hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Egy ötéves kisfiú egy nap alatt mászta meg a három Yorkshire-i csúcsot

Ezzel ő lett a legfiatalabb, akinek ez sikerült. Legnagyobb vágya, hogy egyszer a Mount Everestre is feljusson.
hirdetés

Mindössze 12 óra alatt mászta meg a három Yorkshire-i csúcsot szombaton egy ötéves kisfiú, Jaxon Krzysik - írja a Yorkshire Post.

Ehhez összesen 38 kilométert kellett megtennie, amiben a hegymászás és a hegyek közti távolság is benne van.

A Lancashire megyei fiú ezzel rekordot döntött, ő lett a legfiatalabb, aki a kihívást teljesítette - egy másik, 6 éves Yorkshire-i kisfiút utasítva maga mögé.

Jaxon a 736 méteres Whernside, a 722 méteres Ingleborough és a 690 méter magas Pen-y-ghen csúcsokat mászta meg apukája, a 31 éves Cal társaságában.

“Nagyon büszke vagyok Jaxonra. Nem nyafogott, nem panaszkodott - valójában nagyon is élvezte a hegymászást. Jaxon imádja a természetet és a szabadban lenni, ezért ez tökéletes kaland volt számára, és el van ragadtatva, hogy rekordot döntött”

- mesélte az apa, aki 10 liter vízzel, sok nasival és bátorítással kísérte a fiát.

A túra szombat reggel 7-kor indult és este 7-kor ért véget. A legutolsó csúcson Jaxon egy kitüntetést is átvehetett egy helyi túraszervező cégtől, ami meglepetésként érte. A fiú tervét számos más hegymászónak is elmesélték, így egyre többen biztatták menet közben.

hirdetés

“Mindenki azt mondta, hogy még soha nem láttak egy ilyen kisfiút ennyit mászni, és ez lenyűgözte őket. Remélhetőleg sokaknak nyújtott támogatást, hogy ha egy ekkora fiú meg tudja csinálni, akkor ők is!” - tette hozzá a büszke apuka.

Jaxonnak nem ez az első rekordja: 2019-ben, mindössze három évesen ő lett a legfiatalabb személy, aki Nagy-Britannia három legmagasabb hegyét - az angliai Scafell Pike-ot, a skóciai Ben Nevist és a walesi Snowdont - megmászta. Legnagyobb vágya, hogy egyszer feljusson a Mount Everestre is.

“Ha elég nagy lesz hozzá, ebben is támogatni fogom, habár az már nem lesz egészen olyan, mint a három Yorkshire-i csúcs” - mondta Cal.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Dizájner ékszereket, lámpabúrákat készít 3D nyomtatással két miskolci fiatal kávézaccból

Óriási mennyiségű kávézacc végzi a kukában, de Tamási Kinga és Borsodi Eszter szerint ennek nem kell így lennie.
hirdetés

Nem sok embernek jutna eszébe, hogy a kávézás mellékterméke egy nap dizájner termékként éledhet újjá, viszont Tamási Kinga és Borsodi Eszter 3D technológiával gondolja újra a kávézacc felhasználását. Másfél éve az egyetemi menzán figyeltek fel arra a hatalmas mennyiségű zaccra, ami a kukában végzi.

"Csak azalatt az egy óra alatt, amíg ott ültünk, rengeteg kávézaccot dobtak ki. Mivel mindketten polimermérnökként végeztünk, ezért a kávé műanyagipari újrahasznosításán kezdtünk el gondolkodni” - magyarázza Tamási Kinga anyagmérnök, aki doktorjelölt a Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskolában.

Kinga nagyon régóta foglalkozik különböző anyagok kutatásával és fejlesztésével a Miskolci Egyetemen, és ugyan az emberiség jövője az újrahasznosítás jegyében fog telni, korántsem biztos, hogy minden anyag többször is bekerül a nyersanyag-körforgásba.

"Tudtuk, hogy a kávézacc számtalan ipari és otthoni felhasználása ismert, például kozmetikumokban is használják. Azt azonban nem tudtuk, hogy töltőanyagként műanyaggal keverve mire lesz pontosan jó."

Kávézaccot, valamint megújuló forrásból származó, növényi eredetű polimert tartalmazó keverékükkel a két mérnöknő PLAnt néven vett részt a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programban.

"Léteznek már hasonló anyagok, és ebből készülő termékek, például kávézaccot tartalmazó sportcipő. Ami az újdonságot jelenti a mi esetünkben, hogy saját összetételt dolgoztunk ki, illetve hogy 3D nyomtatással dizájner termékek, elsősorban lakberendezési cikkek előállítását tűztük ki célul " - mondja Borsodi Eszter anyagmérnök.

hirdetés
VIDEÓ: kávézaccból lámpabúra

Ötletüket az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen prezentálták, ahol a verseny egyik különdíját nyerték el.

"Első körben teljesen mást szerettünk volna a létrehozott anyagból készíteni. Egyszer használatos élelmiszercsomagolás, illetve eldobható evőeszközök volt a cél, ezzel az ötlettel jelentkeztünk tavaly nyáron a programba. Amikor elkezdtünk dolgozni az ötleten a mentorok segítségével, akkor jöttünk rá arra, hogy nem megfelelő az irány, mivel szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak kellett volna megfelelnie, továbbá amíg a versenytársak olcsóbbak, addig nincs piaca. Ezért a program végére elvetettük ezt az ötletet, és új irányt vettünk: lakberendezési termékek. Akkor írtam a diplomamunkám 3D nyomtatás témakörében, így merült fel az ötlet, hogy az új anyagból a termékeket is ezzel a gyártási technológiával kellene elkészíteni, és ez megadta az anyag felhasználásának új irányát" - magyarázza Eszter.

"Az elmúlt időszakban nagyon sokat költöztem, így személyes érintettségem miatt is látom a lehetőséget a lakberendezési tárgyak előállításában, így örülök, hogy Eszter ebben partner" - mondja Kinga.

A már említett inkubátorprogramban négy hónap állt rendelkezésre, hogy a két mérnök előálljon egy kidolgozott tervvel. "A program végére döntöttük el, illetve a mentoraink világítottak rá, hogy egyébként miért nem olyan szegmenst keresünk, ahol nem tömeggyártással kellene kezdeni, hanem kis darabszámú szériával. A 3D nyomtatás pont arra jó, hogy kis darabszámban egyedi, különleges geometriájú formákat hozzunk létre" - mondja Kinga.

Ahhoz, hogy tudjuk, egy adott anyagot mire lehet felhasználni, először az összetevőit kell tanulmányozni.

"Tisztában kell lenni az anyag kémiai összetételével és tulajdonságaival. Sok utánaolvasással jár, hiszen olyan kutatásokat kell keresni, ahol már foglalkoztak ezzel. Mint műanyagipari töltőanyagot, már sokat vizsgálták a kávézaccot globális szinten, de soha senki nem gondolta tovább, hogy mi lenne, ha nem állna meg egy publikációnál. Ezeket kutattuk fel, majd elkezdtünk kísérletezni az anyaggal az egyetemen. Amikor már úgy láttuk, hogy alkalmas lesz bármilyen termék létrehozására a mérési eredmények alapján, akkor jött a kérdés, hogy na de mivel öntünk formát? Hogy hozzuk létre azt a vázát vagy lámpabúrát?" - mondja Kinga.

A 3D nyomtatás sokaknak futurisztikus folyamatnak tűnhet, pedig Kinga szerint egyszerűen úgy kell elképzelni, mint amikor a fogkrémes tubusból egymásra nyomja valaki a rétegeket.

Egy bonyolult dizájnt azonban sok idő elkészíteni a nyomtatónak, ez a módszer ezért sem alkalmas sorozatgyártásra.

"Folyamatosan tökéletesítjük az anyagot és ötletelünk, hogy milyen termékeket lehet belőle készíteni. Amint lesz egy valamilyen szinten tökéletes anyag, - merthogy sosem lesz kész, mindig lehet majd rajta finomítani - amiből már készülhetnek termékek, terveink szerint egy éven belül piacra léphetünk" - mondja Eszter.

Kinga és Eszter elmondták, hogy az árnyalatot befolyásolja az anyagban található kávézacc (illetve más összetevők) mennyisége, akár teljesen fekete színt is el lehet érni. Folyamatosan kísérleteznek különböző tónusok előállításával, de festik is a termékeiket, így lényegében bármilyen színű tárgyat elő tudnak állítani.

A kutatók egyelőre nem tesznek különbséget az eltérő minőségű kávék között.

Nagy mennyiségű kávézaccot több forrásból is be lehet szerezni, azonban ezt a mennységet tárolni is kell, mégpedig jól szellőző, száraz helyen.

"Először saját magunk kezdtük el gyűjteni. Én nagyon sokat kávézom, egy hét alatt volt, hogy egy kiló kávézaccot termeltem ki otthon a saját kis kotyogós kávéfőzőmmel. A közvetlen környezetünkben a családtagok, ismerősök is lelkesek voltak. Volt olyan, aki majdnem tíz kiló kávézaccot küldött az egyetemre. Vannak kávéházak, akik szintén jelezték, hogy segítenének. Egy problémánk van csak: egyelőre nem tudjuk, hogyan oldjuk meg nagy mennyiség gyűjtését és tárolását."

Az anyag, az előállítási technológia és a terméktípus együttesen újdonságnak számít a piacon, és a termékek köre folyamatosan bővül, például elkészültek az első ékszerek is.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Magyar film kapott fődíjat New Yorkban

Szajki Péter Most van most című filmjét összesen öt díjjal jutalmazták a New York Film Awards-on.
hirdetés

A fődíj mellett a filmnek ítélték a legjobb romantikus komédia, a legjobb eredeti történet díjait, emellett Tompos Kátya kapta a legjobb női főszereplő díját, míg Lovas Rozi a legjobb női mellékszereplői díjat. A New Yorkban öt éve alapított fesztiválon a jelenleg díjazott Most van most részt vesz a télen megrendezendő év végi fesztiválon is, ahol további díjra esélyes.

„Tompos Kátyával és Lovas Rozival is másodszorra forgattam filmet, mindkettőjükben azt szeretem, hogy képesek maximálisan a jelenre koncentrálni a forgatásokon, ezért kiemelkedő élmény velük dolgozni. Rendezőként ez az egyik legnagyobb öröm számomra: amikor a színészek munkáját is elismerik, hiszen szerintem nekik köszönhető a legnagyobb százalékban egy film ereje”

– mondta a rendező a színészek díjaira reflektálva.

A Most van most című dramedyt Bulgáriába is meghívták a júliusban zajló Comedy Europe Film Festival programjába. A film 2020 szeptemberében pedig részt vett a Love International Film Festivalon Los Angelesben, ahol Mohai Tamás a legjobb férfi főszereplő díját kapta meg. A film egy szökött menyasszony (Tompos Kátya) egynapos utazását meséli el egy humoros road movie keretei között.

A filmben olyan remek színészek tűnnek fel a főszereplők mellett, mint Scherer Péter, Básti Juli, Zrínyi Gál Vince, Elek Ferenc és Kovács Lehel. A film forgatókönyvét Szajki-Vörös Adél és a rendező közösen írták, operatőre Domokos Balázs volt. A filmet a ZLS Productions készítette a Sparks együttműködésével, forgalmazója a Romis Mozi. Főbb producerei: Kutyik Gábor, Szajki Péter, Romwalter Judit, Gulácsi Loránd, Adam Cobler, Szajki-Vörös Adél, Szűcs Dóra, Králik Samu Péter, Marencsák Kitty, Neuberger Zoltán, Bácskai László és Szoboszlai Gergely.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Speciális felszereléssel és kétmillió forinttal segíti a női kardcsapat felkészülését a Takarékbank

A magyar sport elkötelezett támogatójaként állnak a női kardcsapat mellé, amely korábban még sohasem jutott ki olimpiára.
hirdetés

A Takarékbank fontos feladatának tartja a magyar sport, különösen a fiatal tehetségek és az utánpótlás-nevelés támogatását, ami fontos eleme a társadalmi felelősségvállalási programjának. Az ügyfelek is elvárják ezt, egy tavaly végzett közvéleménykutatás szerint alapkövetelménynek tartják, hogy egy hitelintézet támogassa a magyar sportot, a tehetséggondozás és az utánpótlás-nevelés pedig az egyik leginkább preferált terület.

Ezért állt a Takarékbank a női kardcsapat mellé, amely korábban még sohasem jutott ki olimpiára. A válogatott tagjai, Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Márton Anna és Pusztai Liza márciusban harcolták ki a szereplést, és most együtt készülnek arra, hogy eredményesen képviseljék Magyarországot. A tehetséges fiatalok felkészülését speciális vívófelszerelésekkel és fejenként félmillió forinttal segíti a bank.
„Erős csapattal érkezünk”

„Óriási öröm, hogy végre azt mondhatjuk, kint vagyunk. Sok edzés van még előttünk, lesznek edzőtáboraink is, az utolsó 1-2 hétben pedig testileg és lelkileg is rápihenünk a versenyre. Ha mindenki kihozza magából a maximumot, nagyon erős csapattal érkezünk Japánba. Jól összekovácsolódtunk, és szeretjük egymást, ami különösen fontos egy ilyen csapatversenyen” – hangsúlyozták a fiatal sportolók.

„Japánban sok magyar megvív az eredményért, a sikeres magyar szereplésért. Biztatjuk ügyfeleinket, hogy drukkoljanak sportolóinknak, lélekben legyenek ott azokkal a honfitársainkkal, akik vállalták ezt a nem mindennapi megmérettetést” – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

Különleges bankkártya nyárra a Takarékbanktól

Különleges, Visa Olimpiai Játékok Tokyo 2020 témájú bankkártyát bocsát ki a Takarékbank. A Magyarországon egyedülálló kártyán Japánhoz kapcsolódó témák jelennek meg. A vésett és dombornyomott betéti kártyákat lakossági és vállalati ügyfelek is igényelhetik. Az idei év egyik legfontosabb nemzetközi eseménye minden szempontból különleges. A tokiói világversenyt tavaly rendezték volna, de a világjárvány miatt el kellett halasztani, amire még nem volt példa. A sportolók rendkívüli körülmények között, szigorú egészségügyi intézkedések mellett kellett készülniük. A Takarékbank egy egyedi bankkártya kibocsátásával tiszteleg az esemény előtt. A Visa Olimpiai Játékok Tokyo 2020 témájú bankkártya már a nevében is különleges, hiszen a versenyt 2021-ben rendezik, de a szervezők mégis megtartották a tavalyi évszámot. A betéti kártyát új bankszámlához lehet igényelni, valamint meglévő kártya cseréjét is kérhetik az ügyfelek az ország legnagyobb bankfiókhálózatában, valamint online, a Takarék VideoBankban, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A világon először Budapesten kap szobrot a Bitcoin alapítója

A szobor azért is nagyon különleges, mert az online fizetőeszköz megalkotója, Satoshi Nakamoto valójában ismeretlen. A szoborról az ötletgazdával, Györfi Andrással beszélgettünk.
hirdetés

Magyarországon készül a világ első olyan szobra, ami a Bitcoin alapítójának állít emléket. A kriptovaluta ismeretlen atyjának bronzszobra a budapesti Graphisoft Parkban kap helyet, a létrejöttét segítő közösség már az első látványterveket is megosztotta. Az absztrakt műalkotás részben közösségi finanszírozásból épül, a híre már terjed a külföldi médiában is.

Györfi András, a szobor ötletgazdája a Szeretlek Magyarországnak azt mondta a szobor kapcsán, hogy tulajdonképpen nem magának a Bitcoinnak van jelentősége, hanem inkább annak a technológiának, ami a Bitcoin rendszerét felépíti.

"A blokklánc-technológia az élet nagyon sok területén - az egészségügytől kezdve, a logisztikán át, segélyszállítmányok célba juttatásáig - jobb megoldást jelent. Egy olyan adatbázisról van szó, ami összehasonlíthatatlanul magasabb fokú biztonságot és védelmet ad, mint az eddigiek. Sokkal nehezebb manipulálni, sőt szinte lehetetlen. Pénzügyekben pedig a decentralizációt hozza el, tehát nincs szükség központi bankra, államra vagy cégre. Azt a tengernyi visszaélést, amit az elmúlt évszázadok során láttunk, mind kiküszöbölhetjük, mert közvetlen kapcsolatot teremt az interneten felhasználó és felhasználó között, mégis biztonságos. Ez az egész pedig a Bitcoin alapítójának érdeme. Nagyon sok értéket hozott és hoz a világba, ezért gondoltam, hogy megérdemel egy szobrot"

- fogalmazott Györfi András.

Az online fizetőeszköz megalkotóját Satoshi Nakamoto álnéven ismerjük. A valódi nevét ugyanakkor nem tudjuk, az arcát sem mutatta meg soha, sőt azt sem lehet tudni, férfi-e vagy nő. A szobor éppen ezért különleges módon készül el.

"A bronzból készült mellszobor egy kapucnis alakot ábrázol majd. A szobor egy általános emberi alak lesz, hiszen nem tudjuk, hogy Satoshi hogyan néz ki. Van egy általános mondás ezen a piacon, miszerint mi mindannyian Satoshi vagyunk. Éppen ezért a szobor arcát bronz-alumínium ötvözetből készítik el a szobrászok, felpolírozzák, így tükröződni fog. Így amikor odamész, ránézel, akkor a saját arcodat fogod látni"

- meséli a szobor ötletgazdája.

hirdetés

A szobrot Gergely Réka és Gilly Tamás készíti el. Már április óta dolgoznak az alkotáson, ami várhatóan néhány héten belül el is készül. Az alkotók most közzétették a Gergely Réka által készített látványtervet is.

Fotó forrása: Gergely Réka

Fotó forrása: Gergely Réka

Györfi András beszélt arról is, hogy bár Satoshiról pontosan nem tudjuk, ki volt, a munkatársai azonban ismertek, sőt magyar vonatkozása is van a Bitcoin történetének.

"Satoshinak volt egy Hanyecz László nevű munkatársa. Ő volt az, aki 10 ezer bitcoinért vett két pizzát. Illetve a másik vonatkozás Nick Szabo, akivel közvetlenül ugyan nem dolgozott együtt Satoshi, de nagyban alapozott az ő munkájára. Nick Szabo szülei pedig '56-os magyarok"

- meséli Györfi András.

Satoshi szobra a Grafisoft parkban, zöld környezetben kap majd helyet, ahová bárki szabadon ellátogathat és megnézheti.

Györfi András azt is megosztotta, a szoboravató várhatóan a nyáron lesz majd, de pontos időpont egyelőre még nincs.

A nonprofit alapon épülő szobrot a hazai kriptoközösség legfontosabb tagjai finanszírozták: a Györfi András által szerkesztett Kripto Akadémia mellett a MrCoin kriptopénzváltó két tagja, Debreczeni Raskó Gabriella és Debreczeni Barnabás, valamint Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia szervezője és Kalocsai Kornél, a Blockchain Hungary szakmai szövetség alapítója is csatlakozott.

Az összefogást egy közösségi finanszírozási kampány tette teljessé, ennek során még további 27 szervezet és magánszemély járult hozzá a szobor felépüléséhez. Az így gyűjtött mintegy 3,1 millió forintból még egy nemzetközi imázsfilm is létrejöhet - igaz, a média már korábban felkapta a témát. A magyar szoborról cikkezett az entrepreneur.com, a Fox News és számos szakmai oldal is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: