hirdetés

SPORT

14+1 érdekesség az évszázad mérkőzéséről – csütörtökön van a 6:3 évfordulója

A legendás Magyarország – Anglia focimeccs 68. évfordulója alkalmából 6+8, azaz 14 érdekességet mutatunk be a magyar sporttörténelmi pillanatról.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. november 25.


Link másolása

hirdetés

1953. november 25., Magyarország – Anglia labdarúgó-mérkőzés 6:3. Ez a találkozó volt az, ami miatt 1953-ban mindenki a rádió mellett maradt. Világraszóló csodát ért el a magyar válogatott, amelyre felkapta a fejét Nyugat és Kelet: Puskásék maradandót alkottak az örökkévalóságnak.

A híres 6:3 68. születésnapján néhány érdekességet osztunk meg az olvasókkal: hat plusz nyolcat, azaz 14-et az évforduló jegyében. Figyelem! Az időutazás most veszi kezdetét!

1.

A londoni találkozót komoly egyeztetés előzte meg Rákosi Mátyással. Az 1952-es helsinki olimpia döntője után, ahol a magyar csapat aranyérmet szerzett, felmerült Stanley Rousban, az angol szövetség elnökében, hogy mi lenne, ha összecsapna az angol és a magyar válogatott.

A tárgyalásokat fél éves egyeztetési időszak előzte meg, majd Sebes Gusztáv szövetségi kapitány áldását adta arra, hogy pályára lépjen az Aranycsapat a szigetországi szövetség fennállásának 90. évfordulója alkalmából rendezett meccsen.

2.

Sebes garanciát vállalt arra, hogy nem okoznak csalódást, és a következő évben sor kerül a budapesti visszavágóra. Ezután Rákosi Mátyás is beleegyezett a találkozóba, ám állítólag előtte még engedélyt kért Sztálintól.

hirdetés
3.

Tíz nappal a londoni meccs előtt a Népstadionban rendezett első válogatott találkozón csupán 2:2-t játszottak a magyarok a svédekkel, ráadásul Puskás büntetőt hibázott.

4.

Walter Winterbottom angol kapitány becsmérlően beszélt a magyarokról. A pártvezér, Rákosi Mátyás leszidta a szakvezetőt, Sebes Gusztávot, hogy nem volt joga lekötnie a meccset. Kérdés volt az is, mi lesz, ha fiaskóval zárul az összecsapás.

5.

Sebes óriási stratéga volt, éppen ezért olyan ötletei voltak, hogy mindenképpen szerette volna imitálni a nem várt körülményeket, erre a Vasas-pálya bizonyult a legjobbnak. A svédek elleni kudarc után azonban a népharag elől elvitte a fiúkat: Párizsba utazott az Aranycsapat.

6.

Sikeresnek bizonyult a francia út! A felkészítő mérkőzésen ugyanis már nem érte meglepetés a magyar csapatot: Párizsban edzőmeccsen 18:0-ra elpáholta a magyar válogatott a Renault cég csapatát.

7.

Sebes Gusztáv alaposan meglepte az angolokat – taktikát váltott: Zakariás nem középen játszott, hanem a védőket segítette, míg a középcsatár Hidegkuti hátravonva játszott.

8.

A korszak taktikai újításának számított, hogy a magyar válogatott a világon elsőként 4-4-2-es felállásban szerepelt (4 hátvéd, 4 középpályás és 2 csatár), amit később sikerrel alkalmaztak a brazilok is.

9.

A jó hangulatra nem volt panasz: hihetetlen lelkesedéssel érkeztek meg a magyar fiúk a londoni mérkőzésre, de a szurkolók is kitettek magukért: a 105 ezer néző közül kb. 15 ezer magyar foglalt helyet a stadionban.

10.

A 6:3 megrendítette az angol sajtót.

Az Evening Standard aznap este magyar címmel közölt cikket a meccsről: „Micsoda csapas” (így, ékezet nélkül) – állt öles betűkkel a fekvő kapus képe alatt. A Times „a futballistenek alkonyáról” írt: „A magyarok történelmet írtak azzal, hogy földön, levegőben és taktikában egyaránt megverték Angliát.”

Áradozott a Daily Mail is: „Az angol játékosokban csalódott közönség bámulattal adózott a magyarok lenyűgöző labdaművészetének. Húsz éve nem láttak olyan labdarúgást Angliában, mint amilyent a magyarok bemutattak, akik klasszisokkal múlták felül az angolokat.”

11.

A magyar csatár (Hidegkuti Nándor) volt a hetedik olyan játékos (öt skót és egy német futballista után), aki három gólt rúgott az angoloknak, az évszázad mérkőzése óta pedig ez csak négy labdarúgónak sikerült: a jugoszláv Alekszandar Petakovicsnak 1958-ban, a perui Juan Seminariónak 1959-ben, a holland Marco van Bastennek az 1988-as Eb-n, nemrégiben pedig a svéd Zlatan Ibrahimovicnak, aki egy barátságos meccsen felül is múlta Hidegkutit: ő egyedüliként négyszer talált az angol hálóba.

12.

"A mérkőzésnek a nemzetközi sajtóban is hatalmas visszhangja volt. Ami nem történt meg 90 évig, arra most elég volt 90 perc. A magyaroknak elegendő volt egy félóra, hogy a szó szoros értelmében megsemmisítsék a brit oroszlánt" – írta a Corriere Dello Sport.

13.

"Talán élete legjobb formájában játszott" – értékelte a mesterhármast elérő Hidegkuti Nándor teljesítményét a Népsport, amely nem fukarkodott a jelzőkkel: „Fáradhatatlanul küzdött. Hidegkuti zsenialitása nem ismert határokat, kiválóan szolgálta ki csapattársait, és góljaival is hozzájárult a csodás sikerhez.”

14.

„Költők, írjatok verseket!” – kiáltotta az éterbe emlékezetes közvetítése végén Szepesi György, és szavai következményeként hatszáz vers érkezett a Népsport szerkesztőségébe.

A diadalt akkoriban munkával is illett ünnepelni, országszerte „6:3-as műszakokat” rendeztek, ahol a dolgozók „minden eddig teljesítményüket felmúlva” több száz százalékkal teljesítették túl a terveket.
+ 1.

A Magyar Labdarúgó-szövetség 1993-tól a magyar labdarúgás napjaként ünnepli november 25-ét. Végül a legendás Aranycsapat névsora, amely 68 évvel ezelőtt legyőzte Angliát:

első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula

hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. Lászlóhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
Elveszítette első meccsét a magyar férfi kéziválogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon
A mérkőzés előtt látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét a kontinenstorna budapesti mérkőzéssorozata, a csapatokat pedig szinte telt ház fogadta az új MVM Dome arénában.

Link másolása

hirdetés

A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-28-ra kikapott Hollandia csapatától a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön a budapesti MVM Dome-ban.

A magyarok vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától pedig Izlanddal találkoznak. A csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, B csoport: Hollandia-Magyarország 31-28 (13-10)

• lövések/gólok: 42/31, illetve 44/28

gólok hétméteresből: 5/5, illetve 6/4

• kiállítások: 10, illetve 10 perc

hirdetés

Magyarország: Mikler - Rodríguez 3, Máthé 5, Sipos, Bánhidi 3, Szita, Lékai 8, cserék: Bóka 1, Topic 1, Székely, Hanusz 1, Bodó 6, Ancsin, Ligetvári, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István

A találkozó előtt látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét a kontinenstorna budapesti mérkőzéssorozata, a csapatokat pedig szinte telt ház fogadta az új arénában.

A magyar válogatott húszfős keretéből Borbély Ádámot, Győri Mátyást, Nagy Bencét és Sunajko Stefant nem nevezte a meccsre a szakmai stáb.

Nem kezdtek jól a nyomás alatt játszó magyarok, több lövést elhibáztak, ezt kihasználva a felszabadultan és gyorsan kézilabdázó hollandok hét perc alatt 5-2-re elléptek. A 12. percben 3-7-es állásnál Gulyás István szövetségi kapitány időt kért, és hamarosan beküldte Székely Mártont, aki egy bravúros védéssel mutatkozott be a kapuban. Irányító, beálló és balátlövő posztra is érkezett a frissítés, a játék képe azonban nem változott, pontosabb volt az ellenfél és Kay Smits vezérletével őrizte előnyét. Két magyar büntető is kimaradt, így egy félidő után a hollandok megérdemelten vezettek három találattal.

A folytatásban az ellenfél a rendezetlen védekezéssel szemben továbbra is alkalmazta a lerohanást, felállt védőfalnál viszont lassította a játékot, hiszen előnyben volt. Bár a házigazdák egyszer felzárkóztak egy gólra, ezután megint egyre többet hibáztak, amit a hollandok kihasználtak (19-15). Székely bravúros védéseivel tartotta magát a hazai csapat, de a túloldalon Bart Ravensbergen is kiválóan teljesített. A védekezését és a támadójátékát sem tudta hatékonyabbá tenni a magyar együttes, de egy holland időkérés után Bodó Richárd húsz másodpercen belül kétszer is betalált (26-25).

Lékai Máté jóvoltából három perccel a vége előtt összejött az egyenlítés, de miután az ellenfél újra betalált, a magyarok lassan támadtak, a végén Máthé Dominik ismét rontott, ezzel eldőlt a mérkőzés. A magyarok nagy meglepetésre úgy veszítettek, hogy egyszer sem vezettek az egész találkozón, három időkérési lehetőségükből csak egyet használtak ki, és négy átlövőjük közül csupán egy szerzett gólt.

A hollandok legeredményesebb játékosa, egyben a mezőny legjobbja Kay Smits volt tíz góllal, Dani Baijens nyolcszor talált be. A kapusok közül Székely Márton hat, Mikler Roland három védéssel zárt.

A két csapat 21. egymás elleni mérkőzésén húsz magyar siker után először győztek a hollandok.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Visszavonták Djokovic vízumát, valószínűleg kitoloncolják Ausztráliából
A szerb sportoló így várhatóan nem vehet részt a jövő héten kezdődő Australian Openen, ahol megvédhetné címét, és ezzel minden idők legsikeresebb férfi teniszezője lehetne.

Link másolása

hirdetés

Az ausztrál bevándorlási miniszter visszavonta Novak Djokovic vízumát, így a szerb sportolót valószínűleg hamarosan kitoloncolják Ausztráliából. Sőt a döntés értelmében három évre kitiltják az országból, így nemcsak a mostani, hanem a következő ausztrál nyílt teniszbajnokságokról is lemaradhat - írja a Guardian.

Alex Hawke, az ausztrál bevándorlási miniszter saját jogkörével élve döntött Djokovic vízumának visszavonása mellett a közérdekre hivatkozva, egészségügyi okokból és a rend fenntartása érdekében. Azt mondta, "gondosan mérlegelt" minden információt, amit az ügyben Djokovictól, a sportoló stábjától és az ausztrál határőrségtől kapott. Megjegyezte, hogy korábban csak "eljárási méltányossági okokból" döntött a bíróság Djokovic javára a fellebbezés után.

"A kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvány idején" - jelentette ki.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt emelte ki, hogy az ausztrálok sok áldozatot hoztak a járvány alatt, és joggal várják el, hogy ezeknek az áldozatoknak az eredményét megvédjék. Szerinte a bevándorlási miniszter ennek tett eleget az ügyben hozott döntésével.

Bár a vízumát most ismét visszavonták, Djokovicnak nem kell azonnal távoznia Ausztráliából. Ügyvédei 28 napon belül még megpróbálhatják meggyőzni a bevándorlási minisztert arról, miért kellene visszavonnia a döntését. Ez idő alatt Djokovic ismét bevándorlási őrizetbe kerülhet, de ha sokáig elhúzódik a dolog, akkor lemarad a január 17-én kezdődő Australian Openről.

Szakértők szerint azonban az eddig történtek ellenére is lehetséges, hogy a címvédő ott lehet a tenisztornán, ha sikerül egy másik vízummal meggyőznie a kormányt - írja a CNN.

Az áthidaló vízum megoldást jelenthetne számára, mert ez megengedi, hogy dolgozzon, vagy jelen esetben játszhasson az országban, de ha ezt megadnák neki, azzal ellentmondanának annak, hogy Djokovic az oltatlansága miatt egészségügyi kockázatot jelent az ausztrál lakosság számára.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a világelső teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokság miatt érkezett Melbourne-be, amelyen különengedéllyel indulhat el. Már ez is nagy felháborodást váltott ki Ausztráliában, mivel az Australian Openen elvárják a résztvevőktől, hogy be legyenek oltva a koronavírus ellen, Djokovic azonban minden valószínűség szerint nem kapott vakcinát. A különengedélyt a címvédő "akut egészségügyi problémájára" hivatkozva adták meg a tenisztorna szervezői, ám Djokovic még nekik se mutatta be azokat a papírokat, amelyek igazolnák orvosi felmentését az oltás alól. Mivel a melbourne-i repülőtéren sem tudta bizonyítani, hogy miért nem kapott oltást, a határőrség megtagadta a teniszező vízumkérelmét.

Djokovicot előbb a repülőtéren zárták el egy szobában, utána pedig egy külvárosi karanténhotelbe került, miközben ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen. A szövetségi körzeti bíróság végül megsemmisítette a vízumkérelem elutasításáról szóló döntést, de az ausztrál kormány jogtanácsosa, Christopher Tran már akkor jelezte, hogy a bevándorlási miniszter fontolgatja, hogy saját jogkörével élve elutasítsa Djokovic vízumát.

A szerb sportoló ezután még nagyobb bajba került, amikor kiderült, hogy állítólagos decemberi koronavírus-fertőzése idején több nyilvános eseményen megjelent, ahol a távolságtartási korlátozások betartása és maszkviselés nélkül találkozott emberekkel. Majd azt is elárulta, hogy az ügynöke hibásan töltötte ki a vízumát, és szerinte ez az egész probléma gyökere.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Novak Djokovics az oltásban nem hisz, de pénzt fektetett egy Covid-kezelésen dolgozó dán cégbe
A vállalat nem vakcinákat gyárt, hanem a kezelést elősegítő készítményeket.

Link másolása

hirdetés

2020 júniusában a szerb világelső teniszező, Novak Djokovic és felesége, Jelena Djokovic közösen 80 százalékos tulajdonrészt vásároltak egy dán biotech cégben, aminek fő profilja egy koronavírus elleni kezelés kifejlesztése – számol be a Reuters cikke alapján a 444.

Az eset érdekessége, hogy a világjárvány kezdetén a szerb világklasszis teniszező még meglehetősen vírusszkeptikus nézeteket hajtogatott.

A QuantBioRes főnöke, Ivan Loncarevic vállalkozó azt mondta, hogy a teniszező 2020 júniusában szerezte meg a 80%-os részesedést, de azt nem kívánta megmondani, mennyit fizetett mindezért. A QuantBioRes olyan peptideket fejleszt, amik gátolják a vírus emberi sejtbe való bejutását. Loncarevic hangsúlyozta, hogy a cég nem vakcinán, hanem kezelésen dolgozik. Djokovic szóvivője egyelőre nem reagált a hírre.

Novak Djokovicot hétfőn toloncolták ki Ausztráliából, éppen akkor, amikor megkezdődött az év első Grand Slam versenye, az Australian Open. A szerb teniszező nem volt hajlandó beoltani magát, ezért nem léphetett az ország területére.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
FIFA-gála: Lamela rabonás gólja nyerte a Puskás-díjat, Lewandowski az év játékosa
A 29 esztendős futballista tavaly márciusban még a Tottenham Hotspur színeiben az ősi rivális Arsenal ellen szerzett felejthetetlen gólt. A Bayern München lengyel válogatott csatára pedig 2020 után másodszor lett a legjobb.

Link másolása

hirdetés

Az argentin Erik Lamela nyerte az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, melyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi online gáláján adtak át.

A 29 esztendős futballista tavaly márciusban még a Tottenham Hotspur színeiben az ősi rivális Arsenal ellen szerzett felejthetetlen gólt:

úgy lőtt a kapuba, hogy a támaszkodó jobb lábát hátulról keresztezve lőtte el bal lábbal a labdát, és még így is elég erőt tudott beleadni ahhoz, hogy a lövés védhetetlen legyen. Ezt a technikát rabonának hívják a futballban, és csak nagyon ritkán látni ilyen pazarul kivitelezve.

A 11 jelölt közül Lamela mellett még a cseh Patrick Schick és az iráni Mehdi Taremi szerepelt a szűkített hármas listán.

A jelenleg már a Sevillában futballozó játékos az online interjúban elmondta, hogy nem különösebben gyakorolja ezt a típusú lövést annak ellenére, hogy már többször próbálkozott vele.

Robert Lewandowski, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München lengyel válogatott csatára nyerte ismét az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél.

A 33 éves támadó - aki az előző Bundesliga-szezonban 41-szer talált az ellenfelek hálójába, ezzel megjavította Gerd Müller megdönthetetlennek hitt rekordját és már a mostani idényben is 34 gólnál jár 27 tétmeccs után - pályafutása során másodszor érdemelte ki az elismerést, ugyanis a 2020-as esztendőben is őt látták a legjobbnak. A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki.

hirdetés
Lewandowski mellett a hatszoros győztes argentin Lionel Messi (Paris Saint-Germain), valamint az egyiptomi Mohamed Szalah (Liverpool) szerepelt a szűkített listán.

A díjazottak:

az év legjobb férfi játékosa: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)

az év legjobb női játékosa: Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona)

az év férfi kapusa: Édouard Mendy (szenegáli, Chelsea)

az év női kapusa: Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon)

az év edzője férfi csapatnál: Thomas Tuchel (német, Chelsea)

az év edzője női csapatnál: Emma Hayes (angol, Chelsea)

FIFA életműdíj: Christine Sinclair (kanadai, Portland Thorns)

FIFA különdíj: Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United)

FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Erik Lamela (argentin, Tottenham Hotspur/Sevilla)

FIFA Fair Play-díj: dán válogatott, illetve orvosi és szakmai stábja

az év szurkolója: dán és finn szurkolók

Az Év férfi csapata:

Gianluigi Donnarumma (olasz, AC Milan/Paris Saint-Germain) - David Alaba (osztrák, Bayern München/Real Madrid), Leonardo Bonucci (olasz, Juventus), Ruben Dias (portugál, Manchester City) - Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Jorginho (olasz, Chelsea), N'Golo Kante (francia, Chelsea) - Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona/Paris Saint-Germain)

Az Év női csapata:

Christiane Endler (chilei, Paris Saint-Germain/Olympique Lyon) - Lucy Bronze (angol, (Manchester City), Millie Bright (angol Chelsea), Magdalena Eriksson (svéd, Chelsea), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) - Estefania Banini (argentin, Levante/Atlético Madrid), Barbara Bonansea (olasz, Juventus), Carli Lloyd (amerikai, NJ/NY Gotham) - Marta (brazil, Orlando Pride), Vivanne Miedema (holland, Arsenal), Alex Morgan (amerikai, Tottenham Hotspur/Orlando Pride/San Diego Wave)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: