Egy csepp Japán élmény a szegedi Gourmet Garden Sushi & Sea étteremben
Nehéz műfaj a japán konyha Magyarországon több okból is. Hiába ötvözi ugyanis a világ bizonyítottan legegészségesebb alapanyagait az évszázados hagyományokkal, mindezt olyan környezetben, egy olyan országban kell megtennie, ahol a szaftos, zsíros, paprikás ízek mély gyökeret vertek a magyar emberek mindennapi étkezéseiben. Ahol sokan még mindig hókuszpókusznak tartják az egészséges táplálkozást, és miután tengerünk sincsen, az alapanyagok beszerzése sem magától értetődően egyszerű.
És mégis létezik egy hely Újszegeden, ahol olyan minőségű japán és tengeri ételeket ismerhetünk meg, ami párját ritkítja. Klement Anita sushi séf álmodta meg az éttermet, aki egy olyan műfajban alkotott már most maradandót, amit még maguk a japánok is úgy szoktak jellemezni, hogy megtanulni egy élet is kevés a sushi készítés összes titokzatos fogását. Márpedig aki ellátogat Újszegeden a Gourmet Garden hangulatos, a platánfák árnyas ölelésében található éttermébe, az olyan étlapot tarthat a kezében, ami tökéletes ízelítőt nyújt abból, miért is rajonganak világszerte százmilliók a japán gasztronómiáért.
A hely ugyanis ráérzett arra az útra, amin előttük még senki sem járt Szegeden, és ami az elmúlt években bizonyította, hogy igenis van létjogosultsága a szegedi éttermi palettán. Az sem véletlen, hogy a tulajdonos-séf legnagyobb büszkeségére, a Gourmet Gardent nemrégiben választották meg Szeged legjobb éttermének, és bekerült Magyarország 100 legjobb étterme közé az egyik vendég-elégedettségen alapuló internetes weboldal pontjai alapján.
A sokak számára különc, hovatovább megosztó nyers hal és rizs egyvelege ugyanis megannyi csodát rejt magában, amit nagyon könnyen megért az ember, ha megkóstolja a fogásokat. Ráadásul a Gourmet Gardenben nincsenek korlátok, szinte minden tengeri élőlény felkerülhet a tányérra oly módon, hogy az ember azt kívánja, bár hamarabb jött volna el ide. Mert egy dolog az alapanyag és másik dolog a tálalás. A japánok ugyanis a szemükkel is esznek, a külcsín legalább olyan fontos, mint a belbecs. És ez a fajta tökéletesség még a legalapvetőbb, legegyszerűbb ételben, a sushi makiban is ott van, nem beszélve a bonyolultabb rollokról, tekercsekről és tengeri ételekről.
Az arányok a helyükön vannak, a friss lazac, tigrisrák vagy tonhal íze, látványa önmagáért beszél és a szájba véve elolvad minden, abban a tökéletes harmóniában, ahogy azt valaha több száz éve megálmodták. A tengeri ételek választéka pedig egészen biztosan mindenkit levesz a lábáról, aki kicsit is érdeklődik ez iránt. Olyan halakat kóstolhat itt a vendég, amelyek létezéséről addig nem is hallott.
A halibut laposhal teriyaki szószban érlelt lótuszgyökérrel párosítva mennyei, a tengeri süllő, a Szent Péter-halfilé és a többi alapanyag a legjobb minőséget nyújtó beszállítóval érkezik Szegedre, és a lehető legfrissebben kerül a tányérra, akárcsak a zöld- és feketekagyló, a garnéla, az óriás tintahal, vagy éppen a polip.
És hogy ebből a sokféle alapanyagból mi kerül az asztalra? Amit Klement Anita vezetésével a 3 fős kreatív csapat a konyhában kitalál. Több mint egy tucat fajta sushitál, pirított ramen, kapros céklában pácolt lazac carpaccio, azaz hajszálvékonyra szeletelt elegáns előétel, Calamari fritti, japán miso levesek, új-zélandi zöldkagyló, mediterrán válogatások, fokhagymás-chilis garnéla és megannyi tenger gyümölcseivel kikísérletezett tökéletes fogás, ahol a lehetőségek végtelennek tűnnek, akárcsak a tenger…
A Gourmet Garden azonban folyamatosan keresi a megújulás lehetőségeit, változik és szezonálisan frissül az étlap, lenyűgöző kavalkádot biztosítva a vendégnek. A legújabb trendeket figyelve került fel az étlapra sokak új kedvence, a szintén nagyon messziről, Hawaii szigetéről származó és lassan már az egész világot rabul ejtő nemzeti eledel, a Bowl is. Ami szintén egy rizs alapú egytálétel, melyet nyers hallal, zöldségekkel, szószokkal, pácokkal fogyasztanak az egészségtudatos, vegán vagy épp a különleges ételek kedvelői. És bár az európai fülnek első hallásra nem hangzik túl étvágygerjesztőnek a recept, de a bowl nem véletlenül lett világszerte ismert és kedvelt, hiszen amellett, hogy nagyon jól néz ki a sok színes, friss hozzávaló egy tálban, még finom és egészséges is.
Mindehhez pedig a legjobban illő magyar és külföldi borokat is megkóstolhatjuk, ráadásul az igazán autentikus, eredeti japán sörök, párlatok, whiskyk és a japánok nemzeti itala, a szaké is pazar választékban áll rendelkezésre. Mert a kulináris élmény csak így lesz teljes, és itt sem kellett csalódnunk. Ételek és italok értő párosítással alkotnak nyerő egyveleget a Gourmet Gardenben, ahol sikerült egy kis Japánt Szegedre álmodni.