HÍREK
A Rovatból

Nem tetszett a román külügynek Novák Katalin Facebook-bejegyzése

A nemzetközi jogra hivatkozva azt írták, hogy egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

Link másolása

A román külügyminisztérium szerint

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal.

Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott.

"Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont"

- írta közösségi oldalán Novák Katalin.

A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

"A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos - etnikai, kulturális, vallási és nyelvi - jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt,

miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott Jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat" - olvasható a bukaresti közleményben.

A román külügyminisztérium szerint ily módon a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak

és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar-román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar-román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével.

Románia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy pragmatikus kapcsolatokat ápolhasson Magyarországgal, a román és magyar állampolgárok érdekében, etnikumuktól függetlenül - mutat rá a román külügyi közlemény.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
A Republikon Intézet szerint a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a legerősebb ellenzéki formáció
A Republikon elnöke, Horn Gábor beszélt arról egy friss interjúban, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a legnagyobb ellenzéki erő ma Magyarországon a maga 22 százalékával.
Fotó: ATV - szmo.hu
2024. május 01.


Link másolása

A Fidesz a biztos pártválasztók körében 35, a DK-MSZP-Párbeszéd 22 százalékon áll, amellyel a legerősebb ellenzéki formáció jelenleg, Magyar Péter pedig 18 százalékot szerezne a Republikon Intézet áprilisi felmérése alapján - írta meg a Hirklikk.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke az ATV szerda reggeli Start című műsorában beszélt minderről.

A Republikon elnöke szerint a fideszes plakátok és a reklámfelületek mennyisége, a kampányköltségek mértéke, valamint a kampány stílusa megmutatja, hogy a kormánypárt jelenleg a saját „legszűkebb” szavazótáborát próbálja stabilizálni. Ez szerinte működik, mert a kormánypárt népszerűségének csökkenése megállt.

A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a legnagyobb ellenzéki erő ma Magyarországon a maga 22 százalékával. Horn Gábor szerint az ellenzéki szövetségnek alternatívát kell kínálni, nem Magyar Péterrel kell foglalkoznia, hanem egy önálló utat járva baloldali, liberális alternatívát kell felkínálnia a választóknak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Így telt a május elseje a Városligetben - fotók!
Miközben a DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, a Városligetbe egyébként is sokan látogattak ki. Remek idő volt.

Link másolása

Idén is sokan látogattak el a Városligetbe, hogy megünnepeljék május elsejét: a munka ünnepén kiváló idő volt, és számos program várta a látogatókat.

A DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, Magyar Péter pedig Sümegen folytatta országjárását.

Fotóink a Városligetből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Így majálisoztak Dobrev Kláráék - közösen ünnepelt az MSZP, a DK és a Párbeszéd
Fotókon a május elsejei ünnep. Idén az MSZP-DK-Párbeszéd közösen ünnepelte a munka ünnepét, valamint Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját a Városligetben.

Link másolása

Idén az MSZP-DK-Párbeszéd közösen ünnepelte a munka ünnepét, valamint Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját a Városligetben.

A majálisozókat arról is kérdeztük, hogy mi a véleményük Magyar Péterről, az erről szóló videót itt lehet megnézni.

Itt vannak a fotók a szerdai eseményről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Itt a jó idő vége: záporok, zivatarok csapnak le az országra, már ki is adták a figyelmeztetést
Nem érdemes otthon hagyni az esernyőket csütörtöktől. Egész hétvégén sok lesz a napsütés, de bármikor a nyakunkba szakadhat az ég.

Link másolása

Csütörtök estig erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de emellett több órás napsütés is várható, derül ki a HungaroMet előrejelzéséből. Délelőtt kevés, majd délutántól több helyen számíthatunk ismétlődő záporra, zivatarra. Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat. Legkisebb eséllyel az északkeleti harmadban eshet.

A délkeleti szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Péntek reggelig tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, hajnalra a legtöbb helyen már borult égre számíthatunk. Csapadékra mindazonáltal inkább csak az ország délnyugati felében van esély, arrafelé ismétlődő jelleggel fordulhat elő eső, zápor, az éjszaka első felében zivatarok is lehetnek. A délkeleti szél helyenként élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között várható.

A hét utolsó munkanapján északkeleten zömében fátyolfelhős, máshol jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Hazánk nyugati, délnyugati kétharmadán többfelé várható ismétlődő zápor, zivatar, helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Az északkeleti tájakon kevesebb helyen eshet. Sokfelé megélénkül a délkeleti szél, majd estétől északira, északnyugatira fordul az áramlás. Délután általában 17, 26 fokot mérhetünk, a tartósabban csapadékos vidékeken hűvösebb idő is lehet.

Szombaton általában sok napsütés várható fátyolfelhők és helyenként erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar, a délnyugati és a középső országrészben nagyobb, északkeleten a legkisebb eséllyel. A Dunántúlon az északnyugati, északi, máshol az északkeleti szelet élénk lökések kísérik. Hajnalban 6, 14, délután 21, 27 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Vasárnap is sok lesz a napsütés gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Többfelé megélénkül a délire forduló szél. A minimum-hőmérséklet 6 és 14, a csúcsérték 22 és 27 fok között valószínű.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk