hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

ViroFighter: magyar fertőtlenítő robot veszi fel a küzdelmet a koronavírussal

A főleg óvodákba, iskolákba, kórházakba szánt robotnak tíz másodpercig kell megvilágítani egy pontot ahhoz, hogy a koronavírus és a hasonló vírusok elpusztuljanak.
Pörös Izabella cikke - szmo.hu
2021. április 03.

hirdetés

Az Európai Tudásközpont az ELTE Soft-al együttműködve egy intelligens, UVC fénycsövekkel felszerelt fertőtlenítő robotot készített. A ViroFighter elnevezésű magyar fejlesztésből jelenleg két prototípus létezik, elsősorban az iskolákra és a kórházi műtőkre gondoltak a tervezésnél. A csapat már több mint fél éve dolgozik a roboton, a képalkotó rendszerüket jelenleg is finomítják.

"Mi mesterséges intelligencia fejlesztéssel és robottechnológia tervezéssel és gyártással foglalkozunk. Az ELTE-vel valamint a ELTE Softtal régóta dolgozunk együtt különféle projekteken. A Covid pandémia elején jött az ötlet, hogy saját fejlesztésként csináljunk egy ilyet. A piacon akkor jelenlévő hasonló fejlesztésekkel több technikai probléma is volt. Nagyon nehezek voltak és a használati idő a töltési időhöz képest nagyon kevés volt. Ráadásul személyzet kellett hozzá, aki a robotokat felügyelte." - magyarázza Horváth Tamás, az Európai Tudásközpont kereskedelmi igazgatója.

A robot 73 kg, de akkumulátor nélkül csupán 50, amit két ember könnyedén fel tud emelni, így a többszintes, lift nélküli épületek sem jelentenek többé gondot.

"Nagyon sok helyen ez problémát jelentett az eddigi robotoknak. Mi nagyon sok helyen jártunk tesztelni a fejlesztés alatt, óvodákban, iskolákban volt lehetőségünk hétvégenként kipróbálni élőben, hogy mire lenne szükség, és, hogy mit tud a robotunk, amit meg is köszöntünk. Ez alatt azt kell érteni, hogy az óvodákban a kisgyerekeknek a kis székeit is fel kellett ismernie a robotnak, amit egy egyetemen nem lehet szimulálni, nem volt ilyen lehetőség, ezért jelentettek ezek a tesztek nagyon nagy segítséget."

A fertőtlenítéshez a robot UVC fényt használ. "Mivel a fény egyenes úton terjed, ez azt jelenti, hogy azért, hogy egy tárgyat a fénnyel körbe tudjunk járni, mozgatni kell magát a fényt, akkor lesz az a tárgy minden oldalról lefertőtlenítve."

A robot sebessége 12 méter/perc.

hirdetés
Egy pontot tíz másodpercig kell megvilágítani ahhoz, hogy a koronavírus és a hasonló vírusok inaktiválódjanak. A vírusok fehérjeburka igen vékony, nem kell sok sugárzásnak érnie, hogy fehérjeburkot inaktiválni tudjuk őket.

"De minél tovább éri a fény az adott területet, annál több mindent tud elpusztítani. A gombákhoz és a spórákhoz például 2-3 perc kell." Ezt a fénytechnológiát régóta használják, elsősorban, vízfertőtlenítésre, fogorvosi rendelőkben. Az UVC fény 254 nanométeres sugárzású fény, amelyet a Nap is kibocsát magából, de az nem jut át a földi légkörön.

"Minden vírus, minden baktérium alkalmazkodik egy bizonyos idő alatt mindenféle fertőtlenítőhöz. Ehhez azonban nem tudtak, mivel az UVC fény nem jut el hozzánk." Ez a fény az RNS-t képes roncsolni, így inaktiválja a vírust, ami ezután nem tud szaporodni, majd elpusztul. Védőfelszerelés nélkül nem is szabad a fertőtlenítés közben embernek jelen lennie, ezért fontos a robotizáció.

A helyszíni tesztek főleg iskolákban és kórházakban történtek meg.

"Kórházi fertőtlenítésnél Log 6-os szintet is el tudunk érni, ami 99,9999%-os fertőtlenítésnek felel meg. Ez már műtéti környezet. Ezzel a szerkezettel műtéti helyszínen így a fertőtlenítés körülbelül tíz percre csökkenthető a jelenlegi fél órás-órás kézi fertőtlenítés helyett."

Ez csökkentené a kórházakban az átfertőződést, ami már a pandémia előtt is nagy probléma volt.

VIDEÓ: akcióban a ViroFighter

Jelenleg az előkészületek folynak a bevezetés előtt. "Akkreditált laboratórium mérte be a robotot, hiszen hivatalosan kell bizonyítani, hogy hatásos a sugárzása, de jövő héten már a kórházi bemutatók jönnek, mindenki nyitott rá." - mondta Horváth Tamás.

Az ELTE informatikai karán jelenleg is több hallgató dolgozik a képalkotó rendszeren, ami nemzetközi szinten is egyedülálló.

"A jelenleg kapható robotokat fel kell programozni egy helyiségre. Feltérképeznek egy szobát, azt elmenti a robot, definiálni kell a fertőtlenítési útvonalat, hogy onnantól kezdve a robot azt végig tudja járni. A miénk ezzel ellentétben valós időben, mesterséges intelligencián alapuló képalkotási módszer segítségével magától kezdi el feltérképezni a terepet. Tehát ha én beküldöm a szobába, ő látja a tárgyakat, a pontokat, mindent, és ő magától járja végig, optimalizálva a szobát a mesterséges intelligencia segítségével."

A robot meg is jegyzi amit látott, és eltárolja az információt, ezért a következő alkalommal már gyorsabban megy neki a "sterilizálás".

A robot akkumulátora cserélhető, ráadásul még riportot is készít az általa elvégzett munkáról.

"Nagyon sok helyen, például benzinkutakon lehet látni, hogy ki van függesztve, a takarítást ki és mikor végezte. A robotunk e-mailen küldi a riportot a pontos időt, és helyszínt megjelölve, hogy hol végezte a fertőtlenítést."

Ez a funkció akár arra is használható, hogy vissza lehessen keresni, ha valaki megbetegedett, hogy mikor volt az adott helységben utoljára fertőtlenítés, ami a jelenlegi vírushelyzetben nagyon hasznos lehet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Már négy hónaposan bölcsődébe adta kislányát Karikó Katalin

A világhírű kutató elmesélte azt is, hogy férjével eltérő műszakban dolgoztak, így a gyerek közvetített közöttük. De együtt mindent megoldottak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 02.

hirdetés

Az anyaság és karrier lehetőségéről beszélt Karikó Katalin a Doktoranduszok Országos Szövetségének online rendezvényén.

Elmesélte, hogy már a terhessége idején - a radioaktív anyagokkal végzett vizsgálatok miatt - csökkentenie kellett a laboratóriumi munkát. A világhírű tudósnak a bölcsőde nagy segítséget jelentett, mikor 1978-ban megkezdte munkáját a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban doktoranduszként - írja a Szegedi Tudományegyetem Hírportálja.

"Miután megszületett a lányom, már négy hónapos korában a bölcsődébe adtam. Nagyon kedvezményes volt ez az ellátás a ’80-as évek elején. A gyermekorvos napi látogatása pedig biztonságot jelentett.

Lehetett üzenő füzetbe írni azoknak, akikre rábízta az anya a gyermekét. A dolgozó nő úgy érezhette, hogy szakértők vigyáznak a kicsire, akit közösségben helyezett el. A bölcsőde nagy segítség egy női pályán" - mondta Karikó Katalin.

Amerikában sem volt egyszerű összeegyeztetni a munkát és a családot.

"Reggel 5-6 órakor már a laboratóriumban kezdtem a napot.

hirdetés
A kislányom már második-harmadik osztályos korában tudta, hogy egyedül kell felkelnie, fel kell öltöznie. Ha a férjem az éjszakai műszakból hazajött, elvitte az iskolába. Később már egyedül ment a buszmegállóba, ahol az iskolabusz felvette. Én pedig délután mentem érte az iskolába"

– mesélte a kutató. Azt is elárulta, hogy mivel férjével különböző műszakban dolgoztak, így a lányuk "közvetített" közöttük. Sokszor kérdezték a kislányt, hogy "mit mondott apád" vagy "mit mondott anyád"? De végül közösen megoldottak mindent.

Elárulta, hogy kislánya nagyon önálló lett, de mivel egyedül öltözött, ezért "nem láttam reggelente, hogy mibe öltözik a lányom. Így aztán előfordult, hogy amikor érte mentem délután az iskolába, látom: a lyukas nadrágja van rajta. Kérdeztem: Miért ezt vetted fel az iskolába? Mert ez a kedvencem – válaszolta".

Karikó Katalin kislánya - Francia Zsuzsanna - a sportolói pályát választotta, élsportoló lett és két olimpiai aranyérmet is szerzett evezésben. A gyereke sikerei kapcsán sokáig úgy tartották számon, mint az olimpiai bajnok édesanyja.

A kutató azt is elmondta, hogy számára fontos példát mutattak szülei, akik keményen dolgoztak: "a szüleim is példaképeim voltak. Sokat dolgoztak és támogattak… Boldog gyerekkorom volt".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK

Nem várt siker: Curtis és Szabó Ádám klipjét Los Angelesben díjazták

Az Ez vagyok én című dalukhoz készült elképesztő látványvilágot a Los Angeles Film Awards legjobb videóklip kategóriájában díjazták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 03.

hirdetés

A Los Angeles Film Awards legjobb videóklip kategóriában díjazta Curtis és Szabó Ádám remekét, az Ez vagyok én-t. A klip 2 hónapja debütált és már több mint kétmilliószor pörgették a YouTubeon.

Február végén robbant be a két előadó kollaborációja, amely barátságuknak is himnusza is egyben.

A klip elképesztő látványvilággal érkezett, ami nem is meglepő, hiszen a videón már összeszokott stáb dolgozott. A mesteri anyagot Jimy J. Hollywood rendezte, a srácok pedig annyira parádésan alakítottak, hogy emellett még az Egyesült Államokban sem tudtak szó nélkül elmenni.

„Amikor először meghallgattam a dalt rögtön megfogott a mondanivalója, hogy a barátság mennyire fontos dolog Ádi és Curtis életében. Szerettük volna ezt megjeleníteni olyan köntösben ami egy kicsit vad, vakmerő, ezért gondolkodtunk kosztümös megvalósításban és így alakítottuk Curtis kedvenc filmjéhez”

- emlékezik vissza a rendező.

„A gyártásvezetőm telefonált hogy megnyertünk egy olyan díjat Los Angelesben, amit előttünk James Arthur és Travis Barker vitt el! Nagyon büszkék voltunk erre a videóklipre már előtte is, de ez hatalmas elismerés nekünk! Köszönöm az egész stábnak a kitartó munkáját”

- osztotta meg Jimy J. Hollywood.

hirdetés

Curtis így reagált: „Ez óriási elismerés, ráadásul éppen az a klipünk nyert, ami a szívügyünk volt már az első pillanattól kezdve. Az a video, ami az igazi barátságról, a feltétel nélküli, őszinte barátságról szol. Nagyon jó érzés, hogy nem csak a nézők, hanem a szakma is elismeri a munkánkat. Teljesen meglepett a hír, de nagyon örülök és büszke vagyok a csapatra”.

VIDEÓ: Ez vagyok én


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Sok súlyos koronavírusos beteg életét mentheti meg a magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszer

Az Óbudai Egyetemen kifejlesztett prototípus nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő és személyre szabott lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.
MTI, címkép: Óbudai Egyetem - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életét mentheti meg annak a magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszernek a prototípusa, amelyet az Óbudai Egyetemen fejlesztettek ki.

Az egyetem pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő - személyre szabott - lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.

Az Óbudai Egyetemen - mérnökök, orvosok, fizikusok, matematikusok közreműködésével - tavaly indult MassVentil projekt keretében valósult meg a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus változatának (konténeres megoldás), valamint a tesztkörnyezetének a kialakítása, és már tesztelték is a berendezés működését.

Az egyetem közleménye szerint a tömeg-lélegeztetés az egyéni lélegeztetés hagyományos módját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával.

A tömeg-lélegeztetőrendszer az egységesített szoftvermegoldásaival az orvosi munka hatékonyságát is növeli: egyszerre több páciens hatékony monitorozására ad lehetőséget. Egyben védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri - írták.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A magyar fotós képei eddig 11 alkalommal nyerték el a National Geographic Nap képe elismerését

Kószó András egyik Magyarországról készített filmjét pedig bemutatta az ismeretterjesztő csatorna az Európa a magasból című sorozatában.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2021. április 24.

hirdetés

Hogyan kerül egy magyar fotós képe a világ egyik legismertebb ismeretterjesztő magazinjába? Ráadásul - a magát amatőr fotósnak tartó Kószó András - nem is egy képét tartották méltónak a közlésre.

Hogyan kezdett fotózni, miért a természet ejtette rabul és hogyan került kapcsolatba a világhírű magazinnal? Erről is mesél a Szeretlek Magyarországnak Kószó András.

"A képi ábrázolás már gyermekkoromban elbűvölt, különösen a magasból elém táruló természeti szépségek, tájak, különleges helyszínek, amik nagy hatással voltak már akkor is rám. Édesapám pilótaként sokszor magával vitt repülései során, így a madarak szemszögéből láthattam a lenti világot.

Nagy öröm volt számomra, amikor hazánkban is elérhetővé váltak a kamerával felszerelt drónok, az elsők között jutottam hozzá egy ilyen szerkezethez, azóta is ez a kedvenc fotózási eszközöm.

Úgy érzem, jól döntöttem, hisz az általam készített fotók már 11 alkalommal nyerték el a National Geographic online felületén a Nap képe címet, majd a Hónap képe címet is kiérdemeltem, ami a magazinban is megjelent.

A fotózáson túl kedvencem lett a filmkészítés is, e technika alkalmat adott arra, hogy minél szebb és szebb tájakat, épületeket, természeti jelenségeket örökítsek meg a csodálatos Magyarországról.

Különösen a kevésbé ismert, eldugott, a nagyközönség által nem ismert helyeket szeretem előszeretettel bemutatni.

Ha lehetőségem van külföldre utazni, ott lapul nálam a kamerám, hisz elengedhetetlen számomra, hogy megörökítsem az ottani, helyi szépségeket is, majd útifilm formájában közreadni.

hirdetés

Örömmel és egyben büszkeséggel tölt el, hogy egy angliai filmvállalat, aki a Nat Geo filmjeit is készíti, elkérte az egyik Magyarországról készített filmemet és bemutatta a National Geographic, az Európa a magasból című sorozatában, ami a csatornámon jelenleg is itt elérhető.

VIDEÓ: Magyarország madártávlatból

Ezen kívül több külföldi tv társaság is keresett meg hasonló kéréssel, hogy útifilmjeimet bemutathassák csatornájukon.

Egyre jobban érdekel a filmkészítés is, hisz munkámból adódóan már olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy

a Magyarországon forgatott híres amerikai filmekhez is készíthettem zászlókat, ami gyakorlatilag a „fő foglalkozásom”. Vehettem már részt forgatáson is, és ez még jobban megerősített abban, hogy ha hobbiként is, a fotózást és a filmkészítést tovább folytassam és mind magasabb szintre emeljem, hisz mindennapjaim részévé vált e tevékenység."

Ezek a fotók jelentek meg a National Geographic-on a Nap képekén:

András fotógalériáját ITT találod.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: