SZEMPONT

Aki templomot épített a szeméttelep helyén – karácsonyi portré Iványi Gáborról

Apjától tanulta a mindent legyőző elszántságot, tartott istentiszteleteket egy babakocsi-tárolóban, ült rabként börtönben és képviselőként a parlamentben, ő áldotta meg Orbán Viktor házasságát, és temette el Kövér László édesapját.

Link másolása

Iványi Gábor neve talán minden eddiginél gyakrabban szerepelt a hírekben 2023-ban. Persze ő ennek aligha örült, hiszen a legtöbb cikk a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület kétségbeejtő anyagi helyzetéről szólt:

arról, hogy a NAV százmilliókat von el tőlük, ezért hónapok óta nem tudnak fizetést adni dolgozóiknak, sőt még az is a fejük felett lebeg, hogy kikapcsolják a gázt és az áramot az intézményeikben.

Mi is számos riportban foglalkoztunk ezzel, most viszont inkább az emberre voltunk kíváncsiak, aki az egész küzdelem középpontjában áll.

Arra kértük, meséljen nekünk a családjáról és éppen 50 éve indult karrierjéről, amely jóval színesebb annál, mint ami az elmúlt időszak állandó kríziskommunikációjából kiderülhetett.

10 testvér, 6 gyerek, 9 unoka

Iványi lelkész-pedagógus családból származik, 11-en voltak testvérek, akiknek mostanáig 56 gyerekük és 40 körüli unokájuk született. Neki 6 gyereke és 9 unokája van.

„Édesanyánk mindegyikünket eljuttatott legalább az érettségiig, többeket egészen a felsőoktatásig, ahol még a szakdolgozatok megírásában is segített. Édesapámmal 41 évet töltöttek Nyíregyházán, a metodista egyház legnagyobb gyülekezeténél. A család légkörét meghatározta a muzsika, az irodalom, a szellemi és egyéb játékok, a házba pedig minden arra járó betérhetett.”

Édesapja elkötelezett lelkipásztor volt, kiterjedt szórványhálózattal. Hitvallásának azt tartotta, hogy „a parókiám az egész világ”, ezért előfordult, amikor 50 helyen is prédikált. Gyakorlatilag állandóan úton volt, amikor büntetésből bevonták a jogosítványát, mert hozzászólt politikai kérdésekhez, akkor biciklivel járta a vidéket.

„Engem az ösztönzött, hogy láttam a minden félelmet legyőző elszántságát az üggyel kapcsolatban. Ez az, ami miatt 1970-ben, az érettségim évében úgy döntöttem, hogy én is teológiát szeretnék tanulni. Éppen 50 éve szenteltek fel segédlelkésznek, ezután Szabolcs megyében, Mátészalka környékén kezdtem prédikálni 17 szórványtelepülésen.”

A metodista mozgalmat létrehozó Wesley fivérek példája nagy hatással volt rá, belejátszott emellett a családi késztetés is: édesanyja számos kliense járt be hozzájuk ruháért, az iskolások pedig az évnyitó előtt fehér ingért.

Kik azok a metodisták?

A 18. századi Angliában éltek a Wesley fivérek, John és Charles, akik saját mozgalmat indítottak az anglikán egyházon belül.

Ez a mozgalom nagyon erős szociális tartalommal is megtelt, mivel Wesley-ék úgy látták, hogy az egyháznak nincsenek válaszai az iparosodó Anglia súlyos szociális problémáira. Ekkoriban a gyerekmunka is megszokott volt, előfordult például, hogy a gyárkéményeket velük pucoltatták ki.

Ezek ellen mind küzdöttek, létrehozva egy olyan átgondolt szociális ellátórendszert, amiben az úgynevezett laikus prédikátorok dolgoztak szociális munkásokként. Innen ered a szakma gyökere, amely a 19. század végétől kezdett el önálló hivatássá válni. De ingyenes iskolát és gyógyszertárat is alapítottak, és még számos dolog köszönhető nekik, ami enyhítette az emberek nyomorúságát.

Istentisztelet a babakocsi-tárolóban

1973-ban szórványlelkészként dolgozott, de közben már a kispesti gyülekezetet is vezette. Akkor is ő állt az élén, amikor hatósági eljárásokkal elvették és ledózerolták az imaházat. Ezután négy éven át az utcán prédikált a templom helyén, majd megvettek egy lepukkant kocsmát és átalakították imaházzá – ez egyébként máig működik.

Később Békásmegyeren kapott lakást családjával, ott keresték meg a szomszédai, hogy tartson nekik áhítatokat. Erre először a lakásán került sor, majd kibérelték a babakocsi-tároló egy részét, és 10 éven át ott voltak az istentiszteletek. Nagyjából százan tartoztak abba a körbe, akik rendszeresen jártak ide.

Mivel szegény családok is bőven akadtak közöttük, módja volt gyakorolni a szociális munkát, aminek addig a létezéséről se tudott. A két világháború között ugyan volt ilyen képzés, de a kommunista hatalomátvétel után megszűnt, hiszen a szocializmusban hivatalosan nem voltak szociális problémák.

1973-ban aztán szakadás történt a metodista egyházban annak mentén, vajon van-e joga az Állami Egyházügyi Hivatalnak beleszólni az egyház működésébe. Iványiék határozottan ellenezték ezt, ezért bosszúból letiltották a családi pótlékukat, kikapcsolták a telefonjukat, a szolgálati autójukról leszedték a rendszámot, sőt a kilakoltatásukról is rendelkeztek.

A ‘70-es, ‘80-as évek fordulóján már látták, hogy nincs remény a kapcsolat helyreállítására, ezért bejelentették, hogy független egyházat szeretnének alapítani. Tárgyalni kezdtek, ennek eredményeképpen 1981-ben létrejött a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

Az elnevezés nem véletlen: a mozaikszó (MET) a metodista egyházzal való közösséget szimbolizálta. Ez a kapocs azonban idővel elhalványult, mivel a metodisták nem mutattak túlzott érdeklődést feléjük.

Ekkoriban közel került a Demokratikus Ellenzékhez, amelyen belül alapítója lett a Szegényeket Támogató Alapnak (SZETA) és a Beszélőnek is. Mint mondja, ebben az időszakban nyílt ki számára a világ, azonban egy büntetőeljárásban 10 hónap felfüggesztett börtönre ítéltek. Itt ismerkedett meg többek között Haraszti Miklóssal, aki szintén a Demokratikus Ellenzék jelentős alakjává vált.

1989-ben. Forrás: Fortepan / Hodosán Róza

Templom a szeméttelep helyén

1987-re a MET teljesen elszigetelődött, minden protestáns egyház nyilatkozott arról, hogy nem vállalnak közösséget velük. Még maga Iványi se tudott lediplomázni, 1974-ben kicsapták a teológiáról. Ezután megszerveztek egy lakásakadémiát a korszak legkiválóbb teológusaival, ebből nőtte ki magát a Wesley János Főiskola 1991-ben, miután az Antall-kormány engedélyezte.

„A rendszerváltáskor kérvényeztem, hadd építsek templomot egy békásmegyeri szeméttelep helyén. Ez lett a Megbékélés Háza. 1991-től hét éven át épült jórészt adományokból, nemrég ünnepeltük a felszentelésének 25. évfordulóját.

Ha épp nem volt pénzünk, megállt az építkezés. Emlékszem olyan karácsonyra, amikor még csak a falak álltak, bementünk közéjük, és ott, a hóban énekeltük a karácsonyi énekeket. A gyülekezeti terem nyílásai sokáig nejlonnal voltak eltakarva, a tűz vashordóban égett, egyszóval romantikus volt az indulás.”

Közben az egész városban nézelődtek, hol lehetne megfelelő ingatlant bérelni a főiskolának. A józsefvárosi Dankó utcában találtak rá egy kiégett húsüzemre, ami nem kellett senkinek. Együtt hozták rendbe ezt is.

1989-ben született meg az egyesületi törvény, ennek tudatában alapították meg még abban az évben az Oltalom Karitatív Egyesületet. Azóta is ő a vezetője, ahogy a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora is.

„Én vagyok az egyetlen rektor, akit határozatlan időre választottak meg, nem is adhatom át másnak a feladatot, mert az utódomat a miniszterelnök nevezné ki, és attól tartok, hogy számunkra elfogadhatatlan lenne a jelöltje.”

2010-ig viszonylag stabilan tudtak működni, ekkoriban épült ki a közoktatási hálózatuk. Budapest mellett Szegeden, Orosházán, Dunaújvárosban, Abaújkéren, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több másik kistelepülésén is vettek át iskolákat.

Mindenütt kiépítették az óvodai ellátást is, és ahol lehetett, középiskolai oktatásba is kezdtek. Abaújkérre még főiskolai osztályt is ki tudtak helyezni a szociális munkás képzés keretén belül, Budapestről jártak le tanítani az oktatók.

Parlament, 1990. Középen Darvas Iván színművész, mögötte Mózes Mihály, Faludy György és ifj. Rajk László, előtte Iványi Gábor. Forrás: Fortepan / Erdei Katalin

Kétszer négy év a Parlamentben

Az 1990-es országgyűlési választáson Iványit indította az SZDSZ az óbudai egyéni körzetben, sikerült nyernie, így tagja lett az első szabadon választott Parlamentnek. Erre a ciklusra ma is szívesen emlékszik vissza, mint mondja, akkoriban még volt értelme a parlamenti munkának és az ottani felszólalásoknak.

Ennek ellenére 1994-ben nem újrázott, négy évvel később viszont számára is váratlanul újra képviselő lett: Demszky Gábor ruházta rá a mandátumát, miután inkább a főpolgármesteri feladataira akart koncentrálni, ezért lemondott listás helyéről. „Ez kényszerhelyzet volt, nem is tudtam előre, hogy erre készül” – állítja.

Ebben a ciklusban már jóval kevesebb eredményt tudott felmutatni, ugyanakkor erre az időszakra esik, hogy szinte egész Dél-Amerikát bejárta, ahol bebörtönzött magyarokat látogatott, és próbálta elérni a kiszabadításukat. A Wesley Főiskola ugyanis tagja egy amerikai egyetemi szervezetnek (CCCU), amely minden évben Washingtonban tartotta a konferenciáját.

„Egyszer megkeresett valaki, hogy a fia lebukott Ecuadorban kábítószer-csempészettel, segítsek abban, hogy szabadon engedjék. Így indult el egy olyan folyamat, hogy ha kiutaztam ennek a szervezetnek a konferenciájára, ezzel összekötve előbb Ecuadorban, majd később Peruban, Venezuelában, Brazíliában is bebörtönzött magyarokat látogattam.”

Többen is az ő közbenjárása révén jutottak haza, és tölthették le Magyarországon a büntetésük hátralévő részét. Saját bevallása szerint 1998-2002 között leginkább ebben tudott sikereket elérni, a hagyományos képviselői munkában szinte egyáltalán nem.

„Az egyik ajtón megláttam a feliratot: Orbán Viktor és Lévai Anikó”

1989-90 fordulóján a Fidesz gyakran tartotta gyűléseit a Jurta Színházban és a Tilos az Á-ban, Iványi itt látta először beszélni Orbán Viktort. Nagyon tetszett neki a határozott fellépése, rögtön látta rajta, hogy jó szónoki képességekkel van megáldva.

„Volt Szolnokon is egy kis filiám, mert az a gyülekezet is kettészakadt. Minden második héten lementem ide, egyszer épp az egyik hívünket látogattam meg a Széchenyi-lakótelepen, amikor az egyik ajtón megláttam a feliratot: Orbán Viktor és Lévai Anikó. Ez akkoriban volt, amikor Orbánt váratlanul berendelték katonának, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy épp kezdett kibontakozni a Fidesz, a végnapjait élő rendszer pedig így tett egy utolsó kísérletet a megfékezésére.”

Jurta Színház, 1988. Az asztalnál balról jobbra Szilágyi Sándor, Petri György, Eörsi István, Solt Ottilia, Kőszeg Ferenc, Iványi Gábor. Forrás: Fortepan / Philipp Tibor

Becsöngetett és felkínálta nekik, hogy ha valamiben tud segíteni, szóljanak nyugodtan. Bensőséges barátság ugyanakkor nem szövődött köztük, utólag visszanézve inkább csak udvarias, jó kapcsolatnak tartja.

Úgy alakult, hogy 1995 környékén ő keresztelte meg Orbánék első két gyerekét, Ráhelt és Gáspárt, ezzel egy időben pedig egyházi szertartással összeadta Orbánt és Lévait, valamint megáldotta a házasságukat.

„1990 és 1994 között korrekt viszonyom volt velük és a Fidesz több másik politikusával is, én temettem el például Kövér László édesapját. Nem tudom pontosan felidézni, mikor romlott meg ez a kapcsolat. Ami biztos: ha megkérdeztek egy ügyről, akár Orbán, akár Gyurcsány idején, akkor arról elmondtam a véleményem, akkor is, ha az kritikus volt.”

Gyurcsány szerinte Szűcs Erika szociális minisztersége idején jutott el oda, hogy „csak munkáért bért!” Iványi emlékszik egy tüntetésre, ahol felkértek szónoknak, ő pedig elmondta, hogy ez miért elfogadhatatlan akkor is, ha a tájékozatlan lakosság ezt követeli. Azokon a településeken ugyanis, ahol a legszegényebb réteg él, 50 kilométeres körzetben nincs semmilyen munkahely, se közlekedés.

„Orbán kezdettől fogva egyeduralomra törekedett, de az elején még ugyanolyan liberális demokraták voltunk. Én ma is ugyanaz vagyok, ő viszont megváltozott, látva azt, hogy az MDF bukása után rés támadt a jobboldalon. Azt a fajta pragmatikus politizálást, amit ő követ, én sosem osztottam. A képviselőséget is azért vállaltam, mert volt bennem egy késztetés arra, hogy megmutassam, lehet tisztességesen is politizálni.”

Hogy mikor beszéltek utoljára? „Nagyon régen, talán az első kormánya után 1-2 évvel, a Dohány utcai zsinagógánál futottunk össze. Odajöttek, kezet fogtunk és váltottunk néhány szót. Amióta újra kormányra került, erre egyáltalán nem volt példa. Nem lehet bírálat nélkül szemlélni, ahogy hatalomra törtek és kifosztották az országot, ő pedig nem tűri a kritikát. Ha lojális lettem volna hozzá, az intézményeink is szárnyalnának.”

„A mostani helyzet gyalázatosabb, mint amit a ‘70-es években kellett átélnünk”

A történet további része már ismerős lehet a közelmúlt híreiből: a második Orbán-kormány alatt, 2011-ben elvették a MET egyházi státuszát, ami több milliárd forintos támogatás-megvonással járt együtt – és jár a mai napig.

Hiába mondta ki először az Alkotmánybíróság, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság (EJEB) is, hogy ez jogellenes volt, az állam azóta sem rendezte a MET helyzetét. 2021-ben ugyan visszakapták a technikai számukat, így azóta újra fogadhatnak 1 százalékos felajánlásokat, azonban jelenleg is mindössze bejegyzett egyháznak számítanak, ami alacsonyabb szintű a korábbi státuszuknál (bevett és elismert egyház).

Utóbbira csak akkor van ismét esélyük, ha a kormány megállapodást köt velük, amihez a Parlament kétharmados támogatása szükséges. Erre azonban egyelőre semmilyen kilátásuk nincs, ami mögött Iványi egyértelműen személyes bosszút lát: szerinte a mostani helyzet annál is gyalázatosabb, mint amit a ‘70-es években kellett átélniük.

„Ráadásul akkor a húszas éveim elején jártam, most pedig – bár nem érzem magam annyinak – 72 vagyok. Még nem égtem ki, de elfáradtam. Átestem egy infarktuson, amit kihordtam lábon.”

A legnehezebbnek a tehetetlenséget tartja: azt, hogy nem tud fizetést adni 1000 embernek, és rengeteg kiszolgáltatott, mélyszegélységben élő gyerek sorsa is rajta múlik.

„Mennyit dolgozom, Timike? Sokat, ugye?” – kérdezi a szobába időközben belépő titkárnőjétől, aki azért jött, hogy szóljon: megérkezett a következő vendége.

Búcsúzóul annyit mond: nem tudja, hol van az út vége, de olyan örökséget hozott magával, amiből nem következik az, hogy feladja. „Ha kell, kitartunk a végsőkig, ameddig ki nem csavarják a kezünkből.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Pottyondy Edina tényleg kiakadt: nincs erőm most viccelni, talán nem is helyes
Nincs lelkierőm megcsinálni a heti videót – írja Pottyondy Edina. Az ellenzék, a NER és Magyar Péter követői is kiborították.
FM. Kép: Youtube - szmo.hu
2024. április 09.


Link másolása

Pottyondy Edina kedden a közösségi oldalán írt arról, hogy nincs lelkiereje a szokásos, heti videóját megcsinálni. Mint fogalmazott:

„Nem tudom, hogy hol van most a helyem. Videós vagyok, humorista, aki szórakoztatással és a véleményével tartozik. De ebben a világban az őrület és a gátlástalan gonoszság ül tort, és most nincs erőm viccelődni. Talán nem is helyes.”

Több dologot is említett Pottyondy, így például kritizálta Magyar Péter követőit, amiért azok „válogatott gyalázkodásokkal szénné alázzák” a kommentekben azokat a riportereket, akik „nem a közmédiás alákérdezést tolják”, ha Magyarról van szó. De azt is írta, az ellenzéki gyűlölködés is megrémíti:

„Nem látok különbséget az Orbán-és Gyurcsány-fanatikusok vérszomja és a Magyar-hívők kritikátlan komment-talibánsága között.”

Pottyondyt emellett – mint fogalmaz – végtelenül elkeseríti az is, hogy Tarr Zoltán református lelkészt, a szombati tüntetés egyik felszólalóját kirúgták a munkahelyéről a demonstráció utáni első munkanapon. Tarr Zoltán kirúgásáról itt írtunk bővebben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
Eladta a Porschéját, és Magyar Péteréknek adja a bevétel felét egy támogató - körülnéztünk a Talpra magyarok! új közösségi felületén
A Discord nevű alkalmazásban aktivisták, felajánlók, ötletelők gyülekeznek. Van, aki 10 liter pálinkát ajánl fel, más nemzetbiztonsági elemzések készítését vállalná. És egyre több helyi csoport szerveződik.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 09.


Link másolása

A Talpra magyarok! közössége a Discord nevű applikációt használja közösségi térként. Ez az eredetileg főként videójátékosoknak kifejlesztett felület olyasmi, mint amilyenek régen a fórumok voltak, csak épp itt akár hangban is kommunikálhatnak egymással a résztvevők, akik különféle tematikus csatornákon beszélgetnek, osztják meg az ötleteiket és a tartalmaikat.

A rövid regisztráció után benn is vagyok a Talpra Magyarok! legmélyében, ahol viszonylag gyorsan érkeznek az ötletek a legkülönfélébb témákban.

Amikor én ott jártam, 750 tag volt online, igaz, közülük néhányan épp Spotify-t hallgattak, mások pedig a Minecrafton keresztül ismerkedtek egymással.

Ami a komolyabb dolgokat illeti: a legelső csatorna a „Fontos bejelentések”. Itt még az április hatodikai rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalók vannak, és egy rövid üzenet a rendezvény után Magyar Pétertől, amiben mindenkinek megköszöni segítséget.

Van még egy sima „Bejelentések”, itt most semmi lényeges nem olvasható.

Jóval izgalmasabb a „Felajánlások” rész.

Van, aki 10 liter házi pálinkát ajánl fel a következő tüntetésre, más a weboldalkészítéshez, adatelemzéshez ért, és akad, aki nemzetbiztonsági és katonapolitikai elemzések, háttéranyagok készítését vállalja.

Ez utóbbihoz többen is csatlakoznak. „Korábban rendőrtisztként és nemzetbiztonsági szakértőként is dolgoztam, számos ötlettel, javaslattal tudok szolgálni. Jelenleg kiberbiztonsággal foglalkozom, így ebben a témában is szívesen felszólalok” - írja egyikük. „Volt katonatisztként ebben én is tudok segíteni” - szól hozzá valaki más.

De van olyan is, aki gazdasági, klíma, energetikai és fenntarthatósági elemzéseket készítene, más emberi erőforrás szervezésben jártas, megint más élelmiszergazdasági elemzéseket írna, vagy épp az Oktatási Hivatalban szerzett tapasztalatait hasznosítaná. Akad rendezvényszervező és óvodapedagógus is.

Azután szembejön velem ez a poszt:

Valaki tehát a hobbiautójának eladásából támogatná a mozgalmat. A pénzből szórólapokat és matricákat venne, sőt, szívesen le is gyártja ezeket.

A bejegyzés írójávak chatelve kiderül, hogy egy Porsche Boxsterről van szó, amit időközben 5,2 millió forintért sikerült is eladnia.

A névtelenségét gondosan őrző felajánló azt mondja, hogy amint letisztulnak a szervezeti keretek, eljuttat a bevételből 2,5 milliót az egyesületnek. Azt azért hozzáteszi: „nekem fontos a transzparencia, tehát csak annak teljes mértékű megvalósulása eseten adok ekkora összeget.”

Amikor rákérdezek, mégis mi vitte rá erre a felajánlásra, a lejáratókampányokat említi.

„Amennyi pénzt a Megafon elégetett lejáratókampányokra, az valami embertelen és teljesen abszurd. Úgy hiszem, hogy a sajtószabadság Magyarországon már nem létezik. Egyesek állami százmilliárdokból léteznek, mások pedig adományokból tartják fent magukat.”

Kérdésemre azt is elárulja, 2018-ig Fidesz szavazó volt, még önkénteskedett is Orbán Viktor pártjának.

Nagy a sürgés-forgás az „Ötletek” nevű csoportban is. Van, aki németországi csoportot szervez, más segítene a külföldön élő magyaroknak a választási névjegyzékbe vételben, és sok bejegyzés szól területi szervezetek alapításáról is. A XI. kerületben például már a személyes találkozó megszervezésénél tartanak.

Több száz hozzászólás van annál a témánál, hogyan lehetne megszólítani azokat, akik nem értik a gazdasági/pénzügyi témákat, hogyan lehetne lefordítani számukra a milliárdos lopásokról szóló híreket, és mit lehet kezdeni azokkal, akik vidéken, szegénységben, alulinformáltságban élnek.

Felvetődik az is, hogy születhetne egy pörgős rapszám Talpra magyarok! témában, amit írhatna Puzsér, sőt, akár Azahriah is.

Egy másik csatornán a digitális tartalmakat gyűjtik, még csak két kisfilm árválkodik rajta, de idővel komoly archívum is lehet ebből.

Komolyabbnak tűnik a két „Politika” csatorna, ám ez igazából egy csetszoba, ahol nagyon magasröptű eszmecsere nem folyik, csak a szokásos témák dobálgatása, egy kis zuglói parkolás, sok-sok Rogán, még több Orbán, meg egy kis Gyurcsány.

Van még egy mémes csatorna is, de itt már tényleg olyan érzése van az embernek, mintha betévedt volna egy Facebook-oldalra.

A végére hagytam a legérdekesebbet: a „Szabad hang” nevű beszélgetőcsatornát. Itt elvileg mikrofonnal, élőben lehet egymással beszélgetni. Belehallgattam,

de amikor már jó ideje valaki azt magyarázta, hogyan „lebegnek” a Starlink-műholdak a Föld felett, akkor végképp megfogalmazódott bennem, hogy felajánláson és csoportszervezésen, talán közösségi archívumon túl a többi rész igazából egy nagy közös homokozóként működik.

Bár ígérik, hogy később a Discord csatornáit még strukturálják, moderátor legyen a talpán, aki rendet vág egy ilyen dzsungelben. Persze lehetséges, hogy szükség van egy ilyen homokozóra is a közös identitás és aktivizmus fenntartásához.

Egyelőre azonban Bohár Dániel (ha csakugyan ő az, és nem egy még nagyobb troll) feleslegesen fülel a beszélgetős szobában, mert mozgalmi titkok helyett csak a lebegő Starlinkről hallgathat hosszas fejtegetéseket.

A félreértések elkerülése végett:

nem várható el, hogy egy három napos mozgalom három napos közössége tökéletesen olajozottan működjön.

Itt is látunk komoly munkát, felajánlást, és sok sutaságot. De a szabadság az bizony ilyen kócos. Aki jólfésültséget akar, megtalálja a maga médiumát. Van jó sok egyforma ebben az országban belőle.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
Nagy Ervin Magyar Péterről: Nem azért állok ki mellette, hogy több pénzem legyen
Eddig mindig nagyon távolságtartó volt, de szerinte most időpillanat van. A színész azt mondta, hogy hazafiságból áll ki Magyar Péter mellett.

Link másolása

Magyar Péter szombati demonstrációja után Nagy Ervint, az egyik felszólalót is kérdezte az RTL arról, hogyan értékeli a mostani helyzetet. Nagy szerint „az információs térben” már forradalmi hangulat van:

„Én most tényleg azt gondolom, hogy ezt a pöttyös labdát rugdosni kell. Most játékban van a labda, ezzel most játszani kell, és sokan kellünk, akik játsszuk ezt a focit. Úgyhogy én most nem finomkodok, én eddig mindig nagyon távolságtartó voltam, de most időpillanat van. Ezt meg kell ragadni. Ezt mindenki érzi. A Puzsértől kezdve valójában az összes ellenzéki párt óriás zavarban van, mert lejött a fiú, aki jobban játszik, mint mi”

– fogalmazott a színész. Magyar mellett március 15-én tűnt fel először, azóta rendszeresen kiáll mellette. Szerinte egyebek közt azért támogatják őt most ennyien, mert egyesíteni tudja a jobb- és baloldalt. Saját szerepvállalásáról azt mondta, hazafiságból áll ki Magyar Péter mellett:

„Nem azért teszem, hogy nekem több pénzem legyen, hogy én még egy sorozatot kapjak. Én egy sikeres ember vagyok, és úgy megyek nekik, mert valójában a hazámért, meg a gyerekeimért, meg az oktatásért, meg minden olyan dologért, ami minden embert érint, azért megyek, magyarul én egy hazafi vagyok.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: