News here

SZÍNES

Búvárkodó nagymamák fedeztek fel egy ritkaságnak hitt állatpopulációt a Csendes-óceánban

A 'fantasztikus nagymamák' 7 fős csapata fontos munkát végzett el, pedig csak ritkán tudtak egyszerre víz alá merülni, mert nagyon aktív életet élnek az unokázás mellett.

Link másolása

Tudományos szenzációt okozott az a néhány vagány idős hölgy, akik heti öt alkalommal több mint 3 km-t úsznak és búvárkodnak a Csendes-óceánban.

Így fedeztek Új-Kaledónia fővárosa, Noumea egyik öblében egy jelentős tengeri mérgeskígyó-populációt, amelyről a tudósok eddig azt hitték, hogy ritkaságnak számítanak

– írja a Guardian

Claire Goiran, az új-kaledóniai egyetem kutatója és Rick Shine ausztrál professzor kisebb, ártalmatlan fajtákat tanulmányozott a Citrom-öbölben, köztük a teknősfejű tengeri kígyót, de időnként találkoztak a másfél méter hosszú, olivafejűnek nevezett mérgeskígyóval is.

Azt hitték, hogy ez a népszerű turistaövezetben az ilyen tengeri lény csak véletlenül fordulhat elő, tekintettel arra, hogy 15 év alatt mindössze hatszor látták.

2013-tól kezdték el alaposabban vizsgálni, hogy jobban megértsék az öböl ökorendszerét.

Goiran először egy barátnőjét kérte meg, hogy segítsen neki a víz alatti fotók elkészítésében, aki annyira fellelkesült, hogy szomszédasszonyát is bevonta. Ő tovább terjesztette az izgalmas programajánlatot, végül összejött a „fantasztikus nagymamák” 7 fős csapata, amelyben a legfiatalabb hölgy 60, a legidősebb pedig 75 éves volt.

Ahogy a csapat egyre több fotót gyűjtött össze, Goiran és Shine rájöttek, hogy alaposan alábecsülték a nagy tengeri kígyók populációját. Azóta már megjelentették tanulmányukat az Ecosphere szaklapban, amelyben több mint 250 példány jelenlétéről számoltak be, és hogy szinte mindegyiknek van valamilyen különleges ismertetőjele, tehát könnyű az egyes egyedeket azonosítani. Feltételezik, hogy ezek a kígyók fontos szerepet töltenek be a táplálkozási láncban a korallzátonyokon keresztül, de erről egyelőre kevés adat áll a tudósok rendelkezésére.

Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy bár az öbölben nap mint nap ott fürdőznek a helyiek, és a sétahajók utasai, még egyetlen kígyóharapásról sem érkezett jelentés.

A nagyicsapat munkája tehát nélkülözhetetlen volt, bár ritkán lehetett őket egyszerre összehozni, mert valamennyien nagyon aktív életet élnek: futnak, vitorláznak, kerékpároznak, jógáznak, ha éppen nem az unokákkal foglalkoznak.

Egyikük, Aline Guémas elárulta, hogy egyáltalán nem félt e tengeri szörnyektől, a potenciálisan halálos harapás ellenére. Azért, biztos, ami biztos, tisztes távolságban tartották magukat tőlük és tartózkodtak a megérintésüktől, de a felvételek készítése mellett részt vettek a kígyók azonosításában és dokumentálták jellemzőiket. Megfigyelték például, hogy általában nagyon gyorsan mozognak a vízben, kivéve akkor, amikor táplálékot keresnek. Barátnője, Sylvie Shebert elárulta, hogy ő először félt, de egyre inkább megbarátkozott velük, mert érdekelte a rájuk bízott munka, és hogy miközben élvezetből úsztak és búvárkodnak, a tudományos világnak is hasznára lehetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZÍNES
Szerepálom: a gitáros Mikulást sokáig nem felejtik el a gyerekek!
A különleges ötlet egy webáruházi vásárlás után fogalmazódott meg Bence fejében. A videóból az is kiderül, hogyan rendelhetsz gyorsan és egyszerűen a neten.

Link másolása

Töretlenül nő a kártyás fizetés népszerűsége hazánkban - derül ki egy friss reprezentatív kutatásból*.

Ráadásul számos webáruházban egyetlen kattintással fizethetünk – most megmutatjuk, miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Tízből hét magyar használta már kártyáját online vásárláskor, és a lakosság több mint fele mentette már el kártyaadatait valamelyik webáruházban.

A mentett kártyás fizetés népszerűségének titka, hogy olyan esetekben is tudunk a netről rendelni, amikor bankkártyánk nincs nálunk.

Ezt jól mutatja Bence esete is, az ő történetéből megtudhatjuk, miért érdemes elmenteni a kártyaadatainkat kedvenc webáruházunkban.

Gyors és kényelmes

Miután napjainkban az online vásárlás legfontosabb eszköze az okostelefon, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a fizetési folyamat egyszerű legyen a weben is. A mentett kártyás fizetés kényelmes és gyors, hiszen elég egyszer elmenteni az adatokat a webáruházában, ezt követően egyetlen kattintással tudunk fizetni.

Biztonságos

Teljesen jogos, hogy fokozott elővigyázatossággal járunk el, ha az adatainkat kell megadnunk egy online felületen. A mentett kártyás fizetési mód biztonságos, mivel a kártya adatait nem látja a kereskedő, azokat ugyanis szinte kivétel nélkül a bank vagy a fizetési szolgáltató tárolja.

A mentett kártyás fizetésről itt olvashatsz bővebben.

*Fizetési Élmény Riport: 1000 résztvevővel végzett reprezentatív kérdőíves kutatás.

A cikk a Mastercard támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZÍNES
Kiderült, hogy miért takarítják ki a japán szurkolók maguk után a stadionokat a vébén
A szurkolók mellett a válogatott játékosok is mindig kitakarítanak maguk után az öltözőben.

Link másolása

Először négy éve kapta fel a világ a fejét arra, hogy a japán fociszurkolók kitakarítják maguk után a stadionokat. A távol-keleti rajongók Oroszország után Katarban is megtartották jó szokásukat, az Al Jazeera pedig megkérdezte őket, hogy mi az oka a tisztaságmániának, írja a UNILAD.

Az egyik japán férfi szerint „tiszta a szívük, ezért stadionnak is tisztának kell lennie”, ez pedig majd hozzásegíti a csapatot a céljai eléréshez. Több rajongó szerint a takarítás háttérében az „atarimae” kifejezés áll, ami magyarul annyit tesz: magától értetődő.

Egy másik válaszadó szerint a japán neveltetésben keresendő a válasz. Egészen kiskoruktól kezdve úgy nevelték őket, hogy tisztábban hagyjanak mindent, mint ahogyan találták. Erre pedig nagyon büszkék, így amikor a meccs után nekiállnak rendbe vágni a stadiont, egyúttal a kultúrájukat is bemutatják a világnak.

Nemcsak a japán válogatott szurkolói, hanem a focisták is rendbe teszik maguk után az öltőzőt. A néhány napja Németországot legyőző játékosok még néhány origamit is hagytak maguk után a tökéletes tisztaság mellett:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Fésűs Nelly megmutatta ritkán látott kislányát
A színésznő a férjével Vajtó Lajossal és a kislányukkal, Elza Zorkával utaztak el egy hétvégi vakációra.

Link másolása

A családjával utazott el Fésűs Nelly pihenni Sikondára a hétvégén, a vakációról pedig több képet is megosztott az Instagram-oldalán.

A színésznő azt írta, hogy

a családjukban nagyon fontos, hogy minőségi időt töltsenek együtt, hosszabb utazásra azonban ritkán van módjuk,

így „ha a hétvégeken akad közös szabad napunk azt nagyra értékeljük, és szívesen utazunk belföldön”.

Nelly a férjével, Vajtó Lajossal és kislányukkal Elza Zorkával pihentek Sikondán egy wellness szállodában, a színésznő pedig több képet is megosztott, amin ezúttal ritkán látott kislánya is szerepel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
„Ha hármasban kéne csinálnunk, benne lennél?” – váratlan fordulat, egy villalakó elbúcsúzott a VV11-től, és két új játékos is beköltözött
A villalakók megdöbbentek, amikor a nézők szavazatai alapján VV Lamin már az első héten távozni kényszerült.

Link másolása

VV Piros beszédet intézett VV Barnához az RTL valóságshow-jában, szerinte a srác „csajról csajra megy” a villában. VV Reni pedig beülve hozzájuk, feltette a nagy kérdést VV Pirosnak:

"Ha hármasban kéne csinálnunk, benne lennél?"

A villalakók amúgy is rendszeresen kibeszélték a játékostársaikat. VV Bibi könnyek között mesélt gyerekkoráról a többieknek:

"Anyában rengeteget csalódtam, ezért nincs önbizalmam"

A lányok kisminkelték és női ruhákba bújtatták a srácokat. Csodás produkciók születtek, a csajok nem is hagyhatták szó nélkül a látottakat.

"Egy igazi rúdtáncos k*rvát láttam benne"

– viccelődött VV Bibi.

A nézők szavazatai alapján VV Lamin már az első héten búcsút mondott a luxusbörtönnek.

Miután VV Lamin elhagyta a villát, Nádai Anikóval beszélgetett a VV11 stúdiójában:

"Túl sokat ittam, elvesztettem a fejem"

- mondta.

Ezután két új villalakóval gyarapodott a villa: VV Márió és VV Dani is beköltözött a luxusbörtönbe - itt megnézhetitek az összes videót.

Megtörtént a VV11 első kiválasztása is. Végül VV Melina és VV Kriszti 3-3 szavazatot kaptak, így a villamesternek, VV Bibinek kellett eldöntenie, ki menjen elsőként párbajozni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk