GASZTRO

33 magyar étel, amely meghódíthatja a világot

A BuzzFeed magyar ételekről lelkendezik, érdekes, hogy miképp magyarázzák el a külföldieknek.

Link másolása

Az angolszász bulvárlap rácsodálkozott néhány tipikus magyar ételre. Mindegyikről leírják, hogy mi micsoda, sőt, receptet is mellékelnek hozzájuk. Van néhány jópofaság: a körözöttet magyar humuszként emlegetik, a madártejen - amit nyilván bird's milk-nek fordítanak - elviccelődnek kicsit. Mellékeljük a lefordított magyarázatokat is, mert a listában számunkra ezek a legérdekesebbek.

Időközben kiderült, hogy a cikket a magyar származású Anita Badejo írta, aki a Világevő blognak ezt nyilatkozta:

"Én azért írtam ezt a cikket, mert magyar vagyok. Az anyukám magyar, az apukám nigériai, és én Debrecenben születtem. Kicsi koromban költöztünk az USA-ba, de minden nyarat Magyarországon töltöttem és imádom a magyar ételeket (pláne amit a nagymamám főz!). Akartam írni egy cikket mind magyaroknak, mind amerikaiknak a remek magyar konyha ünneplésére."

1. GulyásA méltán híres gulyás leves

Mi ez: A gulyás nagyon népszerű magyar leves. Nagy marhahúsdarabokat, krumplit, zöldségeket, egy kevés paprikát és csípőset tartalmaz.

Miért olyan nagyszerű: Eredetileg marhapásztorok készítették, a gulyás egyszerűen remek étel: szívélyes, otthonos és forró.

2. Halászlé

Az egyik leghíresebb magyar etel a halászlé

Mi ez: Hagyományos magyar halászlé, ami paprikával ízesített halléből és vastag folyami halszeletekből áll.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerűnek tűnik, nagyon finom. A halászlevet hagyományosan a szabadban készítik, frissen fogott halból.

3. Hurka-kolbászAmit minden magyar család jól ismer hurka és kolbász

Mi ez: A hurkát is és a kolbászt is különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik, a különbség abban rejlik, hogy a hurkát általában főzik, a kolbászt pedig füstölik.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy mindkettőt lehet önmagában vagy egy kiflivel és paprikával enni, a hurka és a kolbász rengeteg magyar ételben megtalálható alapanyag, ami az ételeket még sokoldalúbbá varázsolja.

4. KakaóscsigaDesszertre vagy akár reggelire is jó a magyar édesség

Mi ez: Spirál alakban feltekert csokival töltött péksütemény reggelire.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mint egy fahéjas tekercs, csak csokival. És jobb.

5. Kiflia legegyszerűbb magyar etel amibe bárhol belefuthatunk a kifli

Mi ez: Egy félhold alakú kenyér, amit egyszerűen vajjal esznek vagy félbevágnak és sajtot, húst tesznek bele szendvicsnek.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy a croissant-ra emlékeztet, a kiflit hagyományos élesztős tésztából gyúrják, ezért sokkal tartalmasabb finomság.

6. Körözött

Mi ez: Gyorsan elkészíthető túróból, fűszerekből (gyakran paprikából) és zöldségekből.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mint a hummus, csak magyar.

7. Kürtős kalácsTradicionális magyar édesség a kürtös kalács

Mi ez: Az erdélyi édesség spirálokból álló tészta, amit sütőfára tekernek és parázson megsütnek.

Miért olyan nagyszerű: Sütés után gyakran fahéjba, cukorba, kakaóba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatják. A kürtőskalács egy meleg, friss, édes finomság. Ez az egyetlen olyan lefelé vezető spirál, aminek sohasem szeretnél a végére érni!

8. LángosLeghíresebb magyar étel a lángos

Mi ez: Egy tányér méretű sült tészta, amire tejfölt és sajtot halmoznak. Extra feltétként szolgálhat a fokhagyma vagy a ketchup.

Miért olyan nagyszerű: Lemaradtál arról a részről ahol azt írtam, hogy ez egy sült tészta?!

9. Lecsómagyar különlegesség a lecsó

Mi ez: A paprikás lecsó hagymából, paradicsomból, paprikából áll, de van aki tesz még bele kolbászt és tojást is.

Miért olyan nagyszerű: Tápláló és egészséges étel a többi magyar étellel összehasonlítva; a lecsót amilyen könnyű elkészíteni, olyan gazdag ízekben.

10. MadártejA madártej az egyik legfinomabb a magyar édességek közül

Mi ez: Habár a madarak valójában tényleg tudnak tejet adni (komolyan), a madártejet nem a szárnyas barátainkból készítik. Ez egy desszert vaníliás tejsodón úszó puha tojáshab.

Miért olyan nagyszerű: A tojáshab textúrája az édes, krémes tejsodóval kombinálva, finoman fogalmazva, maga a mennyország.

11. Meggyleves

Mi ez: Egy hideg, édes leves amit meggyből, tejszínből és cukorból készítenek.

Miért olyan nagyszerű: Bár elsőre desszertként ennéd, a meggyleves nagyszerű fogás önmagában is: friss, fanyar, krémes, remek alternatívája a hagyományos leveseknek!

12. NokedliEgy különleges tésztaféle a nokedli

Mi ez: Kis tömzsi nudlik, amit általában köretként tálalnak, például pörkölttel vagy húsételekkel.

Miért olyan nagyszerű: A vastag, sűrű, isteni tészta állaga a rizzsel szemben… Egyszerűen zseniális.

13. Rántott sajt

Mi ez: Rántott sajt.

Miért olyan nagyszerű: RÁNTOTT. SAJT.

14. Palacsinta

Mi ez: A francia palacsinta magyar verziója. Több népszerű típus van, többek között a Hortobágyi húsos palacsinta, ami pörköltként elkészített darált hússal töltenek meg, a tetején paprikás-tejfölös öntet van; valamint a Gundel, amit őrölt dióval, mazsolával és rummal töltenek, a tetejére olvasztott étcsokoládét öntenek. Igen!

Miért olyan nagyszerű: Kissé vékonyabb mint a francia párja; a palacsintát kevésbé lehet eltépni, amikor gazdag töltelék van benne (lásd feljebb). Minél többet eszel, annál jobban szereted!

15. Töltött paprika

Mi ez: Egész paprikák rizzsel, hússal, zöldségekkel töltve és megsütve.

Miért olyan nagyszerű: A kibelezett paprikák meglepően szilárd alapot adnak az ínycsiklandozó tölteléknek. Ráadásul ki ne szeretné az étel minden egyes részét megenni? Ne pazaroljunk…

16. Paprikás csirke

>

Mi ez: Talán Magyarország egyik legismertebb (köszönhetően a When Harry Met Sally című filmnek), a paprikás csirke egy krémes, fűszeres étel, amit meglepő módon gyakran tejföllel esznek.

Miért olyan nagyszerű: Egy forró, pikáns, húsos finomság, amit általában nokedlivel (gombóccal) tálalnak

17. Pogácsa

Mi ez: Egy falatnyi tészta, gyakran sajttal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Gyakran ez az egyik legelső dolog, amit összejöveteleken felszolgálnak; a pogácsa finom, egyszerű harapnivaló, amiből lehetetlen csak egyet enni.

18. Pörkölt

Mi ez: A pörkölt húsból (gyakran marhából vagy zúzából készítik), paradicsomból, paprikából és hagymából készül, a magyar „nudlival”, azaz a nokedlivel tálalják.

Miért olyan nagyszerű: A pörköltet gyakran a szabadban, bográcsban főzik. (A bogrács egy hagyományos és nehéz magyar fém bödön.) A szabadban főtt pörkölt egy finom kenyérrel, némi borral a remek társaság alapja.

19. Rakott krumpli

Mi ez: Egy sült ragu felkarikázott krumpli-, tojás-, kolbász-, tejföl- és sajtrétegekkel.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mintha a vacsora és a reggeli legfinomabb falatkái egybekelnének, és gyönyörű ragugyerekeik születnének.

20. Rétes

Mi ez: Egy tésztaféle, amibe a lehető legtöbb tölteléket teszik (például almát, cseresznyét vagy mákot), a tetejére porcukrot szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Itt nem lehet fukarkodni a töltelékkel. Egy vastag szelet rétes, egy csésze magyar kávé és délutánig jól is leszel.

21. Somlói galuska

Mi ez: Egy három különböző piskótából álló desszert (sima, diós, csokis), mazsolával és dióval, megbolondítva egy kis étcsokoládé öntettel, a tetején tejszínhabbal.

Miért olyan nagyszerű: Nagyon csokis, nagyon sütis.

22. Szaloncukor

Mi ez: Egy csokoládés karácsonyi édesség zselével vagy marcipánnal töltve.

Miért olyan nagyszerű: A szaloncukrot gyakran a karácsonyfára akasztják. Hagy ismételjem meg: Cukorka. Fákon. Az álmok mégis valóra válnak!

23. Szilvásgombóc

Mi ez: Gombócok szilvával töltve, zsemlemorzsába forgatva, a tetejükön porcukorral.

Miért olyan nagyszerű: A szilvás gombóc gombóc részét krumpliból készítik, innen ered a vastag, gnocchi-szerű állag.

24. Tokaji Aszú

Mi ez: Édes desszertbor Magyarország híres borvidékéről, Tokajról (ami egyben a Világörökség része is).

Miért olyan nagyszerű: Habár ez csak egy a sok bor közül, amelyeket Tokaj ad nekünk, az Aszú egyedülálló, az Aszúesszencia az egyik legédesebb és legexkluzívabb bor a világon.

25. Töltött káposzta

Mi ez: Nagy káposztalevelek hússal és rizzsel töltve, megfőzve, tejföllel leöntve.

Miért olyan nagyszerű: Ez egy hagyományos, ízletes magyar étel. Ráadásul a káposztát gyakran savanyítják, ami még emlékezetesebb ízt kölcsönöz az ételnek.

26. Túrógombóc

Mi ez: Édes túróból készült főtt gömbök, amiket pirított zsemlemorzsában meghempergetnek, és általában vaníliaöntettel vagy tejföllel és cukorral kínálnak.

Miért olyan nagyszerű: A túrógombóc hihetetlenül laktató, ami önálló vacsoraként is megállja a helyét.

27. Túrórudi

Mi ez: Egy étcsokoládé rúd édes túróval töltve, már különböző ízekben vagy lekváros töltelékkel is kapható.

Miért olyan nagyszerű: A legnépszerűbb túró rudi a magyar Pöttyös, amit imádnivaló papírba csomagolnak.

28. Túrós csusza

Mi ez: Lapos, széles tészta magyar túróval összekeverve, amelyre gyakran sült szalonnát szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Szereted a tésztákat? Szereted a túrót? Nos, ez kell neked. Ha húsevő vagy, a szalonna a finom ráadás.

29. Dobos torta

Mi ez: Egy csokoládés vajkrémmel rétegezett piskóta, a tetején karamellizált cukorral, a szélén dióval.

Miért olyan nagyszerű: A magyar Dobos C. Józsefről elnevezett torta egy valódi hagyományos sütemény, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazájában.

30. Beigli

Mi ez: Egy spirál alakú tekercs, amit édes dióval vagy mákkal töltenek meg.

Miért olyan nagyszerű: Hagyományosan karácsonykor készítik, a bejgli egy tökéletes hangulatteremtő finomság, amit jó megosztani a barátokkal és a családdal.

31. Flódni

Mi ez: Magyar-zsidó sütemény, hagyományosan 4 rétegből áll: dió, alma, mák, lekvár.

Miért olyan nagyszerű: Miért választanál csak egy tölteléket, amikor itt mindent megkapsz egyben?

32. Gesztenyepüré

Mi ez: Gesztenyepüré, cukor és rum, gyakran tejszínhabbal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Ez az édes, krémes desszert bizonyítja, hogy a gesztenye többre hivatott, mint a sütés.

33. Paprika

Mi ez: A magyar pirospaprika porrá őrölve vagy paprikakrémmé, Piros Arannyá sűrítve.

Miért olyan nagyszerű: Minden ételt jobbá varázsol. A legeslegjobb fűszer. Le a kalappal!

A lista végére értünk. Ha tehát külföldről várunk vendéget bátran kínáljuk meg ezek közül bármelyikből. Biztosak lehetünk benne, hogy ami számunkra alapvető az számára igazi különlegesség lesz!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Termelőtől a tányérig - így készül egy ötcsillagos fogás az Anantara Hotelben
Abrudán Zsoltot, a New York Kávéház executive chefjét kísértük el a Pest megyei Pilisbe, mikrozöldekért.

Link másolása

Az Anantara New York Palace Budapest Hotelben többféle kulináris kalandban is lehet részünk. Hozzájuk tartozik a világ egyik legszebb kávéháza, a New York Kávéház. Van egy remek bárjuk, a The Poet Bar. A szállóvendégek számára pedig többféle étkezési lehetőséget is biztosítanak a grandiózus svédasztalos reggelitől kezdve, a szobaszervizen át, a lobbyban felszolgált menüig. És ott van még a hotel ékköve, a White Salon.

Természetesen a fent említett egységek sok mindenben eltérnek egymástól, de Abrudán Zsolt, a New York Kávéház executive chefje a kezdetek óta az Anantara oszlopos tagja, és nem túlzás azt állítani, hogy átlátja a rendszert.

A beszállítókkal éppúgy kapcsolatban áll, mint a dolgozókkal és a vendégekkel. És bár munkája sokszor az Excel-táblázat előtt, vagy a konyhapult mögött zajlik, különlegesebb napokon maga indul el alapanyagmustrát tartani.

Mi egy ilyen, különleges napon kísértük el, hogy megnézzük, honnan indul az a mikrozöld, ami végül a hotel éttermében készülő fogás dísze lesz.

A Séf Kertjében Pálinkás György tulajdonos fogadott és kalauzolt körbe minket.

Itt 800 négyzetméteren nőnek a különböző mikrozöldek, levélsaláták és ehető virágok.

2010-ben, amikor György és tulajdonostársa Németh Tihamér elindították vállalkozásukat, még csak pár olyan étterem volt, ahol konkrét igény volt ezekre a növényekre. És bár manapság már sokkal többen ismerik ezeket az apró zöldeket, elsősorban még most is a magasabb kategóriás helyek foglalkoznak velük aktívan.

Pedig a mikrozöldek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, és változatos ízeik miatt is lehetnek egy étel tökéletes díszítő elemei.

Egy jól eltalált mikrozöld nem csak mutatóba van a tálon, hanem hozzáad a fogás végleges ízéhez.

György először a csírakamrába vitt minket. Ide kerülnek a tőzegbe vetett magok, amik ellenőrzött hőmérsékleten indulnak fejlődésnek. Lámpák segítségével már ebben a fázisban is kapnak fényt.

A növények minden évszakban a fólia alatt maradnak. Nyáron az árnyékolás és levegőztetés a fontos, télen pedig a világítás mellett minimálisan fűtenek is.

A fix hőmérséklet azért szükséges, mert így kiszámíthatóbb a növekedés. És mivel Györgyék éttermekkel dolgoznak együtt, elengedhetetlen a pontos tervezés.

Így egy növény nagyjából 5 hét alatt nő megfelelő méretűre.

A csírakamra után a fejlődő növényeket kezdtük el csodálni, és kóstolni is.

Azt nagyjából három kör után megállapítottam, hogy tényleg rendkívül sokfélék, és nagyon különböző ízélményt adnak.

A bazsalikom parfümös, a sarkantyúka csípős, a cékla földes, és a borsó (ami már nem is mikronzöld, hanem levélsaláta) az umami ízt adja.

A Séf kertjében minden a partnerek igényei szerint alakul. Így vannak olyan tálcák, amiken csak egyfajta növény cseperedik, és vannak keverékek is. Folyamatosan kísérleteznek, és a séfek is egyre bátrabban kérnek különlegesebb fajtákat.

Ráadásul a visszajelzések alapján a vendégek jó része már ismeri, kedveli és el is fogyasztja a jótékony tányérdíszeket.

Bár mi ez alkalommal csak zöldekért jöttünk, azért az ehető virágokat is megcsodáltuk.

Ha valami hasonló szépséget látsz te is a táladon, mindenképpen kóstold meg legközelebb!

A séf és a kertész végül megállapodtak az aznapi adagban. Mizuna, vadpetrezselyem és bazsalikom is került a rekeszbe.

Az Anantarába hetente kétszer érkezik 20-30 rekesz mikrozöld innen.

Grillezett libamáj almával, zellerrel és sózott mandulával

Az Anantara konyháján a zöld törekvés nem csak mikrozöldek formájában lelhető fel. A szezonalítás, az alapanyagok lokális beszerzése és a zero wastre szemléletre való törekvés is több ponton megjelenik.

Rengeteg magyar beszállítójuk van, és az élelmiszernek igyekeznek minden részét használni. Van az étlapon egy zero wastre, sült burgonyakrémleves, ami ráadásul vegán is, így igazi bolygókímélő fogásnak mondható. De például a csirke is egyben érkezik, és minden porcikája hasznosul.

A Séf kertjéből hozott bazsalikom egy olyan előételen kötött ki, aminek az összes többi alkotóelem (zöldalma, zeller és máj) Magyarországról származik.

Talán soha nem koncentráltam még annyira egy kis levélre, mint ennek az ételnek a kóstolásánál.

Az alma savanykássága mellé remek kontrasztot hozott a zeller édessége, és a textúrák játékához határozottan hozzáadott a sózott mandula is. A parfümös bazsalikom pedig tényleg jól illett ebbe a harmóniába. A magyar libamáj pedig... hát az úgy tökéletes, ahogy van. Szép összetevők, szép étel!

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, ezt az ételt a White Salonban ti is meg tudjátok kóstolni!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Egy kis Ázsia Pesten - 6 étterem, ahol autentikus keleti ízeket találsz
Kínai, vietnámi vagy indiai ételre fáj a fogad? Budapesten rengeteg autentikus, ázsiai hely van, amiből a kedvenceinket most csokorba is gyűjtöttük.

Link másolása

A nagyváros előnyeihez tartozik a sokszínűség. Hogy egy településen belül többféle népcsoport, tájegység esszenciáját szívhatjuk magunkba. Ennek egyik legegyszerűbb és legélvezetesebb módja a gasztronómia.

Budapesten a nemzetek konyhái virágkorukat élik, így például ázsiai helyekből sincs hiány. Ráadásul jóval autentikusabb és izgalmasabb éttermek is léteznek a "sarki kínainál". Mi most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

 

Ramenka

A Ramenka nemrég a Kazinczy utcából elköltözött a Nagymező utcába, és ennek eredményeként most egy sokkal tágasabb vendégtérben foglalhatunk helyet.

De nemcsak az asztalok száma növekedett meg, hanem a konyhájuk mérete is, így nyolcra bővült a választható leveseik listája.

Persze a különböző extra feltétek miatt a tényleges variációk száma ennél jóval több.

Én egy klasszikus "ramenka" levest választottam, tonkocu levesalappal (gyömbéres, sertéscsonttal főtt leves). Ennek a tetején a jól ismert sertéscsászár mellett tojás, sárgarépa, naruto, póréhagyma, babcsíra, fafülgomba és pak choi is díszeleg. A leves rendkívül tartalmas, így tényleg csak a kíváncsiság hajtott, amikor berendeltem mellé a zöldséges baot is. De milyen jól tettem!

Ezek a halványzöld tésztafelhők egészen fantasztikusak, és mint kiderült, saját készítésűek. Ráadásul nemcsak a vegetáriánusoknak megfelelőek, de a vegánoknak is, csakúgy mint több levesalapjuk és az egyik gyozájuk. Szóval a húsevők és a növényi étrendet követők itt ugyanolyan könnyen ehetik magukat degeszre.

Cím:

1065, Nagymező utca 21.

Nyitvatartás:

H-Szo: 12:00 - 22:00

V: 12:00 - 20:00

facebook.com/ramenka

MOST Kortárs Bisztró

Ha indiai ételre vágyom, akkor az egyik alapértelmezett hely a fejemben a MOST Kortárs Bisztró, ami igazából nem egy indiai étterem, csak rendkívül erős náluk ez a vonal is.

A hely 2009-ben nyitott, és akkoriban inkább kocsmaként, szórakozóhelyként vagy törzshelyként gondoltunk rá. Aztán egy-egy nagyobb italozás után fedeztük fel az étlap rejtett kincseit, a magyaros vonal mellett megbúvó indiai fogásokat.

Talán életemben először itt ettem igazán jó, autentikus vajas csirkét.

És úgy tűnik, hogy az igazán jó dolgok szerencsére azóta sem változtak.

A belső tér még mindig barátságos, otthonos, az ételek pedig pedig az évek alatt csak tálalásukban lettek még csinosabbak, az íz továbbra is hibátlan. Ez annak köszönhető, hogy a konyhán a kezdetek óta nepáli és indiai személyzet van.

Bár hét közben csak 5 után nyitnak, hétvégén már fél 10-től várják a vendégeket brunchmenüvel. És bár bulit már nem tartanak, különböző vásárok és kiállítások azért erősítik a kortárs vonalat is.

Ha vacillálnátok (nem is értem, miért), ajánlom szeretettel a keddi napot, amikor tikka tuesday-t tartanak. Ilyenkor már 2990 Ft + szervizdíjért lehet belekóstolni egy tikka masalába, egy mangós csirkébe, esetleg vindaloo vagy vajas csirkébe naan kenyérrel.

Cím:

1066, Zichy Jenő utca 17.

Nyitvatartás:

H-Sze: 17:00 - 23:00

Cs: 17:00 - 00:00

P: 12:00 - 00:00

Szo: 10:30 - 00:00

V: 10:30 - 23:00

facebook.com/mostbudapest

IN TOWN Hotpot Budapest

Akit vonz az ázsiai kultúra, annak a hotpotozás kihagyhatatlan élmény, csakúgy mint a kőbányai "kis Kína". A Monori Center környékén már az illatok is teljesen másmilyenek, mint a belvárosban. Itt sétálni olyan élmény, mintha tényleg elutazott volna az ember keletebbre.

A Jegenye utcában található IN TOWN kifejezetten hotpot étterem.

Árad belőle az ázsiai kultúra, de nem túldíszített, túlszínezett, műanyag módon.

Sok a szürke, a barna, a fa, és nagyon kellemes hangulatúak a különböző boxok, ahova a nagyobb társaságok akár külön el tudnak vonulni.

Egy tablet segítségével könnyedén rendelhetünk is. Először alaplevet kell választanunk, ez kerül majd az asztal közepére, és ebben fogjuk megfőzni saját magunknak a különböző finomságokat. Hogy pontosan miket? Ez abszolút rajtunk múlik.

A ráktól a pacalig, a házi tésztától a krizantémig van itt minden. Én azt javaslom, hogy rendeljetek biztonságosabb tételeket, és különlegességeket is.

Bár a főzőlé is ízletes, az ételekhez egy külön asztalnál magunknak keverhetünk ki szószokat. Mindenhez van magyar nyelvű útmutatás, de a személyzet tagjai is szívesen segítenek, ha valahol elakadnánk.

A hotpot nem egyszerűen ebéd vagy vacsora, ez tényleg egy többórás élmény, amihez eredetibb helyet ennél biztosan nem találunk a városban.

Cím:

1107, Jegenye utca 28.

Nyitvatartás:

H-V: 11:00 - 23:00

www.facebook.com

101 Tigris

Mondjuk úgy, hogy a 101 valamelyik egységét kötelező megemlíteni, ha budapesti, ázsiai toplistáról beszélünk.

Újlipót egyik legeredetibb helye, a 101 Tigris egy tajvani stílusú tésztabár, ami egyszerre lehet nagyon izgalmas és kicsit ismerős élmény.

A fűszerek keletre visznek, mégis a hazai lisztből készülő házi tészta nem áll távol egyetlen magyar gyomrától sem.

Bár a tésztalevesek és a szószos tészták elég kiadósak, érdemes a kis tányérok között is kalandozni.

A csirkés kukoricás batyu az első harapás után a kedvencem lett. Nem szabad sajnálni mellőle a chili olajat sem, és az aranykimcsi is jól csúszik mellé.

Kiemelném még a gombalevest, ami hús nélkül is egy íztornádó!

Alapja egy úgynevezett dashi, ami a japánok kedvelt alapleve. A dashit egy algaféle, a kombu áztatásával készítik, ami nagyon különleges aromát kölcsönöz a lének, ez aszalt szilvával, és erdei gombákkal egészül ki. A lébe kerül aztán tészta, majd feltétként sült - szárított paradicsom, fermentált karalábé és újhagyma.

Ugye, hogy kihagyhatatlannak hangzik?

Cím:

1133, Hegedűs Gyula utca 60.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 22:00

facebook.com/101tigris

OPIUM Restaurant & Bar

Az OPIUM a legelegánsabb ázsiai étterem, ahol eddig jártam, egészen lenyűgöző a belső design. Már csak ezért is érdemes egy próbát tenni velük.

Bár alapvetően az ételek miatt érkeztem, a hangulat után az italkínálat fogott meg először. Mert jó koktélt lehet kapni a város több pontján is, de az alkoholmentes kínálat sok esetben még mindig rendkívül gyenge. Az OPIUMban viszont tényleg rengeteg kreatív és különleges ital közül választhatunk akkor is, ha nem fogyasztanánk alkoholt. Tejes, jeges, gyümölcsös, édes vagy éppen frissítő - mindenki megtalálja itt az ízlésének megfelelőt.

A konyha vietnámi, francia behatással. Nagyon mai és nagyon látványos formában tálalva.

Az előételek között osztriga és Szent Jakab-kagyló is található, de a klasszikus vietnámi szendvics, a banh mi is megjelenik falatka formájában. És a salátákat is érdemes átböngészni, mert például a lótuszgyökérrel és marhával gazdagított Nom Ngo Sen egy rendkívül friss, mégis laktató fogás.

A főételek közül pedig a sült fekete rizs (Opium Fried Black Rice) rabolta el a szívemet. Akár csirkével vagy disznóval is kiegészíthetitek, de a rák is remekül illett hozzá.

Cím:

1051, Arany János utca 13.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 23:00

www.facebook.com

Indigo Express

A végére hagytam az indiai street food csodát, az Indigo Expresst. Igen, a név alapján jól sejtitek, ez a hely az Indigo kistestvére, ami a rohanós hétköznapokban remek választás lehet.

Egyrészt szuper helyen van: pár lépésre a Deáktól. Kétszintes, így a felső részről brutális panoráma tárul elénk az Erzsébet térre és az óriáskerékre.

Másrészt az ételek nagyon jó árban vannak. 2000 - 3000 forintért itt rengetegféle fogás közül választhatunk.

A Thali menü például tökéletes bevezetés az indiai ízek világába, de van vajas csirke, fekete lencse és paneer masala is. A tekercsekkel pedig jó időben akár tovább is sétálhatunk.

És még egy pro tipp: A mango lassit semmiképpen se hagyjátok ki! Frissítő és desszert egyben!

Cím:

1051, Hercegprímás utca 2.

Nyitvatartás:

V-Sze: 11:30 - 23:30

Cs-P: 11:00 - 00:00

Szo: 11:30 - 00:00

facebook.com/indigoexpress.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Nosztalgia a konyában – elkészítettük a 90-es évek legendás receptkártyáinak ételeit
Szinte nem volt olyan háztartás, ahol legalább egy nagyobb pakli ne lett volna ezekből. Ti emlékeztek ezekre a kártyákra? Főztetek valaha belőlük? Mi volt a kedvencetek?

Link másolása

A 90-es évek végén az internet még nem foglalt el túl nagy szerepet az emberek életében, így a TV-ből, a rádióból és az újságokból értesültünk a hírekről, és ezeken keresztül áramlottak a szórakoztató tartalmak is.

A postára járás élmény volt, hiszen az ott kapható magazinok diktálták az aktuális trendeket. A lapkiadók pedig remekül ráéreztek arra, hogy mivel lehet hosszútávra magukhoz láncolni az olvasókat.

A különböző előfizetési akciók és ajándékok mellett gyakorlatilag feldarabolt könyveket árultak.

Ilyen volt például A tudás fája, vagy a Csodálatos állatvilág is. Az első szám mellé kapcsos mappa is járt, és évekig kellett gyűjtögetni bele a lapokat, hogy végül teljes legyen a könyv.

De természetesen nem csak a gyerekeknek készültek gyűjthető tartalmak, a receptkártyákkal a háziasszonyok nagy részét is behálózták.

Én akkoriban tíz év körüli gyerek voltam, és imádtam bármit gyűjteni, így a Kreatív Konyha névre hallgató receptkártyákat is örömmel forgattam.

Nem sokat főztünk belőlük. Talán két olyan receptre emlékszem, amit abból tanultam, de rendezgetni, nézegetni mindenképpen élmény volt.

Aztán mire újra nosztalgiázni támadt kedvem velük, a kártyáknak már csak hűlt helyét találtam a padláson.

Szerencsére egy használtcikkes oldalon nagyjából egy éve felbukkant egy másik kiadó teljes gyűjteménye, így azonnal le is csaptam rá, és most felnőtt fejjel a Mester Kiadó receptkártyáit ismertem meg közelebbről.

A legnagyobb meglepetés ezekkel a kártyákkal kapcsolatban az volt, hogy mennyire jól használhatóak.

A mennyiségek pontosak, a leírások jól értelmezhetőek, és a kártyán látható ételek is igazinak tűnnek.

Három ételt készítettem el a receptek közül, és csak az egyiknél éreztem azt, hogy egy kis javításra szorul. Ha érdekel benneteket az ezzel kapcsolatos tapasztalatom, nézzétek meg ezt a videót:

A három ételt fotón is megörökítettem, és ennyi idő után talán a kiadó sem haragszik meg (főleg azért, mert úgy tűnik, hogy már meg is szűnt), ha számotokra is elérhetővé teszem a receptek leírását.

A csokoládés, mogyorós keksz minden túlzás nélkül az egyik legjobb keksz, amit valaha sütöttem, így annak reprodukálását feltétlenül ajánlom nektek is!

Én ennél a receptnél egy kis lisztet még adtam a gombócokhoz, hogy jobban összeálljanak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Csülök, perec, sör - megnyílt a Spíler Biergarten
A müncheni Oktoberfest hangulatából inspirálódott a Budai Várnegyed új étterme.

Link másolása

A Zsidai cégcsoport több egysége is különös kapcsolatban áll egymással. A Baltazár és a Spíler nem csupán éttermek nevei, hanem fiktív karaktereké is. Spíler Béla például egy jóképű világjáró, aki utazásai során mindig beleszeret valami újba, majd éttermet csinál belőle.

Így járt most nemrég a müncheni Oktoberfesttel is:

"Egyfolytában csak arra az életteli és vibráló légkörre tudott gondolni. Az a zene lüktetett füleiben éjjel-nappal. A tánc, a nevetés és a baráti beszélgetések jutottak eszébe, valamint a lederhosenben és dirndliben koccintó emberek, a literes söröskorsókat cipelő csinos pincérlányok, meg persze a csülök, a bratwurst és a pretzel."

Tehát a bajor sörözők és sörkertek ihlették a Spíler Biergartent a Budai Várban, de határozottan modernebb köntösbe csomagolták az egészet.

Őszinte leszek, én féltem attól, hogy a személyzet népviseletben fog feszíteni, és hogy a kantáros nadrágok, meg a blúzokból kiduzzadó mellek elviszik majd a fókuszt az italokról és ételekről, de szerencsére nem így lett.

A személyzet öltözetén csak apróbb bajoros utalások fedezhetőek fel. Szerintem ízlésesen megoldották ezt a kérdést.

Magában a helyben is keverednek a designelemek. A kirakatban álló kitömött állatok, a színes zászlók és a berendezés egy része is német retro hangulatot hoz, de az összkép sokkal inkább modern és barátságos. Nem akar autentikus német kocsma lenni, ez egyértelműen látszik.

Ettől függetlenül a kötelező söröskorsók azért központi elemként keringenek az étteremben. Ahogy elnéztem, az emberek többsége legurít egyet már az ebédhez is.

Ebben mondjuk valószínűleg az is közrejátszik, hogy a környék a turisták kedvence, és nem irodistákkal van tele a hely.

Viszont a jó példa ragadós, így mi is ittunk egy-egy sört.

Csapon a saját márkás sörök vannak többségben: Spíler Világos, Búza és Sour Cherry. Meg Pécsi Pils, Pécsi Barna és Leffe Dark. Ezen kívül 15 üveges sör közül választhatunk még, amik között van pár extrább darab, mint például a Szent András Sörfőzde Almás Rétese.

Én nem vagyok nagy sörös, így a gyümölcsös vonalon maradtam, és abszolút elégedett voltam vele.

Érdekesség, hogy mind a sörök, mind pedig a borok nagyrészt magyar gyártók termékei. Szóval ebben sem próbálták a német vonalat erőltetni.

Nem tudom, hogy ez a sörsznoboknak hogy fog esni, biztos van olyan, aki kifejezetten német sörért kiáltana.

Az étlap úgy van kialakítva, hogy mindenki találjon számára megfelelő fogást. Az is, aki a bajor vonal miatt jön, és az is, aki nem.

Hogy csak pár példát említsek a kissé kilógó ételek közül: BBQ Buffalo csirkeszárny, jalapeño poppers, taco bowl, klasszikus cézár saláta, pizza és burger is van. Ezen kívül a házias kategóriában babgulyás, rántott hús, valamint sertéspörkölt is fellelhető.

Mi viszont a sörkerti klasszikusokra voltunk kíváncsiak, így malaccsülköt, lecsót, bajor kolbászt, perecet és császármorzsát is kóstoltunk.
Lecsó sült kolbásszal 4 540 Ft

Imádom a lecsót, minden formában, és ez a kolbász remekül passzolt hozzá. Mondjuk én ezt az ételt inkább magyaros klasszikusok közé tenném, de az ízén ez a tény nem változtat.

Kísérőm malaccsülköt választott, és küzdött is rendesen az adaggal. A hús omlós volt és ízletes. Pár körettel kiegészítve (ropogós burgonya chips, coleslaw, kovászolt házi kenyér) ez egy elég férfias küldetés volt. Szerintem csak büszkeségből gyűrte be az egészet.

Malaccsülök 5 980 Ft

Az egyik kedvencünk azonban a kolbász és perec kombináció lett.

A bajor grillkolbász nagyon más mint a hazai, a húson és a szalonnán kívül zöldfűszereket használnak hozzá, és állagában inkább a szafaládé jellegű termékekhez közelít.

A perec puha volt és kicsit langyos, az édes mustár pedig jó barátja ennek a típusú kolbásznak.

A tematikába talán ez az étel passzol a legjobban, és az ára is úgy van kialakítva (2980 Ft), hogy tényleg bárkinek elérhető legyen.

Bajor kolbász & perec (bajor fehér kolbász mézes mustárral & pereccel) 2 980 Ft

Desszertek közül bár kóstoltunk palacsintát is, a császármorzsa magasan az élre tört.

Sokan a morzsásabb, darás verziót kedvelik, de én élek-halok ezért a németes, piskótaszerűbb változatért.

Tökéletes volt az íze is, és a hozzá érkező almaszósz is. Egy adag az ebéd vagy vacsora befejezéseként bőven elég két főre.

A Spíler Biergarten bár nem a klasszikus, német kocsmákért rajongók törzshelye lesz, abszolút hangulatos és vonzó hely a Budai Várnegyedben.

Sváb zene szól, és van pár étel, ami ezt a hangulatot idézi, de inkább csak inspiráció gyanánt használták a müncheni Oktoberfest hangulatát. Az összkép pedig sokkal modernebb és közérthetőbb lett. Szerintünk megér egy kirándulást!

Cím:

1014,Budapest, Dísz tér 8.

Nyitvatartás:

hétfő - vasárnap

11:00 - 22:00

spilerbiergarten.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET: