hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Agyvérzésen átesettek rehabilitációját segítő eszközt fejlesztett egy magyar startup

A Phoenix Orthosis találmánya - amely az alkari görcsös bénultság kezelését segíti - 2020-ban harmadik lett az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health Innostars Awards versenyében.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2021. január 31.

hirdetés

Az agyvérzés, a stroke napjainkban már szinte népbetegségnek számít egész Európában, így nálunk is. Nem csoda, hiszen egyre több stressz ér bennünket, amelyeknek – sokszor magas vérnyomáson, vagy cukorbetegségen keresztül – a stroke egyenes következménye. Ezért is van nagy jelentősége a Phoenix Orthosis magyar start-up találmányának, amely az agyvérzésen átesettek rehabilitációját segíti, és amely az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health Innostars Awards versenyében 2020-ban a harmadik helyet szerezte meg.

A találmányról, az e célból létrehozott start-upról Jankó László társalapítóval beszélgettünk.

– Kérem, mutassa be a PhoenixOrthosist!

– Alapítótársam, Gelányi László ennek a találmánynak az ötletgazdája. Ő gyógytornász és kifejezetten stroke-os betegek mozgásszervi rehabilitációjával foglalkozott az elmúlt 10 évben. Miközben ezekkel a betegekkel dolgozott, jutott arra felismerésre, hogy a piacon hiányzik egy olyan felsővégtagi ortézis, amely a stroke-ot követő különleges állapot, a görcsös alkari bénultság kezelésére szolgál. Ez azt jelenti, hogy a betegek nem tudják kinyitni az ujjaikat. A fogáskészségük nagyjából megvan, de nem tudják elengedni a megfogott tárgyakat. Laci azt ismerte fel, hogy jelenleg nem kapható olyan eszköz, ami ezt az elegendés-funkciót úgy vissza tudja adni, hogy az a hétköznapi életben is jól használható legyen. Az ujjak nyitására szolgáló rendelkezésre álló eszközök kontrollált klinikai környezetben használhatók, viszont robosztusságuk és technikai jellemzőik miatt nem vihetők ki a mindennapi életbe. Innen jött a szándék az eszköz kifejlesztésére.

Most termékfejlesztésünk utolsó harmadába léptünk. Az elmúlt másfél év eredményeképpen eljutottunk egy jól működő prototípusig, amit tökéletesítése után szeretnénk piacra vinni.

hirdetés

– Hogyan működik ez az ortézis?

Honlapunkon van egy látványterv, amely megmutatja, hogy tenyérből nyitja ki az ujjakat. A jelenleg forgalomban lévő eszközök felülről, a kézfej irányából, rugó segítségével nyitják az ujjakat. Ezzel szemben mi a tenyérben helyezünk el egy alkatrészt, ami alulról nyitja az ujjakat, ezáltal eszközünk sokkal visszafogottabb, és sokkal inkább rejtve marad mind pratikusan, mind esztétikai szempontból a külvilág előtt. Ezen túl az alulról nyitásnak fiziológiás előnyei is vannak.

Az igazi újdonság annak a technikai megoldása, hogy miként lehet a tenyérből úgy erőt kifejteni az ujjakra, hogy az alkatrész nagysága ne akadályozza a fogás képességét. Egy speciális fémötvözet alakemlékező tulajdonságát használjuk fel ehhez. Ez az ötvözet deformálható, hő hatására visszaáll kiinduló állapotára, így pótolja a kéz hiányzó nyitás funkcióját. A hőadást elektronikusan vezéreljük, az eszköz akkumulátorral működik.

– Milyen támogatást kapnak ehhez a projekthez?

– 2018 végén csináltuk meg az első tőkebevonásunkat. A három tagú befektetői konzorcium tőkeemelést hajtott végre a cégben, hogy a fejlesztést finanszírozza. Ez az alapja a működésünknek. Annak, hogy nyertünk az EIT Health programban, több hozadéka is van. A nyereménnyel járt egy kisebb összegű támogatás, és egy olyan többhónapos programsorozat, amelyben ezen a területen jártas szakértők különböző témákban előadásokat, beszélgetéseket tartottak. És nyilván van egy reputációs előnye is, mert munkánknak a siker által híre megy.

– A PhoenixOrthosis kifejezetten erre a termékre jött létre. Vagy vannak távolabbi terveik is?

– Jelenleg kizárólag ennek az eszköznek a fejlesztésével és piacra vitelével foglalkozunk. Az, hogy legyenek-e olyan variánsai, amelyek esetleg más ízületeket képesek kezelni, még a jövő zenéje.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Elsőre furcsa, de egy fekete hullámpalával borított ház lett az év épülete

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.
MTI, Fotó: Konkrét Stúdió - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Egy üllői családi házzal a Konkrét Stúdió csapata a legjobb épület kategóriában, míg Szántó Hunor Albert Táj-Restaurációs Központja a legjobb terv kategóriában nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.

Idén már 16. alkalommal ismerték el az adott év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait az Építészfórum szervezésében megvalósuló Média Építészeti Díja - ezúttal online - gálája keretében szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában - tájékoztatták a szervezők vasárnap az MTI-t.

Közleményük szerint a 2020-as megmérettetésen mintegy 180 munka versenyzett, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában.

Az előzsűrit Indira van't Klooster (Hollandia), az ARCAM Amszterdami Építészeti Központ igazgatója vezette, mellette Brendan Cormier (Kanada/Egyesült Királyság); Stefan Ghenciulescu (Románia), a Zeppelin lap szerkesztője, valamint Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője vett részt a munkában.

Indira van't Klooster üzenetében kiemelte: az idén kiválasztott projektek európai szinten is magas építészeti minőséget képviselnek, ám az előző évekhez képest nem volt olyan gazdag a programok és témák felhozatala.

hirdetés
Óriási mennyiségű, többnyire egyedülálló és privát lakóházat láttunk, elég sok irodát, de alig néhány projektet, ami a köztérrel vagy közösségi lakhatással foglalkozik, se olyanokat, amik aktuális problémákra keresnek megoldást, mint a klímaváltozás vagy a városok határainak terjedése.

Ez nem feltétlenül az építészek hibája: talán a megbízók megszűntek vállalkozó szelleműnek és ambiciózusnak lenni, vagy talán a pénz hiányzik" - idézi az előzsűri elnökét a közlemény.

A zsűri - melynek tagjai Zubreczki Dávid szakíró, zsűrielnök mellett Bagi László szerkesztő, újságíró (Forbes); Földes András újságíró, videós (Telex); Zsuppán András újságíró (Válasz Online) és Géczy Nóra építész tervezőművész (Széchenyi István Egyetem) voltak - a legjobb épület díját a Konkrét Stúdió csapatának ítélte üllői családi házukért.

A bírálók kiemelkedőnek tartották, hogy az épületet a tervező és a megbízó közösen prezentálták, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Továbbá felhívták a figyelmet a ház külső anyagválasztásának sajátosságára is: a fekete hullámpala, bár elsőre megkérdőjelezhető választás lehet egy családi házon, más szemszögből viszont a ház a magyar településeken előszeretettel használt építőanyag igényes felhasználására mutat alternatívát - vélekedett a zsűri.

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával (konzulens: Vannay Miklós) nyerte el az elismerést.

Ez a terv, mely már korábban sok más rangos díjat is elnyert, vállaltan ideiglenes életidejével hívta fel magára a zsűri figyelmét. A zsűri kiemelte, hogy ez a megközelítés nagyon fontos a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és hogy az egyre mélyülő klímaválság korában üdvözlendő a természetes, lebomló építőanyagok használata.

A közönség tetszését ebben az évben az épületek közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el, melyet Péterffy Miklós és csapata tervezett, a legtöbb közönségszavazatot kapott terv díját pedig Györgyi Csenge és Iszak Bálint vehette át Vulkánmúzeum Izlandon című munkájukért.

Tavaly óta egy új közönségdíjat is kiosztanak a szervezők épített környezet kategóriában, melyben idén Bunyik Emese Pele királysága című munkája bizonyult a legjobbnak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„A nő, aki megmentheti a világot” címmel készítettek filmet Karikó Katalinról a franciák

A kicsit több mint 20 perces filmben betekinthetünk a világhírű magyar kutatónő otthonába és régi fotókat is láthatunk róla.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Dokumentumfilmet készített Karikó Katalinról a BFMTV francia tévécsatorna, amit már meg is lehet nézni - írja a Szegedi Tudományegyetem hírportálja.

„A nő, aki megmentheti a világot” című film bemutatja a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében óriási szerepet játszó tudósnő munkásságát, a hírvivő RNS-hez kötődő kutatásait és az elmúlt 40 évben elért eredményeit.

„Egyesek szerint megérdemli a Nobel-díjat, mert felfedezései forradalmasíthatják az orvostudományt” - indokolják a film elkészítését.

A kicsit több mint 20 perces dokumentumfilmet február elsején láthatták először a francia tévénézők, a BFMTV internetes oldalán pedig bárki megnézheti ingyen.

Beleshetünk például Karikó Katalin otthonába, azon belül is a dolgozószobájába, de régi fotókat is láthatunk róla. A tévések forgattak Kisújszálláson, a kutatónő szülővárosában és a Szeged Tudományegyetemen is, ahol a pályafutása kezdődött.

A kisfilmet IDE KATTINTVA lehet megnézni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Nemzetközi matekbajnok lett a mindössze 7 éves, pestszentlőrinci Benett

„Olyan gyorsan mondja a választ, hogy még gépbe se tudom beütni ennyi idő alatt, hogyan is jött ki az eredmény” – büszkélkedett az apa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Néhány hete nemzetközi bajnokságot nyert egy dubaji matekversenyen a mindössze 7 éves Jagnesák Benett, írja a Blikk.

Az indulóknak feladatokat kellett megoldaniuk abakusz, a több ezer éves mechanikus számológép segítségével, és az adott időn belül Benett tudta a legtöbb jó megoldást.

A pestszentlőrinci bajnok kisfiú hetente jár szakkörre vagy különórára, különleges képességeit a mára 42 országban működő Brainobrain oktatási hálózat fejleszti.

Még beszélni is épp csak elkezdett, amikor kétévesen egy reggel közölte szüleivel, hogy számolni akar, mutassák meg neki a számokat.

A szülők először nem vették komolyan a kérését, de idővel rájöttek: a pestlőrinci kisfiúnak a matek olyan, mint másnak a mesék vagy a szuperhősök világa.

"Az iskolában nem abakusszal számolunk, de így is tudom a megoldásokat. Sajnos hiába jelentkezem, a tanító néni mindig mást szólít fel, így egy kicsit unalmas az iskola" – mondta a lapnak Benett.

hirdetés

"Olyan gyorsan mondja a választ, hogy még gépbe se tudom beütni ennyi idő alatt, hogyan is jött ki az eredmény" – büszkélkedett az apa.

A trénere szerint "Benett abban ügyes, hogy nagyon könnyen megért és megtanul dolgokat. Meglepett, hogy a második alkalommal mindenre emlékezett, amit előző órán mondtam neki, és már használni tudta az abakuszt."

Az abakusz eredetileg néhány vékony pálcából állt, rajtuk meghatározott számú, esetleg különböző színű, csúsztatható koronggal vagy golyóval, amelyekkel összeadni és kivonni lehet, a szorzás és osztás bonyolult szabályokkal lehetséges.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK

Takarításból élt korábban az a kolumbiai bevándorló, aki most a NASA marsjáróját irányítja

Annyira szegények voltak Kolumbiában, hogy sokszor egy félbevágott főtt tojás volt az ebéd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

17 éves korában érkezett Amerikába Diana Trujillo, aki akkor még egy szót sem beszélt angolul, ma viszont már a NASA Perseverance-programjának repülési igazgatója, írja a People. A ma már 41 éves kolumbiai nőnek akkor mindössze 300 dollár, vagyis mai árfolyamon 90 ezer forint lapult a zsebében, de minden vágya az volt, hogy valahogy közelebb kerülhessen a csillagokhoz és megtudja: van-e élet máshol is az univerzumban.

Trujillo szülei még 12 éves korában váltak el. Az anyjának akkor annyira nem volt pénze, hogy többször is csak egy félbe vágott főtt tojás jutott ebédre a kislánynak. Gyakran előfordult, hogy Diana a fűben feküdve nézte a csillagokat és azon gondolkozott, hogy valahol a messzi távolban kell lennie egy helynek, ami sokkal jobb ennél. Talán valahol él egy másik, ismeretlen faj, amelyik jobban megbecsüli a tagjait.

A hazájában folyó drogháborúk és a szegénység elől végül Miamiba menekülő Trujillo kezdetben takarítói állást vállalt a főiskola mellett, hogy fenn tudja tartani magát. Ezt követően vették fel a Floridai Egyetem repülésmérnöki karára. Életének erről az időszakáról azt mondja, hogy mindent egy lehetőségnek fogott fel.

Egyáltalán nem zavarta, ha néha éjszakánként kellett dolgozni, és az sem okozott gondot, ha éppen egy vécét kellett kitakarítani: örült, hogy van munkája, tud miből ételt vásárolni és van fedél a feje felett.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: