SZEGED
A Rovatból

Egy csepp Japán élmény a szegedi Gourmet Garden Sushi & Sea étteremben

Szeged első sushi étterme pont olyan szeretettel és elhivatottsággal készíti a japán konyha varázslatos fogásait, ahogy csak a legjobb minőséget képviselő felsőkategóriás konyhák tudják. Csak a legszebb és legjobb alapanyagokat tálalják a tányérra, mert a Gourmet Gardenben nincsen kompromisszum, ha a vendégről van szó.


Nehéz műfaj a japán konyha Magyarországon több okból is. Hiába ötvözi ugyanis a világ bizonyítottan legegészségesebb alapanyagait az évszázados hagyományokkal, mindezt olyan környezetben, egy olyan országban kell megtennie, ahol a szaftos, zsíros, paprikás ízek mély gyökeret vertek a magyar emberek mindennapi étkezéseiben. Ahol sokan még mindig hókuszpókusznak tartják az egészséges táplálkozást, és miután tengerünk sincsen, az alapanyagok beszerzése sem magától értetődően egyszerű.

És mégis létezik egy hely Újszegeden, ahol olyan minőségű japán és tengeri ételeket ismerhetünk meg, ami párját ritkítja. Klement Anita sushi séf álmodta meg az éttermet, aki egy olyan műfajban alkotott már most maradandót, amit még maguk a japánok is úgy szoktak jellemezni, hogy megtanulni egy élet is kevés a sushi készítés összes titokzatos fogását. Márpedig aki ellátogat Újszegeden a Gourmet Garden hangulatos, a platánfák árnyas ölelésében található éttermébe, az olyan étlapot tarthat a kezében, ami tökéletes ízelítőt nyújt abból, miért is rajonganak világszerte százmilliók a japán gasztronómiáért.

A hely ugyanis ráérzett arra az útra, amin előttük még senki sem járt Szegeden, és ami az elmúlt években bizonyította, hogy igenis van létjogosultsága a szegedi éttermi palettán. Az sem véletlen, hogy a tulajdonos-séf legnagyobb büszkeségére, a Gourmet Gardent nemrégiben választották meg Szeged legjobb éttermének, és bekerült Magyarország 100 legjobb étterme közé az egyik vendég-elégedettségen alapuló internetes weboldal pontjai alapján.

A sokak számára különc, hovatovább megosztó nyers hal és rizs egyvelege ugyanis megannyi csodát rejt magában, amit nagyon könnyen megért az ember, ha megkóstolja a fogásokat. Ráadásul a Gourmet Gardenben nincsenek korlátok, szinte minden tengeri élőlény felkerülhet a tányérra oly módon, hogy az ember azt kívánja, bár hamarabb jött volna el ide. Mert egy dolog az alapanyag és másik dolog a tálalás. A japánok ugyanis a szemükkel is esznek, a külcsín legalább olyan fontos, mint a belbecs. És ez a fajta tökéletesség még a legalapvetőbb, legegyszerűbb ételben, a sushi makiban is ott van, nem beszélve a bonyolultabb rollokról, tekercsekről és tengeri ételekről.

Az arányok a helyükön vannak, a friss lazac, tigrisrák vagy tonhal íze, látványa önmagáért beszél és a szájba véve elolvad minden, abban a tökéletes harmóniában, ahogy azt valaha több száz éve megálmodták. A tengeri ételek választéka pedig egészen biztosan mindenkit levesz a lábáról, aki kicsit is érdeklődik ez iránt. Olyan halakat kóstolhat itt a vendég, amelyek létezéséről addig nem is hallott.

 

A halibut laposhal teriyaki szószban érlelt lótuszgyökérrel párosítva mennyei, a tengeri süllő, a Szent Péter-halfilé és a többi alapanyag a legjobb minőséget nyújtó beszállítóval érkezik Szegedre, és a lehető legfrissebben kerül a tányérra, akárcsak a zöld- és feketekagyló, a garnéla, az óriás tintahal, vagy éppen a polip.

És hogy ebből a sokféle alapanyagból mi kerül az asztalra? Amit Klement Anita vezetésével a 3 fős kreatív csapat a konyhában kitalál. Több mint egy tucat fajta sushitál, pirított ramen, kapros céklában pácolt lazac carpaccio, azaz hajszálvékonyra szeletelt elegáns előétel, Calamari fritti, japán miso levesek, új-zélandi zöldkagyló, mediterrán válogatások, fokhagymás-chilis garnéla és megannyi tenger gyümölcseivel kikísérletezett tökéletes fogás, ahol a lehetőségek végtelennek tűnnek, akárcsak a tenger…

A Gourmet Garden azonban folyamatosan keresi a megújulás lehetőségeit, változik és szezonálisan frissül az étlap, lenyűgöző kavalkádot biztosítva a vendégnek. A legújabb trendeket figyelve került fel az étlapra sokak új kedvence, a szintén nagyon messziről, Hawaii szigetéről származó és lassan már az egész világot rabul ejtő nemzeti eledel, a Bowl is. Ami szintén egy rizs alapú egytálétel, melyet nyers hallal, zöldségekkel, szószokkal, pácokkal fogyasztanak az egészségtudatos, vegán vagy épp a különleges ételek kedvelői. És bár az európai fülnek első hallásra nem hangzik túl étvágygerjesztőnek a recept, de a bowl nem véletlenül lett világszerte ismert és kedvelt, hiszen amellett, hogy nagyon jól néz ki a sok színes, friss hozzávaló egy tálban, még finom és egészséges is.

Mindehhez pedig a legjobban illő magyar és külföldi borokat is megkóstolhatjuk, ráadásul az igazán autentikus, eredeti japán sörök, párlatok, whiskyk és a japánok nemzeti itala, a szaké is pazar választékban áll rendelkezésre. Mert a kulináris élmény csak így lesz teljes, és itt sem kellett csalódnunk. Ételek és italok értő párosítással alkotnak nyerő egyveleget a Gourmet Gardenben, ahol sikerült egy kis Japánt Szegedre álmodni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEGED
A Rovatból
„Arra ébredtem, hogy valaki az előttem lévő sorban kiabál” – szegedi orvostanhallgató mentett életet egy repülőn
A fiatal orvos korábban uszodamesterként is került már éles helyzetbe. Dékáni kitüntetést kapott, amiért életet mentett.


Életet mentett egy repülőúton Szabó András, a Szegedi Tudományegyetem hatodéves orvostanhallgatója – írja a Házipatika. Szabó februárban, egy Gran Canariára tartó repülőjáraton, egy epilepsziás rohamot kapott utason segített, amiért június végi diplomaosztóján dékáni dicséretet kapott.

„A felszállás után hamar elaludtam, majd körülbelül húsz perc múlva arra ébredtem, hogy valaki az előttem lévő sorban kiabál, hogy: »Help!« Csak annyit láttam, hogy az előttem lévő sor teljes szélességében rángatózik, de nem tudtam, mi történt”

– idézi az SZTE Szabót. Amikor a légiutas-kísérők megkérdezték, van-e orvos a gépen, azonnal jelentkezett.

„Légúti akadálya volt, elharapta a nyelvét, illetve a szaturációja nem volt megfelelő”

– részletezte a frissen végzett orvostanhallgató. Egy repülő- és űrorvostan kurzuson tanultak alapján tudta felmérni a helyzetet, így döntötte el azt is, hogy kényszerleszállásra kéri a pilótákat.

A hódmezővásárhelyi fiatal orvos aneszteziológia és intenzív terápia szakágon szeretne továbbtanulni. Korábban már uszodamesterként is mentett életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEGED
A Rovatból
Mindenki elsétált az ájult idős nő mellett, egy 5 éves kislány mentette meg az életét
Senki sem törődött az idős nővel, aki egy buszmegállóban rosszul lett. Végül nem várt helyről érkezett a segítség.


„A felnőttek elmentek mellette, az 5 éves Léna sietett a beteg segítségére” – ezzel kezdődik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hétfői Facebook-posztja. Egy idős nőről írnak, aki egy csongrádi buszmegállóban lett rosszul.

„Az eszméletlen beteg mellett többen elmentek, anélkül, hogy segítséget nyújtottak volna neki, mire egy autóban utazó kislány észrevette őt”

– részletezi a poszt. Léna szólt apukájának, aki félreállt, hogy megnézzék, jól van-e a nő.

„Miután nem tudták felébreszteni a beteget, a férfi a mentők segítségét kérte”

– írják. A mentők végül Léna segítőkészségének hála stabil állapotban tudták kórházba vinni a nőt. A mentők posztja végül ezzel ér véget:

„A kislányt később vendégül látták a Szegedi Mentőállomáson, ahol sokat beszélgetett az életmentőkkel. Bár Léna még csak most készül iskolába, a mentőhívás és az elsősegélynyújtás területén igen tájékozott, amit be is mutatott a bajtársaknak és amiről sok felnőtt is példát vehetne.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEGED
Fényképen a szegedi örökmozgó: dízelaggregátorról töltöttek Teslát a belvárosban
Az elektromos autók sem feltétlenül környezetbarátok – különösen, ha az utánfutójuk egy dízelaggregátor, amiről az akkumulátort töltik. Szegeden éppen egy ilyet sikerült lefényképeznie egy arra járónak.


A Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete nemrég megosztó képet posztolt a Facebook-oldalán. A képen egy Tesla Model Y parkol a Dóm téren, ahonnan – mint megjegyzik – a biciklik éppen ki vannak tiltva.

A kép különlegessége, hogy a Tesla mögé utánfutón egy dízelaggregátort kötöttek, amiről éppen az elektromos autót töltik.

„Néha kapóra jön egy elektromos autó töltéséhez egy belvárosban pöfögő dízelaggregátor”

– ironizál posztjában a Magyar Kerékpárosklub Szeged. Rámutatnak, az elektromos autók sem feltétlenül környezetbarátok és nem is mentesítenek minket a városi közlekedés problémáitól: ugyanúgy állnak a dugóban, feltartják a villamost, a buszt, a trolit, és a parkolás sem könnyebb. Ráadásul a közterületi töltés sem egyszerű feladat, és sokkal tovább tart, mint egy hagyományos tankolás.

„Minden jel arra utal, hogy az elektromos autókkal valójában nem a világot akarják megmenteni, hanem az autóipart”

– teszik hozzá véleményüket, aláhúzva: a városi közlekedési valódi, fenntartható alternatívája a szervezet szerint a kerékpár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Szeged sokféle arcát lehet szeretni, most például a látványos fény-árnyék játékokért
A Tisza-parti település egyik jellemzője, hogy sokat süt a nap errefelé. Ráadásul a napfelkelték és naplementék még különlegessebbé varázsolják ezt a kedves várost.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2024. július 15.



Szegedre gondolva szinte biztos, hogy mindenkinek eszébe jut a virágos, fényes város, a szép épületek, a hangulatos Tisza-part. Most a megszokott és ismert helyek egy új arcát néztük meg: milyenek a különleges fényviszonyokban. Esőben, napsütésben, árnyékban, este, napfelkeltekor vagy épp napnyugtakor. Íme egy kis ízelítő... Igazán nem lehet betelni Szeged ezerarcú világával.

Ilyen szép volt tavasszal:


Link másolása
KÖVESS MINKET: