News here

SZÍNES

Putyin rejtett vagyona – „Az, hogy az ingatlanok és egyéb vagyontárgyak nem az ő nevén vannak, nem számít”

Az orosz elnököt, aki hivatalosan „mindössze” évi 140 ezer dollárt keres, a bolygó egyik leggazdagabb embereként tartják számon.

Link másolása

A Fekete-tengerre néző dombtetőn elterülő, többmilliárd dollár értékű palotát egyesek úgy tekintik, mint az orosz korrupció legfőbb bizonyítékát - írja a CNN.

A „Putyin-palotának” nevezett, 190 ezer négyzetméteres mega-kastélyt állítólag az elnök személyes használatára építették a milliárdos oligarchák pénzéből. A bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szerint az ingatlannak saját amfiteátruma, földalatti jégkorongpályája és privát kikötője van. Emellett repülési és hajózási tilalommal is védik a környékét.

Ez az erőd éles ellentétben áll azzal a 800 négyzetméteres lakással, amelyet Putyin a 2020-as adóbevallásában említ. Nate Sibley, az orosz korrupció szakértője azonban úgy fogalmazott: nagyon meglepődne, ha Putyin még valaha betenné ide a lábát. Szerinte a palota szimbolizálja Putyin letűnt korszakát, amelynek során az oligarchák gazdagságán keresztül fényűző életmódot folytatott, amit állami fizetéséből soha nem engedhetett volna meg magának.

Az elnök ugyanis a szakértők szerint egyre kevésbé támaszkodik gazdag jótevőire, és inkább kormányzati és katonai szövetségesekkel vette körül magát, akik osztják a keményvonalas nacionalista nézeteit.

Ez nem mindig volt így: közel két évtizeddel ezelőtt a Kreml leszállíttatta Oroszország leggazdagabb emberét magánrepülőgépéről, és államellenes bűncselekményekkel vádolta meg őt.

Mihail Hodorkovszkijt, aki Putyin vezetése alatt bírálta a kormányzati korrupciót, adócsalásért ítélték el, bár azt állította, hogy a vádak politikai indíttatásúak voltak. Putyin 2013-ban megkegyelmezett neki, azóta száműzetésben él. A per a milliárdos olajmágnás ellen sokak szerint egy üzenetet közvetített más oligarchák felé: lehet, hogy ők jönnek legközelebb.

A taktika megkövetelte az oligarchák rendíthetetlen lojalitását. Ez az egyik magyarázata annak, hogy Putyint, aki hivatalosan mindössze évi 140 ezer dollárt keres, a bolygó egyik leggazdagabb embereként tartják számon. A pletykák szerint nemcsak a fekete-tengeri palotát birtokolja, hanem egy 100 millió dolláros jachtot is, ám ezt eddig nem sikerült igazolni, és a Kreml elutasította a Putyin állítólagos rejtett vagyonáról szóló híreket.

Az, hogy az ingatlanok és egyéb vagyontárgyak nem az ő nevén vannak, nem számít – mondta Tom Burgis, a „Kleptopia” című nemzetközi pénzmosásról szóló könyv szerzője. Burgis Putyint a Keresztapához hasonlította, és azt mondta, érthető, hogy amikor egy oligarchától kér valamit, a nem igazán kérés. "Végső soron mindent a főnöknek köszönhetnek, amijük van, és Putyin egy mozdulattal mindent el tud venni” - mondta Burgis. "Bármilyen befolyásosnak tűnnek is, tőle függenek.”

A kiszivárogtatott információk szerint Putyin több közeli ismerőse – köztük gyerekkori barátok, egy nő, aki állítólag a szeretője volt, és egy hivatásos csellóművész, aki az egyik lányának a keresztapja – titokban hatalmas vagyonokat halmozott fel Oroszországon kívül.

Ám az elmúlt években sok minden kiszivárgott az offshore finanszírozási rendszert segítő cégektől. Putyinhoz kötődik például egy monacói luxusépületben található lakás, amely a hercegség kikötőjére néz. Ezt 2003-ban, 4,1 millió dollárért vásárolta meg a Brockville Development Ltd. nevű vállalat, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég – derül ki a The Washington Post által közzétett dokumentumokból.

A cég valódi tulajdonosa Szvetlana Krivonogik, egykori szentpétervári takarítónő, aki állítólag két évtizeddel ezelőtt romantikus kapcsolatot ápolt Putyinnal – derül ki az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának birtokába jutott dokumentumokból, amelyekről a Post és a The Guardian számolt be. A céget alig néhány héttel azután jegyezték be, hogy az akkor 28 éves Krivonogik kislányt szült.

A Proekt, az országban tavaly betiltott független orosz lap arról számolt be, hogy Putyin a 90-es években kezdett kapcsolatba Krivonogikkal, a takarítónő lányának családneve pedig azt jelenti, hogy "Vlagyimir lánya”. Krivonogik nem hajlandó nyilatkozni az újságíróknak Putyinról, de lánya elismerte, hogy hasonlít az elnökhöz. Krivonogik a monacói lakáson kívül többségi részesedéssel rendelkezik egy síparadicsomban, több más szentpétervári luxuslakásban és egy jachtban is.

A kiszivárgott dokumentumokból nem derül ki egyértelműen a Putyin belső körei által felhalmozott vagyon forrása, de több esetben a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások és pénzintézetek nyertek jövedelmező állami szerződéseket.

Az Atlantic Council 2020-as jelentése szerint Oroszország rendelkezik a legnagyobb vagyonnal az offshore adóparadicsomokban, mind abszolút mennyiségben – ez óvatos becslések szerint 2017-ben 800 milliárd dollár körül mozgott –, mind a nemzeti GDP százalékát tekintve.

Átlagosan a világ GDP-jének 10 százalékát tartják offshore-ban. Oroszországban azonban az offshore-vagyon a GDP 60 százalékát tette ki 2015-ben a Journal of Public Economics 2018-as kutatása szerint, amely a rendelkezésre álló legfrissebb becslés.

Szakértők szerint ennek a pénznek mintegy negyedét közvetve Putyin és oligarchái felügyelik, és „komoly nemzetbiztonsági fenyegetést” jelent az Egyesült Államok számára. A Mueller-jelentés szemléltette, hogyan használtak orosz offshore számlákat a 2016-os választásokba való beavatkozásra.

A hónap elején az igazságügyi minisztérium bejelentette egy munkacsoport felállítását, amelynek feladata a szankciók és egyéb gazdasági korlátozások végrehajtása, amelyekkel elszigetelnék Oroszországot a globális piacoktól. A KleptoCapture munkacsoport nemcsak az orosz tisztviselőket és oligarchákat veszi célba, hanem "azokat is, akik segítik vagy eltitkolják jogellenes magatartásukat".

Gary Kalman, a Transparency International korrupcióellenes jogvédő szervezet amerikai irodájának igazgatója szerint a szankciók végrehajtása nem lesz könnyű.

„Rendkívül nehéz a bűnüldöző szerveknek megpróbálni 'követni a pénzt', mert egy ponton szó szerint téglafalba ütközünk” – mondta Kalman. „Nincs papírnyom.”

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság ideális nagy mennyiségű pénz tárolására, és az Atlantic Council szerint mindkettő elfogadja a névtelen fedőcégeket. Nemzetközi kutatók egy csoportja szerint az Egyesült Államokban akár 200 dollárért is be lehet jegyeztetni cégeket anélkül, hogy nyilvánosságra kellene hozni, ki irányítja őket.

A nyugati bankok és ügyvédi irodák évtizedek óta profitáltak abból, hogy segítettek az orosz oligarcháknak elrejteni a pénzüket, és bonyolult vállalati struktúrákat hoztak létre, amelyek miatt szinte lehetetlen a bankszámlákat magánszemélyekhez kötni.

Néhány régi megfigyelő szerint azonban az orosz elnök most a vagyon halmozásáról a hatalom megszilárdítására helyezte a hangsúlyt.

"Nehéz pontosan megérteni, mi történik a Kremlben és Vlagyimir Putyin fejében. De egyre szorosabb kapcsolatban van egy nagyon szűk embercsoporttal, akik nem üzletemberek, inkább a katonai és hírszerzési oldalon állnak – mondta Jill Dougherty, a CNN volt moszkvai irodafőnöke.

"Jelenleg nem az oligarchákon van a fókusz" - tette hozzá Stanislav Markus, a Dél-Karolinai Egyetem nemzetközi üzletágának docense. "Ma a Kremlben a fegyverek beszélnek a leghangosabban, nem a pénz.”

Függetlenül attól, hogy a prioritások elmozdultak-e a Kremlben, Maria Pevchikh, a Navalnij Korrupcióellenes Alapítvány vizsgálati vezetője szerint a Fekete-tenger melletti palota és Oroszország Ukrajna elleni inváziója is azt mutatja, hogy Putyin sokkal többnek tekinti magát, mint kormányzati tisztviselőnek.

"Cárnak tekinti magát, valamiféle királynak" - mondta Pevchikh a CNN-nek. "Óriási tervei vannak. Az a víziója, hogy kiemelkedő történelmi személyiség lesz, és rengeteg pénzt fektet ebbe a narratívába."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZÍNES
Csak egy jó kis tengerparti képet szeretett volna, alaposan meglepődött az eredményen a fiatal nő
Mikor a fotót először megosztotta, a sok aggódó komment miatt törölni kényszerült. Végül az amerikai lány magyarázattal együtt posztolta ki újra a vicces felvételt.

Link másolása

Egy véletlen optikai illúzió miatt kellett egy képet törölnie egy fiatal nőnek. Madi Marotta a tengerparti vidámságát szerette volna megörökíteni, ezért bikiniben, napszemüvegben és széles mosollyal pózolt a kameránk. Majd a fotót meglátva ő maga is elcsodálkozott azon, amit látott.

A képen ugyanis egy napozó nő karja úgy lóg be a képbe, hogy azt a látszatot kelti, mintha a lánynak pénisze nőtt volna, ráadásul még ki is lógna az alsójából.

A vicces fotót minden magyarázat nélkül kitette az Instagramra, ahol aztán dőltek a barátoktól az aggódó üzenetek. Ezért a képet törölte, és a TikTokon egy rövid magyarázattal együtt osztotta meg újra - írja a LadBible, a brit lap a felvételt is megosztotta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZÍNES
Videó: Forró pillanatok a Való Világ zuhanyzójában, közös fürdést csaptak a lányok
Volt, aki még a bikinifelsőtől is megszabadult.

Link másolása

Három villalakó lány úgy döntött, hogy közös zuhanyzást csapnak. VV Anita, VV Reni és VV Lissza a fürdés kezdetén még fürdőruhában tisztálkodott, de végül

Lissza úgy döntött, hogy ledobja a felsőrészt.

Szemmel láthatóan nem volt szégyenlős, míg a két másik lány azért a textilt húzogatva próbált meg mindenhol lefürdeni.

VIDEÓ: A zuhanyból


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Milliókat költött plasztikai beavatkozásokra, mára szinte felismerhetetlenné műtette magát a 25 éves bolgár nő
Andrea Ivanova szerint azonban még van mit alakítani magán, újabb beavatkozásokat tervez.

Link másolása

Alaposan feltöltette az ajkait egy 25 éves bolgár nő, mert szerinte túl unalmas volt a szája. Andrea Ivanova megszállottan plasztikáztatja magát, eddig már 43 beavatkozáson van túl, amivel megszabadult természetes szépségétől.

A mostani hialuronsav-injekciós szájfeltöltése rekord - írja a The Sun.

A nő szeretne a Barbie-babára hasonlítani, ezért már közel hétmillió forintnyi összeget költött magára, és már szinte felismerhetetlenné vált.

Célja még, hogy övé legyen a „világ leghosszabb és leghegyesebb álla”, ezért az állába és arccsontjába is feltöltőinjekciókat kapott. De már mellnagyobbítást is csináltatott. Bevallása szerint szereti az eltúlzott dolgokat:

"Nem szeretem a hétköznapi külsőt, ellenben rajongok a hatalmas formákért és a különc szépségekért. A természetes szépség számomra unalmas, ezért úgy döntöttem, hogy radikálisan megváltoztatom a külsőmet"

- árulta el.

A külsejével még nem elégedett, ezért újabb beavatkozásokat tervez. Karácsonyra például újabb injekciókkal lepi meg magát.

Arról, hogy mit szólnak hozzá az emberek, úgy vélekedett:

„Mindig vannak pozitív és negatív reakciók... az emberek mindig megfordulnak, hogy megnézzenek, megjegyzéseket tesznek rám, suttognak egymásnak.

Vannak, akik ujjal mutogatnak rám, vitatkoznak velem a megjelenésemről, vannak, akik fütyülnek, vannak, akik nevetnek, gúnyolódnak rajtam, és persze vannak, akik odajönnek hozzám, gratulálnak, és fényképezkedni akarnak velem. Akárhová megyek, mindig vannak emberek, akik hajlandók velem fotózkodni, ami csodálatos számomra.”

Forrás: RTL.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Hal a tortán: L.L. Junior rendelt pizzát szolgált fel Zámbó Árpynak
A vendég értelemszerűen nem volt elragadtatva az ételtől.

Link másolása

Véget ért a Hal a tortán e heti műsorfolyama, a versenyt ezúttal Zámbó Árpy nyerte meg. A csapat utoljára L.L. Juniornál vendégeskedett, bár a főzést a rapper másokra hagyta.

Zámbó Jimmy testvére egyébként nem járt jól a vacsorával, mert a tenger gyümölcseit nem szereti, a menü egyik fele pedig tulajdonképpen csak abból állt.

Junior egy hirtelen jött, de nem épp díjnyertes ötlettel oldotta meg a dolgot: egy rendelt pizzát tett Árpy elé, majd tetézve a dolgot, közölte:

„Neked egy ilyet sütöttem gyorsba’”.

A vendég érthetően nem volt elragadtatva a helyzettől. Mint megjegyezte:

„Szerintem ezt valakinek rendelte: vagy a segítőinek vagy valakinek. Ideadta nekem, hogy nesze, itt van, kussoljál, itt a kaja. Így csinált a fejében. Nem eszel? Akkor egyél pizzát. Fain vagy, Junior.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: