hirdetés

SZEGED

Fotókat és relikviákat kér a közönségétől a jövőre 90 éves Szegedi Szabadtéri

Nagyszabású kiállítással készülnek a születésnapra, melynek összeállításában a közönségre is számítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 22.

hirdetés

Talán nincs olyan színházrajongó, akinél ne lenne otthon egy-egy korábbi Szabadtéri belépőjegy, szórólap vagy közös fotó a kedvenc sztárjával.

A jövőre 90 éves fesztivál egy nagyszabású kiállítással emlékezik meg születésnapjára, melynek összeállításában a közönsége segítségét is kéri.

Emblematikus előadások, hatalmas közönségsikerek hazai és nemzetközi sztárok főszereplésével. Ezek jellemzik az ország legnagyobb szabadtéri színházának elmúlt éveit. Immár kilenc évtizede nem múlhat el nyár Szegedi Szabadtéri Játékok nélkül, melyet a közönség töretlen ragaszkodása és szeretete tart életben.

A kerek évforduló alkalmából egy nagyszabású tárlatra készülnek év elején a REÖK-ben, melyen a fesztivál múltjának legemlékezetesebb előadásait elevenítik fel fotók, plakátok és különböző relikviák segítségével. Bár a színház a tünékeny pillanat művészete, a tárgyi emlékeknek köszönhetően megörökíthetővé válnak a legszebb csillagfényes nyári esték.

A különleges kiállítás összeállításában a lelkes színházrajongók is részt vehetnek. Az elmúlt évtizedek emlékeit, dokumentumait, vagy akár személyes történeteit a [email protected] e-mail címre várja a fesztivál.

hirdetés

A beküldött emlékek nemcsak a kiállításon, de az online felületeken is láthatók majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEGED

„Ha fölemelem a kezem, elsötétül tőlük az ég” – olyan sok bagoly röppen fel egyszerre az algyői portán

Negyven-ötven erdei fülesbagoly tölti a telet egy algyői ház udvarán. Öt évvel ezelőtt szoktak oda. Makón pedig hosszabb ideje nappaloznak tömegesen a könyvtár mögött.
Bakos András cikke - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Azt biztosan nem lehet tudni, hogy miért húzódnak be ilyenkor lakott területre, és miért vannak együtt, de hamarosan az egész országban megszámolják őket.

– Ha kimennék oda, és fölemelném a kezem, elsötétülne az ég, annyi bagoly repülne föl egyszerre – mondja Borbélyné Pannika. Ezt nem akarjuk, így is látjuk, milyen sűrűn ülnek az ágakon. Csak a borostyánnal beborított fa lombjába nem látunk bele, Pannika szerint ott is vannak. Jó néhány már attól fölröppent, hogy beléptünk a portára, elmentünk alattuk, a melléképületbe.

Vagy az idegenek látványa, vagy eleve a mozgás nyugtalanító. Harminc-negyven erdei fülesbagoly biztosan telel ezen az udvaron és a kertben.

– Nem mindegyik ennyire ijedős. Amikor disznót vágtunk, vagy mást csináltunk itt az udvaron hosszabb ideig, volt, hogy egészen közel, a fenyőfa ágán ült némelyik. Nézett minket, de nem látszott, hogy félne tőlünk. Nyilván ez öregebb lehetett.

Borbély Jánosék portája a Csongrád-Csanád megyei Algyőn majdnem egy hold nagyságú. A portán földszintes épületek vannak, a szomszédos házak között is csak egy nagyobb akad, mégis viszonylag szélvédett hely ez.

A tulajdonosok öt éve vették észre, hogy néhány erdei fülesbagoly náluk telel. Az elsők odabenn, a fenyő ágain ültek. Évről évre egyre többen lettek. Most már az utcai fákon is vannak tizenöten-húszan.
Ez Algyő egyik legforgalmasabb utcája, de a baglyokat nem zavarja az ember. A szerző felvétele

A közelben máshol nincsenek, pedig egészen nagy, sűrű fenyőfák is toronylanak az utcában, és a faluban is. A baglyok kötődnek ehhez a portához, talán azért, mert a korábbi években is itt töltötték a telet. Nem keresnek más helyet, akkor sem, ha a tömeg miatt a benti fákon nem férnek el, és kiszorulnak az utcára.

hirdetés

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) nevével ellentétben nem a sűrű erdőt, inkább a ritkásabb facsoportokat, parkokat, temetőket szereti.

Novembertől márciusig csapatokban telel, a lexikon szerint „városok, falvak belterületén álló lucfenyőkön”, talán azért, mert azt télen se járja át olyan könnyen a szél. Mivel a legtöbb ilyen valamikor karácsonyfának vett gyökeres fenyő volt, akár azt is lehetne hinni, az erdei fülesbaglyokat az ember szoktatta hozzá, hogy lakott területeken teleljen. Ez valószínűleg nem így van.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője azt mondja – és erről az algyői portán is meggyőződhettünk –, hogy ahol összegyűlnek, lombhullató fákon ugyanolyan szívesen nappaloznak. Makón is ilyen helyet találtak maguknak évekkel ezelőtt: hol máshol, mint a könyvtár mögött, a Csanád vezér tér kockaházai által körbevett kis területen, szintén nyírfákon.

A bagolycsapatok állhatnak néhány egyedből és több tucat madárból. Túrkevén – amelyet az MME Magyarország bagolyfővárosának nevez – és Kisújszálláson az ezer főt is meghaladja a létszám.

Azt, hogy miért költöznek télre az ember közelébe, pontosan nem lehet tudni.

Az egyik oka talán az lehet, hogy a falvak, városok kertjeiben és a település szélén lévő réteken, szántókon mindig van elég egér, mezei pocok. Ha viszont a lakott területek szélén vagy azon kívül, magányos fákon töltenék a nappalt a csupasz ágakon, arra fölfigyelne a parlagi sas, a héja, az egerészölyv, a kerecsen- és a vándorsólyom. Ezek a ragadozók veszélyt jelentenek a réti és erdei fülesbaglyokra. A faluba, városba azonban ezek közül csak a héja látogat be. A többiek messze kerülik az embert.

Erdei fülesbagoly közelről, a természetfotós felvételén. Fotó: Orbán Zoltán

Az nem kérdés, hogy az ember örülhet-e a baglyok jelenlétének. Egy telelő erdei fülesbagoly naponta két-három, fagyos időben több kisrágcsálót eszik. Száz madár három hónapos telelése alatt 18-54 ezer egeret, pockot fog meg az ember közelében. Nyugodtan lehet számolgatni a meg sem született szaporulatot is, hiszen a kisrágcsálók néhány hetes korukban már ivarérettek.

Kevesebb mérget kell használni a baglyoknak köszönhetően.

Kinn lehet hagyni a kukoricadarás zsákot. Nem lesz kirágva reggelre, mint ott, ahol vannak egerek – mondja Borbélyné Pannika. Az ő viszonyuk úgy alakult a baglyokkal, hogy már tavasztól őszig is itt marad jó néhány példány a portán, a kertben. Az együttélést korrektnek lehet nevezni. A fák alatt ugyan rengeteg a bagolyköpet és a piszok, de oda nem kell menni. Borbélyék attól, hogy ilyen lakóik vannak, nem járnak lábujjhegyen a portán.

– A ház mellett álló nagy fenyőket az udvaron nemrég kivágtuk. Nem a baglyok miatt, hanem azért, mert már nem értünk föl lenyesni a tetőre lógó ágakat, és a fenyők gyökere nem megy mélyre – magyarázza Pannika. – Nem akartuk, hogy egy erősebb szél esetleg rádöntse a tetőre valamelyiket.

A fenyők kivágása nem zavarta meg a baglyok telelő szokását. Találtak maguknak új helyeket a portán, kitartanak. Az óvodások néha eljönnek ide baglyot nézni. Az utcán is megállnak az emberek, veszik elő a telefont. A fotók felkerülnek a közösségi oldalra. Aki hajnalban jár dolgozni, és teheti, erre kanyarodik, hogy lássa, amikor a baglyok visszaérnek az éjszakai vadászatból. Lehet őket számolgatni.

Algyő, délelőtt 9 óra. Az egyik alszik, a másik nézi, ahogy a mobiltelefonnal babrál a fa tövében az ember. A szerző felvétele
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évek óta szervez országos szinkronszámlálást, a lakosság bevonásával. Ez 2021-ben január 29-től február elsejéig tart, péntektől hétfőig. Az egyesület természetbarátok, családok, baráti társaságok és óvodák, iskolák segítségére számít. Az MME honlapjáról le lehet tölteni a jelentőlapot, ami okostelefonon is kitölthető.

Akinek kérdése van, az az [email protected] emailcímre küldött levélben érdeklődhet. Az adatok ilyen gyűjtés mellett nyilván csak tájékoztató jellegűek, de az azért jellemző, hogy 2020-ban Magyarország 631 településén, 871 helyszínen 16 ezer 82 erdei fülesbaglyot számoltak meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEGED

„Mintha aranyporral szórták volna be” – Szeged ősszel is az egyik legszebb magyar város

A város ősszel úgy néz ki, mintha egy tündér aranyporral hintette volna be.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. november 24.

hirdetés

Szeged minden évszakban lenyűgözi az arra járót. A sok park, a rengeteg virág, a hatalmas fák, a belváros gyönyörű épületei, a folyópart mind-mind sétára csábítanak. Ősszel azonban olyan lesz a város, mintha aranyporral szórták volna be. A levelek sárgás-narancsos színei csakúgy ragyognak a napsütésben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEGED

Házhoz gurulnak a túrógombócok Szegeden, közel 140 féle variációból választhatsz

Ki ne lenne odáig a könnyű, lágyan remegő túrógombócért? Gyerekkorunk kedvenc édessége reggelire és desszertként fogyasztva is tökéletes választás lehet.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2020. december 02.

hirdetés
G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Gondoltátok volna, hogy nem csak porcukros vagy netalán fahéjas lehet? Tamás

közel 140-féle gombócvariációt álmodott meg,

és majd 3 évnyi előkészület és kísérletezés után úgy döntött, hogy november 23-án akkor is megnyitja a Gombóc Túróbár Manufaktúrát, ha a körülmények nem éppen kedvezőek.

A történet úgy kezdődött, hogy Tamás húsz évnyi vendéglátós múlttal és hét évnyi külföldön szerzett tapasztalattal a háta mögött elérkezettnek látta az időt, hogy hazaköltözzön, és végre saját vállalkozást indítson. Már csak azt kellett eldönteni, hogy szendvicsezőt nyisson vagy a briteknél akkor már népszerű, bubble waffle árusításába fogjon.

Egy este londoni lakásukban párja, Tamara meleg túrógombóccal várta, melybe beleharapva Tamás úgy érezte, hogy végre-valahára megtalálta azt, amit keresett.

hirdetés

Az elhatározás megszületett, mi pedig a gombócokat megkóstolva nagyon örülünk, hogy nem a bubble waffle mellett döntött.

A hazaköltözést és a hosszas előkészületeket követően a fiatal pár a Feketesas utca 17. szám alatt talált magának üzlethelyiséget, amely pici, de praktikusan berendezett, a falakon a jól felismerhető logó kék, fehér és pink színei köszönnek vissza. Ottjártunkkor az előkészületek utolsó simításai még hátra voltak, ezért nektek is hagyunk némi felfedezni valót.

Ahhoz, hogy november 23-án meg tudjanak nyitni, a forgatókönyvön is változtatni kellett, így kiszállítással és elviteles kiszolgálással rajtolnak majd. Akik elviteli szándékkal érkeznek, az első napon apró ajándékra is számíthatnak.

A kóstolást a

"Klasszikus" túrógombóccal

kezdtük, azt valljuk ugyanis, hogy minden az alapokon múlik. Tamás elmondta, hogy a gombócok 91%-a túró, tojás pedig egyáltalán nincs bennük. Már az első harapásnál érződött, hogy egyáltalán nem túloz, a gríz szinte alig észrevehetően van jelen. Az otthon megszokottnál puhább és légiesebb túrólabdák belül nem cukrozottak, vagyis csak akkor édesek, ha a porcukorral kikevert tejfölbe mártogatjuk őket. Az édesítés terén szerencsésen megtalálták a középmértéket, de a biztonság kedvéért minden pulton porcukorszórók sorakoznak az igazán édesszájúak számára.

A nagy klasszikus után az új hullám vizein eveztünk tovább.

Az "Oreo" névre hallgató gombóc egy igazi vagány,

amely a fekete bundának köszönheti rosszfiús külsejét. A gombóc belseje itt is csupa túró, de az élményt tovább fokozzák a roppanós kekszdarabok. A mártáson is csavartak egyet, ugyanis az édes tejfölt mascarponéval keverték ki, amitől sűrűbb és krémesebb állagot kapott.

A következő fogás a "Meggyszósz" nevet kapta, ugyanis

a zsemlemorzsába forgatott túrógombócokat gyönyörű színű meggyszósz kíséretében szervírozzák.

Tamás elmesélte, hogy a nagymamája ihlette ezt a fogást, aki gyerekkorában gyakran főzött neki tejfölös meggymártást. Kifejezetten jól állt a gombócoknak, hogy a "kobakjukra" szórt ropogós csokiforgács időközben olvadozó fehér csokoládévá vált.

Kóstolgatás közben Tamás elmesélte nekünk, hogy a közhiedelemmel ellentétben a túrógombóc eredendően nem is édesség volt. Hogy hogyan lett az eleinte sós és kemény gombócokból egy légiesen könnyű édesség? A Gombóc Túróbár Manufaktúrában többek között ezt is elolvashatjuk majd.

Nos, sós túrógombócot mi is ettünk már köretként, de főételként még nem volt hozzá szerencsénk, ezért (bár már kezdtünk jóllakni) hagytuk, hogy Tamás megmutassa, mennyi lehetőség rejtőzik ebben a műfajban.

A "Bruschetta" sokak számára ismerős lehet, de túrógombócként nem sokan találkozhattak vele.

Ennek az olasz előételnek (pirított kenyérke) a klasszikus változatára jellemzően fokhagymát, paradicsomot és bazsalikomleveleket pakolnak, mely elemeket Tamás mind belecsempészett a mártásba. A bruschetta külsejére jellemző roppanósságról a grissinik gondoskodtak, a falat végén pedig egy leheletnyi fahéj kölcsönzött még különlegesebb ízt a szósznak.

Ennyi már gombócból is sok volt, egész egyszerűen nem fért több belénk, de biztosan rendelünk majd tőlük, ugyanis azóta sem hagyja nyugodni a fantáziánkat, hogy milyen lehet a mákba forgatott verzió meleg almaszósszal.

A másik, amiért vissza kell térnünk, az a pisztáciabundás túrólabda házi málnapürével.

(Kóstolás nélkül is előre borítékoljuk, hogy közönségkedvenc lesz.) A tejcukor-érzékenyekre is külön gondoltak, számukra laktózmentes gombócokkal kedveskednek majd.

Ami az árakat illeti, cirka

1.900 forintból egy édeset és egy sósat is meg tudsz kóstolni, ami 6 db gombócot jelent,

ez pedig már egy főétkezést is kiválthat, de érdemes lehet akár csak egy desszertért beszaladni ebéd után. A túróbár - a reggelizni vágyókra is gondolva - reggel 7 órától nyitva tart majd, így munkába menet is beugorhatunk az elviteles gombócokért, ha az unalmas péksüteményeket egy fehérjében gazdag, finom reggelire cserélnénk.

Ha van valami jó tippetek, írjatok nekünk bátran a Facebookon, és mielőtt enni indultok Szegeden, olvassátok a blogot az ajánlatainkkal!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEGED
A Rovatból
hirdetés

Bravúros repülős bemutatók, színes hőlégballonok - ilyen látványos volt a légishow Szegeden

Elképesztő mutatványokkal szórakoztatták a népes közönséget a Tisza partján.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. szeptember 13.

hirdetés

A ragyogó szeptemberi időjárásban sokan gyűltek össze, hogy megcsodálják a 4. Közép-Európa Kupa, 5. Szeged Ballon Kupa Fieszta és az Elő-Európa Bajnokság, valamint az AirPart Légishow nagyszabású repülős produkcióit.

Több tucat hőlégballon és repülő színesítette meg az eget Szeged és a Tisza felett. Ha nem jutottál el, akkor íme egy remek összeállítás a látványos eseményről:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: