és zellerpürével
- túrómousse körtével, barackkal, joghurtos piskótával
A kinti kalandról élménybeszámoló, és még több kép található Vas Gergely Facebook-oldalán.
Aki pedig Budapesten szeretne találkozni Ákos fogásaival, annak csak el kell látogatnia az V. kerület Sas utcába a Borkonyhába, ahol akár Tom Hanksszel is összefuthat ;)
Ha tetszett az összeállítás, oszd meg másokkal is!