SZEMPONT

A régi rendszer már nem működik, az új még nem jó: megpróbáltunk visszaváltani egy borosüveget Budapesten

Egyre kevesebb helyen működik a régi palackvisszaváltós rendszer, az újat azonban pedig szinte sehol sem üzemelték még be. Mit tehet, akinek a nyakán maradt egy rakás betétdíjas üveg a szilveszteri buli után?
Fiers Gábor - szmo.hu
2024. január 05.


Link másolása

Nincs könnyű helyzetben, aki vissza szeretné váltani a szilveszteri dorbézolásból megmaradt betétdíjas üvegeit. Az ügy azért messze nem reménytelen, de némi kitartás, utánajárás és főképp szerencse kell ahhoz, hogy akár az eddig bejáratott visszaváltós üzlet helyett megfelelőt találjunk.

A hivatalosan január 1-től, de rögtön féléves türelmi idővel bevezetett új visszaváltási rendszer ugyanis még nem igazán működik, cserébe a régi rendszer sok helyen már nem elérhető, arra hivatkozva, hogy néhány napja elindult az új.

Mi is megpróbáltuk visszakapni a január 1-je előtt vásárolt borosüvegek betétdíját Budapest egyik népszerű, belváros környéki utcájában, ahol három boltot is felkerestünk.

Elsőként egy Lidlben próbálkoztunk, ahol közölték, hogy a vásárlóterületen kívül, az utcán visszafelé haladva találjuk az üvegvisszaváltó pontot. Itt már az új automata fogadott minket, ami elvileg a korábban vásárolt üvegeket nem váltja vissza. Az üzletbe visszatérve azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nyugodtan dobjuk a gépbe a betétdíjas üvegeinket, de a pénzt sajnos nem kapjuk vissza.

Az üvegvisszaváltó helyiségben legalább közelebbről is alaposan szemügyre tudtuk venni az automatát, ami ránézésre sebtiben lett felmatricázva, melynek egy része ottjártunkkor még lelógott. Feltűnő volt azonban, hogy a kijelző euróban jelezte (volna) a visszatérítendő összeget:

Az üvegvisszaváltó nyílás színvilága Dante poklának kapuját jutatta eszünkbe:

A sarokban elhelyezett kiegészítő konténer meglehetősen kicsinek tűnt, amit biztosan naponta többször is üríteni kell majd:

Tegyük hozzá, hogy az ide felragasztott tájékoztató alapján az automaták az üzletben kapott információkkal szemben nem fogadják el azokat a palackokat, amiken nincs rajta az új jelölés. Ezügyben egyébként az Országos Kereskedelmi Szövetség szerdai közleménye is ad iránymutatást. Ebben azt írják, hogy az év első napjaiban többen is megpróbáltak különféle italcsomagolásokat a gépekbe dobni, azonban

„a visszaváltó berendezésekbe olyan palackot bedobni, mely nem felel meg a követelményeknek, a beüzemelést követően károkat is okozhat.”

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az automatán és a helyiségben elhelyezett tájékoztatókon hivatkozott REpont applikációt pedig sem az App Store-ban, sem pedig a Play Áruházban nem találtuk, akkor elmondható: az új visszaváltási rendszernek csak jót tehet az a féléves türelmi idő. A rejtőzködő applikáció kapcsán kerestük az visszaváltó-rendszert üzemeltető MOHU-t is, de cikkünk megjelenéséig nem derült ki, hogy csak mi nem találtuk az alkalmazást vagy a hivatalos start ellenére még tényleg nem élesítették.

Utunk egy közeli Pennybe vezetett, ahol eddig egyáltalán nem volt üvegvisszaváltásra lehetőség, az új rendszert pedig még el sem kezdték kialakítani. Utóbbi azonban lesz, „még ebben az évben”.

Innen egyenesen egy kisebb Sparba tértünk be, ahol közölték, hogy az új rendszert csak a 400 négyzetméternél nagyobb boltokban kell kiépíteni, ezért az üzlet mérete okán nem is fogják ide telepíteni. Ha vissza akarjuk váltani a borosüveget, akkor megtehetjük a régi rendszer szerint, de csak azt típust veszik át, amit ők is árulnak.

A rövid palacktúrát így eredménytelenül zártuk, de a helyzet semmiképp sem reménytelen. Azt azonban Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szakmai titkára is megerősítette, hogy biztosan lesznek olyanok, akik a január 1-je előtt vásárolt betétdíjas palackokon bukni fognak néhány forintot.

„Ha ilyen esetben nem találunk egyik forgalmazónál sem visszaváltási lehetőséget, akkor egyetlen megoldás marad: tudomásul kell venni ezt a néhány forintos veszteséget, és az otthoni szelektív hulladékgyűjtőbe kell helyezni az üveget.”

Nagy Miklós szerint az új rendszerben is lesz majd hasonló vesztesége az embereknek. "Például ha elmegyünk külföldre nyaralni, ahova hazai, visszaváltható palackos ásványvizet viszünk magunkkal, nem valószínű, hogy hazahozzuk a vakáció végén. Vagyis minden külföldön szelektívbe helyezett visszaválható palackot 50 forintos veszteségként könyvelhetünk el.”

Vagyis az egyes országok hasonló rendszerei között nincs átjárás. A szakértő szerint azért, mert „az egyes rendszereket ugyanis a pénzügyi elszámolás teszi zárttá.”

Bár hivatalosan már hétfőn elindult a rendszer, Nagy Miklós fogyasztóként maga sem találkozott az italcsomagolások címkéin elhelyezett, visszaváltásra utaló piktogramokkal.

„Örömteli, hogy a jogalkotó végül belátta: egy néhány hónappal a rendszer teljeskörű indítása előtt megjelentetett jogszabály esetében átmeneti időszakot kell biztosítani. Többek között rettenetesen hosszú és költséges folyamat már csak a forgalmazni kívánt italcsomagolások legyártása és mintáinak beküldése a rendszert üzemeltető MOHU-nak, akik rögzítik a felismeréshez szükséges paramétereket. Ezért jó lépés, hogy akik felkészültek, azok elindulhattak már január 1-jén, a többiek pedig majd fokozatosan bekapcsolódnak” - mondja erről.

Az átmeneti időszak július 1-ig tart. Mivel tavaly október közepére derültek ki a rendszer részletei, onnantól 6-8 hónap áll rendelkezésre arra, hogy a gyártók kifutassák a meglévő címkéket, legyártassák az újakat, amiket ellenőrizetnek a koncesszorral.

„Ez elég időnek tűnik mindenre. Ugyanakkor nagyon kíváncsiak leszünk arra, hogyan fogadja a lakosság a rendszert, különösképpen akkor, ha nem működik minden hibátlanul, az emberek nem kapják vissza azonnal a pénzüket, vagy nem fogadja be a csomagolóeszközt a gép. Feltehetően erre tekintettel is gondolkozhatott úgy a jogalkotó, hogy ad egy kis felkészülési időt a gyermekbetegségek kiküszöbölésére.”

Nagy Miklós szerint gyébként a világon mindenütt antipátiával fogadták az emberek kezdetben ezt a rendszert, ahol már bevezették, és csak idővel lett elfogadott és zökkenőmentes a működése.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Pottyondy Edina tényleg kiakadt: nincs erőm most viccelni, talán nem is helyes
Nincs lelkierőm megcsinálni a heti videót – írja Pottyondy Edina. Az ellenzék, a NER és Magyar Péter követői is kiborították.
FM. Kép: Youtube - szmo.hu
2024. április 09.


Link másolása

Pottyondy Edina kedden a közösségi oldalán írt arról, hogy nincs lelkiereje a szokásos, heti videóját megcsinálni. Mint fogalmazott:

„Nem tudom, hogy hol van most a helyem. Videós vagyok, humorista, aki szórakoztatással és a véleményével tartozik. De ebben a világban az őrület és a gátlástalan gonoszság ül tort, és most nincs erőm viccelődni. Talán nem is helyes.”

Több dologot is említett Pottyondy, így például kritizálta Magyar Péter követőit, amiért azok „válogatott gyalázkodásokkal szénné alázzák” a kommentekben azokat a riportereket, akik „nem a közmédiás alákérdezést tolják”, ha Magyarról van szó. De azt is írta, az ellenzéki gyűlölködés is megrémíti:

„Nem látok különbséget az Orbán-és Gyurcsány-fanatikusok vérszomja és a Magyar-hívők kritikátlan komment-talibánsága között.”

Pottyondyt emellett – mint fogalmaz – végtelenül elkeseríti az is, hogy Tarr Zoltán református lelkészt, a szombati tüntetés egyik felszólalóját kirúgták a munkahelyéről a demonstráció utáni első munkanapon. Tarr Zoltán kirúgásáról itt írtunk bővebben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
Eladta a Porschéját, és Magyar Péteréknek adja a bevétel felét egy támogató - körülnéztünk a Talpra magyarok! új közösségi felületén
A Discord nevű alkalmazásban aktivisták, felajánlók, ötletelők gyülekeznek. Van, aki 10 liter pálinkát ajánl fel, más nemzetbiztonsági elemzések készítését vállalná. És egyre több helyi csoport szerveződik.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 09.


Link másolása

A Talpra magyarok! közössége a Discord nevű applikációt használja közösségi térként. Ez az eredetileg főként videójátékosoknak kifejlesztett felület olyasmi, mint amilyenek régen a fórumok voltak, csak épp itt akár hangban is kommunikálhatnak egymással a résztvevők, akik különféle tematikus csatornákon beszélgetnek, osztják meg az ötleteiket és a tartalmaikat.

A rövid regisztráció után benn is vagyok a Talpra Magyarok! legmélyében, ahol viszonylag gyorsan érkeznek az ötletek a legkülönfélébb témákban.

Amikor én ott jártam, 750 tag volt online, igaz, közülük néhányan épp Spotify-t hallgattak, mások pedig a Minecrafton keresztül ismerkedtek egymással.

Ami a komolyabb dolgokat illeti: a legelső csatorna a „Fontos bejelentések”. Itt még az április hatodikai rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalók vannak, és egy rövid üzenet a rendezvény után Magyar Pétertől, amiben mindenkinek megköszöni segítséget.

Van még egy sima „Bejelentések”, itt most semmi lényeges nem olvasható.

Jóval izgalmasabb a „Felajánlások” rész.

Van, aki 10 liter házi pálinkát ajánl fel a következő tüntetésre, más a weboldalkészítéshez, adatelemzéshez ért, és akad, aki nemzetbiztonsági és katonapolitikai elemzések, háttéranyagok készítését vállalja.

Ez utóbbihoz többen is csatlakoznak. „Korábban rendőrtisztként és nemzetbiztonsági szakértőként is dolgoztam, számos ötlettel, javaslattal tudok szolgálni. Jelenleg kiberbiztonsággal foglalkozom, így ebben a témában is szívesen felszólalok” - írja egyikük. „Volt katonatisztként ebben én is tudok segíteni” - szól hozzá valaki más.

De van olyan is, aki gazdasági, klíma, energetikai és fenntarthatósági elemzéseket készítene, más emberi erőforrás szervezésben jártas, megint más élelmiszergazdasági elemzéseket írna, vagy épp az Oktatási Hivatalban szerzett tapasztalatait hasznosítaná. Akad rendezvényszervező és óvodapedagógus is.

Azután szembejön velem ez a poszt:

Valaki tehát a hobbiautójának eladásából támogatná a mozgalmat. A pénzből szórólapokat és matricákat venne, sőt, szívesen le is gyártja ezeket.

A bejegyzés írójávak chatelve kiderül, hogy egy Porsche Boxsterről van szó, amit időközben 5,2 millió forintért sikerült is eladnia.

A névtelenségét gondosan őrző felajánló azt mondja, hogy amint letisztulnak a szervezeti keretek, eljuttat a bevételből 2,5 milliót az egyesületnek. Azt azért hozzáteszi: „nekem fontos a transzparencia, tehát csak annak teljes mértékű megvalósulása eseten adok ekkora összeget.”

Amikor rákérdezek, mégis mi vitte rá erre a felajánlásra, a lejáratókampányokat említi.

„Amennyi pénzt a Megafon elégetett lejáratókampányokra, az valami embertelen és teljesen abszurd. Úgy hiszem, hogy a sajtószabadság Magyarországon már nem létezik. Egyesek állami százmilliárdokból léteznek, mások pedig adományokból tartják fent magukat.”

Kérdésemre azt is elárulja, 2018-ig Fidesz szavazó volt, még önkénteskedett is Orbán Viktor pártjának.

Nagy a sürgés-forgás az „Ötletek” nevű csoportban is. Van, aki németországi csoportot szervez, más segítene a külföldön élő magyaroknak a választási névjegyzékbe vételben, és sok bejegyzés szól területi szervezetek alapításáról is. A XI. kerületben például már a személyes találkozó megszervezésénél tartanak.

Több száz hozzászólás van annál a témánál, hogyan lehetne megszólítani azokat, akik nem értik a gazdasági/pénzügyi témákat, hogyan lehetne lefordítani számukra a milliárdos lopásokról szóló híreket, és mit lehet kezdeni azokkal, akik vidéken, szegénységben, alulinformáltságban élnek.

Felvetődik az is, hogy születhetne egy pörgős rapszám Talpra magyarok! témában, amit írhatna Puzsér, sőt, akár Azahriah is.

Egy másik csatornán a digitális tartalmakat gyűjtik, még csak két kisfilm árválkodik rajta, de idővel komoly archívum is lehet ebből.

Komolyabbnak tűnik a két „Politika” csatorna, ám ez igazából egy csetszoba, ahol nagyon magasröptű eszmecsere nem folyik, csak a szokásos témák dobálgatása, egy kis zuglói parkolás, sok-sok Rogán, még több Orbán, meg egy kis Gyurcsány.

Van még egy mémes csatorna is, de itt már tényleg olyan érzése van az embernek, mintha betévedt volna egy Facebook-oldalra.

A végére hagytam a legérdekesebbet: a „Szabad hang” nevű beszélgetőcsatornát. Itt elvileg mikrofonnal, élőben lehet egymással beszélgetni. Belehallgattam,

de amikor már jó ideje valaki azt magyarázta, hogyan „lebegnek” a Starlink-műholdak a Föld felett, akkor végképp megfogalmazódott bennem, hogy felajánláson és csoportszervezésen, talán közösségi archívumon túl a többi rész igazából egy nagy közös homokozóként működik.

Bár ígérik, hogy később a Discord csatornáit még strukturálják, moderátor legyen a talpán, aki rendet vág egy ilyen dzsungelben. Persze lehetséges, hogy szükség van egy ilyen homokozóra is a közös identitás és aktivizmus fenntartásához.

Egyelőre azonban Bohár Dániel (ha csakugyan ő az, és nem egy még nagyobb troll) feleslegesen fülel a beszélgetős szobában, mert mozgalmi titkok helyett csak a lebegő Starlinkről hallgathat hosszas fejtegetéseket.

A félreértések elkerülése végett:

nem várható el, hogy egy három napos mozgalom három napos közössége tökéletesen olajozottan működjön.

Itt is látunk komoly munkát, felajánlást, és sok sutaságot. De a szabadság az bizony ilyen kócos. Aki jólfésültséget akar, megtalálja a maga médiumát. Van jó sok egyforma ebben az országban belőle.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
Nagy Ervin Magyar Péterről: Nem azért állok ki mellette, hogy több pénzem legyen
Eddig mindig nagyon távolságtartó volt, de szerinte most időpillanat van. A színész azt mondta, hogy hazafiságból áll ki Magyar Péter mellett.

Link másolása

Magyar Péter szombati demonstrációja után Nagy Ervint, az egyik felszólalót is kérdezte az RTL arról, hogyan értékeli a mostani helyzetet. Nagy szerint „az információs térben” már forradalmi hangulat van:

„Én most tényleg azt gondolom, hogy ezt a pöttyös labdát rugdosni kell. Most játékban van a labda, ezzel most játszani kell, és sokan kellünk, akik játsszuk ezt a focit. Úgyhogy én most nem finomkodok, én eddig mindig nagyon távolságtartó voltam, de most időpillanat van. Ezt meg kell ragadni. Ezt mindenki érzi. A Puzsértől kezdve valójában az összes ellenzéki párt óriás zavarban van, mert lejött a fiú, aki jobban játszik, mint mi”

– fogalmazott a színész. Magyar mellett március 15-én tűnt fel először, azóta rendszeresen kiáll mellette. Szerinte egyebek közt azért támogatják őt most ennyien, mert egyesíteni tudja a jobb- és baloldalt. Saját szerepvállalásáról azt mondta, hazafiságból áll ki Magyar Péter mellett:

„Nem azért teszem, hogy nekem több pénzem legyen, hogy én még egy sorozatot kapjak. Én egy sikeres ember vagyok, és úgy megyek nekik, mert valójában a hazámért, meg a gyerekeimért, meg az oktatásért, meg minden olyan dologért, ami minden embert érint, azért megyek, magyarul én egy hazafi vagyok.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: