SZEGED

Csak itt láthatsz vöröshasú makit és fekete bőgőmajmot: 30 éves a Szegedi Vadaspark, hazánk legnagyobb területű állatkertje

A különleges környezetben elsősorban a ritka, veszélyeztetett állatokat mutatják be.

Link másolása

Harminc éve látogatható Magyarország legfiatalabb, ugyanakkor legnagyobb területű, 45 hektáros állatkertje, a Szegedi Vadaspark. Egyik nevezetessége volt már a kezdetekben is, hogy az állatok a megszokottnál nagyobb, természethű kifutókba kerültek.

Mára az állományukban kb. 200 faj, mintegy 2000 egyedét láthatjuk. Fő területük a ritka, veszélyeztetett fajok gyűjtése, így kerültek ide a selyemmajmok, a csupaszpofájú tamarinok, a rozsomákok vagy a hópárduc is. A különlegességeket is bemutató vadaspark gyorsan népszerű lett, és sikeres természetvédelmi centrummá vált.

Az évfordulóra újdonságokkal is készülnek.

A tavalyi évben átadott elefántház után újabb látványosságra készülnek: ősszel adják át az indiai vagy páncélos orrszarvúk bemutatóját. Ezen kívül a vadaspark történetét bemutató, vagy a kedvenc állataikról szóló kiállítás is lesz, és a születésnapon (a gyereknapon) sokszínű programokkal várják majd a látogatókat.

A Vadaspark létrejötte

Az 1960-as évek óta tervezte a város egy állatkert létrehozását. Végül a 80-as években társadalmi munkával kezdték el diákok, tanárok létrehozni az első karámokat, ahol őzeket és vaddisznókat tartottak. Végül 1985-ben jóváhagytak egy engedély, és a „féllegális” állatgyűjteményből 1989. január 1-én önálló intézmény lett. A park május 28-án, gyereknapon nyílt meg hivatalosan.

Az állatállomány folyamatosan gyarapodik, a gyűjtemény elsősorban a ritka, veszélyeztetett állatokat szeretné bemutatni.

Az állatházakat és kifutókat az állatok fő előfordulási helye szerint csoportosították, először Dél-Amerikát építették ki. A ritka állatok közül pedig a nemzetközi fajmegmentési programokban való első jelentős részvételként a karmosmajmokat mutatták be. Az oktatás is hamar központi helyet kapott, így készült el 1993-ban a zooiskola.

Az állatkert történetében több fontos időszak is volt. A 20. évfordulón például megérkezett – hazánkban elsőként – az alföldi anoa, valamint a lapátfülű kutya. A következő évben készült el több kifutó, többek között az európai farkas, aranysakál és a vidra is ekkor költözhetett be az új otthonába. 2011-ben volt az akkori legnagyobb fejlesztés, nagyméretű zsiráfkifutót építettek, ahol a zebrák és a csupasz turkálók is helyet kaptak. A pápaszemes pingvinek és a ritkaságnak számító ködfoltos párducok 2012-ben érkeztek. A következő évben a borjúfókák kaptak medencét, és az év szenzációja volt a „fehér” oroszlánok érkezése. 2014-ben a világ harmadik állatkertjeként mutatták be a rákosi viperát, majd egy évvel később átadták a barna medvék és mormoták komplexumát is. 2016-ban nyílt meg Észak-Amerika bemutatója, benne fakúszó sülökkel és társas prérikutyákkal. 2017-ben indult az állatkert eddigi legnagyobb beruházása, aminek köszönhetően 2018 az elefántok éve lett. A 2019-es évben pedig érkezik majd az indiai orrszarvú. A jövőre vonatkozóan is több tervük van, ha megvalósulnak, akkor emberszabású majmok, nagyméretű hüllők és egzotikus állatok is láthatóak lesznek majd.

Érdekességek a Szegedi Vadasparkról

A legfiatalabb: a hagyományos, önkormányzati tulajdonban lévő állatkertek közül a szegedi a legfiatalabb.

A legnagyobb: a hazai állatkertek közül a legnagyobb területtel rendelkezik, közel 45 hektáron terül el. A területe még nem épült be teljesen, így van mód a fejlesztésekre is.

A ritka állatok kertje: a kezdetektől fogva elsősorban a ritka, veszélyeztetett állatok tartását tűzte ki célul. Több olyan különleges állatot is tartanak, amelyek Nyugat-Európában is ritkaságnak számítanak.

A Vadasparkban sok olyan faj él, amely csak itt látható Magyarországon. Többek között a foltos hiéna, az erdei kutya, a dolmányos hangyász, az európai vidra, a vöröshasú maki, a fekete bőgőmajom, a csuklyás cerkóf, a víziőz, a darázsölyv, a kéknyakú egérmadár, vagy a falakó boa.

A fajmegmentési programokban való részvétel: hazánk állatkertjei közül Szegeden volt, és most is itt a legnagyobb azon fajok aránya, amelyeket nemzetközi fajmegmentési program keretében tartanak.

Állatok tágas kifutókban: a kezdetektől a természetszerű elhelyezés volt a bemutatók kialakításának fő szempontja.

A természetvédelmi mentőközpont: itt fogadják a legtöbb vadon sérült, elárvult, vagy éppen a határon elkobzott, jogtalanul tartott védett állatot.

A szegedi állatkert az állatok bemutatása mellett fontos mentő tevékenységet is folytat. Sérült vadállatok, elhagyott kölykök, fiókák, elkobzott vagy engedély nélkül tartott állatok kerülnek be a központba. A határ közelsége miatt számos esetben került hozzájuk elkobzott állat, volt, hogy egyszerre több száz is, éves szinten akár ezer egyed is megfordul náluk. Emiatt kapacitásukat bővítették, és fejlesztették az intézményt, amely az országban elsőként az Európai Unió szabványainak is megfelelő karanténként tud működni.

A beérkező állatokat az állatorvos ellátja, a cél a meggyógyításuk, és ha lehetséges, az élőhelyükre is visszajuttatják az állatokat. Ha a sérülés miatt, vagy az emberhez való túlságosan szoros kötődése miatt már nem lehet szabadon engedni, akkor a Mentőközpontban majd az állatkertben maradnak.

A sérült madarak, gólyák mellett komoly kihívást jelentenek a csempészektől elvett egzotikus állatok, akik a nem megfelelő szállítás miatt is gyakran legyengülve, betegen kerülnek a gondozásukba. Emiatt szigorú karanténban kell tartani őket. Főleg madarak és teknősök kerülnek így hozzájuk.

Zoopedagógia: a Vadasparkban rendeztek elsőként zoopedagógiai konferenciát, sőt, az első főállású zoopedagógus is itt dolgozott a hazai állatkertek közül.

Állatkerti gondozóképzés: az egyetlen hazai állatkerti gondozó képzés itt található.

Az egyik fő büszkeségük az elefántház

Egyre veszélyeztetettebbek lettek az ázsiai elefántok, amelyek állatkerti tartása, és ezzel a faj megóvása korábban problémásabb volt, a gondozókra nézve is nagyobb kihívást jelentettek. Ám sokat változott az állatkerti tudomány is, így eredményesebbé vált a tartásuk is. A Vadaspark ezért céljául tűzte ki egy modern, korszerű elefánt-komplexum felépítését.

A terv megvalósításához az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) ázsiai elefánt fajmentő tenyészprogramjával (EEP) is egyeztettek. Ezek az állatok nagyon értelmesek, ugyanakkor nagyon erősek, érzékenyek, intelligensek, komoly felkészülést igényel a fogadásuk is.

Az állatokkal való foglalkozás is újszerű, a gondozó nem megy be a kifutóba, de kívülről irányítva megtanítja az állatot arra, hogy kérésre egyes testrészeiket pl. a lábukat vagy fülüket odanyújtsák, hogy megvizsgálhassák őket.

Az elefántház kinézete Szegeden a keletet idézi, motívumaiban Angkort varázsolja a vadasparkba. A természetes, erdei környezetben létesült elefántkifutó hazánkban a legnagyobb.

A Vadasparkba a három fiatal ázsiai elefántbika a fajtamentő program keretében érkezett 2018 májusában: a 2008-as születésű Shanti, és a 2013-as Taru Hannoverből, míg a 2008-as Shah Rukh a Hamburgi Állatkertből. Az állatokat az utazásuk alatt és azt követően még pár napig a régi gondozójuk is elkísérte, hogy átadják a tapasztalataikat, és megtanítsák új gondozóiknak a már begyakorolt mozdulatokat és vezényszavakat.

Az elefántokkal napi tréninget tartanak azóta is. Napirend szerint „dolgoznak”, és a jól elvégzett feladatért jutalmat kapnak. A bikák már most is hatalmasak, ám általában 15-20 éves korukig még sokat nőnek, de növekedésük ezután sem áll meg.

A gondozójuk elárulta azt is, hogy a napi étkezésükben a szénán kívül kapnak zöldséget, gyümölcsöt is, szeretik a céklát, almát, banánt, tököt és nyáron a dinnyét. Kapnak lombot, kukoricát, speciális tápot és vitaminokat is, és meglepő módon szeretik a kenyeret is. Egy kifejlett példány naponta akár 150 kilónyi táplálékot is megeszik, és 140 liter vizet képes meginni.

A Vadaspark tervei szerint szívesen vállalnák a tenyésztést is, ezért a későbbiekben szeretnének majd tehenekkel bővíteni az elefánt csapatot.

Az ázsiai elefánt a második legnagyobb szárazföldi állat, nála csak az afrikai elefánt a nagyobb. Az ázsiai füle kisebb, a homloka domborúbb, az ormánya végén csak egy nyúlvány van. Régen elterjedt állat volt, de mára szűkül az élettere, elsősorban esőerdőkben és füves területeken él.

A bikák 2,75 méteresek, és 4 tonnásak, míg a tehenek 2,4 méteresek és 2,7 tonnásak. Az agyarak általában a bikáknál fejlődnek ki. Eredeti környezetükben 60-70 évig élnek.

A bikák általában magányosan, vagy hímekből álló csoportokban élnek. A legdominánsabb joga a párzás. A párzási időszakban agresszívvé, veszélyessé válnak. A vemhesség 18-22 hónap, és a tehenek 3-4 évente ellenek.

Az ázsiai elefántokat évezred óta „használják”, dolgoztatják őket, vagy harcokban, vadászatokon vették hasznukat. A vadorzók és élőhelyük csökkenése miatt egyre kisebb a számuk, ezért az ázsiai elefántot a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelenleg a „veszélyeztetett” fajok között tartja számon.

A programokról és tudnivalókról még több információ ITT.

Fotók: Endrédi Lajos - Szegedi Vadaspark, Söptei Zsuzsanna, Wikipédia

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SZEGED
A Napfény városa: kihagyhatatlan látnivalók és programok Szegeden
Vesd bele magad a város sokszínű kulturális és kulináris kínálatába!

Link másolása

Szegedet azért szeretik annyira, mert számtalan arcából mindig valami újat mutat meg. Sokan csak egyszerűen a Napfény városaként az igazi mediterrán életérzést látják és ebbe szeretnek bele, mások a pörgős egyetemi várost keresik, ahol mindig történik valami. Vannak, akik a finom ízeket kutatják és a helyi gasztronómia ínyencségeit szeretik meg és van, aki sportolni megy a Tisza-parti városba.

Ha te még nem jártál a városban, a gyönyörködéshez korábbi cikkünkben már összeszedtünk pár helyszínt, ahol az ember le tud ülni egy picit és merengve ismerheti meg Szeged megannyi arcát. Most inkább a kulturális programokra szeretnénk felhívni a figyelmedet, azon belül is a Szegedi Szabadtéri Játékokra, hiszen fergeteges programkavalkáddal készülnek az idén.

A Dóm téri nagyszínpad repertoárjába a közkedvelt musical műfaján túl különleges tánc- és operabemutató is került. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is több izgalmas musical, zenés komédia és krimi is várja a nézőket, emellett az idei évadban elsőként több koncert is színesíti az újszegedi liget műsorkínálatát.

A Szegedi Szabadtéri 2022-es Dóm téri évadát július 1-jén és 2-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Petőfi Sándor életéről szóló Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játékának ősbemutatója nyitja. A szorgalmas diákévek, a vándorszínész Petőfi, a szerelmes férfi, majd a harcos forradalmár életének érdekfeszítő eseményei közben azok a helyzetdalok, vígeposzok, elbeszélő költemények, szívbemarkoló versek, népdalokká folklorizálódott művek is elhangoznak majd. A magyar néptánc és a magyar népzene, hagyományos örökségünk tisztasága és természetessége méltó környezetet teremt ezeknek a költeményeknek, s így együtt, izgalmas, érdekes produkciót ígérnek.

Július 8-án a Madách Színház előadásában visszatér a Dóm tér legsikeresebb musicalje, a Mamma Mia!, amely a 2014-es bemutatót követő sikerszéria után újabb 4 estén át ígér felejthetetlen nyáresti élményt az ABBA-dalok szerelmeseinek.

Július 29-én és 30-án a világ operarepertoárjának egyik legkedveltebb darabja, Giuseppe Verdi La Traviatája a Szabadtéri saját produkciójaként kerül színre, a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében. A szívszorító opera világhírű áriái, címszerepben a Magyar Állami Operaház magánénekesével, Kolonits Klárával, László Boldizsárral és országosan elismert énekművészek főszereplésével csendülnek fel egy látványos előadás keretében a szegedi csillagok alatt.

Az évadot a Szegedi Szabadtéri Játékok újabb saját előadásaként a világ egyik legnépszerűbb musicalje, a Fesztivál életében először színpadra kerülő Chicago zárja. A mű népszerűségét a jazz, a revü és az amerikai showbiznisz legjobb hagyományait ötvöző zenéjén kívül elévülhetetlen aktualitású témájának is köszönheti. John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse világhírű musicaljét Béres Attila rendezi meg - olyan művészek közreműködésével, mint Ónodi Eszter, Nagy Ervin, Lakatos Márk, Janza Kata, Mészáros Máté. Az előadás kíméletlen pontossággal mutatja be a folyamatot, ahogyan az igazság helyét átveszi a média által manipulált közvélemény, izgalmas csavarral, mai valóságunkra is kikacsintva ábrázolja a 15 perc hírnév átkát. A különleges előadást hat estén láthatják a nézők.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2022-es évada június 22-én veszi kezdetét a Boban Markovics Orkestar fergeteges koncertjével. Ezt követően a Budapest Bár gondoskodik majd a remek hangulatról. Az idén 15 éves zenekar ezúttal is régi korok kedvenc muzsikáit hangolja újra egy nosztalgikus és üdítő est keretében július 6-án.

A remek hangulat ezután is folytatódik, köszönhetően a színház világához is ezer szállal kötődő Dés László koncertjének. A Liszt- és Kossuth-díjas zeneszerző legnépszerűbb dalaiból válogat július 20-i estjén, olyan kiváló vendégművészekkel, mint Básti Juli és Nagy Ervin.

A hagyományteremtő koncertsorozatot újabb legendás együttműködés folytatja: a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János. A neves alkotók nem először lépnek fel közösen, A dal a miénk című, magával ragadó estén a hagyományos és a modern hangzásvilág fúziójával kápráztatják el a zenerajongókat augusztus 10-én.

Augusztus 17-én Rost Andrea születésnapi koncertje varázsolja el az újszegedi közönséget. A világhírű szoprán és vendégei “három tételben - három műfajban” töltik meg dallamokkal az újszegedi színpadot, egy egyedi látványvilágú, nagyszabású koncert show-ban megcsillogtatva az operadívaként ismert énekművész sokszínűségét.

Az újszegedi színházi előadások sora valódi kuriózummal kezdődik a Sakk (CHESS) két alkalmának köszönhetően, melyet hosszú kihagyás után először a Szabadtérin láthat újra a közönség. A különleges szépségű musical szerzőinek kedvenc zenés színházi darabja. Tim Rice Grammy- és Oscar-díjas szövegíró egy 1979-es amerikai–szovjet sakk világbajnokságot álmodott meg Björn Ulvaeus és Benny Andersson zenéjével, ahol a táblás játék mögött hatalmi versengés és érzelmi viharok dúlnak. Szenvedély, megszállottság, érzelmek, érdekek, sérelmek, kis és nagy csatározások keverednek az izgalmas zene ütemére, visszatérő közönségkedvencek előadásában, mint Sári Évi, Szemenyei János és Egyházi Géza. A különös végkifejlet pedig, Cornelius Baltus rendezésében és Kentaur lenyűgöző látványvilágával június 24-én és 25-én bontakozik ki az újszegedi színpadon a PS Produkció jóvoltából.

A dominógyilkosság című kétrészes krimi két előadása folytatja ezután az újszegedi nyarat. A Játékszín előadásának helyszíne egy katamarán, ahol a külügyminisztérium nyolc fontos embere készül egy könnyed hétvégét eltölteni. A frissen beiktatott miniszterasszony és munkatársai estéje egészen kellemesen indul, míg elő nem kerül egy levél, ami mindent megváltoztat…És a tengerről egyhamar nincs menekvés…Szente Vajk és Galambos Attila lebilincselő krimije két estén át, július 22-én és 23-án szögezi majd a székekhez az újszegedi közönséget a Játékszín sztárjainak jóvoltából – Lévay Viktória, Kolovratnik Krisztián, Szerednyei Béla, Náray Erika, Fehér Tibor, Dobó Kata, Makranczi Zalán és Törőcsik Franciska játsszák az izgalmas történetet.

Augusztus 6-án az Omega és a nagyívű szerelmi történetek rajongói örömére a Gyöngyhajú Lány Balladája című, látványos ExperiDance musical érkezik, kiváló táncművészek és neves hazai énekes színészek előadásában, az újszegedi színpadra.

A 2022-es évadot a húsz éve töretlen népszerűségű Anconai szerelmesek zárja Újszegeden. A Veres1Színház fergeteges előadása az olasz vásári komédiák legjobb hagyományait ötvözi a klasszikus magyar humorral és a hetvenes évek legismertebb olasz slágereivel. Szilágyi Annamária rendezése felhőtlen szórakozást ígér, némi cinkos összekacsintással, egy csipet erotikával és bőséges humorral nyakon locsolt nosztalgiával, amelyet két alkalommal, augusztus 19-én és 20-án élvezhetnek majd az újszegedi liget lombjai alatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEGED
A Rovatból
Elbúcsúzott a szegedi 1-es villamos, nem jár többet az ikonikus jármű
A komoly múltra visszatekintő villamost a tram-train váltja fel.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. július 11.


Link másolása

Július 11-től több változás történt Szeged tömegközlekedésében – írja a szeged365. Ezek egyike, hogy megszűnik a várost átszelő 1-es villamos. A közlemény szerint az 1-es jelzésű tram-train (vasútvillamos) közlekedik Rókus vasútállomás és Szeged vasútállomás között.

Az utolsó nap így búcsúzott a villamos:

A tram-trainről további információkat itt találsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Visszatért a fényvillamos és a kedvenc rénszarvas is – csodás fénydekorációt kapott Szeged
Évek óta az egyik legszebben feldekorált település a Napfény városa, ahol kivételesen a sötétet várjuk, hogy élvezhessük a karácsonyi hangulatot. Íme egy kis ízelítő.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. december 09.


Link másolása

Szeged ünnepi fénybe öltözött. Advent idejére újra megjelent a fényvillamos, a fotósok és a városlakók kedvence, a világító rénszarvas, és persze a belvárosi utcák is újra díszes kivilágítást kaptak. Tartsatok velünk egy kis télies andalgásra - ezúttal esti sötétségben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Megint forog az óriáskerék Szegeden, de idén először a Dóm téren
Az idei adventi programok három belvárosi helyszínen lesznek majd, de az óriáskerék marad még január elejéig.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2022. november 06.


Link másolása

Megérkezett Szegedre az óriáskerék, amelyet idén először a Dóm téren állítottak fel. A hétvégén már fel is lehet ülni az 50 méter magas szerkezetre, aminek a teteje a Dóm kilátóteraszánál is magasabbra ér el. A zárt kabinokban hat utas fér el.

A látványosság a Szegedi Karácsonyi Hetek után még január 8-ig marad Szegeden.

Az idei adventi programok három belvárosi helyszínen lesznek majd a Napfény városában. A központi helyszín a Dóm tér lesz, itt a szokott módon a kézművesek és a kereskedők, vendéglátósok várnak. A város karácsonyfáját a Klauzál téren állítják fel, a világító szarvas pedig a Dugonics térre érkezik.

Link másolása
KÖVESS MINKET: