SZEMPONT
A Rovatból

Riadóláncot szerveznek Iványiék, mostantól a nap 24 órájában őrzik a gázcsonkot a Dankó utcában

A kormány felé 6 pontos követelést fogalmaztak meg, határozatlan ideig minden délután tüntetnek is. Iványi Gábor szerint ameddig élnek és mozognak, védelmezni fogják a hajléktalanokat.
Láng Dávid - szmo.hu
2023. október 17.


Link másolása

Pénteken derült ki, hogy leállítaná a gáz- és áramszolgáltatást Iványi Gábor intézményeiben az MVM: levelet kaptak a szolgáltatótól, hogy öt napon belül rendezzék az összes tartozásukat, különben kikapcsolják őket az ellátásból.

Ez azt jelentené, hogy nem lesz se villany, se fűtés, ami országszerte az összes intézményüket érinti, és végképp ellehetetlenítené az általuk végzett szociális és oktatási tevékenységet.

Az ultimátum lejárta előtt egy nappal, kedd délutánra tüntetést hirdettek meg a Dankó utcába, ahol az ügy súlyához képest kifejezetten kevesen, nagyjából 100-an jelentek meg. Ott volt ugyanakkor több korábbi politikus, például Kuncze Gábor és Herényi Károly is.

Iványi azzal kezdte a felszólalását, hogy bár nem ők intézték így, de éppen ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja. Nehéz hetek és hónapok állnak mögöttük, tette hozzá, mivel a magyar állam az elmúlt évben nagyjából 1,3 milliárd forint normatív támogatást és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el tőlük, ezzel végveszélybe sodorva 20 ezer kiszolgáltatott, mélyszegénységben élő gyerek és felnőtt ellátását.

„Gyermekek ezrei kerülhetnek ki az oktatási rendszerből, hajléktalanok százai sodródhatnak szó szerint életveszélybe, és kistelepülési önkormányzatok mehetnek csődbe, ha át kell vállalniuk a közétkeztetési szolgáltatást. Továbbá 500 főiskolai hallgató tanulmányainak folytatása és 1000 dolgozó megélhetése is kétségessé válik” – sorolta.

Mivel eddigi kéréseik egy valódi megoldást kereső tárgyalásra kudarcot vallottak, pénteken pedig még a fizetési felszólítás is tetézte a helyzetet, úgy döntöttek, határozatlan idejű demonstrációt hirdetnek ellátottjaik, dolgozóik és intézményeik megvédéséért.

Követeléseiket 6 pontban foglalták össze, ezek a következők:

1. A magyar állam rendezze a MET bevett egyházi státuszát.

2. A magyar állam 2016-ig visszamenőleg is rendezze a szerződéssel átvett intézményeik alapnormatívájának és kiegészítő támogatásának kifizetését.

3. A magyar állam fizesse ki a folyamatosan működtetett oktatási, szociális és egészségügyi tevékenységeik ellenszolgáltatását.

4. A magyar állam kössön megállapodást a MET-tel az államtól átvállalt feladatok működtetésére.

5. A megállapodás megszületéséig a magyar állam függessze fel a NAV normatív elvonásait és az MVM szolgáltatás-beszüntetési fenyegetését.

6. Mind a bérben, mind a szolgáltatók felé való tartozásaink rendezése érdekében folytassanak velük megegyezésre törekvő tárgyalásokat.

A kedden kezdődött eseménysorozatnak az „Adj egy órát az életedből!” címet adták. Mindenkit arra kérnek, hogy napi egy órát töltsenek velük, így fejezve ki támogatásukat.

„Jelezzük együtt a döntéshozóknak, hogy nem tartjuk elfogadhatónak a MET intézményeinek megfojtását, és nyomatékosan kérjük az elhangzott követelések teljesítését!” – szól a felhívás.

Minden nap 17 és 18 óra között ismert közéleti személyiségek, művészek is felszólalnak és fellépnek majd a Dankó utcában, a 11-es szám előtt. A demonstrációra egyelőre október 31-ig kaptak engedélyt, de ez szükség esetén meghosszabbítható.

Kedden Iványi Gábor mellett beszédet mondott Vásárhelyi Mária is, aki szerint a MET-tel és az Oltalommal történtek az egész rendszerről látleletet adnak: minden és mindenki egyetlen ember irgalmat nem ismerő erőszakosságának, nárcisztikus szeszélyeinek és bosszúvágyának van kiszolgáltatva.

„A miniszterelnök azért gyűlöli Iványit, mert a lelkész mindazt képviseli, ami egy zsarnok számára tűrhetetlen: az autonómiát, a bátorságot, a szabadságot, a megvesztegethetetlenséget, a szolidaritást, az elvi szilárdságot, az állhatatosságot, a szerénységet és puritánságot. Egyszóval a jóságot, mindazt, ami nem Orbán” – fogalmazott a szociológus.

A demonstráción Fodor Tamás színművész verset mondott, meglepetésvendégként pedig Bródy János is eljátszott néhány dalt.

Iványi szerint a köztartozások ügyében megtették a hivatalos lépéseket, beadtak halasztási és a moratóriumra hivatkozó kérelmet is. Holnap is leülnek az MVM hálózat képviselőivel, nagyon bíznak benne, hogy meg tudnak egyezni, és elhárul a közvetlen veszélyhelyzet.

Ugyanakkor hosszú távú biztosítékra, rendszeres, a bevett egyházak szociális és oktatási intézményeinek járó normatív támogatásra van szükségük, hogy ilyen helyzet soha többé ne állhasson elő. Elkezdtek olyan megoldásokat keresni, amelyek lehetővé teszik, hogy a MET és az Oltalom intézményei egyre kevésbé függjenek az állami támogatástól, de ehhez a mostani helyzet rendeződése elengedhetetlen.

Arra a kérdésre, miszerint tényleg előállhat-e olyan helyzet, amit néhány napja meglebegtetett, vagyis hogy „ki kell tolnia az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fog tudni mit csinálni”, a lelkész azt felelte: semmit nem lehet kizárni, hiszen azt sem gondolták volna, hogy idáig jutnak.

„Ameddig élünk, mozgunk, és van egy halvány, pislákoló remény, addig fogjuk védelmezni a hajléktalanokat, illetve intézményeinket is” – fogalmazott.

A mai naptól riadóláncot szerveznek: a céljuk az, hogy a nap 24 órájában őrizze valaki – lehetőleg többen is – a gázcsonkot. A helyszínen várják önkéntesek jelentkezését, akiknek az lenne a feladatuk, hogy ha minden bizakodás ellenére megérkeznek az MVM emberei, hogy kikapcsolják a gázt, azonnal erősítést hívjanak és a sajtót is értesítsék.

Ha mégis megtörténne a kikapcsolás, már beszereztek két generátort a kieső áramellátás pótlására, azonban erősen kérdéses, hogy ez mire lenne elég, ráadásul óriási pluszköltséggel is járna az üzemeltetésük.

Továbbra is mindenkit arra kérnek, lehetőségeihez mérten támogassa a krízisalapot, mivel a dolgozóiknak jelenleg kizárólag ebből a forrásból tudnak legalább egy minimális összegű fizetési előleget adni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
Deák Dániel: A világ legnormálisabb dolga, hogy kirúgták Tarr Zoltánt
A megafonos influenszer nem próbál úgy tenni, mintha nem a szólásszabadság megsértése történt volna. Szerinte ez ugyanis természetes.

Link másolása

A világ legnormálisabb dolga, hogy kirúgták Tarr Zoltántírta közösségi oldalán Deák Dániel megafonos influenszer. Tarrt hétfőn rúgták ki az állami állásából, miután szombaton felszólalt Magyar Péter tüntetésén.

„Miért is kéne alkalmaznia a kormánynak egy, a kormány bukásáért dolgozó embert?”

– érvelt Deák, meg sem kérdőjelezve sokak gyanúját, hogy a közéleti szereplés és a kirúgás összefügg, mely egyébként véleménynyilvánítás szabadságának megsértését jelentené. A fideszes véleményvezér továbbá képmutatónak nevezte Pottyondy Edinát, amiért Pottyondy korábban elkeseredéséről írt a történtek után:

„A legképmutatóbb az egész sztoriban Pottyondy Edina, főállású Magyar Péter-propagandista, aki most nyilvánosan sajnálkozik Tarr miatt. Hagyjuk már ezt a színjátékot... Ha például Pottyondy Youtube-csatornájának egyik próbaidős szerkesztője kiállna nagy plénum elé Pottyondyt szidni, és azt mondaná, azért dolgozik, hogy Pottyondy Youtube-csatornáját bezárják, akkor vajon mit csinálna Pottyondy? Kirúgná. Nyilván!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Alföldi Róbert félreérthetetlen üzenetet küldött a költészet napján
A Mindegy átka könnyen értelmezhető napjaink Magyarországára is.

Link másolása

Áthallásokkal teli, a mai Magyarországra is könnyen értelmezhető verset szaval a költészet napján Alföldi Róbert. A színész-rendező Ady Endre: A Mindegy átka című költeményét adja elő egy videóban, amit a közösségi oldalán tett közzé.

A vers szövege:

„Sorakoznak s elfutnak a hetek,

Mintha kórház-szagtól futnának.

Talán nem volt soha ilyen beteg

Az Élet, mely szennyesen bukdos

S nem tud eljutni tiszta kúthoz.

Máskor se volt itt élni jó dolog,

De viharok sűrübben jöttek

És többen voltak zúgó bátorok.

Most már a reménytelen Mindegy

Túlságosan meggyőzött minket.

A Mindegy, mi ma mindent összetör,

A lágy ujjakat összefonja,

Hogy nem szorul össze az ököl.

S hogy itt még valami teremjen,

Gyertek, menjünk a Mindegy ellen.

Igenis: kell a bátor lobbanás

S nem élet, hogyha nem kiáltjuk,

Hogy minden vannál mindig jobb a más.

Gyujtsuk ki jól a sziveinket:

Csak azért se győzhet a Mindegy.”

A videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Kert Attila, a Euronews hírigazgatója: sem budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet történt volna
A tulajdonosi kör és a menedzsment szét van választva, azaz lehetetlen is a tulajdonosok felől tartalmi elvárásokat tenni. A hitelesség elvesztése a cégnek súlyos károkat okozna.

Link másolása

A Direkt36 alapján mi is megírtuk, hogy az Orbán Viktorhoz személyes szálakon kötődő Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége vásárolta meg 2022-ben a Euronews nemzetközi televíziót. A pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. Ráadásul az ügylet részleteit ismerő egyik forrás a Direkt36-nak azt mondta,

nyilvánvaló volt, hogy felsőbb utasításra kellett megcsinálni ezt a befektetést.

A befektetést intéző embereknek külön a lelkükre kötötték, hogy semmi nem kerülhet ki a nyilvánosságba.

Az ügylet előkészítő anyagában az szerepelt, hogy

a célok között van a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése”.

A színfalak mögött a befektetés állami részét intéző szereplők sem titkolták, hogy politikai okokból volt fontos ez az ügylet. A forrás szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell a Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”

Megkerestük Kert Attilát, a Euronews magyar irodájának hírigazgatóját, érzékelt-e valamit mindabból, amit a Direkt36 kiderített, találkozott-e befolyásolási kísérlettel.

A hírigazgató elmondta, hogy „a cég vezérigazgatója, Guillaume Dubois, akit a Direkt36 is idézett, ma egy belső értekezleten azt mondta, hogy a Euronewsnél

a befektetői tőke és a menedzsment el van választva, és a tulajdonosnak, különösen egy kisebbségi tulajdonosnak semmilyen befolyása nincsen a cég mindennapi működésére.

Ennek, valamint a szerkesztőség függetlenségének a bizonyítéka a mindennapi működésünk”.

Kert Attila hozzátette, hogy ez a tulajdonosi szerkezet több mint két éve létezik, de „sem a budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet, vagy ennek akár csak sugalmazása történt volna ez idő alatt”.

Amikor rákérdeztünk, hogy a befektetők és a menedzsment szétválasztásának intézményi garanciái vannak, vagy csupán a szokásjog szerint működnek így, a hírigazgató annyit mondott, hogy a Euronews nem egy magyarországi cég, és a vállalati kultúra, meg a jogi környezet is más náluk.

A fentiekhez még érdemes hozzátenni, hogy a Euronews hitelessége az, ami a legnagyobb tőke. Ha egy újságíró vagy egy szakszervezet előállna azzal, hogy rá nyomást gyakoroltak, akkor könnyen elveszítheti, és

akkor nem jönnek a hirdetők, ráadásul a befektetők részvényeinek sem tenne jót.

Link másolása
KÖVESS MINKET: