SZEGED
A Rovatból

Őszi kollekcióba öltöznek át a Rotschild-kiállítás babái Szegeden

A Múzeumok Őszi Éjszakáján a Fekete házban tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók a Rotschild-kiállításon, ahol megismerhetik Rotschild Klára lenyűgöző pályafutását és életét.

Link másolása

Átöltöznek a szegedi Rotschild Klára-kiállítás próbababái: őszi kollekciót öltenek magukra a hűvösebb idő beköszöntével a Fekete házban.

Így több mint tíz új ruhakölteményt tekinthetnek meg az érdeklődők október 2-től, a Múzeumok Őszi Éjszakájától kezdődően.

Beköszöntött az igazi ősz, így eljött az ideje, hogy őszi kollekcióba bújjon a Rotschild-kiállítás több mint tíz bábuja. A Fekete házban látható kiállításon a napokban öltöztetik át ezeket a bábukat, hogy már őszi hangulatban fogadhassák a látogatókat a Múzeumok Őszi Éjszakáján, október 2-án. Így azoknak is érdemes ismét ellátogatni a tárlatra, akik már korábban jártak a kiállításon, hogy megnézhessék az újabb ruhacsodákat.

A Múzeumok Őszi Éjszakáján 18-23 óra között várják majd az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Vármúzeumban most szombaton. A Móra Ferenc Múzeumban bemutatják Dankó Pista eredeti kottáit, valamint rendhagyó tárlatvezetésekkel, előadásokkal készülnek a Sisi-kiállítás kapcsán. Az egész este folyamán lehet majd detektív játékot játszani és felmenni a Móra-múzeum tetőkilátójára.

A Fekete házban tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók a Rotschild-kiállításon, ahol megismerhetik Rotschild Klára lenyűgöző pályafutását és életét. Sinkó János festőművész tárlatán szintén vezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják az érdeklődőket az este folyamán.

A részletes program és a belépőjegyekkel kapcsolatos információ ITT érhető el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEGED
A Rovatból
Tragédia Szegeden: kizuhant egy tinilány egy társasház ötödik emeletéről
A mentők életveszélyes állapotban szállították kórházba a 14 év körüli fiatalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. március 28.


Link másolása

„Ma hajnalban, 3 és 4 óra között kizuhant egy fiatal, 14 év körüli lány az 5. emeletről, a Szilléri soron. Még életben volt, amikor a mentők elvitték” – számolt be a Szeged365 egyik olvasója.

Az eset kapcsán a lap megkereste az Országos Mentőszolgálatot, ahonnan azt a választ kapták, hogy

„a Szilléri soron egy életveszélyesen sérült személyt láttunk el, majd a helyszíni beavatkozásokat követően kórházba szállítottuk”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEGED
Fényképen a szegedi örökmozgó: dízelaggregátorról töltöttek Teslát a belvárosban
Az elektromos autók sem feltétlenül környezetbarátok – különösen, ha az utánfutójuk egy dízelaggregátor, amiről az akkumulátort töltik. Szegeden éppen egy ilyet sikerült lefényképeznie egy arra járónak.

Link másolása

A Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete nemrég megosztó képet posztolt a Facebook-oldalán. A képen egy Tesla Model Y parkol a Dóm téren, ahonnan – mint megjegyzik – a biciklik éppen ki vannak tiltva.

A kép különlegessége, hogy a Tesla mögé utánfutón egy dízelaggregátort kötöttek, amiről éppen az elektromos autót töltik.

„Néha kapóra jön egy elektromos autó töltéséhez egy belvárosban pöfögő dízelaggregátor”

– ironizál posztjában a Magyar Kerékpárosklub Szeged. Rámutatnak, az elektromos autók sem feltétlenül környezetbarátok és nem is mentesítenek minket a városi közlekedés problémáitól: ugyanúgy állnak a dugóban, feltartják a villamost, a buszt, a trolit, és a parkolás sem könnyebb. Ráadásul a közterületi töltés sem egyszerű feladat, és sokkal tovább tart, mint egy hagyományos tankolás.

„Minden jel arra utal, hogy az elektromos autókkal valójában nem a világot akarják megmenteni, hanem az autóipart”

– teszik hozzá véleményüket, aláhúzva: a városi közlekedési valódi, fenntartható alternatívája a szervezet szerint a kerékpár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Virágzó Szeged: fehérbe, rózsaszínbe, lilába öltözött a Napfény városa tavaszra
A Tiszaparti város egész évben remek úticél egy kikapcsolódáshoz, de ilyenkor igazán látványos és szemet gyönyörködtető a sok virágnak köszönhetően.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2024. március 17.


Link másolása

Szeged tavasszal a legszínpompásabb, hiszen mindenhol virágzi valami. A paletta szinte minden színe előbukkan, és mosolyra fakaszt, örömet hoz. Nem lehet szomorúan baktatni egy olyan téren, ahol minden tele van árványcsákkal, nem lehet fotózás nélkül elmenni a híres szegedi tulinpánfák mellett, vagy nem lehet kihagyni, hogy egy nagyot szippantsunk a virágokkal teli fák közelében. A Napfény városa ilyenkor is sétára csábít. Íme egy kis kedvcsináló:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Száznál is több hőlégballon színezi be az eget Szegeden
Szeptemberben Szeged a világ hőlégballon sportolóinak központjává válik. A világ több, mint harminc országából érkező, száznál is több hőlégballon színezi be majd az eget a Hőlégballon Világbajnokságon.

Link másolása

A világ több, mint harminc országából érkező, száznál is több hőlégballon színezi be Szeged egét szeptember 8-14. között, a hőlégballonozás legnagyobb világversenyén, az idén 25. alkalommal jelentkező Hőlégballon Világbajnokságon.

Ég és föld között csendben haladó, hatalmas és sokszínű hőlégballonok sokasága veszi birtokba szeptember elején Szeged légterét a világ legjobb ballonrepülőinek megmérettetésén, a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságon.

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket Ausztráliától Kanadáig, így Japánból, Kínából, Indiából, Brazíliából vagy a korábbi világbajnokság élvonalában végzett Egyesült Államokból, valamint Európa számos országából, és természetesen a magyar versenyzőknek is szurkolhatunk majd.

Először itt indulnak világbajnokságon Kolumbia, Egyiptom, Izrael és Örményország pilótái. „Szeged lakói és a hőlégballon szerelmesei számára már megszokott, hogy időnként hatalmas, színes csodák úsznak be a látóterünkbe, hisz’ a SZIA is évente helyet ad ennek a látványos sportnak. 2021-ben mi lehettünk az EB házigazdái, idén pedig nagy megtiszteltetés, hogy a világversenyt is mi láthatjuk vendégül” – mondta Knezevics Viktor, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója.

Szeptemberben tehát Szeged a világ hőlégballon sportolóinak központjává válik, az égen már az edzésnapokon, 5-e és 7-e között feltűnnek a látványos balloncsodák. A verseny 8-án indul és majd’ egy hétig ámulhatunk a színes légi parádén.


Link másolása
KÖVESS MINKET: