SIKERSZTORIK
A Rovatból

„Én már félig európainak érzem magam, de a hagyományok ugyanolyan fontosak” – Így ünnepli a Holdújévet egy Magyarországon élő kínai család

A huszonéves Ji szüleivel és párjával egy kis családi bisztrót üzemeltet Budapesten. Arra voltunk kíváncsiak, mit jelent számukra a legnagyobb kínai ünnep több ezer kilométerre a hazájuktól.

Link másolása

A Holdújév a kínai kultúra legjelentősebb ünnepe, melynek során szó szerint az egész ország felbolydul. Ilyenkor szinte népvándorlás indul, a vidékről városokba költözött fiatalok tömegei próbálnak hazajutni a családjukhoz, hogy együtt tölthessék az ünnepi időszakot. Kicsit olyan szerepe van ennek, mint Európában a karácsonynak.

Érdekes eltérések vannak azon a téren, Kína egyes részein hogyan ünnepelnek: délen nagyon fontos, hogy minél több különböző étel legyen az asztalon, például halak, mivel annak a szónak kínaiul hasonló a kiejtése, mint a jó hozamnak, illetve a növekedésnek. Ezek a szimbolikus dolgok nagyon fontosak az ottani kultúrában.

Északon viszont elsősorban töltött batyuk kerülnek az asztalra, amiket az egész család együtt készít szilveszter napján, már ezzel elkezdik a hangolódást a másnapi ünnepre. De vajon mi a helyzet a diaszpórában élőkkel? Ezt próbáltuk meg kideríteni.

Óriási generációs különbségek

A most 29 éves Ji az ország déli részéről származik. Szülei nem sokkal a születése után vándoroltak ki Európába, őt a nagymamája nevelte, amíg 13 éves korában úgy nem döntöttek, elég nagy már ahhoz, hogy utánuk menjen.

Magyarországon azért kötöttek ki, mert akkoriban, a rendszerváltás utáni években alakult ki Közép-Európa legnagyobb ázsiai piaca, az egykori Négy Tigris a Ganz gyár helyén. Innen nyugat és kelet felé is mentek tovább az áruk, adta magát, hogy kereskedőként próbáljanak szerencsét.

A nálunk élő kínaiak között óriási a generációs szakadék: a szülők korosztályának általában kizárólag az volt a céljuk, hogy pénzt keressenek és minél inkább egyenesbe jöjjenek anyagilag. Emiatt egyfajta buborékban élnek, a magyar nyelvet alig, vagy sokszor egyáltalán nem beszélik. Főzni is kizárólag a saját ételeiket főzik, más népek receptjeivel egyáltalán nincsenek képben.

A már itt született vagy felnőtt második generáció viszont sokkal könnyebben beilleszkedett.

„Nagyon sok magyar barátom van, alig mozgok a kínai közösségben. Lényegében legalább annyira érzem magam európainak, mint ázsiainak” – mondja Ji tökéletes magyarsággal.

Ezzel együtt hazájának hagyományai is nagyon fontosak számára, mivel a gyerekkorát szimbolizálják. Mint mondja, kortársaival is hasonló a helyzet: hiába különböznek rengeteg szempontból szüleik generációjától, ugyanolyan fontos nekik, hogy ápolják a családi szokásokat.

„A saját, itt megtanult tudásunkkal próbáljuk az ő közösségüket is építeni” – fogalmaz. Ebbe az is beletartozik, hogy amiben csak tud, segít a szüleinek, komoly részt vállal például az ügyintézésben.

Étteremnyitás a Covid közepén

A segítség egyik formája volt a Zhu & Co névre hallgató bisztró is, ahol beszélgetünk: miután a szülők néhány éve elvesztették a munkájukat, Ji és orosz származású párja, Mása elkezdett B terveken gondolkodni.

„Ji-vel nagyon szeretjük járni az országot, azzal a kimondott céllal, hogy jókat együnk minél több vidéki étteremben. Ez érlelte meg az ötletet, hogy nyissunk egy saját helyet, és kapóra jött, hogy az édesanyja nagyon jól főz” – meséli a magyarul szintén tökéletesen beszélő Mása, akivel Ji hét éve van együtt. Munkájuknak köszönhetően ismerkedtek meg, mindketten a közmédia nemzetközi híradóját vezetik a mai napig, orosz és kínai nyelven.

A lány szerint a közös pont a keleti másság volt köztük: összekötötte őket, hogy mindketten másképp gondolkodnak, mint az európaiak. Magyarországot is más szemmel látják, Mása szerint olyan szépségek is feltűnnek nekik, amiről a helyiek talán tudomást se vesznek.

Az európai életfelfogás nagyon vonzó számukra, illetve az, hogy Magyarország egyfajta hidat képez kelet és nyugat között: a vendégszeretet a keleti népeket idézi, a szabadság ugyanakkor inkább a Nyugatot.

„Van egy magyar ismerősöm, aki egy ideig Kínában élt, aztán úgy döntött, hazaköltözik. Ő úgy fogalmazott, hogy az életszínvonal és az életminőség két külön dolog. Az előbbi akkor ideális, ha minden nagyon gyorsan elérhető, bármit elintézhetsz szinte percek alatt. Az utóbbi pedig akkor, ha jó a levegő, nincs nagy tömeg, vannak az embernek jogai. Kínában az előbbi adott, Magyarországon viszont az utóbbi, és ő inkább ezt választotta” – meséli Ji, hozzátéve: neki ez fel se tűnt, mivel belülről élte át, de teljesen egyetért a véleménnyel.

A niangao nevű szerencsehozó tészta, amit újévi ajánlatként árulnak. Rizstallérokból, zellerből és gombából készül. Mivel a neve hasonlóan hangzik, mint az “év” és a “több”, ezért aki niangao-t eszik, annak az új évben több pénze, szerencséje, egészsége lesz.

A Zhu & Co két évvel ezelőtt, a karantén közepén nyitott meg a terézvárosi Nagymező utcában. Hónapokig csak házhozszállításra és elvitelre tudtak ételt kiadni, de így is szinte azonnal beindult a forgalmuk, Mása szerint azért, mert az emberek nagyon vágytak valami újdonságra.

A konyháért teljes egészében a szülők felelnek, akiknek gyakorlatilag ez az életük: hétfőtől szombatig, hivatalosan 11-től 7 óráig tartanak nyitva, de ők általában reggeltől késő estig bent vannak. Ji a beszerzést és a könyvelést intézi, Mása a marketingben segít, csak a kasszát kezeli egy „külsős” alkalmazott.

A választék nem nagy, a mennyiség helyett inkább a minőségre helyezik a hangsúlyt: különböző ízesítésű töltött batyuk mellett levesek szerepelnek az étlapon. Fő céljuk az, hogy megmutassák, a közbeszédben legelterjedtebb, „illatos-omlós csirkés” kínai büféken túl is van élet.

„Szeretnénk minél többekkel megismertetni a kínai kultúrát, hiszen a zártsága ellenére számos csodája van, amit másoknak is látniuk kell” – mondja Mása.

Kellett egy külső szem, aki értékelni tudja a hagyományokat

Ji és szülei Holdújév idején csak ritkán tudnak hazajutni, inkább az ünnepek előttre vagy utánra szokták időzíteni az utat, mivel olyankor sokkal kisebb a forgalom és könnyebben lehet eljutni A-ból B-be. A Covid miatt erre az elmúlt három évben egyáltalán nem volt lehetőségük, ugyanakkor napi kapcsolatban állnak az ott élő rokonokkal: előfordul, hogy a szülők munka közben, a konyhában is bekapcsolják a videochatet és órákig beszélgetnek a nagyszülőkkel.

Idén szerencséjük volt, mivel a kínai Újév napja épp vasárnapra, január 22-re esett, amikor a Zhu & Co zárva tart, így a szülők otthon pihenhettek és készülhettek az ünnepre. Az újévi lakomára a családtagok mellett Ji magyar barátait is meg szokták hívni.

Innen ered az étterem egyik specialitása is: egy éve havi rendszerességgel szervezik meg a Zhu lakomákat, amelyekre előre kell jelentkezni és jegyet váltani. Ilyenkor összetolják az asztalokat, és olyan különleges ételeket – például párolt halakat, rákokat, medúzát – tálalnak fel, amiket Kínában ünnepi alkalmakkor szoktak fogyasztani.

Mindegyikről mesélnek is, hogy a résztvevők tudják, mi a jelentősége annak, amit épp esznek. Utóbbi általában Mása feladata, aki mára teljesen magáévá tette a kínai szokásokat. „Ji-nek ez az egész természetes volt, kicsit ellenezte is a dolgot, mert nem értette, mi a pláne benne. Én viszont más szemmel néztem rá, biztos voltam benne, hogy ez egy olyan különlegesség, amit másoknak is át kell élniük” – magyarázza.

Egy régi családi fotó

Vannak más újévi szokások is, Ji fiatalabb korában például mindig kapott egy piros borítékot, benne egy jelképes összeggel. Most viszont, hogy felnőtt, már inkább rajta a sor: lehet, hogy jövőre megfordul a dolog és ő fogja megajándékozni a szüleit. Kínában ilyenkor szeretnek tűzijátékozni is, a hangoskodás és a tűz ugyanis a hagyomány szerint elűzi a telet, de Magyarországon ezt ugyebár tiltja a törvény.

A kínai naptár szerint az idei a nyúl éve, ami nekik azért különleges, mert Ji édesapja is ilyen évben született. A hagyomány szerint ezek az évfordulók nehéz évet hoznak magukkal, mivel megszületni is nehéz, ezért ilyenkor babonából mindennap kell valami pirosat hordani. Ez lehet akár egy karkötő, zokni vagy alsónemű is.

Mása és Ji nagyon szeretnek Magyarországon élni, ráadásul egy percig sem unatkoznak: az étterem és a híradózás mellett a lány gasztrotúrákat szervez külföldieknek, párja pedig fodrászként is dolgozik. Mint mondják, „muszáj állandóan pörögni, hogy a papírok megújításakor a bevándorlási hivatal lássa, okkal vagyunk itt.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Két napon át nem találták a szelvényt a lakásban” – sofőrként dolgozik az első magyar lottónyertes unokája
Gáborban csak nagymamája halálakor tudatosult, hogy híres család tagja: felmenője igazi híresség volt az ötvenes években. Miután nyertek, napokig keresték a lottószelvényt a lakásban.

Link másolása

Ring Sándorné vitte el a hazai lottójátékok történelmének első főnyereményét 1957-ben. Az asszony a 6. játékhéten játszotta meg négy gyermeke életkorának számát, ötödikként pedig a saját életkorát húzta be. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Pár nap múlva éppen ez az öt szám volt a nyerő, Ring néninek 855 ezer forint ütötte a markát. Érdemes tudni, hogy

az akkori az átlagkereset 1442 forint volt, mai értékre átszámolva pedig 146 millió forintot érne ez a nyeremény.

„Édesapám volt a legfiatalabb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményből. A nagyi elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedett. Festményekbe, műtárgyakba fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk” – mesélte Gábor a Blikknek.

Nagy volt az izgalom a sorsolás után, ugyanis két napon át nem találták meg a szelvényt a lakásban.

Végül egy kabátzsebből került elő az értékes papírdarab. Ring Sándorné akkoriban azt nyilatkozta, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt. Később ugyan próbált okosan gazdálkodni az összeggel, de gyermekei nehezen tudták kezelni a hirtelen jött gazdagságot.

Gábornak ha pénz nem is jutott, a lottózás szeretete azért megmaradt. Ő is mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, bízva abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Szinte csoda: közel 30 év után találták meg a Forma-1-es versenyző ellopott Ferrariját
Mint kiderült, Gerhard Berger 1995-ben eltűnt autója Japánba került, majd onnan Nagy-Britanniába, ahol most találta meg a Scotland Yard.

Link másolása

Londonban találták meg Gerhard Berger volt Forma-1-es autóversenyző csaknem 29 éve ellopott Ferrariját.

Az osztrák expilóta Ferrari F512M típusú személyautóját 1995 áprilisában, a San Marino-i Nagydíj első időmérő edzése után lopták el ismeretlen tettesek Berger imolai szállodájának parkolójából, a Ferrari-istálló akkori másik versenyzője, Jean Alesi ugyancsak Ferrari típusú autójával együtt.

A Scotland Yard hétfőn bejelentette, hogy Berger Ferrariját az autókhoz kapcsolódó szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyosztálya 29 évvel az eset után Nagy-Britanniában megtalálta.

A beszámoló szerint a londoni rendőrség januárban értesítést kapott a Ferrari autógyártól arról, hogy egy amerikai vásárló tavaly egy brit közvetítő révén kívánt megvásárolni egy Ferrari személyautót, ám a cég vizsgálatai kiderítették, hogy lopott kocsiról van szó.

A Scotland Yard ilyen ügyekre szakosodott részlege kiterjedt vizsgálatot indított, amelyből kiderült, hogy Berger ellopott autójáról van szó. Az ügyosztály kiderítette azt is, hogy a kocsit a 29 évvel ezelőtti lopás után nem sokkal Japánba szállítottak, és onnan érkezett 2023 végén Nagy-Britanniába.

Az ügyosztály négynapi vizsgálattal feltárta a kocsi múltját, és a Scotland Yard ezután lefoglalta a járművet, megakadályozva elszállítását Nagy-Britanniából – áll a londoni rendőrség hétfői beszámolójában.

A vizsgálatot vezető nyomozó, Mike Pilbeam közölte: szakértői becslések szerint a kocsi értéke megközelíti a 350 ezer fontot (162 millió forint).

Pilbeam közölte azt is, hogy Alesi ellopott Ferrarija továbbra sem került elő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Balogh Levente: Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok
Keménykezű vezető vagy szőrösszívű üzletember? Milyen valójában Balogh Levente? Tényleg minden üzletet megköt? Az Álommeló és a Cápák között befektetője fogadott minket az irodájában.

Link másolása

Balogh Levente üzletember, befektető, televíziós személyiség, a Szentkirályi Magyarország Kft. alapítója és vezetője. Vízmárkája mellett kozmetikai termékeket és kávékat értékesít a piacon, közvetett módon több tízezer embernek ad munkát. Jelenleg is új munkatársat keres.

- Néhány hete indult az Álommeló 2, az első évad megosztó volt, egyértelmű volt a második évad elindítása?

- Nem volt egyértelmű. Amikor az első évadot forgattuk, szó sem volt a folytatásról, viszont olyan jól sikerült, hogy adta magát. A műsor nézettségét tekintve úgy döntöttünk az RTL Klubbal, hogy érdemes továbbvinni. Ami a személyes megélést illeti, nagyon jó élmény volt számomra, arról nem beszélve, hogy valóban egy remek munkatársat kaptam az Álommelónak köszönhetően.

- Mondjuk el, hogy az irodájában itt van velünk Keserű Balázs, az Álommeló első győztese, aki szemmel láthatóan jó munkaerő, amióta itt vagyok, elképesztő tempóban dolgozik, és az is látszik, hogy jól kijönnek egymással. De meg kell hagyni, hogy a műsorban kemény kezű volt a versenyzőkkel, és ez most sincs másképp.

- Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok.

Ez pedig semmi ahhoz képest, ahogy a műsor amerikai változatában viselkedik a cégvezető, igazi kispályás vagyok hozzá képest. Ezzel nem teljesen értek egyet, édesapám volt ilyen keménykezű, én ebben különbözök tőle.

Ugyanakkor tudom, hogy milyen sok múlik a kiválasztáson, ha rossz embert választok, akkor csak hátráltatom magamat, ha viszont megtalálom a pozícióra legalkalmasabb kollégát, akkor sokat tehetek a cégért. Vagyis az én elméletem a következő: legyél nagyon kemény, ha új munkatársak keresel.

- Ilyen az igazi Balogh Levente?

- Aki szeretné tudni, hogy milyen vagyok valójában, nézze meg az Álommelót és a Cápák között műsort. Az igazság a kettő között van.

Balogh Levente és Keserű Balázs, Az álommeló 1. évadának győztese. Fotó: RTL

- Az üzleti műsorról akartam kérdezni. Megszámlálhatatlan vállalkozásba szállt be, legalábbis mi ezt láttuk a képernyőn.

- Azért a gyakorlatban ez nem egy nagy szám, ráadásul folyamatosan változik, ezért most nem tudom megmondani, hogy ezen a napon pontosan mennyi együttműködésről van szó. Ennek oka, hogy folyamatosan változnak a részesedések,

van, hogy kivásárolnak engem a vállalkozásból, vagy hogy egy vállalkozó nem teljesíti a műsorban foglalt feltételeket, ezért nem tudok beszállni.

Persze még ez is változhat. Előfordult, hogy egy cég nem teljesítette a feltételeket, viszont sok pontenciál volt az üzletben, ezért újra tárgyaltunk arról, hogy érdemes lenne szerződni. Összességében a Cápák között műsorban kötött üzleteknek az ötven százaléka valósul meg.

- Ez játék vagy üzleti stratégia?

- Ezen a szinten játék. A Szentkirályi 70 milliárdot ér, ezzel szemben a néhány milliós vállalkozások eltörpülnek.

- Mi a helyzet a saját vállalatával? Van itt ivóvíz, kozmetikumok és már kávé is.

- A Szentkirályinál jelenleg kőkemény automatizálás folyik. A cél, hogy megőrizzük azt a minőséget, amit megszoktak a fogyasztók, ebből nem engedek. Most, amikor itt beszélünk, közvetlen módon négyezer embernek ad munkát a Szentkirályi, közben szépen halad a maga útján. Akárcsak a Vízangyal, amelyből két kategóriát készítettem, egy mindennapi, könnyen elérhető termékcsaládot, valamint egy prémiumkategóriás termékcsaládot, amelyre kozmetikai láncot építettem.

A legújabb üzletem a kávéra épül, ez egy szerelemprojekt, aminek a célja, hogy olyan magas minőségű kávét áruljak, amelyek vélhetően sosem fognak bekerülni a boltok polcaira, elvégre az igazán jó kávékat nem a multikban árulják.

Miért éppen kávé? Szeretem, jó ötletnek tűnt beszállni a kávépiacra, de a fókusz mindig a Szentkirályin lesz. Ez a legfontosabb minden üzlet között, és büszkén mondhatom, hogy a Szentkirályi tőkeszerkezete sokkal erősebb, mint bármikor korábban, arról nem beszélve, hogy a cég régen kinőtte magát. Negyven év múlva fellövöm az űrbe, ott lesz a Holdon a Szentkirályi!

Fotó: Ujvári Sándor

- Mintha csak a magyar Elon Musk lenne. Külföldre is terjeszkedik?

- Nem célom az exportálás. Nem lenne jó döntés, márcsak azért sem, mert az Európai Unió korlátozza. A kút forrástól számított ötszáz kilométeres sugarú körön kívül nem adhat vizet.

Ez védi a vízbázist attól, hogy ne fosszuk ki.

Így van ezzel minden nemzet, Szerbiában például ott van Milos víz vagy Ausztriában a San Pellegrino, és még hosszan sorolhatnám a többi ország nemzeti vízmárkáját. Ezt pedig tiszteletben tartja minden cégtulajdonos, valamint ezt támogatja a nemzetközi Centrál European Mineral Water Holding, amelynek ez elnöke vagyok.

- Mindig is erre vágyott: cégvezetés, üzleti döntések, elnöki poszt?

- Édesapámtól láttam, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalkozást. Majd megismertem egy görög milliárdost, akinek tetszett a vezetői stílusa, az élete, a gondolkodása, és elkezdtem figyelni őt. Mellette rengeteget olvastam a világ legnagyobb, leghíresebb márkáiról, kezdve a Gucci háztól a Mercedesig. Tizennégy éves korom óta tudatosan építem magam, ez lett az eredménye, amit ön most felsorolt.

- Tehát kemény munka árán jutott ilyen magasra?

- Sok munka van benne, ez nem vitás, de azért hozzá kell tenni, hogy erre születni kellett. Mert vagy vezetőnek születik valaki, vagy nem. Itt vannak például a zeneművészek. Vegyünk egy zseniális hegedűművészt: hiába tanul sokat a virtuóz, ha nem erre született, akkor nem lesz nagy művész. A gyerekekkel is ezt akarom megértetni, amikor előadásokat tartok számukra. Arra ösztönzöm őket, hogy

vizsgálják meg, minek születtek: vezetőnek vagy menedzsernek. Ha vezetőnek, akkor ennek megfelelően kell továbbmenni az életben,

ha menedzsernek, akkor ennek megfelelően edukálják magukat. És van még valami, legyenek értékeik! Sajnos ma egyre kevesebben vagyunk azok, akik saját értékeink mentén teremtettünk vállalkozást, holott erre óriási szükség lenne ma Magyarországon, mert a német cégek nem fogják képviselni a mi értékeinket…

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hide the Pain Harold 80 éves lesz jövőre, de most is dolgozik és tele van tervekkel és meghívásokkal
Előfordult, hogy külföldön testőröket kellett mellé állítani, mert annyian akartak vele fotózkodni. Ám ő szívesen pózolt mindenkivel.

Link másolása

Arató Andrást - aki világszerte a „Hide the pain Harold” nevezetű internetes mémnek köszönhetően vált ismertté - igazi világsztárként fogadják Hegyeshalmon túl. Kolumbiában például testőröket kellett mellé adni, mert annyian akartak fotózkodi vele - árulta el.

Nemrégiben is több felkérése volt külföldön és most is készül, például Olaszországba. Reklámot csinált, fesztiválra készül, beszélgetéseken vesz részt.

Jövőre lesz 80 éves, de tele van tervekkel

- mondta a Reggeli műsorában.

A családja és a menedzsere, akivel igazi baráti viszonyban vannak, áll mellette - árulta el.

VIDEÓ: Az RTL Reggeli beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET: