News here
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Infláció és forintgyengülés – mi lesz velünk, és megmenthetett volna-e minket a magyar euró?

Sok illúziónk, és még több tennivalónk van, hogy ne kerüljünk rosszabb helyzetbe. Interjú Pogátsa Zoltán közgazdásszal.

Link másolása

hirdetés

Szép lassan több generáció nőtt fel olyan gazdasági környezetben, hogy számottevő inflációt nem érzékelt. Az utóbbi időkben viszont változtak a dolgok. Az, hogy baj van az infláció terén, már tudtuk a háború előtt is. A háború pedig elhozta a drámai forintgyengülést. Nem kell közgazdásznak lenni, hogy elkezdjünk komolyan aggódni, mi történhet velünk.

Búcsút inthetünk a nyugodt gazdasági klímának, ránk szakad-e az égbolt? Megúszhatjuk-e a legrosszabbat? Egyáltalán, mi a legrosszabb? És persze előkerül az is, hogy jobb lenne-e, ha már Euróval fizethetnénk?

A szakember válaszaiból az is kiderül, hogy valóban baj van, de lenne itt megoldás is.

 – Itt a forintgyengülés, az infláció meg szépen pörög fel. Mi történik velünk?

hirdetés

– Eleve úgy mentünk bele a háborús időkbe, hogy már volt egy nagyon magas infláció. Felső egyszámjegyű. A mostani körülményekben ebből nyilvánvalóan kétszámjegyű infláció lesz.

Az élelmiszerek árában már eddig is kétszámjegyű volt a növekedés, a hétköznapi ember fogyasztói kosarát jobban érinthette, erre a háború most még jobban ráerősít.

Nézzük például a növényi olajok árát, ott már 25 százalékokat is mértek. Persze más és más termékeknek különböző volt az áremelkedése, de az élelmiszerek esetében egyértelmű a magasabb növekedés. Mivel az energiaárak, a benzin ára be van fagyasztva, két dolog mehet érzékelhetően nagyon el, az élelmiszerek ára és a lakhatás. Ezek azok, amiket mindenki megérez, akiknek csak a létfenntartásra futja, azok erőteljesebben szenvedik meg. A teljes infláció 7-8 százalék környékén volt a háború előtt. Az már biztos, hogy egy csomó importtermék ára meg fog drágulni, ráadásul nemcsak a forint/euró árfolyam ment el, hanem maguknak a termékeknek az ára is brutálisan megemelkedett a nemzetközi piacokon.

Például a gáz ára háromszorosára emelkedett. A gabona, a növényi olaj ára is kilőtt a háború nyomán, soha nem látott mértékben. Ha marad a háború, ennek a kettőnek együtt, tehát a forint romlásának és az inflációnak egyszerre, brutális hatása lesz.

A rezsicsökkentés már teljesen veszteséges. Sok százmilliárd forintnyi veszteséget termel a költségvetésnek. Ha az olajár magas marad, de a benzinkutakon marad az árszabályozás, az is veszteséges. Rövid távon az infláció, amivel szembe kell néznünk. De itt van hosszabb távon a földgáz beszerzése. A nyári hónapokban Magyarországnak, mint minden országnak fel kell töltenie a tározókat, hogy a téli hónapokban ne legyen fennakadás. Iszonyatosan drága lesz feltölteni a tartalékokat ilyen áron.

– Orbán nemrég még azt mondta, hogy előnyös Putyinnal, jóval alacsonyabb áron jön a gáz...

– Erről tegnap Marnitz István jelentetett meg egy írást a Népszavában, melyből kiderül, hogy ez így valószínűleg nem igaz.

A KSH külkereskedelmi adatait elemezve azt mutatja ki, hogy az oroszoknak fizetett gáz körülbelül két hónappal követi a holland tőzsdei árat, tehát a (titkosított) szerződéses gázár nem egy csodaszer. A rezsicsökkentést nem Putyin jóindulata, hanem a magyar költségvetés finanszírozza.

– Az történik, hogy sok ember nem látja, hogy a költségvetésben milyen kiadások vannak, csak azt érzékeli, hogy ő maga valamennyivel kevesebbet fizet. Amikor a beszerzési ár nagyjából a rezsicsökkentett ár környékén volt, akkor ez nagyjából rendben volt, de most nagyon messze vagyunk ettől. Az, hogy ez többszázmilliárdos költségvetési hiányt teremt, az átlagember nem gondolja át.

A hiány márpedig azt jelenti, hogy vagy több adót kell beszedni, vagy ennyivel kevesebb pénzünk van a közös céljainkra. Például oktatásra, vagy egészségügyre.

Vagy ez a hiány az alacsony közalkalmazotti bérekben, tanári fizetésekben, leamortizált kórházakban és rossz utakban nyilvánul meg. Ez persze indirektebb hatás, mint a saját pénztárcán érzékelhető rezsicsökkentés, de azért visszaüt.

–  Van ebből kiút anélkül, hogy a kisember fellázadjon?

– Itt az a baj, hogy ha mindenkinek adunk, akkor a gazdagok, akik többet fogyasztanak, sokkal többet kapnak a közösből. Nagyobb házaik vannak, akár több épületet is fűtenek. Ennek az alternatívája az lenne, hogy nem rezsicsökkentést adunk, hanem rendes szociálpolitikát csinálunk. Például, ma vannak Magyarországon olyan kisnyugdíjasok, akik harmincezer forintból kénytelenek megélni.

Ha olyan szabály lenne, ami alapvető civilizációs norma szerintem, hogy létminimum alatt nem lehet nyugdíj, akkor akik rászorulnának, nagyobb nyugdíjat kapnának. Akkor a magasabb energiaszámlát is ki tudnák fizetni anélkül, hogy a leggazdagabbakat jóval többel támogatnánk közben.

Ugyanez a helyzet az üzemanyaggal is. Miközben Magyarország aláírta a Párizsi Egyezményt, vállalva, hogy csökkenti a CO2 kibocsátást, eközben ellehetetlenítjük a piaci hatások érvényesülését. Ugyanez van, akinek nagy autója van, többet fogyasztó autója van, megteheti, hogy többet használja, az a hatósági árral több támogatást kap. Ehelyett inkább a szegényeknek kellene transzfereket adni. Tehát szociálpolitikára lenne szükség. Gazdasági értelemben ezek a szabályozott árak nyilván fenntarthatatlanok. Politikailag azonban nagyon sokáig fenn lehet tartani ezeket, azt gondolom. Ha a kormány ezt úgy ítéli meg, hogy ez neki népszerűséget hoz, akkor a költségvetésből folyamatosan lehet finanszírozni. Azért is, mert ahogy korábban mondtam, az emberek kevésbé tudatosak a büdzsével kapcsolatban, mint a saját pénztárcájuk dolgában.

Pogátsa Zoltán

– Egy jó szociálpolitika is drága dolog. Nem gondolhatjuk azt, hogy akkor már tökmindegy, hova szórjuk a pénzt?

– Nem. Egyrészt a szociálpolitikai megközelítés igazságosabb. Másrészt ráadásul kevesebbe is kerül. Gondoljunk bele, kevesebb embernek kellene adni. Ha mindenkinek adunk, az csak drágább tud lenni.

– Infláció most nagyjából mindenhol van. Nálunk azonban magasabb. Mitől?

– Azt mondanám, hogy nagyjából a kétharmada az, ami külső, globális hatás, amiről nem tehet a kormány. Ha megnézzük az elmúlt hónapok átlagos inflációs számait, akkor azt látjuk, hogy az EU-, vagy az OECD-átlag infláció nagyjából a kétharmada a hazainak. Ráadásul Lengyelországban és a balti államokban a magyarnál is magasabb volt az infláció.

Ami a magyar inflációt megnyomta, az szerintem a választási kiadások, a választási költségvetés, de az is látszik, hogy a magyar élelmiszeripari árak leváltak a régióról, az elmúlt fél- háromnegyed évben gyorsabban emelkedtek a magyar élelmiszeripari árak, mint a régiósak.

Eddig még nem láttam jó agrárpiaci elemzést ennek az okairól.

– A jelenlegi folyamat, a drágulás és forintgyengülés így együtt kontrollálható a kormány által? Kézben tartják jelenleg? Mi a legrosszabb forgatókönyv, ami bekövetkezhet?

– A magyar államadósság átlagosnak mondható. A költségvetési hiány miatt tehát kevésbé aggódnék. Ez a nyolcvan százalék, ahol nagyon régen vagyunk, ez tíz éve még magas volt nemzetközileg, de a világ többi országa, ahogy jobban eladósodott, így nem lógunk ki az átlagos szintből. Én persze nem csinálnék nyilvánvalóan választási költségvetést, de egy évben belefér.

Sokkal erősebben hat az infláció.

Az, hogy 400 forint az euró, az azt jelenti, hogy kicsúszott a kontroll.

És itt már nem lehet monetáris eszközökkel operálni, mert az, hogy ennyire elszállt az árfolyam, az nem a monetáris politika, hanem az energiapolitikának a következménye. Ha azt kérdezzük, miért négyszáz az euró, szerintem elsősorban azért, mert a befektetők úgy ítélik meg, teljesen reálisan, hogy jelenleg Magyarország a legkitettebb ország az egész Európai Unióban az orosz energiaimport irányába. Arról szoktunk beszélni, hogy

Magyarország rendkívül egyoldalúan a nyugat-európai, de főleg német multikra támaszkodik a feldolgozóipar tekintetében, de ennél még durvábban egyoldalúan Oroszországra támaszkodik az energiapolitikájában.

Legyen az gáz, olaj de akár a nukleáris fűtőelemek tekintetében is. Majdnem száz százalékos a függésünk Oroszországtól. Ráadásul még ebben a megváltozott helyzetben is ragaszkodik a kormány, hogy az oroszokkal, Paks-2-vel oldja meg a magyar energiafenntarthatósági stratégiát. Ebben a helyzetben a befektetők teljesen reálisan úgy ítélik meg, hogy ez óriási kitettség.

Ha akár az oroszok állítanák le a gázszállítást, akár az EU döntene egy teljes bojkottról Oroszország tekintetében, de akár ha csak harci cselekmények miatt leállna a gázimport, Magyarország a legsebezhetőbb. És ez van beárazva ebbe az árfolyamba.

Szerintem most már a kormányzatnak kellene határozott és elkötelezett energiapolitikai fordulatot végrehajtania, az tudná megnyugtatni a piacokat. Az vinné vissza a forintot egy elfogadhatóbb szintre.

Szerintem ma már sem a kamatemelésnek, sem a jegybanki intervencióknak nincs igazán hatása. Tehát a jegybank ebben a helyzetben vagy kamatot emel, de már egy ideje emeli és láthatóan nincs hatása a folyamatokra, vagy feláldozza a valutatartalékát. Szerintem ez ugyanannyira haszontalan stratégia. Nem fog működni. A piacon arra várnak, hogy egy energiapolitikai elkötelezettséget mutasson a kormány.

– A mostani kormány nem lép. Ha kormányváltás lesz, egy Márki-Zay-kormány egy ilyen energiapolitikai fordulat meghirdetésével le tudná nyugtatni a piacokat?

– Az a baj, hogy nem hirdet ilyet. Egyértelműbben kellene mondani az ellenzéknek, hogy egészen más energiapolitikát akar.

Azt látom, hogy Márki-Zay szintén atomban gondolkodik, ami szerintem elképesztően veszélyes, láttuk a zaporizzsjiai erőműben mi történt. Lehet, hogy nem az oroszokkal építtetné, de nem világos számomra, mi az ő energiastratégiája.

Nem tűnik nekem nagyon elkötelezettnek a fenntartható energia iránt, sokkal markánsabban kellene kiállnia emellett. Ha mutatna ilyen elkötelezettséget és meghirdetne egy diverzifikációt, akár a mostani kormányzat, akár a következő, az segíthetne. De azt gondolom, hogy Magyarország egyoldalú energiafüggését csökkenteni kell.

– Igaz-e az a vélekedés, miszerint, ha Magyarországon már euró lenne a fizetőeszköz, akkor ez a kitettség így nem állna fenn?

– Közkeletű tévedés, hogy az euró stabilitást ad. Nagyon fontos, hogy megértse a magyar közvélemény, hogy ez fordítva van.

Ha van stabilitás, akkor lehet euró. Azt az országot engedik be az eurózónába, amelyik a stabilitását tudja bizonyítani.

Különböző fiskális és monetáris kritériumoknak kell megfelelni és ráadásul még az árfolyamot is stabilan kell tartani. A magyarországi mutatókkal be sem engedtek volna minket az eurózónába. Szerintem az eurózónával sok probléma van, de ha tudnánk stabilitást teremteni, akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy megfelelne-e nekünk az eurózóna-tagság. Ez egy szakmai vita. De azt gondolni, hogy egy instabil országnak stabilitást ad az eurózóna, pontosan olyan tévedés, mint amikor először a NATO-tagságtól vártunk stabilitást, utána meg az EU tagságtól.

– Tehát sosem, az elmúlt hosszú évek konjunktúrája alatt sem volt olyan időszak, amikor az ország alkalmas lett volna az euró bevezetésére?

– Utána kellene nézni. De az a helyzet, hogy a forint 2008 óta folyamatos leértékelődésben van. Tehát ez nem Fidesz-specifikus dolog. Ez nem tenné lehetővé, hogy stabil árfolyamot mutassunk fel. Két éven keresztül kellene az ERM II-ben tartani az árfolyamot. Nem volt szerintem valaha olyan szintű stabilitás, amivel be lehetett volna lépni.

Az ezeken kívüli mutatók közül volt olyan, amikor azok, az államadósság kivételével megfeleltek. De azt pont talán el is néznék. Viszont árfolyamstabilitás, az elmúlt tizennégy évben sosem volt meg.

– Más gazdaságpolitikával közelebb lehettünk volna ezekhez a kritériumokhoz?

– Nézzük a mutatókat. Az első a költségvetési stabilitás. Azt azt szoktam mondani, hogy

öt perc alatt, bármikor lehet teremteni költségvetési stabilitást, csak meg kell vágni a kiadásokat. Kiegyensúlyozott költségvetést könnyű létrehozni: nem kell költeni oktatásra, egészségügyre, stb. Magyarországon ez történt. Meg lehet nézni.

Magyarország végig sokkal kevesebbet költött szociálpolitikára, oktatásra, egészségügyre. Úgy könnyű költségvetési stabilitást létrehozni, hogy közben nem finanszírozom meg a jövőt megalapozó alrendszereket.

A másik az infláció. Ennek a szempontjából egy szerencsés nemzetközi környezet volt. Az egész világban lementek az inflációs ráták. Néhány negyedévben még defláció is volt. Itt azért volt egy nagyon szerencsés nemzetközi környezet. Ez már megváltozott.

A kamatszintet is könnyű volt levinni, amikor egy ilyen alacsony inflációs nemzetközi környezet volt. A mostani korszakból látszik, mennyire elképesztően kitett az ország a nemzetközi hatásoknak.

Volt pár év, amikor ezek a mutatók megfelelőek voltak, de azok fenntarthatatlan költségvetési egyenlegek voltak. És közben nem változott meg az a képlet, hogy az ország alapvetően a multinacionális cégek exportjától és az orosz energiától függ.

És még egy dolog: amikor ez a relatív stabil időszak volt, ez sajnos egybeesett az eurózóna válságával. Ekkor pontosan az is látszott, hogy az eurózónának óriási szerkezeti problémái vannak. Azt gondolom, hogy érthető, hogy volt egy szkepszis a magyar társadalomban az eurózónával kapcsolatban.

– Nem arról van szó, hogy azért ez egy politikai húzódozás is? Gondolok arra, hogy a környező országok szép lassan eurózóna tagokká válnak...

– Magyarországon sok minden politikai, de pont ebben a kérdésben szerintem egy szakmai megközelítés van a jegybank részéről. Olyan sok ország a térségből még nem lépett be, csak a Baltikum, Szlovákia és Szlovénia. És pontosan a Baltikum a példa arra, hogy az eurózóna nem véd meg például a magas inflációtól. Az elmúlt időszakban a Baltikum inflációja magasabb volt, mint a magyar. Észtországban 12 százalékos negyedéves inflációk is voltak. Tehát az euró nem védte meg őket. Az infláció továbbra is nemzeti jelenség, nem lesz uniós infláció. Van rengeteg illúzió az eurózónával kapcsolatban, ez az egyik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés
A legízléstelenebb mondatot a németek kapták Orbántól Tusványoson
A gázzal kapcsolatban a náci Németországra célozgatni viszonylag ritkán szokás már a világpolitikában.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor sok minden más mellett a gáz- és energiaellátásról is beszélt, hosszas fejtegetésbe kezdett arról, hogy hogy veri szét Amerika és Európa a nagyszerű gázösszeköttetést az oroszokkal. Eközben egy félmondat erejéig egy viccesnek szánt történelmi utalást is megeresztett a németek felé.

Arról beszélt épp, hogy

"az EU mindenkinek kötelezően csökkenteni akarja 15 százalékkal a gázfogyasztását. Nem látom, hogy hogy kényszerítik ki. Bár erre van német know-how... Régebbről, úgy értem..."

Nos, a gázzal kapcsolatban a náci Németországra célozgatni viszonylag ritkán szokás már a világpolitikában, pláne egy olyan ország részéről, amelynek messze a legfontosabb partnere a mai Németország, minden tekintetben.

Itt a videó, 1.02.10-től tessék hallgatni:

hirdetés

A beszédben amúgy Orbán elkanyarodott a migráció kapcsán a fajelmélet felé is.

A miniszterelnök szerint az internacionalista baloldal csele, hogy Európában eleve kevert népesség él. Orbán azt mondta, ez szemfényvesztés. Van, ahol európai és Európán kívüli népek keverednek, és

van, ahol európai népek keverednek, mint a Kárpát-medence. A kettő között szerinte nagy különbség van.

„Mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk azok lenni” – hangsúlyozta a miniszterelnök.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés
Holoda Attila: Hány házat tudtunk volna leszigetelni abból a több ezer milliárdból, amiket ostobaságokra költött el a kormány?
Presztizsberuházások helyett családok milliói kaphattak volna energiahatékonysági támogatást, ezzel elkerülhető lett volna a mostani pánik és kapkodás. Interjú.

Link másolása

hirdetés

– Indulatos Facebook-bejegyzéssel reagált a bejelentett konkrét rezsiárakra, amiben hazugsággal vádolja a kormányt. Miért?

– Én tényeket írtam le. Orbán még márciusban azt mondta, hogy nem a háború miatt magasak az árak. Most már azt mondja, hogy a háború miatt. Az internet nem felejt. Szijjártó 700 millió köbméter gázért kiment Moszkvába kuncsorogni, miközben a kormányhatározat úgy szól, hogy a piacról kell szereznie. A piac nem csak Moszkva. És hogy miért kell 700 millió köbméter? Le sem írtam, de el tudom árulni. Azért, mert amikor tavaly elkezdődött az áremelkedés, akkor felszabadítottak a stratégiai tárolókból 600 millió köbmétert, mert az korábban még olcsóbban lett betárolva. Azt most vissza kell tenni, az hiányzik a stratégiai tartalékból.

Olyan, hogy „lakossági piaci ár”, nem létezik. Vagy piaci ár van, vagy más.

Kitaláltak egy fogalmat, amire mindenki már úgy hivatkozik, mint létező dologra, holott ilyen nincs.

– Mi a reális ár?

– Reális ár, ilyen sincs. Magyarországon 19 földgázkereskedő dolgozik, más és más helyen és időben vásárol. Ha most vásárolok a piacon, az a reális ár, amennyiért most tudok kapni. De az MVM tavaly, tavalyelőtt vásárolt, nem tudom mennyit és nem tudom, mennyiért. Szeretném, ha megértené mindenki, nincsen olyan, hogy reális ár.

hirdetés
Illetve akkor lehetne egy reális árat kialakítani, ha az MVM az Energiahivatallal megosztaná az elmúlt időszak szerződéseit, árakat, mennyiségeket és abból számolnák ki az árat. De erről szó nincs.

Dobálóznak ezzel a „lakossági piaci árral”, meg persze nyomják, hogy „bezzeg, ha az ellenzék nyerte volna a választást, akkor...” . És a megmondóemberek már árakat is mutogatnak, hogy mennyi lenne a gáz akkor. Holott szó sem volt erről. Az ellenzék nem akarta eltörölni a rezsicsökkentést, arról volt szó, hogy átalakítjuk. De az átalakítás például arról is szólt volna, hogy több tömbösített sávot hozunk létre, amikben a fogyasztók a fogyasztási arány szerint egyre magasabb és magasabb progresszív árat fizetnek. De nem arról volt szó, hogy kitalálunk egy ilyet, hogy „lakossági piaci ár”. Ez nem létezik.

– Mi az oka a gáz hétszeres emelésének, miközben az áram díja csak közel háromszorosára növekedik?

– Nem tudom. A kormány, illetve az Energiahivatal az ehhez szükséges háttérszámításokról nem mondott az égvilágon semmit. Innentől kezdve egy dolog feltételezhető: a költségvetésen keletkezett lyukak betömése a kizárólagos motiváció, amit az indokolatlanul fenntartott rezsicsökkentés, illetve a kampányra elszórt 1500 milliárd forint okozott. Az erre az évre tervezett hiánycélnak már a 92 százalékát meghaladtuk, holott még csak július van. Tehát elfogyott a pénz. Ez az oka.

Azt is írom a korábban idézett Facebook-bejegyzésemben, hogy lett a 10 forint körüli paksi áram árból a sokszorosa? Eddig folyamatosan azzal dicsekedtek, hogy Paks a világ legjobb üzlete, a miniszterelnök meggyőződése, hogy a nukleáris energia olcsó.

Ez egy új építésű erőmű esetében nem igaz, de egy ilyen lassan 50 éves erőműnél, ahol már amortizációs költség nincsen rajta, valóban, sokkal olcsóbb az áram.

De akkor azt miért nem adják a lakosságnak? És akkor a villanyhoz nem kellett volna hozzányúlni. De akkor nem tudták volna tömködni a büdzsé lukait. Ezért.

– Érdemesebb már villannyal fűteni?

– Önmagában az, hogy a villamosenergia és a gáz ára között ekkora különbség van, az árulkodó arra nézve, hogy itt valami susmus van, mert egyébként a villamos energia és a gáz ára össze van kötve. Ha ilyen mozgás van, akkor vagy a hétszeres sok, vagy a kétszeres kevés. De ha már itt tartunk, nem reális megoldás az sem, hogy most mindenki alakítson ki villanyfűtést. Ahhoz jó sok áram kell, ami egy átlagos házban nemigen áll rendelkezésre. A bővítés meg jó sokba kerül. Vagy tegyen fel napelemet? Aki megteheti? Olyan kereslet jelentkezett hirtelen a napelemforgalmazóknál, hogy ki sem tudják elégíteni.

– Ha a rezsicsökkentés helyett a lakosságra fokozatosan ráeresztik a valódi energiaárakat, már 2012-től, nem lehet, hogy a lakosság egy része inkább költött volna energetikai beruházásokra, mint ahogyan nem tette?

– Mindenféle állami árszabályozás, ami azt sugallja, hogy „nem kell nektek az energiával foglalkozni, majd a jóságos kormány megvéd benneteket”, az a takarékosság és az önálló cselekvés ellen hat. Márpedig 10 éve ezt halljuk. Miközben rossz az energiahatékonysági rendszere az épületeknek. Rossz az energiahatékonysági rendszere az eszközöknek, amiket használunk. A kazánoknak, fűtőeszközöknek, konvektoroknak. Ezeknél sokkal korszerűbbek vannak. De most hirtelen rászabadítani a valóságot az emberekre, azzal, hogy „cseréljétek le a komplett fűtési rendszereteket, mert korszerűtlen”, hát gratulálok. Az is árulkodó, hogy Gulyás Gergely, amikor megkérdezték, hogy takarékoskodik-e, azt a választ adta, hogy két héttel ezelőtt még nem jutott eszébe, de most már odafigyel és lekapcsolja a villanyt. Elég nagy szégyennek tartom, hogy egy miniszter nyilvánosan elismeri, hogy ő nem takarékoskodott az energiával.

Hozzáteszem, hogy a 2011-es energiastratégiát már a fideszes többségű országgyűlés fogadta el, abban benne van, hogy az épületeink 70 százalékánál az energia 40 százaléka veszendőbe megy, és szükséges az energiahatékonyság növelése.

Nem választottuk le a távhőrendszereket, hogy egyedileg szabályozhatóak legyenek a lakások. Ehelyett még most is azt látjuk, hogy a nagy lakótelepeken télen nyitva vannak az ablakok, mert megfőnek az emberek a melegtől. Papoljunk ezeknek az embereknek a takarékosságról?

Ahelyett, hogy erre költöttünk volna, mindenféle ostoba infrastruktúrára ment el a pénz, például a földalatti gáztárolót megvettük. De minek? Nyilván azért, hogy tudjanak vele manipulálni, ahogy az elején elmondtam, a 700 millió köbméterrel. Ha kezemben van az eszköz, én mondom meg, mennyi az ára. Ha az összes pékség az enyém, akkor adhatom háromhatvanért a kenyeret és visszahoztam a kádár korszakot, hurrá. Csak persze ennek az árát majd máshol vissza kell venni.

– Átaludtuk a felkészülési időt?

Az emberek nem érezték, hogy az olcsó energia korszakának vége van. Volt a Fidesznek egy Európai Parlamenti választási programja 2009-ben (az utolsó választási program, amit leírtak), és annak az energetikai részében olvasható ez a mondat:

„vége az olcsó energia korszakának”.

Takarékoskodni kell az energiával, hatékonyabban kell felhasználni. Aztán kormányra kerültek, jött a rezsicsökkentés, és elfelejtették azt, amit ők maguk írtak le. Nincs olcsó energia. Nem lesz olcsóbb a megújuló energia sem, mert annak is van megtérülési ideje.

2.19. Energiapolitika

AZ ENERGIA BIZTONSÁGPOLITIKAI KÉRDÉSSÉ VÁLTAz energiahordozók világszintű felhasználása ugrásszerűen emelkedő tendenciát mutat. Figyelembe véve, hogy a hagyományos módon kitermelhető készletek végesek, kijelenthetjük, hogy vége az olcsó energia korszakának. Az energia kérdése a nemzetközi politikai élet egyik központi témájává lépett elő. A korábbiakhoz képest fokozottabb mértékben befolyásolja az egyes államok biztonságról és szuverenitásról alkotott felfogását.

- Fidesz, Európai Parlamenti képviselőválasztási program, 2009

Persze ha valaki most telepít napelemet, az örülhet, mert az a mostani magas árak miatt rövidebb idő alatt megtérül.

De eltelt 12 év! Hány napelemet telepíthettünk volna már? Hány házat tudtunk volna leszigetelni? Abból a több ezer milliárdból, amiket ostobaságokra költött el a kormány, mi mindenre futotta volna!

Ha csak odaadtuk volna az embereknek, hogy tessék, szigeteld a házadat. Már azzal is jobban jártunk volna, megtakarítottuk volna az energia nagy részét. A édesanyám házát felújítottuk, egy sima kádár-kockát. 35 százalékkal csökkent a gáz felhasználása. 35-tel! Egy sima szigeteléssel ennyit spóroltunk.

A minap kérdeztem egy nénit: „mennyit tetszik fogyasztani?” Azt válaszolta, hogy olyan ötezer forint körül. Megismételtem a kérdést: „mennyit tetszik fogyasztani?” Nem tudja, hogy mennyit fogyaszt.

Forintokról beszélnek, ahelyett, hogy tudnának kilowattórával, köbméterrel számolni.

Csak néznek, nem értik. Azt mondják nem erről volt szó. Hogy azt mondták nekik, olcsó lesz az energia. Persze, mert több, mint tíz éve ezt mondják Orbánék.

– Informatikailag bírni fogják a szolgáltatók egy teljesen más számlázási algoritmust ennyi idő alatt üzembe helyezni?

– Valószínűleg igen, de nem is ez a kérdés. Hanem az, hogy mennyivel beljebb lennénk, ha az okosrendszereket elterjesztették volna. Nem lenne kérdés, hogy most kinek van átalánya, vagy ki diktál. Ennyi év alatt már mindenhol lehetne okosmérő. Az okosmérők segítségével a szolgáltató személyre szabott csomagokat tudna ajánlani a fogyasztóknak, pont úgy ahogy a mobilszolgáltatóknál megszoktuk.

De jelenleg nincs is lehetőség fogyasztói csomagokra, hiszen egy kormányrendelet szabályozza az árakat és kész.

Hátra megyünk, nem előre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés
„Mi ebből nem kérünk!” – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója Orbán Viktor fajkeveredéses beszédéről
Gáspárik Attila azt mondja, tiltakozó petíciójuk megjelenése után aggódó üzenetek sorát kapták, hogy vigyázzanak magukra, mert bosszúálló a magyarországi hatalom, és megkeserítheti az életüket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2022. július 30.


Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde a fajok keveredéséről tett kijelentései miatt különösen emlékezetesre sikerült. A zsidó szervezetek mellett megszólalt az ügyben az amerikai külügy, és edélyi értelmiségiek is petíciót írtak, amit Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Magyari Nándor László, neves és elismert romániai magyar értelmiségiek indítottak. Gáspárik Attilával, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk az ügyről.

– Hadd adjam a naivat. Ide Magyarországra az a kép jut el a romániai magyarokról, hogy ők fenntartás nélkül Orbán Viktor támogatói. És akkor jönnek Önök...

– Mivel a médiatúlsúly a Fidesz kezében van még Erdélyben is, ezért természetes, hogy nem jutnak ki innen azok a hangok, melyek másképp látják a világot. Az utóbbi időben sokat voltam Felvidéken, és tapasztalatom szerint az ottani emberek is teljesen másképp látják a világot, mint ahogy azt láttatni szeretné a magyar kormánypárt. Viszont azt gondolom, hogy

Erdélyben többségben vannak azok, akik képesek különbséget tenni egy gazdasági struktúra (állam) és egy érzelmi struktúra (nemzet) között.

Nekem természetes, hogy adót fizetek egy országba, ahol azért szolgáltatásokat kapok. És ez nem Magyarország. Ha Magyarországon fizetnék adót, akkor ott szólnék bele a dolgokba. Ám ugyanezt elvárjuk, akármelyik EU-tag országtól, hogy

ne jöjjön ide a területünkre, mint egy gyarmatra, ne osszon ki minket, ne oktrojálja ránk a véleményét, ne beszéljen a nevünkben.

Most megint ez történt. Nagyon sok jóérzésű román embert is zavart, hogy egy ilyen nagyon-nagyon rossz, az amerikai külügy szerint egyenesen megbocsáthatatlan üzenetet összemosnak egy erdélyi településsel. Megint Tusnád. És az embernek már gyomorgörcse lesz akkor is, ha csak kirándulna arrafelé. „Jaj, igen, itt mondták ki ezt-azt-amazt”. Mi ebből nem kérünk! Mi most megszólaltunk, és már ezer felett van az aláírók száma, de biztos vagyok benne, hogy a normalitás a határon túl többségben van.

hirdetés

Elhatárolódunk a rasszista beszédtől!

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hagyománya visszanyúlik a rendszerváltozás első évtízedéig, amikor a romániai magyar és román, illetve magyarországi politikusok és értelmiségiek együtt keresték a közös megértés és cselekvés lehetőségét. Ebben a táborban megfordult sok demokratikusan gondolkodó, és az emberi jogok és méltóság tisztelete iránt elkötelezett közszereplő.

Ennek a hagyománynak örökösének állítja magát a Tusnádfürdőn rendezett úgynevezett Tusványosi Tábor. A tábor jellege az idők folyamán sokban megváltozott, egyre inkább a Fidesz rendezvényévé vált, amelynek rituális záróelőadását Orbán Viktor tartja, pártelnökként vagy, mint idén is, Magyarország miniszterelnökeként.

Az egyoldalú politikai üzenetek, ideológiai elfogultság, sőt, pártpropaganda színterévé váló rendezvény keretei között is kirívó az a hangnem, amelyen Orbán Viktor idei előadásában megszólalt, olyan fajelméleti, rasszista fejtegetésbe bocsátkozva, amelyet vissza kell utasítanunk.

Emberi „fajok” nem léteznek, hiszen mindahányan a Homo Sapienshez, mint egységes fajhoz tartozunk. A Nyugat hanyatlásának víziója, amelyet a beszéd fölvázolt, ahol „kevert fajú” poszt-Nyugat áll szemben a közép-európai nemzetállamok nem keveredő népességével, a második világháborúhoz és a holokauszthoz vezető korszak retorikáját idézi föl.

Egy ilyen tartalomnak és beszédmódnak nincs mit keresnie abban az erdélyi magyar nyilvánosságban, amely évszázadok óta az etnikai, vallási tolerancia színhelyeként gondol saját magára.

Az, hogy a politikai képviseletünk és az erdélyi magyar média túlnyomó része cinkosan hallgat, egyáltalán nem szolgálja a romániai magyarok érdekeit. Ennek eredményeként a romániai nyilvánosságban úgy jelenik meg egész közösségünk, mint akik egy ilyen beszédet elfogadnak, netán egyetértenek vele, vagy támogatnak. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozunk!

Elvárjuk, hogy az RMDSZ vezetői szólaljanak meg, és határolódjanak el Orbán Viktor előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől!

Kezdeményezők: Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Magyari Nándor László

– Tagja a Pluralizmus Erdélyben nevű Facebook-csoportnak. Ön is említette, hogy az erdélyi sajtó többsége a magyarországi kormány alá rendelődött. Hogy tudott ez megtörténni?

– Nem vagyok közgazdász, de valószínű, hogy ma médiát csak az olvasókból fenntartani nem lehet. Külső támogatás kell. Kézenfekvő, hogy ez a hirdetési piac legyen, de az erdélyi sajtó a szűk keresztmetszete miatt soha nem tudott jelentős hirdetésfelvelővé válni. Persze láttam kreatív megoldást, Szlovákiában: a pozsonyi Új Szóban szlovák nyelvű mellékletet jelentet meg az egyik multi. De nálunk ez az út nem volt járható. Maradtak a direkt támogatások, a hatalmasoktól. Kezdetben az RMDSZ csurrantott-cseppentett valami támogatást, majd a magyarországi politikának lett feladata eltartani a romániai magyar sajtót, gondolom más határon túli sajtótermékeket is.

Az pedig régi hagyomány a magyarnál, hogy „én fizetek, én húzatom”. Azt a hatalom pedig nem szereti, ha a pénzéért még vegzálják is.

Mivel a jelenlegi hatalom semmi, még jobbító szándékú kritikai hangos sem tűr. Az nekik már ellenséges. Azt már le kell győzni, meg kell alázni. Tehát az évek során felvásárolták az itteni sajtót, de a pénzeket nemcsak adták, hanem a médiát is sajátjukévá tették. Ehhez hozzájárult, hogy az MTI-t ingyenessé tették. Magyarországon is bezártak a független hírügynökségek. Az MTI meg igencsak megszűri a híreket, amiket kiad. A romániai magyar sajtó is ezt használja. Médiát tanító kollégáimmal a napokban néztük, hogy a marosvásárhelyi helyi lapot el tudná tartani a közönsége, de ők is, 30-ból 22 esetben MTI hírt közölnek. Még át sem fogalmazzák, amiből az a komikus helyzet alakul ki időnként, hogy miközben az újság szerkesztősége a színháztól 800 méterre van, az MTI hírét átvéve úgy írnak a vásárhelyi színházról, ahogy azt a magyarországi hírolvasónak fogalmazták meg, hogy értsék ott is; tehát mint egy távoli intézményről. Több dolog kellett, hogy idáig süllyedjünk, kellett a magyar hatalom, de kellett az itteni médiamunkások gyengesége is.

– Nézzük a petíciót kiváltó nyilatkozatot. Milyen reakciókat tapasztalt? És mit reagált a romániai magyar politikai osztály?

– Egészen durva kommentek is érkeznek, de kaptam aggódó üzeneteket is, hogy nem kellene, vigyázzunk magunkra, mert bosszúálló a magyarországi hatalom, és a vele cinkosságot vállaló RMDSZ is. Megkeserítheti az életemet. Ez igaz. De meddig lehet elmenni?

Én már megéltem egy diktatúrát, nincs türelmem meg időm sem kivárni egy másik végét, valamit tenni kell.

El kell mondanom mindenkinek, hogy az ember szabadnak születik, elmondhatja a véleményét szabadon és ugyanúgy dönthet a saját sorsáról is. Európai polgárként átlátható döntéseket akarok. Nem szeretem azt, amikor egy nyaralóhelyen két sátor előtt valaki kinyilatkoztat olyanokat, ami sok embernek rossz, sok emberben félelmet kelt. Másokban meg félelmetes múltbéli tapasztalatokat hív elő. Másrészről az ügyben már megszólalt Klaus Iohannis államfő is, határozottan kikérte a véleményét az RMDSZ-nek, személyesen Kelemen Hunornak. Azt mondja, hogy elfogadhatatlan, ami elhangzott bizonyos mondatokban Tusnádfürdőn, és az, hogy ehhez a román kormány miniszterei és fő tisztségviselői tapsoltak, ez nyilvánosan, nem zárt ajtók mögött, meg kell beszélni. Ezzel kényszerhelyzetbe hozta Kelemen Hunort és az RMDSZ-t.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ha a román politika nem látott volna inkább ellenséget a romániai magyarságban, hanem ehelyett felkarolta volna azt, és pozitívan diszkriminálva helyzetbe hozza, gazdasági és kulturális befektetésekkel, akkor az erdélyi magyarság egy része sem kívül keresné a boldogságot. Ezt a küzdelmet, amit 32 éve folytatunk, meglovagolta a magyar kormány a szép beszédével, azzal a retorikával, hogy „majd mi segítünk”.

Most már ott tartunk, hogy egy olyan intézményt is a magyar kormány tagjai avatnak látványosan, ami többségében román forrásból épült.

Ha 8-10 éve az RMDSZ kiáll és azt mondja, hogy működjünk együtt, de ez a mi játszmánk, az meg a tiétek, ha a romániai magyar sajtót sikerült volna piaci alapokra helyezni és nem lehetett volna péterfillérekért megvásárolni, akkor nem lenne most ez a helyzet.

– A beszélgetésünk elején világos határvonalat húzott a kulturális identitás (nemzethez tartozás) és a közjogi státus (adott államhoz tartozás) között. Nem is vette fel a magyar állampolgárságot, a fent elmondott okokból. Ugyanakkor meg úgy fogalmaz, hogy nem akar még egy diktatúrát, miközben Önöknél nincs diktatúra.

– Nincs. De a légiesített határok miatt ezek az emberek és ezek a kérdések bejönnek hozzánk is. Engem leginkább az zavar, hogy az én területemre jön valaki és olyanokat mond, amivel aztán engem is azonosítanak. És hiába mondom, hogy „én kérem Tusnádra kirándulni járok, vagy védeni az ősi növényvilágot, vagy szemetet szedni a turisták után”, de sajnos Tusnádot a következő 30-40 évben ezzel fogják azonosítani. Az illiberalizmussal, és mindennel, ami ott hangzott el.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés
Olyan pusztító szárazság vár ránk, hogy otthon is érdemes lehet gyűjteni az esővizet
Porzó termőföldek, elszáradt kukoricatáblák, szikes talaj, hulló falevelek és sárgaság. Kiszáradt folyómedrek, mozaikosra töredezett talaj és a baljósan zsugorodó Velencei-tó. A katasztrófafilmre emlékeztető képsorok mára valósággá váltak, a szemünk előtt zajlik a klímaváltozás.

Link másolása

hirdetés

A klímakutató szerint a mostani pusztító aszály és a 20 tartósan meleg nap csak a kezdet, elképzelni is nehéz, mi vár majd ránk, amikor a következő években tovább emelkedik a hőmérséklet, márpedig minden előrejelzés szerint emelkedni fog. Fel kell készülnünk az extrém szárazságra, új kártevők megjelenésére, és arra is, hogy a hirtelen lezúduló zivatarokat, sőt az árvizeket is hasznosítanunk kell. A mezőgazdaságban pedig olyan új gabonafajtákat kell nemesíteni, amelyek jobban tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket, különben Európa-szerte éhínség alakulhat ki hangzott el az RTL Klub Fókusz című műsorában.

Porzó termőföldek, elszáradt kukoricatáblák, szikes talaj, hulló falevelek és sárgaság. Kiszáradt folyómedrek, mozaikosra töredezett talaj és a baljósan zsugorodó Velencei-tó. A katasztrófafilmre emlékeztető képsorok mára valósággá váltak, a szemünk előtt zajlik a klímaváltozás.

A kánikula és a csapadékmentes időjárás rendkívüli aszályhelyzetet okozott Magyarországon. A növények elszáradnak, a rétek kisülnek, a fákon pedig sok helyen már alig maradtak levelek. Ebből a szempontból a nyár közepén máris itt a kora ősz.

Dr. Aponyi Lajos, a Nővényorvosi Kamara főtitkára elmondta, a gyümölcsfák elkezdték hullatni a lombjukat, de már a gyümölcshullás is nagyon jelentős. A fák részéről ez egy védekezési lehetőség, így próbálják menteni az életüket, hogy minél kisebb legyen a párologtató felület. De nem csak a gyümölcsfák, a bükkfák, a tölgyfák és több fenyőfa is nehezen viseli ezt az egyre inkább mediterrán klímát.

A szőlő és a kivi viszont kifejezetten élvezi a szélsőséges meleget.

Kovács Erik klímakutató szerint néhány évtizede még elképzelhetetlen lett volna, hogy Közép-Európában Magyarországon lesz a legnagyobb kiviültetvény, ma már csak Zala megyéig kell elmennünk érte.

A kukorica és a búza mostani típusai nem fognak egyszerűen megteremni, különösen az évszázad második felétől. Tehát olyan hibrideket, illetve olyan fajtákat kell kinemesíteni, amelyek hő- illetve aszálytűrő képességük sokkal jobbak a maiaknál

hirdetés

– fogalmazott a kutató.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: